Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 19 август 2016 г., брой 4285
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(19.08.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27229
USD   1.72761
CHF   1.80211
EUR/USD   1.1321*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  България Нет АД - София
Воден свят - Банкя АД - София
Даниела Вълева ООД - Враниловци
Интерскай АД - Лесново
Метизи АД - Роман
Прим БГ АД - София
Промишлена енергетика-2001 АД - Бело поле
Такси С Експрес АД - София
Черно море хотел мениджмънт АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е на 34-о място по най-бърз 3G и 4G мобилен интернет в света според проучване на британската компания OpenSignal за състоянието на мобилните връзки по света. Първото място е присъдено на Южна Корея, следвана от Сингапур, Унгария, Австралия и Дания. На последно място се нареждат Коста Рика и Афганистан. България е класирана между Гърция и Израел. Компанията прави класация и на най-достъпния 3G и 4G интернет в света. В тази подредба България е на 25-о място.

Източник: 24 часа

Рекорден добив на полезни изкопаеми, откакто съществува минна дейност в България, отчетоха от Българската минно-геоложка камара (БМГК) за 2015 г. С произведените общо 112.5 млн. тона суровини компаниите в сектора до голяма степен са успели да ограничат негативния ефект от падащите цени на металите на световните пазари. Така общата стойност на продукцията намалява с едва 1.1%. Прогнозите за производството като обем тази година също са добри, а приходите от концесионни плащания нарастват значително. Добивът като цяло се е увеличил с 12% през миналата година, като ръст се наблюдава при почти всички полезни изкопаеми. Изключение правят скалнооблицовъчните материали (спад от 11.4%) и най-вече течните горива, където обемите се свиват около 9 пъти. Един от основните играчи във втората група е ирландската Petroceltic, която добива нефт и газ в Черно море и която през миналата година значително ограничи производството заради проблеми на собственика.

Източник: КапиталРегулирана информация

На 19.08.2016 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи консолидиран отчет за второ тримесечие на 2016 г. на "Наш Дом - България" АД - Холдинг - София /5ND/

Дружества
Производство на лекарствени вещества и продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Балканфарма Дупница АД - Дупница   167 660  
  2   Балканфарма Троян АД - Троян   36 809  
  3   Балканфарма Разград АД - Разград   27 269  
  4   Салвамед ЕАД - Сандански   12 426  
  5   Кенди ООД - Банкя   10 201  
  6   Ветпром АД - Радомир   7 120  
  7   Бул Био НЦЗПБ ЕООД - София   3 693  
  8   МСФарма АД - София   1 517  
  9   ОТС-Фарма АД - София   530  
  10   Флора 02 ЕООД - Пловдив   190  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 18.08.2016
  Обща стойност (BGN): 107 374.15  
Брой търгувани компании: 22
Premium 46 549.08
Standard 48 604.52
АДСИЦ 12 220.56
Най-голяма промяна в цените
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София -50.00 %
Албена-инвест холдинг АД - Балчик 6.59 %
BaSE - Акции: 120.00
BaSE - АДСИЦ: 30 000.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германската компания за производство на висококачествени вакуум опаковъчни машини, фолиа за вакуум опаковка и самозалепващи етикети на рола „INTRAMA“ ще наеме 110 работници от Пловдив и региона за новия си завод край града. В него ще бъдат инвестирани 20 млн.лв., стана ясно след първата копка на новата база на „INTRAMA“ в землището на село Бенковски в „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ). Проектът предвижда изграждането на високотехнологично предприятие за производство и печат на гъвкави опаковки върху РЗП от 13 217 кв.м. Освен производствени халета ще бъдат изградени и административни, логистични и складови помещения от фирмата изпълнител на строителните дейности „Кастело Прикаст“. Заради високата температура в бъдещото производство и нуждата от вентилация обектът трябва да отговаря на куп изисквания. Те са взети под внимание от главния проектант арх. Георги Савов и екипа му от „ВАМОС“ ООД и поради това някои от сградите ще са високи над 20 метра.

Източник: Труд

Медодобивният завод Aurubis в Пирдоп ще продължи да влага пари в България. Инвестицията на компанията от 44 милиона евро в завода в Пирдоп е козметична и тя ще бъде повтаряна на всеки 10 години, заяви изпълнителният директор на Aurubis Bulgaria Тим Курт. Успоредно с нея ще продължим да инвестираме в разгръщане на производството си в България. Според Курт бизнес средата в България е достатъчно добра, за да може неговата фирма да се разширява. Той изрази оптимизъм за подобрение на условията за правене на бизнес в България. Aurubis е втората по големина компания в България след "Лукойл Нефтохим Бургас" с приходи от над 4.3 милиарда лева. Тя е собственост на германския гигант със същото име.

Източник: Money.bg

Българска ергийната борса има готовност не по-късно от 1 октомври 2016 година да стартира и сегмента за търговия с двустранни договори. В момента на енергийната борса тече тестова търговия с двустранни договори за електрическа енергия. Със стартирането на двустранните договори ще се даде възможност на много повече производители да се включат в борсовата търговия. Следващата фаза на развитие на борсата ще бъде въвеждането и на платформа за т.нар. договори за разлика. С тяхна помощ ще бъдат компенсирани производителите на електроенергия, които имат дългосрочни договори с преференциални условия и гарантирани от държавата цени на електроенергията. При пълната либерализация те ще могат да участват на борсовия пазар. При постигната по-ниска цена от преференциалната им, разликата ще бъде покривана от специален фонд. На първо време това ще бъде Фондът "Сигурност на електроенергийната система", но може да бъде създаден и специален нов фонд.

Източник: Монитор

Фондът за инвестиции в имоти "Феърплей пропъртис" АДСИЦ възнамерява да издаде емисия варанти. Ценните книжа, които дават право на инвеститорите да закупят акции на компанията, са били одобрени на извънредно общо събрание на акционерите. На пазара се очаква да бъдат пуснати 232 милиона от тях, като първоначалната им цена ще бъде една десета от стотинката.Целта на емисията е постепенно увеличаване на капитала на дружеството. Срещу всеки варант инвеститорите ще се сдобият с правото да запишат една акция. Емисионната стойност съвпада с номиналната - 1 лв., което теоретично означава, че дружеството може да набере 232 млн. лв. в бъдеще. Акциите на фонда в обращение се търгуват на цена от 0.70 лв., като от началото на годината губят 8.50%. Към средата на 2016 година основният капитал на "Феърплей пропъртис" е 33.15 млн. лв., след като в началото на тази беше увеличен с малко над 5 млн. лв, а банковите кредити са близо 13 млн. лв.

Източник: Капитал

„Horizon software solutions” LTD ще бъде оператор и ще осигури електронната платформа за търговия в бъдещия „Логистичен Център и Павилион 16+1“ на територията на Пристанище Бургас. Фирмата е избрана от държавната китайска асоциация за електронна търговия и Ханджоу Е – Комерс Индъстри Интернет Парк. Разкриването на логистичния хъб за електронна търговия в Бургас стана възможно, след подписването на меморандум между Центъра за насърчаване на селскостопанското сътрудничество между Китай и Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), „Пристанище Бургас” ЕАД и Индустриален парк за електронна интернет търговия (Ханджоу, Китай). Търговският логистичен център ще бъде разположен на територията на Пристанище Бургас. Първоначално павилионът за електронна търговия между Китай и страните от ЦИЕ ще се намира в „Магазия 1”, а в последствие ще бъде отделена по-голяма територия в бъдещия Експо център, който ще се изгради в пристанището.

„Информационно обслужване“ АД реализира близо 10 млн. лв. приходи за първите 7 месеца на годината и печалба от 524 хил. лв. Дружеството бележи увеличение на приходите спрямо заложените цели в бизнес плана си. При съпоставка на планираните показатели се очертава и ръст на рентабилността на база приходи от продажби с 5,3 %. В периода до 31 юли 2016 г. е отчетен спад на разходите с 5 %, което е резултат от водената последователна политика в тази насока от мениджмънта на „Информационно обслужване“ АД.

Източник: Агенция Фокус       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК стартира проект "Разширяване и интегриране на услугите на MyCompetence към дейността на Агенцията по заетостта"


Предстоящи събития

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Равнището на безработицата във Франция през второто тримесечие на 2016 е намалял до 9.9% от 10.2% през първото тримесечие. Това се случва за първи път от доста време насам, сочат публикуваните данни на Френския статистически институт (INSEE - National Institute of Statistics and Economic Studies). Предишният път, когато безработицата е била под 10% датира от третото тримесечие на 2012 г., когато нивото на безработицата е било 9.8%. Според анализатори, данните са изненадващи, предвид прогнозите следствие анкетата проведена от Reuters, които резултати са били очаквания за ниво от 10.1 процента. Състоянието на пазара на труда в страната е в центъра на вниманието, откакто френския президент Франсоа Оланд обеща да не се кандидатира за втори мандат през следващата година, ако не успее да подобри ситуацията с безработицата.

Източник: FT

Америка

Най-голямата верига за търговия на дребно в света Wal-Mart Stores обяви по-силен от очакванията ръст на продажбите от разработените магазини за второто тримесечие. Компанията отчита малко повече потребители, пазаруващи в магазините ѝ в момент, когато много търговци на дребно се борят да привлекат клиенти, коментира The Wall Street Journal. Wal-Mart повиши и прогнозата си за годишната печалба. Акциите поскъпнаха с 3,5% до 75,48 долара за брой по време на търговията преди отварянето на пазара. Продажбите на разработените магазини (магазини, отворени преди поне година) са нараснали с 1,6%, което е над насоките за ръст от 1%. Междувременно трафикът се е увеличил с 1,2%. Данните са признак, че подобренията в магазините на веригата и инвестициите в служителите се отплащат. Много търговци напоследък изпитват трудности с ръста на продажбите. Target заяви в сряда, че продажбите на веригата от разработените магазини се понижават за пръв път от над две години заради по-малко посещения от потребителите.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Официалната статистическа агенция на Филипините публикува данните за ръста на БВП на страната за второто тримесечие от годината днес и постигнатият ръст е 7% на годишна база и 1,8% на тримесечна база. По-този начин ръстът на БВП на страната през първата половина от годината става 6,9%, което е близо до горната граница на поставената от правителството цел от 6-7% икономически растеж. Брутният национален продукт, който включва и нетните доходи от чужбина, също нараства с 6,8% през второто тримесечие от годината. Секторът на услугите, който представлява около половината от икономиката на страната, нараства с 8,4%, а индустриалният сектор се е увеличил с 6,9%. Земеделието се свива с 2,1%, като това се дължи на сушата, предизвикана от климатичния феномен "Ел Ниньо".

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
18.08.2016
Dow Jones Industrial
18 597.70 (23.76)
Nasdaq Composite
5 240.15 (11.49)
Стокови борси
18.08.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.34
Heating oil ($US/gal.)1.5200
Natural gas ($US/mmbtu)2.6600
Unleaded gas ($US/gal.)1.4900
Gold ($US/Troy Oz.)1 351.90
Silver ($US/Troy Oz.)19.62
Platinum ($US/Troy Oz.)1 127.70
Hogs (cents/lb.)0.61
Live cattle (cents/lb.)1.10

       Опознай България

19 август - Бялото братство посреща Слънчевата нова година

Всяка година стотици последователи на Бялото братство посрещат на 19 август Слънчевата нова година. Това е най-голямата и важна дата в календара на дъновистите. Голямото събиране е на платото край езерото Бъбрека, едно от Седемте рилски езера. Там те изпълняват Паневритмия (съчетание на хореография, танц, музика, текст, идея, философия), облечени изцяло в бели дрехи и подредени в гигантски концентрични кръгове. Петър Дънов известен и като Беинса Дуно създава окултното учение на Всемирното бяло братство през 1897 г. Тогава той е издал брошурата с мистичен текст „Хио-Ели-Мели-Месаил“. До 1906 г. духовното общество се е наричало „Синархическа верига”, а от 1922 г. става окултна школа „Всемирно бяло братство”. Учението на Петър Дънов има последователи от целия свят, сред които е бил и великия Алберт Айнщайн. Снимка: www.beinsadouno.org


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.08.2016
Българска версия: 28161, Английска версия: 3026

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999