Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 22 юли 2016 г., брой 4265
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(22.07.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.33965
USD/BGN   1.77561
CHF/BGN   1.79896
EUR/USD   1.1015*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  


Възможност за безвъзмездно финансиране
(до 200 хил.EUR) за подобряване моделите и организацията на производствените процеси в предприятията
Срок за кандидатстване:
15 август 2016 г.
За подготовка на проектни предложения и допълнителна информация:
e-mail: sfb@bia-bg.com
тел. 0888/ 914 452
sfb.bia-bg.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Автоматика АД - Хасково
Атоменергоремонт АД - Козлодуй
Вагоноремонтен завод Левски АД - София
Девня пласт АД - Тополи
ЕАЗ АД - София
Инвест Кепитъл АД - София
Панаирно строителство-Фернет интернационал АД - Пловдив
Ремо 98 АД - Шумен
Рибовъдство АД - Русе
Статус имоти АДСИЦ - София
Строителна керамика 2005 АД - Девня
Хемусхотелс АД - София
Хотел Хемус АД - София
ЮМС АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Емиграцията на млади и образовани хора от Източна Европа може да създаде порочен кръг, който да подкопае икономиката на страните им и да направи още по-привлекателни богатите западни държави. Причината за това е, че масовата икономическа миграция носи ползи на приемащите държави, но забавя растежа в родните страни на мигрантите. Това се посочва в документ за обсъждане, изготвен от експерти на Международния валутен фонд (МВФ). Сред най-засегнатите са държавите от Югоизточна Европа (ЮИЕ), включително България, които не само отчитат голям отлив, но и значителен дял на образованите и млади емигранти. Тази тенденция се очаква да се запази, което ще продължи да оказва натиск върху реалния икономически растеж и брутния вътрешен продукт на човек от населението в страните на произход. Близо 20 млн. души са напуснали Източна Европа за последните 25 години след падането на комунизма. Това представлява приблизително 5.5% от общото население към 1990 г. Документът включва 20 държави в Източна Европа, които допълнително са групирани по региони. Най-голям е отливът от ЮИЕ, в която влизат България, Румъния, Хърватия и Албания. Към края на 2012 г. около 16% от населението на тези страни – такова, каквото е било в началото на 90-те години на миналия век, са емигрирали на Запад. Като цяло за Източна Европа отливът на хора е намалил реалния растеж на БВП на страните средно със 7 процентни пункта. Това важи особено за страните от ЮИЕ, които имат голям дял на млади и образовани емигранти, показват оценките на МВФ. Масовата емиграция на квалифицирана работна сила увеличава фискалната тежест в страните на произход, която се получава от изкривените пропорции между работещи и безработни, и може да забави напредъка и иновациите.

Източник: Капитал

Агенцията по заетостта съвместно с областните управители, общините, представителите на бизнеса и синдикатите на местно ниво ще подготвят краткосрочни прогнози за нуждите от работна ръка. Проучванията ще се правят 2 пъти годишно. Това предвижда проект за промени в Закона за насърчаване на заетостта. Мярката ще позволи по-ефективното планиране и изразходване на средствата за обучения и мерки на пазара на труда и ще се улесни прехода на безработните към реална заетост. Проектът за промени в Закона за насърчаване на заетостта предвижда и мярка за стимулиране на мобилността на работещи и безработни. Към момента в бюрата по труда са регистрирани 274 000 души. Ще се даде възможност на безработните, които успеят да намерят работа на повече от 50 км от мястото, в което живеят, да получават до 200 лв., с които да покриват разходи за наем, ясла, детска градина. Условието е хората да са на постоянна работа, а не със срочен договор. Средствата ще се получават за срок от 1 година, обясниха от министерството. Разчетите показват, че от тази мярка биха се възползвали около 1000 души.

Източник: Агенция ФокусКвалификационeн REFA-курс
Модул 1: 07.09.2016 – 17.09.2016 г.
Модул 2: 26.09.2016 – 07.10.2016 г.

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на данни и време
 • Хронометриране на разпръснатото време
 • Системи за задаване на планови времена
 • Нормиране на времето
 • Мултимоментно заснемане
 • Време за възстановяване и почивка

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Дружества
  Производство на опаковки от пластмаси
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2014 г.
  (хил. лв.)
    1   Готмар ЕООД - Съединение - Пд   112 663  
    2   Екстрапак ООД - Велико Търново   54 198  
    3   Мегапорт ЕООД - Варна   48 870  
    4   Ретал Балкан ЕООД - Сливен   38 453  
    5   Ате Пласт ООД - Стара Загора   34 332  
    6   ИТД ЕООД - Съединение - Пд   33 417  
    7   Терахим 97 АД - Габрово   22 098  
    8   Гуала Клоужърс България АД - Казанлък   21 507  
    9   Екселпак България ООД - София   8 641  
    10   Данев АдваПак ООД - Бургас   8 477  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска фондова борса - София - 21.07.2016
    Обща стойност (BGN): 472 111.86  
  Брой търгувани компании: 31
  Premium 332 343.61
  Standard 113 824.79
  АДСИЦ 25 943.47
  Най-голяма промяна в цените
  Лавена АД - Шумен 11.11 %
  Застрахователно дружество Евроинс АД - София -10.00 %
  BaSE - Акции: 1 377.66
  BaSE - АДСИЦ: 513 707.00

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  Очаква се до края на август - началото на септември да бъде готов интерконекторът с Румъния. Очаква се първият алтернативен природен газ у нас да постъпи с изграждането на интерконектора Русе-Гюргево. Предстоят разговори на Булгартрансгаз и с Македония за изграждане на интерконектор между двете страни. Интересът е заявен от македонската страна - за изграждане на връзка в района на Петрич, тъй като тази част на съседната ни страна не е газифицирана, а на наша територия там има добра компресорна станция. През тази година успяхме да изготвим предпроектно проучване и имаме основните параметри на газовата връзка с Турция, каза пред КЕВР Георги Гегов

  Източник: БТА

  За да се промени горивото в 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй, централата трябва да иска разрешение и експлоатацията му да съответства на международните изисквания за безопасност, както е и за всяка друга промяна. Директорът на Агенцията по доставките на европейската организация Евратом Стаматиос Цалас изисква от АЕЦ-а ни да се откаже от въвеждането на усъвършенстваното руско ядрено гориво TBCA-12 и да осигури при търга за доставчик достъп за касетите на Уестингхаус. Доколкото обаче американското гориво не е изпробвано за съвместимост с руски реактори от типа на нашите, Козлодуй трябва да направи експерименти с това гориво. Всяко изменение на одобреното гориво подлежи на лицензиране, ако има диверсифициране на доставките, също се получава лиценз. АЕЦ Козлодуй вече два пъти иска разрешение за експлоатация с усъвършенстваното гориво TBCA-12 - през 2015 г., и сега през април т.г.

  Източник: Дума

  Заради липсата на достатъчно интензивен трафик от Бургас до „Слънчев бряг“ ще има път с четири ленти, а след това до Варна – с три, вместо да се изгражда планираната магистрала "Черно море". Това каза по време на редовния блиц контрол в парламентарната регионална комисия министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя припомни на депутатите, че няма да има европейско финансиране нито за магистрала „Хемус“, нито за „Черно море“. Приоритетни направления са „Хемус“, София - Калотина, Русе - Велико Търново и тунела под Шипка, доизграждане на Софийското околовръстно и чак тогава „Черно море“. За тази магистрала са необходими 1 млрд. лв.

  Източник: Investor.bg

  Изненадващо парламентарната бюджетна комисия единодушно реши вчера да изпрати инспектори на Сметната палата в държавното "Летище София". Предложението дойде от депутати, които настояват за проверка на финансовото управление на летището заради съмнения за неизгодни сделки и необяснимо свиване на печалбата. Ще бъде проверен периодът 1 януари 2013- 30 юни 2016 г. Плановете на правителството - доста нереалистични впрочем, са аерогарата да бъде отдадена на концесия още тази година, като процедурата вече е задвижена. Надеждите са с парите от концесията да се пооздравят закъсалите железници. За това обаче все още се чака одобрение от Брюксел.

  Източник: Сега

  Дружба стъкларски заводи АД отчита печалба от 8,7 млн. лв. през първите шест месеца от годината спрямо 12,106 млн. лв. през същия период на миналата година. Печалбата от обичайната дейност, преди облагане с данъци през периода, възлиза на 9,641 млн. лв., показва отчетът за второто тримесечие на годината. Към края на шестмесечието на 2016 г. нетните приходи на Дружба стъкларски заводи възлизат на 113,4 млн. лв. Приходите от продажба на продукция са за 93,961 млн. лв., или 83% от нетните приходи от продажби. Това е намаление с около 9% спрямо същия период на 2015 г., когато продажбата на продукция е донесла приходи в размер на 103,753 млн. лв. През настоящия отчетен период приходите от продажба на стоки възлизат на 11,318 млн. лв, което представлява 10% от нетните приходи.

  Източник: Investor.bg         Българска стопанска камара


  "Изнесен търговски офис"
  В помощ на външнотърговската дейност


  Външноикономическо сътрудничество  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  Предстоящи събития

  Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


  Безплатен абонамент за информационни бюлетини
  БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


  Предстоящи курсове:

  Обучение за MS Office:

  м. юни
  Обучение по мрежи в Сиско академията:

  CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 2 -
  17 септември 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

  NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
  Регистрирайте се онлайн сега!

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
  Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
  Обучения за начална и допълнителна квалификация;
  Обучения по ключови компетенции;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
  Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
  Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
  Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основните лихвени проценти. Така те останаха на исторически дъна на първото заседание на финансовата институция след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, действие, станало известно като Brexit. Запазвайки основните лихвени ставки, ЕЦБ отговори на очакванията на анализатори и икономисти, според които централните банкери от еврозоната се нуждаят от повече време, за да оценят влиянието на Brexit върху икономическото развитие в еврозоната и в целия ЕС. Според президента на ЕЦБ Марио Драги все още е рано да се каже какви биха били финансовите последици от Brexit. „След референдума във Великобритания финансовите пазари в еврозоната устояха на скока в несигурността и волатилността с повишена издръжливост. Пазарният стрес бе ограничен с помощта на готовност от страна на централните банки да предоставят ликвидност ако е необходимо, облекчената парична политика и стабилната регулаторна рамка.

  Източник: Associated Press

  Америка

  Броят на американците, подали молби за помощи при безработица през миналата седмица, неочаквано се понижи и достигна тримесечно дъно. Подадените документи намаляват с 1 000 до сезонно изгладените 253 хил. през седмицата, която приключи на 15 юли. Това е най-ниското ниво от април, сочат данните на Министерството на труда. Данните за предишната седмица не са ревизирани. Така документите се доближават до 43-годишното дъно от 248 хил., достигнато в средата на април. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст на подадените молби до 265 хил. през седмицата до 15 юли. Седмичните молби за помощи при безработица са под 300 хил. в продължение на 72 поредни седмици, което е най-дългият период от 1973 г. и е признак на здрав трудов пазар. Данните за подадените молби по това време на годината са волатилни, тъй като някои автомобилни производители започват процес по временно затваряне на фабриките, за да ги оборудват за новите модели.

  Източник: CNBC

  Азия

  Японската компания Коmаtsu, вторият по големина производител в света на строителна техника, придобива американската компания за минно оборудване Јоу Glоbаl за около $ 3.7 милиарда, включващи поетите дългове. Коmаtsu ще заплати по 28,3 долара за акция или общо около 2,89 млрд. долара за капитала на Јоу Glоbаl. Сделката ще се финансира за сметка на собствени средства и кредити. „Тази сделка съответства на нашия план за развитие, съгласно който ние сме длъжни да засилим бизнеса си по производството на миннодобивно оборудване, за постигнем устойчив ръст на компанията”. Придобиването ще позволи на японската компания да укрепи позициите си на фона жестоката конкуренция с лидера на пазара на строителна техника – американската компания Саtеrріllаr. Придобиване на Јоу ще помогне на Коmаtsu да разшири дейността си в минния сектор, особено в добива на медна руда. Американците произвеждат по-големи самосвали - ключ за намаляване на разходите в открития рудодобив.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  21.07.2016
  Dow Jones Industrial
  18 517.23 (18.62)
  Nasdaq Composite
  5 073.90 (5.23)
  Стокови борси
  21.07.2016
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)44.71
  Heating oil ($US/gal.)1.3700
  Natural gas ($US/mmbtu)2.6700
  Unleaded gas ($US/gal.)1.3600
  Gold ($US/Troy Oz.)1 327.70
  Silver ($US/Troy Oz.)19.82
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 105.00
  Hogs (cents/lb.)0.62
  Live cattle (cents/lb.)1.06

         Опознай България

  Урдовиза

  Между северния и южния бряг на черноморското курортно селище Китен се вдава полуостров с митичното име Урдовиза. До Освобождението (1878 г.) на източния край на носа над скалистия морски бряг се издигали стените на крепост, възпята в преданията и народните песни на този край. Тя се свързва с обособяването на привилегированата през Османското иго област Хасекия. Според легендата, в областта живеела девойка Стана Урдовизка (както я нарича народа в песните си). Тя била толкова красива, че дори турския султан бил пленен от нейната хубост и й предложил да се омъжи за него. Тя се съгласила, но поставила условие той да освободи от всички султански данъци и берии земята, която тя успее да обиколи с кон от изгрев до залез слънце. Султанът веднага се съгласил и така Урдовизка поела на своя “хвърковат” кон. Цял ден препускала, а привечер конят й се строполил от преумора и издъхнал сред малкото заливче, по-късно наречено Атлиман (в превод от турски – жребец). Умряла и красивата девойка. Султанът издал специален ферман, с който освободил местното население от всички данъци и берии. Областта била наречена Хасекия или Асекия (в превод – земя, освободена от всякакви данъци).


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.07.2016
  Българска версия: 28157, Английска версия: 3029

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031

  Февруари 2021
   ПВСЧПСН
  51234567
  6891011121314
  715161718192021
  822232425262728

  Март 2021
   ПВСЧПСН
  91234567
  10891011121314
  1115161718192021
  1222232425262728
  13293031    


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999