Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 20 септември 2016 г., брой 4307
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(20.09.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28752
USD   1.75175
CHF   1.78533
EUR/USD   1.1165*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  ВМТ Орбита АД - София
Интертур и спа АД - Бургас
Капитан Дядо Никола АД - Габрово
Конструктех АД - София
Олд Тауър ЕАД - София
Ресторанти и специализирани вагони АД - София
Селл АД - Мирково
Техномаркет България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Производството в строителния сектор в България е спаднал с 1,4% през юли 2016 г. след понижение с 2,3 на сто през юни, запазвайки тази негативна тенденция за девети пореден месец, след като за последно беше отчетен растеж в сектора от 0,8% през октомври 2015 година. На годишна база строителният сектор в България също отбеляза влошаване за девети пореден месец, свивайки се през юли с 11,7% след понижение с 13 на сто през юни, като и по двата показателя България е сред най-слабо представящи се страни от ЕС. Производството в строителния сектор на еврозоната нарасна през юли с 1,8% след повишение с 0,3% през юни, като това представлява подобрение на икономическата активност в сектора за трети пореден месец. Строителството в целия Европейски съюз се повиши с 1,1% след стагнация през предходния месец. На годишна база строителството в еврозоната нарасна през юли с 3,1 на сто след анемичен растеж с 0,6% през юни, отбелязвайки най-солидно повишение от февруари насам.

Източник: Дума

Националният осигурителен институт отбелязва намаление на новите пенсионери. През първите девет месеца на 2016 г. броят на пенсиониралите се лица е 82 727, което е с 514 души по-малко спрямо същия период на 2015 година. За сравнение - през септември 2015 г. новите пенсионери бяха с 10% повече спрямо същия период на 2014 г., а година по-рано - с 25% повече. От тази година започна увеличение с по 2 месеца на възрастта и стажа за пенсия в трета категория и при мъжете, и при жените. Мъжете се пенсионират на 63 г. и 10 м., а жените на 60 г. и 10 месеца. Стажът е 35 г. и 2 месеца за жените, а за мъжете - 38 г. и 2 месеца. Запазва се и положителната тенденция, забелязана за пръв път миналата година - намаление при инвалидните пенсии. Сега те са с 10.5% по-малко, отколкото за деветте месеца на 2015 г. Лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване са получили 21 132 лица. Въпреки намалението обаче те остават 1/3 от всички новоотпуснати пенсии. Тази година три пъти повече военни и полицаи излизат в пенсия в сравнение с деветмесечието на 2015 г. Докато миналата година броят им е бил 2176, то сега е 6294 души.

Източник: СегаКонцесии

Четири компании, сред които турски и китайски инвеститори, имат интерес към процедурата за концесия на летище Пловдив. От турска страна интерес са проявили големият летищен оператор TAV Airports и "Кьошдере груп" на турския ексдепутат Ибрахим Кьошдере. Освен най-големите летища в Турция TAV Airports оперира и аерогарите на Загреб, Рига, Скопие, Охрид, Тбилиси, Батуми, както и две летища в Тунис и едно в Саудитска Арабия. Интерес към концесията на летище Пловдив обяви най-голямата строителна компания в Китай "Чайна канстръкшън". Китайците заявили, че искат да построят модерен карго терминал на аеропорта като основен логистичен център в Югоизточна Европа. Летище Пловдив се намира на стратегическо място - в центъра на Тракия и на Балканите, близо до магистралите "Тракия" и "Марица". То обслужва бъдещата културна столица на Европа, големите зимни курорти в Родопите, а печели и като резервно на летище София. Летище Пловдив разполага с обновен пътнически терминал, полоса за излитане и кацане с дължина 2500 м и терен от 2 376,5 дка.

Източник: Стандарт

Регулирана информация

На 19.09.2016 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 30.06.2016 г. на Диагностично-консултативен център 4 Варна ЕООД - Варна

Дружества
Производство на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Монди Стамболийски ЕАД - Стамболийски   25 305  
  2   Свилоцел ЕАД - Свищов   8 424  
  3   Дунапак Родина АД - Пловдив   6 224  
  4   Ема ООД - Плевен   2 007  
  5   Темподем ЕООД - Труд   1 693  
  6   Форт ООД - Пловдив   1 580  
  7   Балканпак ООД - Казанлък   1 010  
  8   Магма Пак ООД - Перник   968  
  9   Дилком България ООД - Варна   771  
  10   Ресапак ООД - Шумен   629  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 19.09.2016
  Обща стойност (BGN): 580 670.92  
Брой търгувани компании: 39
Premium 379 466.84
Standard 188 733.37
АДСИЦ 11 452.85
Облигации 1 017.87
Най-голяма промяна в цените
Булленд инвестмънтс АДСИЦ - София 59.32 %
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София -9.09 %
BaSE - Акции: 1 115.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Aмериканската Freeport-McMoRan, купува българската "Асарел-експлорейшън", която държи правата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта "Боримечково" в района между Пазарджик и Панагюрище. Прекият купувач е холандската Freeport-McMoRan Bulgaria B.V., която е част от американската група, а българското дружество е еднолична собственост на медодобивната "Асарел-Медет". Чрез сделката американската компания, чиито акции се търгуват на борсата в Ню Йорк, навлиза на българския пазар, и то в момент, когато преструктурира дейността си в световен мащаб, за да намали дълговете си. Това може да означава, че вижда потенциал в находището. "Асарел-експлорейшън" е получила разрешение за проучване в площта едва преди около година, което означава, че проектът е на сравнително ранен етап и запасите едва ли са ясни.

Източник: Капитал

Българската телекомуникационна компания е заявила интерес към закупуването на Търговска банка "Виктория"БТК е един от осемте кандидати за придобиването на банката, която е 100% собственост на Корпоративна търговска банка. Самата телекомуникационна компания изпадна в сериозни затруднения заради фалита на КТБ. Сред останалите кандидати за придобиването на "Виктория" очаквано са Инвестбанк и консорцуим с водещ партньор - застрахователя "Лев Инс". Писма с интерес са подали Българо-американската търговска банка, Търговска банка "Д" и чужди инвеститори.

Източник: БНР

Проект за бърза железопътна връзка между пристанищата Александруполис – Бургас се разработва от двустранна комисия, съобщават от гръцката железопътна компания "Ергосе". Финансирането е от Европейския съюз като част от споразумението за железопътен коридор между пристанищата на Егейско море и българските на Черно море. По направените досега проучвания, реализирането на този българско-гръцки проект заменя необходимите досега около два дни за трансфер на стоки по море между двете пристанища до шест часа максимално по железопътната линия. Рязко се намалява и цената за трансфера на стоки между пристанищата. Това е алтернативният проект за морския превоз през Босфора. По железопътното трасе ще се превозват контейнери. След приключване на техническите и финансови проучвания от двете страни, което се очаква да стане до края на ноември, проектът ще се представи за финансиране по програмите за европейските транспортни коридори.

Източник: Дума

Застрахователният холдинг Евроинс Иншурънс Груп регистрира 33% ръст на премийния си приход през месец август до 21,8 млн. евро спрямо 16,4 млн. евро за съпоставимия месец на 2015 година, съобщи Еврохолд България АД. За първите осем месеца на 2016 година Евроинс Иншурънс Груп отчита 7,5% ръст на премийния приход, който е в размер на 161,7 млн. евро спрямо 150,5 млн. евро, реализирани през януари-август 2015 г. Евроинс България отчита спад на премийния си приход през първите осем месеца с близо 15%, което е в резултат на осчетоводените през май 2015 г. 11,6 млн. евро от активно презастраховане. Ако елиминираме описания еднократен ефект презастраховането, то директният бизнес на Евроинс България е с 19% ръст за първите осем месеца на 2016 г. Евроинс Румъния регистрира над 17% ръст на премиите за първите осем месеца на годината.

Източник: Investor.bg

Холандската софтуерна компания ISDC, която има бизнес в България от 2010 г. , се слива с британския си конкурент Endava. След обединяването на бизнеса и екипите служителите на Endava ще станат 3300 в световен мащаб. С присъединяването на компанията майка ISDC към Endava ще премине и екипът на българското дружество Ай Ес Ди Си. Портфолиото от клиенти на компанията включва такива от сектори като финанси, застрахователна дейност, телекоми, медии, технологии, дистрибуторски мрежи и туризъм.Купувачът има 3000 служители в мрежата си от офиси в САЩ и Западна Европа, както и в стратегическите локации с фокус върху проекти за разработка на софтуерни решения, разположени в България, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова и Колумбия. ISDC има няколкогодишно присъствие в България, като тук е едно от двете развойни звена на компанията с общо около 40 служители към април 2016 г. ISDC, оборотът на чието местно дружество Ай Ес Ди Си за миналата година е малко под 2.7 млн. лв., разработва комплексни софтуерни решения, предназначени за различни финансови институции – банки, застрахователи, дори логистични компании и фирми за човешки ресурси като Adecco.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

20 септември: Дискусия на тема: "Администрацията - помощник или препятствие за развитието на бизнеса"

Специализирано обучение ''Иновации чрез дизайн" - 28 септември 2016, БСК

30 септември: Специализирано обучение за подготовка на проекти по Фаза1 на Инструмента за МСП, Хоризонт 2020

Търговия с химически вещества - БСК София, 11.10.2016 г.

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Производството в строителния сектор на еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри през юли, показват данни на Евростат. Производството в строителния сектор на еврозоната нарасна през юли с 1,8% след повишение с 0,3% през юни, като това представлява подобрение на икономическата активност в сектора за трети пореден месец. Строителството в целия Европейски съюз се повиши с 1,1% след стагнация през предходния месец. На годишна база строителството в еврозоната нарасна през юли с 3,1% след анемичен растеж с 0,6% през юни, отбелязвайки най-солидно повишение от февруари насам. Повишение с 1% на годишна база бележи и строителството в целия ЕС след растеж с 0,5% през предишния месец, нараствайки за трети пореден месец. През юли най-силен растеж в строителството на месечна база беше отчетен във Франция (ръст с 4,8%), Словения (с 2%) и Германия (с 1,8%), докато най-здрав спад беше регистриран в Словакия (понижение с 11%), Унгария (с 3,2%) и България (спад с 1,4%).

Източник: Associated Press

Америка

Около 185 от най-известните изпълнителни директори на компании от САЩ призоваха в писма редица европейски лидери да се противопоставят на искането на Брюксел Apple да плати 13 млрд. евро спестени данъци на Ирландия. Според корпорациите това решение на Европейската комисия е "жалка самонанесена рана", заради която европейските страни трябва да се намесят. Корпоративните лидери предупредиха, че това действие ще изгони инвестициите, тъй като легитимира внезапни обрати в политиката на правителствата спрямо компаниите. "В интерес на всички страни, които спазват върховенството на закона, не трябва да се позволи това решение да бъде задействано", се твърди в писмо на американската бизнес организация Business Roundtable до германския канцлер Ангела Меркел, потвърждава Financial Times. В организацията участват изпълнителните директори на Caterpillar, Xerox, Honeywell, Lockheed Martin, Dow Chemical, Walmart, ExxonMobil, AT&T, GE и JPMorgan.

Източник: FT

Азия

Иран поиска от САЩ да бъдат премахнати санкциите върху авиоиндустрията й. Това ще позволи на Техеран да купи нови граждански самолети с цел да развие сектора и да привлече чуждестранни инвеститори. Преди време държавата обяви, че през тази година планира да купи над 200 летателни машини на стойност от 50 милиарда долара от лидерите Airbus и Boeing. Иран потвърди това, след като се договори с водещите икономики в света ограниченията срещу страната да бъдат премахнати. Въпреки това все още властите в Щатите не са отменили санкциите, засягащи авиобизнеса. Тяхното одобрение е необходимо, тъй като много от частите за съвременните самолети се произвеждат в САЩ, включително и такива за европейската Airbus. По думите на министъра на развитието на градската среда Абас Акунди Техеран продължава да преговаря и с всички големи производители на пазари. “Ние водим разговори с всички големи имена. Има много препятствия, но съм сигурен, че те ще бъдат преодолени, тъй като спазваме всички международни правила и разпоредби”, заяви той.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
19.09.2016
Dow Jones Industrial
18 120.17 (-3.63)
Nasdaq Composite
5 235.03 (-9.54)
Стокови борси
19.09.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)43.08
Heating oil ($US/gal.)1.3900
Natural gas ($US/mmbtu)2.9400
Unleaded gas ($US/gal.)1.3500
Gold ($US/Troy Oz.)1 318.90
Silver ($US/Troy Oz.)19.30
Platinum ($US/Troy Oz.)1 027.70
Hogs (cents/lb.)0.48
Live cattle (cents/lb.)1.07

       Опознай България

Планина Странджа

Планината Странджа е разположена в югоизточния край на България. Състои се от три големи планински дяла, като главният (южният) дял е разположен изцяло в Турция. По Гранични рид (вторият дял) минава границата на България с Турция. Най-ниският дял Босна се намира изцяло в България. Билото му е заоблено, на места дори заравнено. Най-голямото богатство на планината е уникалната и рядко срещана флора и фауна. Най-известните реки тук са Велека, Ропотамо, Резовска, Дяволска река. Странджа е осеяна с археологически, исторически и културни паметници. В живописен планински скат в Странджа е разположено единственото нестинарско селище България - село Българи. Запазвайки традициите и възраждайки обичая на нестинарството, жителите на Българи правят селото уникално и неповторимо не само за чужденците, но и за самите българи.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.09.2016
Българска версия: 28167, Английска версия: 3024

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999