Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 20 октомври 2016 г., брой 4327
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(20.10.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18925
USD   1.78143
CHF   1.80194
EUR/USD   1.0979*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Балкан АД - Ловеч
Балканкар Средец АД - София
Булстрад Виена иншурънс груп ЗАД АД - София
Дружба АД - Разград
Пик Броудкастинг АД - София
Професионален футболен клуб ЦСКА АД - София
Роуд енд уотър инженеринг АД - Благоевград
Чайка 97 АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България отново постави условия, за да подкрепи споразумението за свободна търговия (СЕТА) между ЕС и Канада. Страната ни ще иска гаранции за отпадането на канадските визи, за да подкрепи документа. Решението на правителството е да не подкрепи подписването на споразумението без наличието на "необратими гаранции "от страна на канадското правителство за падането на визите на българските граждани. Това е обрат в българската позиция, след като в началото на месеца София се отказа да блокира споразумението след обещания от Отава. В началото на октомври в телефонен разговор с Борисов канадският премиер Джъстин Трюдо пое ангажимент визите да отпаднат постепенно от 1 май 2017 г. Разговорът бил по инициатива на Трюдо. България приема решението на канадското правителство като стъпка за отпадането на визите за българските граждани. Страната ни заедно с Румъния постави това като условие да подкрепи СЕТА.

Източник: Сега

Квалифицираните работници вече са по-търсени в България дори от инженерите, лекарите и ИТ специалистите, сочат данни от проучване, обхванало 621 компании. Квалифицираните работници през 2016 година са на първо място в десетката най-търсени професии, следвани от инженерите, шофьорите и работещите в хотелиерството и ресторантьорството. През 2015 година в топ 3 на търсените професии са били инженерите, следвани от квалифицираните работници и мениджърите. ИТ специалистите също губят позиция като от 5-то място през миналата година, вече са на 10-то. Общо 62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година. Всеки четвърти заявява, че сега му е по-трудно, а според 6% ситуацията се е улеснила. През 2015 г. с подобни проблеми са били 50% от компаниите. Основните причини за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, на първо място е липсата на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения).

Източник: БанкеръПриватизация

Външният министър Даниел Митов предлага в списъка на забранените за приватизация държавни дружества и техни обособени части да бъдат вписани гаражи, резиденции и канцеларии на посолства в София, както и почивна станция в Златни пясъци, собственост на "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД (АДИС), която обслужва дипломатически служби и Министерството на външните работи. Самото дружество АДИС, което през годините бе сред планираните за приватизация, влезе в забранителния списък за продажба пред 2015 г., но обособените му части не са включени. След скандал с продажбата на дипломатическия клуб в Бояна на фирма за уеб дизайн на трима младежи, зад които се подозира, че стои депутатът от ДПС Делян Пеевски и възможност за различно тълкуване на законовите разпоредби, външното ведомство сега смята да защити от раздържавяване останалите обособени части от АДИС.

Източник: Медия Пул

Правилата за продажба на скъп дял от държавен имот ще се затегнат и ще са като тези при приватизация на цяло предприятие, предвижда проектът за промени в Закона за държавната собственост, одобрени от правителството. С тях се ограничават правата на областните управители. Промените се наложиха след скандала около сделката за част от терена на Царските конюшни в София, сключена на абсурдно ниска цена. В сега действащия закон при прекратяване на съсобственост между държавата и общините чрез продажба на частта на държавата оценката се възлага само от областния управител. В новите текстове това е предвидено, когато данъчната стойност на частта на държавата е над 10 хил. лв., прекратяването на съсобствеността да се извършва пак от областния управител, но със съгласието на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Ограничава се и кръгът на субектите, които ще могат да придобият безвъзмездно право на собственост върху частни държавни имоти. Безвъзмездно прехвърляне ще е позволено само в полза на общините.

Източник: Сега

Концесии

Канадският минодобивен концерн Mundoro Capital е стартирал сондажи за медно-златни руди в Източните Родопи. Така започват същинските проучвания в площта „Бяло", за която компанията получи права в началото на 2013 г. чрез местното дружество „България алфа". Очаква се до няколко месеца канадците да започнат сондажи и във втората площ в региона - "Звезда". Първоначалната програма за сондажи в местността „Чука“ трябва да тества степента на залежите и да покажe дали на мястото има находище, което може да се разработи. Компанията планира да прави пробиви на дълбочина до 1000 метра с три пробивания на отвори. С площ от общо 191 кв. км „Чука“ е един от най-големите терени, предоставени за търсене на метални полезни изкопаеми в страната. Резултатите от проведените първоначални проучвания предполагат, че на мястото може да има медно-златна минерализация.

Източник: Investor.bg

Концесионерът на рудник "Бабино", където миньорите стачкуваха заради неплатени заплати, е обещал да издължи на държавата забавени през годините 560 хил. лв. такси заедно с лихвите. Рудникът бе предвиден за ликвидация, но под натиска на протестиращите работници дружеството реши да запази дейността там. Не става ясно обаче какви точно ангажименти са поети от "Въгледобив Бобов дол", какъв е техният срок, какви са плановете и какво точно ще стане с рудника. предстои да се създаде работна група, която да разглежда възможностите за развитие на въгледобива у нас. Началото на протестите в "Бабино" съвпадна с отправено от концесионера "Въгледобив Бобов дол" заявление за ликвидация на производството заради липса на икономическа целесъобразност от продължаване на дейността. Ден след началото на стачката то бе оттеглено.

Източник: Сега

Дружества
Производство на химични продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Агрополихим АД - Девня   490 490  
  2   Балканфарма Дупница АД - Дупница   244 272  
  3   Астра Биоплант ЕООД - Сливо поле   202 252  
  4   Каскада ООД - Царацово   76 905  
  5   Дзобеле България ЕООД - Стряма   72 327  
  6   Агрия АД - Пловдив   69 965  
  7   Панхим ООД - Стара Загора   65 829  
  8   Оргахим АД - Русе   54 982  
  9   Сервие България ЕООД - София   47 619  
  10   Балканфарма Троян АД - Троян   47 505  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 19.10.2016
  Обща стойност (BGN): 481 704.46  
Брой търгувани компании: 36
Premium 50 679.44
Standard 357 479.76
АДСИЦ 27 698.51
Структурирани 23 278.00
Облигации 22 568.75
Най-голяма промяна в цените
Б.Л. Лизинг АД - София -22.70 %
Застрахователно дружество Евроинс АД - София 5.08 %
BaSE - Акции: 717.89

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Най-голямата компания за сигурност и охрана в света – британската G4S, напуска българския пазар. За купувач на бизнеса й в страната е избран вторият по големина играч в сектора на местния пазар – "ВИП секюрити". Сделката е поредната придобивка в портфолиото на "ВИП секюрити" след две покупки на конкуренти в миналото. Обединяването на двата бизнеса ще доближи компанията до настоящия лидер на охранителния пазар в страната – "СОТ 161". Изтеглянето на британците не е пряк резултат от бизнес средата в страната, а е част от по-глобално решение да продадат бизнесите, които са малки или губещи. "ВИП секюрити" иска да придобие едноличен контрол върху "Г4С секюрити сълушънс". Това е компанията, в която британската група премести дейността си в България през 2012-2013 г. от дотогавашното си местно дъщерно дружество "Г4С секюър сълушънс България". Пряк едноличен собственик и на двете дъщерни фирми е регистрираното в Холандия подразделение G4S Overseas Holdings.

Източник: Капитал

Военното министерство премина към пряко договаряне по обществената поръчка за новите и старите двигатели за изтребителите МиГ-29. Ресорното ведомство изпрати покана за участие в процедурата до "Авиостарт" ООД. Българската фирма е единственият участник преминал критериите за подбор на силовото министерство за ремонт на старите руски самолети. В хода на процедурата се установи, че всички подадени заявления и оферти не отговарят на предварително обявените изисквания, поради което се наложи да тръжната процедура да бъде прекратена. Военното министерство ще закупи 10 двигателя за самолет МиГ-29, от които 4 нови и 6 ремонтирани. Новите двигатели ще могат да бъдат произведени година след подписване на договора за доставка. Според мотивите на ресорното ведомство със спешното закупуване на двигателите ще се гарантира изпълнението на мирновременната задача „Air Policing“ към военновременната „Air Defense“, както и на способностите на Българските ВВС за отговор на съвременните заплахи.

Източник: Банкеръ

Базираната в Сан Франциско компания за мобилен маркетинг - Leanplum, обяви, че е набрала 29 млн. долара. Компанията, чиито съосновател е българинът Момчил Кюркчиев, 32 г., ще използва парите, за да разшири екипите си, занимаващи се със софтуер, маркетинг и за агресивно глобално разрастване. Средствата са набрани от няколко инвеститора - известният в Силициевата долина фонд Canaan Partners, като участват и досегашните инвеститори Kleiner Perkins Caufield & Byers и Shasta Ventures. От създаването си преди четири години досега Leanplum е привлякла от инвеститори общо 46.3 млн. долара. Сред клиентите, ползващи интегрираната мобилна платформа на българския стартъп, са американските "Теско"(Tesco), "Мейсис"(Macy's) и "Тиндър"(Tinder, приложение за запознанства). В българския офис на стартъпа работят 10 души, като се очаква и техният брой силно да нарасне през следващата година след намереното инвестиране сега. Момчил Кюркчиев и съдружникът му Андрю Фърст напускат Google през 2012 г. и създават Leanplum.

Източник: Дневник

Зенит Имоти АДСИЦ приключва третото тримесечие на годината с печалба в размер на 25 хил. лв. спрямо печалбата от 22 хил. лв. през същия период на миналата година, което представлява ръст от 13,6%. За периода приходите от аренда нарастват с 10,3% до 64 хил. лв. спрямо 58 хил. лв. към края на септември 2015 г. Пловдивското дружество отчита и ръст от 8,1% на разходите за основна дейност, които към 30 септември възлизат на 40 хил. лв. спрямо 37 хил. лв. през същия период на миналата година. Към края на септември дружеството притежава активи в размер а 1,395 млн. лв. спрямо 1,380 млн. лв. към края на 2015 г. Инвестиционните активи на дружеството под формата на земеделски земи към настоящето тримесечие са общо 1255 дка. От тях 1254 дка, съставляващи 99,91%, са отдадени под наем за срок от една стопанска година 2015/ 2016г.

Източник: Investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Британският трудов пазар губи инерцията си и вече се появяват знаци за нарастващ натиск върху домакинствата от страна на ускорената инфлация. Заетостта расте със 106 хил. души през трите месеца до края на август спрямо тримесечието от март до май, след като предишните месеци бяха записвани повишения от над 170 хил., сочат данните на Националната статистическа служба. Ръстът в заетостта е достатъчен, за да поддържа безработицата на 11-годишно дъно от 4,9%, но растежът на реалните заплати се забавя до най-слабото си ниво от началото на 2015 г. Доходите растат с малко над 2% годишно, а инфлацията се ускорява заради слабата валута и защото поскъпващият петрол повишава вносните цени. Това може да подкопае потребителските разходи и да навреди на икономическия растеж, посочва Bloomberg. Английската централна банка сигнализира, че може да понижи лихвения процент още веднъж, за да подкрепи икономиката след референдума за Brexit.

Източник: Блумберг

Америка

Петролните рафинерии в САЩ са в средата на една от най-лошите си години. Наводненият с петрол пазар, ниските цени на суровината и недостатъчно добрия летен сезон свиват печалбите на производителите отвъд Океана. Заради свиването на маржовете много производители отказват да правят много инвестиции, свиват производството, намаляват заплатите и освобождават работници. Анализаторите са на мнение, че тази тенденция ще се запази през цялата 2016 г., тъй като няма изгледи цените на нефта да се покачат значително над сегашните си нива от около 50 долара за барел. Освен това запасите продължават да се увеличават, а към всичко това трябва да се добави увеличаването на дела на ВЕИ в енергийния микс, воден от поевтиняването на технологиите. Според специализирания индекс на S&P 500, който следи очакванията на петролните компании за печалбите им, до края на 2016 г. не може да се чака нищо добро от гледна точка на финансовите резултати. Очакванията за третото тримесечие показват, че средното понижение ще бъде с около 4%.

Източник: Ройтерс

Азия

Годишният ръст на икономиката в Китай за трите месеца между юли и септември е бил на ниво от 6,7%. На тримесечна база увеличението е в размер на 1,8 на сто. Резултатът е знак, че икономиката на страната се стабилизира, тъй като растежът за предишните две тримесечия също беше в този размер. Това от своя страна се очаква да върне доверието на инвеститорите и да сложи край на кризата с юана от по-рано тази година, която събуди опасения за допълнителен спад на БВП. Въпреки това растежът за цялата 2016-а година се очаква да остане под този за предходната, който беше най-слабият за последните 25 години. Подобна прогноза потвърждава теорията, че огромните правителствени разходи и нарасналата задлъжнялост потискат втората по големина икономика в света. Икономистите обаче продължават да смятат, че най-големият риск пред Пекин в момента са рекордно високите цени на имотния пазар, който представлява 15% от БВП.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
19.10.2016
Dow Jones Industrial
18 202.62 (40.68)
Nasdaq Composite
5 246.41 (2.57)
Стокови борси
19.10.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.38
Heating oil ($US/gal.)1.5800
Natural gas ($US/mmbtu)3.1800
Unleaded gas ($US/gal.)1.5100
Gold ($US/Troy Oz.)1 273.60
Silver ($US/Troy Oz.)17.73
Platinum ($US/Troy Oz.)948.20
Hogs (cents/lb.)0.41
Live cattle (cents/lb.)0.97

       Опознай България

Първото Аеропланно училище в България

На 20 октомври 1915 г. в Божурище се създава първото Аеропланно училище в България. За негов началник е назначен капитан Симеон Петров. Той е първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател. По време на откриването на училището са доставени шест от поръчаните 12 разузнавателни самолета ЛВГ.С-ІІ. Взето е решение обучението на българските пилоти да бъде извършено в Аеропланното училище. Първата група се състои от 7 пилоти и 9 наблюдатели, обучавани от немския летец Франке. Усвояването на самолетите е извършено за по-малко от месец. За 2 години в училището са обучени над 100 пилоти, наблюдатели и аеромеханици. След завършване на курса на обучение всички са изпращани по бойните летища в състава на Първо и Второ аеропланни отделения към действащата армия. С идването на края на Първа световна война и подписването на Ньойския договор на 27 ноември 1919 г. България е лишена от правото да притежава собствена бойна авиация. Кап. Симеон Петров успява да спаси летище Божурище от разрушаване. Въпреки, че е паметник на културата, в днешни дни, са премахнати старите хангари на някогашната аеропланна работилница и големия хангар на летището. (Снимка: БНР)

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.10.2016
Българска версия: 28164, Английска версия: 3024

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999