Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 21 октомври 2016 г., брой 4328
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(21.10.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18363
USD   1.78127
CHF   1.80228
EUR/USD   1.0980*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Виталес АД - Плевен
Виттел Инженеринг АД - Пловдив
Петро Оил АД - Смолян
ТСМ Линк АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват АИКБ, БСК и БТПП, обяви, че кани национално представителните синдикати КНСБ и КТ „Подкрепа“ за консултации по механизма, по който да се определи на минималната работна заплата (МРЗ), както и за размера на МРЗ за 2017 година. Повод за поканата е обстоятелството, че в бюджетните закони за 2017 г. се предвижда МРЗ от 460 лв., а този размер не е консултиран със социалните партньори, уточняват от асоциацията. Според работодателските организации за ръста на минималната работна заплата с 9.5% (от 420 на 460 лв.) няма обективни икономически съображения и не се отчитат фактори като инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на БВП и др.

Източник: Банкеръ

Растящи приходи, още служители и нови инвестиции, предвижда прогнозата за 2016 г. на производителите на авточасти в България. Индустрията напоследък е сред най-растящите: за миналата година 50-те фирми с фокус само върху автокомпанентите са имали приходи от 3 млрд. лв. Тенденцията е през следващите години секторът да продължи да се засилва, за което обаче ключови ще са обучението на кадрите и развитието на инфраструктурата, показва първото проучване за нагласите на компаниите в бранша, изготвено от Аутомотив клъстер България и Colliers International. По-голяма част от компаниите в сектора (59%) очакват икономиката на страната да нарасне през 2016 г., но още по-висок е делът на тези, които прогнозират увеличение на своите приходи за годината (64%). През последните години производството на автомобилни компоненти се превърна в един от основните двигатели на икономиката и заетостта в страната. В сектора в момента работят приблизително 100 компании, като половината от тях са с фокус изцяло в автомобилната индустрия, а другите имат комбинирано производство. На практика част от предприятията със смесен профил добавиха автомобилните части към портфейла си заради търсенето и добрите възможности за този бизнес в страната.

Източник: КапиталКонцесии

Заради нарушаване на екологичните изисквания, Министерството на енергетиката е решило да спре действието на концесията за добив на мрамор от находището "Куртово Конаре" край едноименното село в Пловдивско. Ако до 27 декември концесионерът "Персенк Инвест" ООД не предостави документи, че е спазил предписанията на министерството на околната среда и водите за спиране на замърсяването на околната среда, ще загуби окончателно правото да добива мрамор в този регион. Концесионер на находището от май 2012 г. е пловдивската фирма "Персенк Инвест" ООД, която е получила правото да добива мрамор в продължение на 35 години. През есента на 2015 г. пловдивската екоинспекция е установила запрашване над допустимите норми в кариерата и е издала на концесионера наказателно постановление за налагане на санкция. Фирмата трябва да изпълни дадените й предписания, ако иска да възобнови добива.

Източник: Медия Пул

Дружества
Производство на сапун, миещи, почистващи и полиращи препарати, парфюми и тоалетни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Септона България АД - Русе   43 210  
  2   Балев Корпорейшън ЕООД - Варна   36 849  
  3   Мексон ООД - Пловдив   31 070  
  4   Рубелла Бюти АД - Рудозем   30 732  
  5   Рефан България ООД - Труд   16 614  
  6   Розаимпекс ООД - Пловдив   14 818  
  7   Солвекс Козметични продукти ООД - Кричим   13 735  
  8   Агива ООД - Варна   12 735  
  9   Био Фреш ООД - Царацово   9 048  
  10   Конвой Уорлд АД - Нови Искър   8 406  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 20.10.2016
  Обща стойност (BGN): 512 807.34  
Брой търгувани компании: 29
Premium 283 039.58
Standard 107 961.58
АДСИЦ 80 321.67
Структурирани 40 685.00
Права 799.50
Най-голяма промяна в цените
Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД - Варна 8.00 %
Петрол АД - Ловеч -5.00 %
BaSE - Акции: 1 789.52

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Мажоритарните акционери на „Приста Ойл Груп“ – бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, си върнаха пълния контрол над дружеството след обратно изкупуване на 30% от капитала. Досега делът се притежаваше от инвестиционния фонд ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), които го придобиха през 2012 г. В резултат на настоящата сделка предприемачите си възстановиха 100% управлението над групата бeз минopитapнo yчacтиe нa фoндoвe зa дялoви yчacтия и дpyги финaнcoви пapтньopи. Сделката е финансирана от УниКредит Булбанк, като лимитът на отпуснатия кредит е 50 млн. евро. Делът се притежаваше от ADM Capital и ЕБВР „Приста Ойл Груп“ е холдингова структура, чиято сфера на дейност обхваща акумулаторния бизнес, производството и търговията на моторни и индустриални масла, греси, специални течности и други.

Източник: Труд

Една българска компания се нареди сред 25-те най-бързо растящи IT фирми в Централна и Източна Европа в класацията на Deloitte Fast 50 за 2016 г. "Булпрос" заема 24-о място в основното подреждане. Класацията определя технологичните дружества с най-голям растеж на приходите за последните пет години. Кандидатите трябва да предлагат технологични решения или продукти в сферите софтуер, хардуер, комуникации, медии, екологични технологии и естествени науки. Основаната през 2010 г. софтуерна компания "Булпрос" попада за втора поредна година в Deloitte Fast 50. Миналата година дружеството със своите 764% ръст беше на 12-о място. Разработчикът е сред най-динамичните и на местно ниво - не само като ръст, но и в разширяване на портфолиото. Само за 2016 г. "Булпрос" обяви, че основава нова компания за внедряване на бизнес софтуер - ERP, CRM и BI продукти на базата на Microsoft, и планове да увеличи екипа си до над 1500 служители в следващите четири години. За последните няколко месеца "Булпрос" привлече общо 3.5 млн. евро вложения - от двата фонда BlackPeak и NEVEQ II, както и от един частен германски инвеститор.

Източник: Капитал

В Карнобат се готви строежът на най-модерния завод за компостиране на Балканския полуостров. Инвеститорът Агрошанс Комерс ЕООД е обявил пред община Карнобат и РИОСВ Бургас намерението си за изграждане на съоръжение с най-съвременната технология в световен мащаб. Вложението ще бъде в размер на 10 млн. лв. Ще има и европейско съфинансиране поради иновативния характер на съоръжението. Заводът ще работи с най-модерната американска технология за бързо компостиране, при което времето нужно за превръщането на отпадъците в компост се намалява от 3 месеца на 3 денонощия, като се избягва всякаква миризма и негативно влияние върху околната среда. Това ще позволява и оползотворяване на 100% от подадената суровина. В Европа единственият подобен завод е в Манчестър, Англия.Той е в жилищна зона, което е доказателство за абсолютно безвредния метод на работа. Компостът е най-добрият почвен подобрител, който не само може да бъде ползван за наторяване на земеделски площи, но и подобрява почвената структура и увеличава многократно хумусното съдържание на земята. Очаква се заводът да осигури работа на 40 души и да работи 365 дни в годината.

Източник: Стандарт

Uber изтегля екипа си от България. От компанията поясняват, че работят за поставянето на "новите дигитални услуги като Uber в действащото законодателство" и се надяват услугата да бъде рестартирана в София възможно най-бързо. Uber навлезе у нас в края на 2014 г., но година по-късно ВАС потвърди решение на КЗК, че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики". Към този момент компанията имаше около 40 хил. потребители само в София.

Източник: Сега

Боряна Шехтова държи десет процента от акциите на търговския център "Марково тепе", оценяван на близо 100 млн. лева. За тях Шехтова плаща 293 хиляди лева вместо полагащите се около 10 млн. До края на април 2016 г. търговският център е собственост на група чуждестранни бизнесмени. Неговото строителство започва през 2008 г. с кредит от 45 млн. евро от австрийска банка. Заради различни скандали и неуредици с общината огромната сграда така и не е завършена. В резултат вноските по заема няма как да се обслужват. След като трезорът си иска парите миналата година, кредитът е откупен от бизнесмена Георги Василев, който е женен за сестрата на Боряна Шехтова Анна. Последвалият търг за продажбата на мола е спечелен от едноименната фирма "Марково Тепе мол". Условието е да се плати заемът от 45 млн. евро и натрупаните лихви заедно със задължение да се инвестират още 12,5 млн. евро за дострояването на търговския център. По време на сделката купувача "Марково Тепе мол" е собственост на офшорката "Атиумко лимитид". В края на април 2016 г. на нейно място влизат нови акционери. Регистрираните на Британските Вирджински острови офшорки "Термиа Асет Холдингс Лимитид" и „Ливия Трейдинг лимитид" придобиват 90 процента от дяловете. Техните собственици остават неясни.

Източник: 24 часа

Само три месеца след обявената публична продан на хотел „Санта Круз“ в Благоевград, цената му се срина с още 170 000 лева. Дълговете унищожиха бизнеса на известния в миналото ресторантьор и хотелиер Кирил Манов,който бе и първият собственик на китайски ресторант в Благоевград. Цената започна от 865 000 лева, а към днешна дата отнетата собственост от съдия-изпълнител се продава за 692 154 лева.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Догодина производителите на захар от Европа ще вземат на прицел и пазарите за износ заедно със задоволяването на местните нужди, след като през 2017 г. в ЕС отпаднат квотите и съюзът въведе напълно свободен пазар в селскостопанския сектор. Някои анализатори вярват, че износът ще се сблъска със сериозна конкуренция на привлекателните пазари в Близкия изток и северна Африка, докато някои производители – като например италинските – се безпокоят, че ще понесат загуби от промяната. Нови пазари ще трябва да бъдат намерени вътре и извън ЕС, доколкото се очаква производството да се увеличи от сегашните 13,5 млн. тона годишно на 16 млн. тона, а може да достигне дори величини от 18-19 млн. тона годишно. Еврокомисарят по селското стопанство Фил Хогън каза, че блокът от години грижливо се подготвя за премахване на квотите за производство на захар през октомври 2017 г. Тази подготовка е от голямо значение поради кризите, обхванали европейското селско стопанство, особено с гъвкавите цени на млечните продукти поради свръхпроизводство 18 месеца, след като млечните квоти бяха отменени.

Източник: AFP

Америка

Инвестиционната банка Morgan Stanley обяви 57% ръст на нетната печалба за тримесечието, задминавайки сериозно очакванията на анализаторите. Компанията е намерила подкрепа най-вече във възстановяването на бизнеса с търговия с ценни книжа, което помогна и на останалите големи банки в страната. Базираната в Ню Йорк компания отчете нетна печалба от 1,6 млрд долара, или 81 цента на акция, спрямо 1,02 млрд. долара, или 48 цента на акция, за същия период на миналата година. Приходите са нараснали до 8,91 млрд. долара от 7,77 млрд. долара година по-рано, когато мудната активност при търговията и загубите от азиатския портфейл за частен капитал принудиха Morgan Stanley да отчете едно от най-лошите си тримесечия под управлението на главния изпълнителен директор и председател Джеймс Горман. Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха печалба на Morgan Stanley от 63 цента на акция и приходи за 8,17 млрд. долара. Акциите на компанията поскъпнаха с 0,6% в търговията преди отварянето на пазара.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Един от най-големите производители на петрол в света - Саудитска Арабия, даде старт на първото си предлагане на облигации на международните пазари. Страната пристъпи към поемането на огромен дълг, най-големият в историята на Близкия Изток и на развиващите се икономики, за да компенсира мащабната дупка в бюджета, отворила се след срива в цената на черното злато. От финансовото министерство в Рияд обявиха днес сутринта, че са пуснали за продажба ценни книжа на стойност от 5,17 милиарда долара. Институцията потвърди, че общо подадените от инвеститори оферти са били за 67 милиарда долара. Книжата са с 5, 10 и 30-годишен матуритет, като от първите два вида се смята, че ще бъдат събрани по 5,5 милиарда долара, а от третия - 6,5 милиарда долара. Очакванията са емитирането на държавни облигации да донесе на кралството капитал от общо 17,5 милиарда долара, пише Вusіnеss Іnsіdеr. Подобна сума изглежда наистина внушително на фона на търговията на ценни книжа на международните пазари през последните месеци.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
20.10.2016
Dow Jones Industrial
18 162.35 (-40.27)
Nasdaq Composite
5 241.83 (-4.58)
Стокови борси
20.10.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.47
Heating oil ($US/gal.)1.5600
Natural gas ($US/mmbtu)3.1100
Unleaded gas ($US/gal.)1.4900
Gold ($US/Troy Oz.)1 262.80
Silver ($US/Troy Oz.)17.44
Platinum ($US/Troy Oz.)930.60
Hogs (cents/lb.)0.41
Live cattle (cents/lb.)1.00

       Опознай България

21 октомври - ген. Васил Делов освобождава Източните Родопи

Генерал Васил Делов е роден на 25 декември 1861 г. в град Котел. Семейството по бащина линия е от рода на Георги Раковски. Майката е сестра на Гаврил Кръстевич. Начално образование получава в родният си град. Завършва Априловската гимназия (Габрово). По време на Руско-турската война (1877-1878) е в град Тулча. Тук се подготвя за следване в Русия при Сава Доброплодни. Овладява френски , немски и руски език. Секретар на Тулчанското общинско управление (1878). През 1879 г. завършва с първия випуск на Военното училище в София. Действителна военна служба започва във 20-а пеша Варненска дружина (1879). Включва се активно в строителството на Българската армия. Издава „Редовите войници в пехотата“, която е първото ръководство за обучение в Българската армия. Последват „Ръководство за подофицери при изучаване на разсипния строй“, „Окопи за пехота с рисунки“, „Ръководство за офицери при обучението по фехтовка“, „Таблица за бой с нож с рисунки“, „За дисциплинарните наказания и гимнастиката“. Награден е с Орден „За заслуга“. През Сръбско-българската война (1885) е командир на 2-ра дружина от 8-ми пехотен Приморски полк. Отличава се в боевете при Пирот, Нешков връх, Цариброд и Драгоман. Награден е с Орден „За храброст“ IV степен. След войната е командир на 22-и пехотен Тракийски полк (1892), 9-и пехотен Пловдивски полк (1893). Полковник от 1896 г. Служи във Видинския гарнизон като командир 3- и пехотен Бдински полк. Командир на 2-а бригада от 6 и 2-а Пехотна дивизия (1901-1912). През Балканската война (1912-1913) е началник на Хасковския отряд. В битката при Кърджали изтласква турците на юг от Арда и осигурява тила на 2-ра Българска армия при Одрин. След това е назначен за началник на 11-та пехотна Сборна дивизия. През март 1913, като началник на Южния отдел на Източния сектор участва в обсадата и щурма на Одринската крепост. Повишен е във военно звание генерал-майор. През Междусъюзническата война командва 11-та Пехотна дивизия, а по време на Кресненското сражение на Западнородопския отряд. По време на Първата световна война е генерал за поръчки в Министерството на войната и началник на Втора дивизионна област (1918). Излиза в оставка през 1919 г. Установява се със семейството си в Пловдив. През 2012 г. излиза от печат книгата на историчката Василка Ташкова „Генерал Делов и действията на Хасковския отряд по време на Балканската война (1912-1913 г.)”, издание на вестник „Нов живот”. В град Кърджали е изграден негов бюст-паметник.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.10.2016
Българска версия: 28164, Английска версия: 3024

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999