Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 27 септември 2016 г., брой 4310
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(27.09.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24576
USD   1.73666
CHF   1.79352
EUR/USD   1.1262*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  София Строй АД - София
Софлега - консулт АД - София
Термопрофил ЕАД - Долно Драглище
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Износът на цветни метали и продукти от тях през 2015 г. възлиза на 5,1 млрд. лв., като най-голям дял заемат материалите прокат от тежки цветни метали – 97% и алуминиев прокат – 96%. След тях са електролитната мед – 88%, цинк – 82% и олово – 78%, показват данни на Българската асоциация на металургичната индустрия. Произведената в България през 2015 г. обща промишлена продукция е за 66 млрд. лева. Произведените метали са на стойност 7 милиарда лева, дял от 11 %. В тази стойност черната металургия има относителен дял от 15%, цветната металургия – 82%, а леенето на метали – 3%. 2,1 млрд. лв. са инвестирани за последните 15 години в българската металургия. Само за 2015 г. в бранша са вложени 70 млн. евро.

Източник: Труд

Новата председателка на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова планира сериозно увеличение на таксите, плащани от пенсионни фондове, застрахователи и от инвестиционната общност. Целта е ведомството да стане независимо от държавния бюджет и да се издържа почти само от поднадзорните лица, т. е. от бизнеса, който би трябвало да контролира. Бюджетът на КФН за 2016 г. е 10.44 млн. лв., като трансферът от държавния бюджет е 3.2 млн. лв. Годишните постъпления от такси през 2015 г. са били близо 5 млн. лв. Отделно от глобите, които налага КФН, в бюджета й са влезли допълнително 2.3 млн. лв. Идеята на Караиванова според публикациите е с увеличението на таксите да се покрие почти изцяло държавният трансфер плюс сегашните постъпления от глоби, защото занапред те ще влизат в републиканския бюджет. Това означава тежестта върху бизнеса да скочи двойно. По неофициална информация идеята на Караиванова е пенсионните фондове да бъдат натоварени повече в сравнение със застрахователите например. В същото време през 2015 г. в пенсионния сектор бе приета програма за намаляване на таксите за потребителите. Удръжката от 5% върху осигурителната вноска беше намалена до 4.5%, колкото е в момента. По план тя трябва да падне до 4.25% през 2017 г., 4% - през 2018 г. и да достигне 3.75% - през 2019 г.

Източник: Медия ПулКонцесии

България ще обяви за втори път конкурс за търсене и проучване на природен газ от ново находище – Враца Запад. България разполага с доказани запаси от 9 млрд. куб метра природен газ, съобщи Министерството на енергетиката. Запасите могат да бъдат определени като нищожни при годишно потребление от 2,6 млрд. куб. метра. За да компенсира малките количества на местния добив, страната разчита на гориво основно от Русия. В момента над 90% от доставките се извършват от един доставчик и по един маршрут.

Източник: Труд

Дружества
Управление на холдингови компании
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Каолин ЕАД - Сеново   141 562  
  2   Алианц България холдинг АД - София   50 295  
  3   Ба Холдинг ЕООД - София   9 779  
  4   Бон Марин холдинг АД - Девня   6 082  
  5   Юнимастърс Лоджистикс АД - Варна   3 436  
  6   Аркон Консулт ООД - Банкя   1 639  
  7   Донев Инвестмънтс холдинг АД - София   716  
  8   Ей Джи Кепитъл АД - София   671  
  9   Напредък Холдинг АД - София   538  
  10   Овергаз Холдинг АД - Ямбол   177  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 26.09.2016
  Обща стойност (BGN): 563 731.25  
Брой търгувани компании: 43
Premium 225 970.11
Standard 296 112.72
АДСИЦ 39 606.14
Облигации 2 042.28
Най-голяма промяна в цените
Соларпро Холдинг АД - София -13.03 %
Застрахователно дружество Евроинс АД - София 8.77 %
BaSE - Акции: 157 373.03
BaSE - АДСИЦ: 182 611.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Спиди груп" планира да купи логистичната база на СОМАТ в Горубляне, част от която и сега е наета от българската куриерска компания. Сделката е разделена на две - придобива се целият имот, който обитава "Спиди", а за останалите сгради в парка се създава смесено дружество, в което контролният пакет от 76% ще е на "Спиди груп". Цената не е известна, но според отчета на компанията продавач активът е оценен на 63.5 млн. лв. Компанията, която е мажоритарен собственик на куриерската компания "Спиди" иска да придобие контрол върху активи на "Виена реал естейт" - дружество, управляващо имотите в България на германската група Willi Betz, която е една от големите в сферата на автомобилния транспорт и логистиката. Освен собственик на СОМАТ тя е генерален вносител на Mercedes чрез "Балкан стар аутомотив". Според отчета на "Спиди" тя има 68.3 млн. лв. консолидирани приходи за шестмесечието на 2016 г. при 56.7 година по-рано, което е 20.5% ръст. Покупката вероятно ще се финансира със заемни средства, тъй като към края на 2015 г. компанията не разполага с налични парични средства за такава покупка.

Източник: Капитал

Здравният министър Петър Москов е уволнил директора на държавната фирма за производство на ваксини “Булбио“ Любомир Димитров заради открити нарушения в дружеството. За временно изпълняващ длъжността директор на “Булбио“ е назначен старши-експертът от БЛС Сашо Ганов. По предварителна информация става въпрос за засечени от прокуратурата над 1 млн. “голи ампули“ ТетаДиф без етикети и информация какво съдържат, за които не са представени документи и които е трябвало да тръгнат за Турция. Разследването започна през януари отново след медийни публикации и репортажи за това законна ли е размяната между България и Турция, до която се стигна заради системна липса на задължителните за бебетата ваксини “Пентаксим“ у нас. При т.нар. бартер ние получихме 100 000 дози от ваксината “Пентаксим“ от Турция и 100 000 опаковки ваксина срещу хепатит B - "Eувакс B", които обаче се държат на склад в случай на кризисни ситуации като засилен мигрантски натиск. В замяна България дари на Турция 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произведени от “Булбио“. Според представените изчисления на здравното министерство сделката е изгодна за България. Уволненият директор на “Булбио“ Любомир Димитров беше главно действащо лице при скандала около размяната на ваксини с Турция в началото на годината. Тогава той обвини Москов, че му е оказвал натиск фирмата да дари БЦЖ ваксини на Турция за своя сметка, без да й се плати, както и че една от пратките е заминала с неизрядни документи, а чак в последствие е получено разрешение от Агенцията по лекарствата.

Източник: Медия Пул

Швейцарската фирма „Оскар Рюег-България“ ЕООД направи първа копка на нова производствена база в Стара Загора. Компанията е една от най-успешните чуждестранни инвестиции в Стара Загора. От 2006 г. тя сглобява във фабриката си в областния град компоненти за автомобилната и други индустрии. Вече сме достигнали лимита на капацитета си, предвиждаме да го удвоим, заяви изп. директор Александрос Вореопулос. Новата сграда е с РЗП 3000 кв. м, от които 2700 кв. м са за производство и складови помещения, останалата част е администрация. Инвестицията е в размер на 3 млн. лв. само за строителството, без инфраструктура и оборудване. Обектът ще е готов по договор след 7 месеца. В момента половината от производството на „Оскар Рюег-България“ ЕООД е насочено към автомобилната индустрия – метални изделия, осветителни тела за автомобили и др. Това са оригинални, а не резервни части. Останалата част от производството е предназначено за други индустриални сектори, включително и за медицинската индустрия. Основно изделията пътуват към Германия и Швейцария.

"Петрол" стартира двуходова операция, чрез която да приведе капитала си в съответствие със законовите изисквания. След масивните отписвания на инвестицията в дъщерното "Нафтекс петрол" собственият капитал на компанията падна под основния. "Петрол" е и публична компания. На предстоящото общо събрание на акционерите ще се иска тяхното одобрение за увеличаване на номинала на акциите от 1 на 4 лв. чрез превръщането на всеки четири от сегашните 109.25 млн. акции в една нова, като така бройката им ще намалее до малко над 27.3 млн. След реализирането на т.нар. обратен сплит се планира номиналът да бъде намален отново на 1 лв., като така ще бъде покрито законовото изискване, тъй като собственият капитал по последен отчет е 33.5 млн. лв. Планира се цялата процедура да приключи до края на 2016 година, като е предвиден и механизъм да се компенсират инвеститорите, губещи от сплита.

Източник: Капитал

Инвестиции в размер на 10 млн. евро планират собствениците на логистичен център East Ring край София. Средствата ще бъдат вложени в третата фаза на проекта, която ще стартира в началото на 2017 г., съобщи Майкъл Юлър от компанията инвеститор „Глориент“. По думите му, през следващите години в комплекса се предвижда да бъдат изградени общо 10 сгради. Логистичният център е разположен върху терен от 220 дка на изхода на София по пътя за Нови хан.

Източник: Строителство Градът       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Специализирано обучение ''Иновации чрез дизайн" - 28 септември 2016, БСК

30 септември: Специализирано обучение за подготовка на проекти по Фаза1 на Инструмента за МСП, Хоризонт 2020

Търговия с химически вещества - БСК София, 11.10.2016 г.

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Бизнес климатът в Германия се подобрява през септември до най-високото си ниво от май 2014 г. насам, сочи изследването на мюнхенския Институт за икономически изследвания (Ifo). Индексът на института се повишава от 106,3 пункта през август до 109,5 пункта, като надминава очакванията с над 3 пункта и по този начин разсейва страховете от влошаване на условията в най-голямата европейска икономика. Ръстът през септември е най-голямото месечно повишение от 2010 г., посочва Карстен Бжески от ING. Измерителят на очакванията сред бизнеса се покачва до 104,5 пункта, което е над прогнозите за 100,1 пункта. Оценката за актуалната ситуация също е по-добра от очакваното, като съответният подиндекс се повишава над прогнозите – до 114,7 пункта, което е двегодишен връх. „Германската икономика вече прие последиците от британския референдум през юни“, казва Клеменс Фюст, президент на института Ifo.

Източник: FT

Америка

Технологичните лидери Microsoft и Adobe обявиха партньорство, при което двете компании ще обединят сили с цел да затвърдят позицията си на пазара на облачни услуги. Ръководствата на корпорациите искат да предлагат съществуващите си продукти на потребителите на другата фирма. Споразумението предвижда Adobe да направи достъпни софтуерните инструменти Adobe Marketing Cloud, Adobe Creative Cloud и Adobe Document Cloud на облачната платформа на Microsoft – Azure. В замяна от компанията, създадена от милиардера Бил Гейтс, ще направят Adobe Marketing Cloud “предпочитана маркетингова услуга” за своя продукт Dynamics 365, който фирмите ползват, за да следят своите продажби и отношенията си с клиенти. Сделката е голям удар за Oracle и Salesforce, които се конкурират със софтуера Dynamics 365. Досега Microsoft нямаха маркетингови облачни услуги, докато Adobe – такива за отчитане на продажби. Чрез партньорството си двете корпорации ще се опитат да изпреварят лидерът на пазара на облачни услуги Oracle, както и на набиращата скорост Salesforce.

Източник: Associated Press

Азия

Десет големи държавни компании в Китай създадоха фонд за преки инвестиции в размер на 350 млрд юана ($52,5 млрд). Неговата цел е да финансира структурни промени в държавните предприятия, включително сливания и поглъщания. Това съобщава Reuters, позовавайки се на китайското издание Economic Information Daily. Сред основателите на фонда са такива крупни държавни предприятия като мобилния оператор China Mobile, производителят на влакове China Railway Rolling Stock Corporation и петролната и химическа корпорация China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec). Управлението на новия фонд ще бъде в ръцете на Комитета за контрол и управление на държавното имущество на Китай. Компаниите учредителки на новия фонд вече са осигурили първоначалния уставен капитал в размер на 131 млрд. юана ($19,6 млрд.), отбелязва изданието.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
26.09.2016
Dow Jones Industrial
18 094.83 (-166.62)
Nasdaq Composite
5 257.49 (-48.26)
Стокови борси
26.09.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.92
Heating oil ($US/gal.)1.4600
Natural gas ($US/mmbtu)3.0100
Unleaded gas ($US/gal.)1.3800
Gold ($US/Troy Oz.)1 338.80
Silver ($US/Troy Oz.)19.52
Platinum ($US/Troy Oz.)1 044.50
Hogs (cents/lb.)0.49
Live cattle (cents/lb.)1.06

       Опознай България

Археологически резерват Червен

Археологическият резерват “Средновековен град Червен” се намира в близост до с. Червен, на около 32 км южно от град Русе. Представлява най-голямото средновековно селище с крепост в района на Поломието. Средновековният град се е състоял от две части - Цитадела и същински град. Археологическият резерват обхваща останките от крепостта, митрополитската църква и болярския дворец в едноименния град. Тук може да се види най-добре запазената средновековна кула в България с височина 12 м., подземен тунел - кладенец за водоснабдяване на крепостта по време на обсада, както и останките на общо 13 църкви.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.09.2016
Българска версия: 28165, Английска версия: 3024

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999