Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 22 април 2016 г., брой 4204
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(22.04.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.48539
USD/BGN   1.72244
CHF/BGN   1.77981
EUR/USD   1.1355*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Вигор Ас Ко АД - Ботевград
Емайлхим АД - Петърч
Калцит АД - Асеновград
Кофражна техника 95 АД - Пловдив
Кофражна техника АД - Пловдив
Ленд Стийл АД - Кърджали
Михалково АД - Михалково
Мототехника и автосервизи АД - Стара Загора
Слънчев бряг АД - Несебър
Спортно-развлекателен комплекс-Корали АД - София
Статус имоти АДСИЦ - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Недостигът в държавния бюджет за 2015 г. се оказва по-малък в сравнение с първоначалните данни на Министерството на финансите (МФ). НСИ ревизира дела на бюджетния дефицит спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) за 2015 г. надолу до 2,1%. Първоначалните данни на финансовото министерство бяха за дупка в бюджета от 2,66% от произведеното в икономиката. В абсолютно изражение дефицитът на сектор „Държавно управление“ се равнява на 1,774 млрд. лв. при предварителна оценка на МФ за 2,287 млрд. лв., което е 513 млн. лв. разлика. Дефицитът през миналата година се формира от недостига в подсектор „Централно управление” в размер на 850 млн. лв., или 1% от БВП, в подсектор „Местно управление” в размер на 888 млн. лв. и 36 млн. лв. в подсектор „Социалноосигурителни фондове”. Спрямо 2014 г. държавният дефицит намалява с 2,779 млрд. лв. и от 5,4% от БВП, до колкото нарасна заради включването на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в сектор „Държавно управление“. Същевременно МФ прогнозира бюджетен дефицит от 1,9% през 2016 г. и намаляването му до 1,4% през 2017 г., 1% през 2018 г. и 0,5% в края на 2019 г. Данните на НСИ обаче завишават размера на държавния дълг спрямо първоначалните. Размерът на държавния дълг към 31 декември 2015 г. е 23,027 млрд. лв., което съответства на дял от 26,7% от БВП. За сравнение – първоначалните данни показаха дял от 26,4 на сто. По последни данни на МФ пък делът на държавния дълг в края на февруари дори намалява до 25,7%.

Източник: Investor.bg

Българските търговци и превозвачи няма да получат компенсация за милионите левове загуба, които ни нанесе гръцката блокада на границата, реши Европейската комисия. Компенсации за загуби, причинени от блокадата, могат да се търсят по съдебен път пред националните съдилища. Ако се появят нови инциденти, комисията ще процедира с ранни консултации и разследване заедно със заинтересуваните органи и незабавно ще поиска от държавата членка, в която подобни действия се случват, да вземе всички мерки, за да гарантира свободното движение на стоки. Поради изброените причини комисията няма да започне наказателна процедура.

Източник: НовинарКвалификационeн REFA-курс
Модул 1: 07.09.2016 – 17.09.2016 г.
Модул 2: 26.09.2016 – 07.10.2016 г.

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на данни и време
 • Хронометриране на разпръснатото време
 • Системи за задаване на планови времена
 • Нормиране на времето
 • Мултимоментно заснемане
 • Време за възстановяване и почивка

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Концесии

  Министерството на туризма започва поетапно да обявява процедури за стопанисване на 40 плажа по Черноморието. Предстои да бъдат обявени първите седем процедури за даване под наем на неохраняеми плажове, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, ще се търсят фирми с изтекли или прекратени договори. Останалите процедури ще бъдат обявени в рамките на десет дни.

  Източник: БНР

  Дружества
  Производство на осветители и лампи
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Дълготрайни
  активи
  за 2014 г.
  (хил. лв.)
    1   Окта Лайт България АД - София   23 607  
    2   Мегалукс ООД - Смолян   6 105  
    3   Елукс ООД - Бусманци   5 100  
    4   Атра 96 ООД - Пловдив   3 120  
    5   Марели ЕООД - София   2 404  
    6   Декко ЕООД - София   2 284  
    7   Вълков Техносвет ЕООД - Стара Загора   1 661  
    8   Мартини България ЕООД - Пловдив   1 465  
    9   Солар Лед Пауър ЕООД - София   790  
    10   Икис Сл ООД - София   482  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска фондова борса - София - 21.04.2016
    Обща стойност (BGN): 3 046 831.48  
  Брой търгувани компании: 31
  Premium 6 939.41
  Standard 2 871 765.23
  АДСИЦ 26 519.66
  Облигации 141 607.19
  Най-голяма промяна в цените
  Проучване и добив на нефт и газ АД - София 10.67 %
  Доверие - Обединен холдинг АД - София -8.96 %
  BaSE - Акции: 1 144.65

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  Турският холдинг "Аджъбадем" заедно със своето дъщерно дружество в Македония - болницата "Аджъбадем Систина", обяви че е подписало споразумение за придобиването на болница "Токуда" в България и нейното дъщерно дружество "Токуда Груп", както и за едновременното сливане с веригата лечебни заведения "Сити Клиник". Сделката е за купуването на 100% от групата "Токуда", докато тази със "Сити Клиник" е комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите. Останалата част от акционерите вливат своите дялове в новото дружество. След подписването на споразуменията 76,5% от акционерния дял на новосъздената компания "Special Purpose Vehicle" е собственост на "Аджъбадем", а останалите 23,5% - на акционери от "Сити Клиник". Сключването на двете сделки ще доведе до създаването на най-големия частен доставчик на здравни услуги в България. След сливането здравната група ще продължи функционирането си под името "Аджъбадем Сити Клиник".

  Източник: Дума

  ВМЗ-Сопот открива нови модерни производствени мощности, съобщиха от дружеството. Това бележи нов етап в развитието на предприятието, свързан с въвеждане на нови, по-високи стандарти за качество и безопасност на работата. Освен новите мощности заводът вече има и високотехнологична лаборатория. Откриването й ще предхожда честването на 80-годишнината на предприятието.

  Източник: Новинар

  Световният доставчик на аутсорсинг на бизнес процеси Sitel празнува 10-годишнината си в България. Компанията отваря центъра си в София през 2006 г. и досега е инвестирала над 7 млн. лева в страната. Планираните инвестиции в средносрочен план надхвърлят 1.7 млн. лева, посочват от компанията. Sitel планира и разкриването на най-малко 100 нови работни места в страната до края на годината. Към момента в компанията в столицата работят над 700 служители с 27 езика, включително фински и арменски, а от 2014 г. и иврит. Сред предоставяните услуги са привличане и обслужване на клиенти, техническа поддръжка, бекофис мениджмънт, многоканални услуги – социални медии, чат, имейл и управление на онлайн общности за световни марки.

  Източник: Капитал

  Две фирми направиха запор на сметките на Община Дупница, за близо 200 000 лева. Чрез изпълнителен лист, ще бъдат изплатени парите на "Юнайт Консултинг" ЕООД и на радомирската "Райс-97" ЕООД. Парите на "Юнайт Консултин" ЕООД са в размер на 165 306 лева, за консултантски услуги от времето на предишния кмет Атанас Янев, а на "Райс-97", още от времето на Първан Дангов. В момента тече обжалване от страна на Община Дупница по делото с "Райс-97" и се очаква окончателно решение на последна инстанция.

  Източник: Дарик радио

  Специализираната в тунелно строителство и укрепващи конструкции "Евро алианс тунели"АД проби тунел "Предеяне" (ЛОТ3) в Сърбия. Българската компания е главен изпълнител на обекта, а негов възложител е "Коридори Сърбия" ДОО. Финансирането е осигурено от Европейската инвестиционна банка, а строителният надзор се осъществява от международното обединение "Ептиса - Геоконсулт". Тунел "Предеяне" се намира между градовете Лесковац и Владичин хан. Съоръжението е участък от Паневропейския транспортен коридор 10 и представлява пътна връзка, започваща от Залцбург, Австрия, и завършваща в Солун, Гърция.

  Източник: Капитал

  Две прясно реконструирани компресорни газови станции и една, чиято модернизация ще приключи през месец май, ще бъдат изследвани за нуждата от нова рехабилитация. Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" обяви обществена поръчка. Заявления и оферти на желаещите да проучат техническото състояние на компресорните станции "Лозенец", "Ихтиман" и "Петрич" и дадат препоръки за нови ремонти, ще се приемат до 12 май. Цената на поръчката е 95 хил. евро и се съфинансира от Европейската комисия по Механизма за свързване на Европа, откъдето бяха отпуснати 850 хил. евро за разработване на проучване на необходимата "рехабилитация, модернизация и разширяване на българската газопреносна система". Сред включените дейности по проекта са модернизация и рехабилитация на компресорни станции у нас, инспекции на състоянието на газопроводите на българска територия, както и ремонт на определени участъци при констатирана необходимост. Това е част от по-голям проект, одобрен от Брюксел, за 174 млн. евро за северния газов пръстен на България.

  Източник: Медия Пул         Българска стопанска камара


  "Изнесен търговски офис"
  В помощ на външнотърговската дейност


  Външноикономическо сътрудничество  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  Предстоящи събития

  B2FAIR - Двустранни бизнес срещи за създаване на партньорства в рамките на HANNOVER MESSE 2016

  Двустранни срещи за създаване на партньорства по проекти и технологичен трансфер по време на HANNOVER MESSE 2016


  Безплатен абонамент за информационни бюлетини
  БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


  Предстоящи курсове:

  Обучение за MS Office:

  м. април
  Обучение по мрежи в Сиско академията:

  CCNA 1 - м. април 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 2 -
  03 април 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 4 - 03 април 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 4 - 05 април 2016 г., вечерен
  CCNP Route - м. април 2016 г., съботно-неделен
  NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
  Регистрирайте се онлайн сега!

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
  Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
  Обучения за начална и допълнителна квалификация;
  Обучения по ключови компетенции;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
  Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
  Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
  Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри сключването на споразумение със Сан Марино за спазването на данъчното законодателство, съобщават от пресслужбата на Съвета. Споразумението ще допринесе за усилията за ограничаване на данъчните измами чрез автоматичен обмен на информация между страните членки на ЕС и Сан Марино. Споразумението всъщност подобрява друг договор от 2004 г., който гарантира, че Сан Марино прилага мерки, еквивалентни на тези в директивата на ЕС относно данъчното облагане на доходи от спестявания. Целта е да се разшири автоматичен обмен на финансова информация, за да се предотврати данъкоплатци да крият капитали и активи, за които не е платен данък. Новото споразумение беше подписано на 8 декември 2015 г. Подобни споразумения бяха сключени и с Лихтенщайн и Швейцария. "Споделянето на информация между националните данъчни органи остава един от основните елементи на ефективната борба срещу данъчните измами и укриването на данъци.

  Източник: Associated Press

  Америка

  "Фолксваген" е готов да изкупи обратно около половин милион автомобили, засегнати от скандала с вредните емисии. От предлаганите в САЩ модели засегнати са "Фолксваген Джета", "Фолксваген Голф" и "Ауди" А3, продавани в САЩ от 2009 година насам. Концернът е постигнал и споразумение с американските власти, според което неговите клиенти от САЩ ще получат по 5000 долара. Освен това "Фолксваген" ще бъде длъжен да заплати коригирането на програмното осигуряване на всеки засегнат автомобил. Всички необходими документи по споразумението ще бъдат представени на отговорния по това дело съдия Чарлз Брейър в Сан Франциско. Слуховете за постигнатото споразумение се разпространиха снощи и веднага повишиха курса на акциите на концерна, тежко пострадали от скандала, с 6.6 на сто. Американски федерален съдия даде миналия месец на "Фолксваген" и на регулаторите срок до 21 април да се договорят за фиксирана компенсация за близо 600 000 дизелови коли, засегнати от скандала, движещи се по пътищата на САЩ. Това ще струва на компанията 1 млрд. долара.

  Източник: Ройтерс

  Азия

  Китай продължава да трупа планина от дългове и то все по-големи. През март втората по големина икономика в света добави към сметката си 2,34 трилиона юана или 362 милиарда долара, като анализаторите прогнозираха, че тази сума няма да е над 1,4 трилиона юана. Това накара американският милиардер Джордж Сорос да сравни азиатската страна с Щатите в периода преди кризата. По неговите думи тази „неустойчива ситуация” може да се задържи години наред, подобно на САЩ през 2005 и 2006 г. Анализатори от HSBC обаче побързаха да го опровергаят Сорос, като според тях има няколко добри причини за високото ниво на дълга на Китай и няма място за паралел със САЩ, тъй като китайската икономика работи по различен начин. Експертите посочват, че към момента съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) е 249%. Въпреки това значителна част от задълженията идват от спестяванията на домакинствата, като по-голямата част от тях отиват под формата на кредити за местните компании.

  Източник: Associated Press

   
  Индекси на фондови борси
  21.04.2016
  Dow Jones Industrial
  17 982.52 (-113.75)
  Nasdaq Composite
  4 945.89 (-2.24)
  Стокови борси
  21.04.2016
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)43.67
  Heating oil ($US/gal.)1.3100
  Natural gas ($US/mmbtu)2.0700
  Unleaded gas ($US/gal.)1.5400
  Gold ($US/Troy Oz.)1 250.90
  Silver ($US/Troy Oz.)17.10
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 027.90
  Hogs (cents/lb.)0.80
  Live cattle (cents/lb.)1.17

         Опознай България

  Манастир Аладжа

  Изграждането и основаването на Аладжа манастир е свързано с феодалната епоха на българската държава. Възникнал е през 13-14 век, период през който се разпространява отшелническото движение, известен като исихазъм (бягство от живота). Особеното на този манастир е, че помещенията му се намират в изкуствени пещери - "скални помещения", издълбани на два етажа в отвесните скали на Стара планина. Според археологическите проучвания, на първия етаж се е намирала църквата и монашеските килии, а на горния - параклиса. До него са били погребани починалите монаси. В съседство с "Каменния манастир" са открити други помещения, затрупани от ерозиралите скали, коридори, една бронзова кадилница и части от стенна живопис. Тe са еднакви по техника и стил с другите стенописи. Нa тази база учените смятат, че Aладжа манастир е бил един манастирски комплекс. С падането на България под османско робство започват гоненията на християните. Тогава манастирът е опустошен и завинаги обезлюден. Аладжа манастир се намира на 15 км. от Варна. Той е културно-исторически паметник, който се посещава от много чуждестранни туристи.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.04.2016
  Българска версия: 28017, Английска версия: 3034

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031

  Февруари 2021
   ПВСЧПСН
  51234567
  6891011121314
  715161718192021
  822232425262728

  Март 2021
   ПВСЧПСН
  91234567
  10891011121314
  1115161718192021
  1222232425262728
  13293031    


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999