Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 20 април 2016 г., брой 4202
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(20.04.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.47652
USD/BGN   1.72426
CHF/BGN   1.79073
EUR/USD   1.1343*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Б.О.К. - Българска охранителна компания АД - София
БМ Трейдинг 2010 АД - София
БММ АД - София
Дема пропърти АД - София
Инотроник АД - Пловдив
Керамат АД - Каспичан
Кимко АД - София
Круни 95 АД - Балчик
Лесоимпекс АД - София
Нипроруда Инженеринг АД - София
Петрол АД - Ловеч
Приват Варна АД - Варна
Републикаконсерв АД - Свищов
Стройкоинвест АД - Каспичан
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Корабът Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж за природен газ в блок „Хан Аспарух" в българската част на Черно море, беше официално представен в Бургас от управителя на „Тотал" за България Ксавие Фожрас. Предварителните разчети показват, че там има залежи на над 100 млрд. кубични метра природен газ.

Източник: Стандарт

22 076 души с постоянен адрес в България получават пенсии по международни договори, изплащани от Националния осигурителен институт (НОИ). Пенсионерите, живеещи постоянно в чужбина и получаващи български пенсии, са 27 231, показват данни от годишния отчет за 2015 година. Българските пенсии (включително добавките към пенсиите), изплащани от НОИ на хора с постоянен адрес в чужбина, са 32 701 и се увеличават с почти 1000 души в сравнение с година по-рано. В териториалните поделения на НОИ са приети общо 2 892 113 основни документи за изплащане на парични обезщетения, като на годишна база. са приети със 181 637 бр. повече. Основно това увеличение се дължи на по-големия брой приети болнични листове.

Източник: ТрудКвалификационeн REFA-курс
Модул 1: 07.09.2016 – 17.09.2016 г.
Модул 2: 26.09.2016 – 07.10.2016 г.

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Производствени данни/процеси
 • Представяне на работни процеси и етапи в тяхната последователност
 • Организация на материалния поток и симулация
 • Групова работа

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Приватизация

  До дни се очаква Агенцията за приватизация да пуснe процедурата за продажба на "БДЖ - Товарни превози" за 85-90 млн. лв. Това ще бъде трети опит за приватизация на ключовата компания. При първите два кандидати не се явиха. Заради заявеното желание от управляващите да продават товарните превози синдикатите в дружеството са внесли предложения в АПСПК, които да бъдат включени като клаузи в бъдещия приватизационен договор. Дружеството е останало без охрана и е обявило, че търси нова охранителна фирма, за което е готово да плати близо 10 млн. лв.

  Източник: Дума

  Концесии

  Магистрали ще може да се строят и на концесия. Това ще стане с приемането на изцяло нов закон за концесиите, който е пуснат за обсъжданe. Той ще отмени действащите сега Закон за концесиите и Закон за публично-частното партньорство. С новия закон ще може да се дават концесии за строителство, за услуги, както и за ползване на държавна и общинска собственост. И старият закон позволява да се дават концесии за строителство. Досега обаче не е предоставена нито една концесия за строителство за значим инфраструктурен обект. С новия закон се очаква това да се промени. Концесия за строителство или за услуги ще може да се възложи винаги, когато има възможност концесионерът да поеме риска от управление на обекта или предоставяне на услугата, се посочва в проекта.

  Източник: Стандарт

  Дружества
  Производство на машини с общо предназначение
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Печалба
  за 2014 г.
  (хил. лв.)
    1   Палфингер Продукционстехник България ЕООД - Червен бряг   7 559  
    2   Джи Ел Си ЕАД - Русе   7 323  
    3   Балканско ехо ЕООД - Кръвеник   7 010  
    4   Казино Технологии АД - София   4 760  
    5   Атаро Клима ЕООД - Пловдив   3 414  
    6   Изамет 1991 ООД - София   1 945  
    7   Ахи Кериър клон София - София   1 023  
    8   Магнум 7 ООД - София   1 020  
    9   Халоила България ЕООД - Кърджали   945  
    10   О.М.С. Салери истърн Юръп ЕООД - Враца   907  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска фондова борса - София - 19.04.2016
    Обща стойност (BGN): 114 635.35  
  Брой търгувани компании: 26
  Premium 17 222.15
  Standard 92 651.54
  АДСИЦ 4 761.67
  Най-голяма промяна в цените
  Проучване и добив на нефт и газ АД - София 18.76 %
  Индустриален холдинг България АД - София -6.47 %
  BaSE - Акции: 2 661.20

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  Собствениците на дървообработващото предприятие „Кроношпан” вдигат нов завод в промишлената зона „Дълга лъка” във Велико Търново. Инвестицията е в размер на 110 млн. евро. Производствената база ще е готова до декември 2017 г., а сериозното вложение превръща компанията в носител на първия в страната сертификат за инвеститор „КЛАС В“. Специалният документ е по общинската наредба за насърчаване на инвестициите, а подобен се издава за пръв път. Сертификати за Клас А и Клас Б може да издава само Българската агенция за инвестиции. За „Кроношпан“ ще има специално административно обслужване и скоростни срокове за издаване на формуляри. Дружеството може да поиска и общината да му изгради специална инфраструктура, както и да закупи общински имоти без търг или конкурс. С новата фабрика се разкриват и 100 допълнителни работни места. С изграждането й пък са ангажирани 400 човека. Бъдещият завод ще е на мястото на бившите халета на „Дървообработване ВТ“.

  Източник: Труд

  Две публични компании - Атоменергоремонт АД и Енергоремонт Холдинг, са сключили договори за десетки милиони лева за обществени поръчки от АЕЦ Козлодуй. Най-големият от тях е на стойност 28.028 млн. лв., сключен от Атоменергоремонт. Предметът на дейност на контракта включва ремонтни дейности, свързани с управление на ресурса и продължаване срока на експлоатация на оборудване и системи от 5-ти и 6-ти ядрени енергийни блокове. Компанията е единствената, подала оферта. Публичното дружество е сключило и още един договор, но за 2.578 млн. лв., като той е за ремонтни дейности за поддържане надеждността на оборудване на цех “Системи за контрол и управление“ (СКУ) за ПГР 2016 на блок 5, блок 6 и Общо станционни обекти. Енергоремонт Холдинг е подписало договор за 12.46 млн. лв. за ремонтни дейности за поддържане надеждността на оборудване и тръбопроводи, спомагателни ремонтни дейности и дейности за подобряване условията на експлоатация на 5-ти и 6-ти ЯЕБ и общоблочни КС.

  Източник: Profit.bg

  Одитът намали консолидираната печалба на Топливо АД с 350 хил. лв. от 576 хил. лв. в предварителния отчет до 226 хил. лв. след заверката на одиторската компания ПрайсуотърхаусКупърс Одит ООД. Консолидираните продажби са надолу с 3,6 млн. лв. до 170,7 млн. лв. в одитирания спрямо предварителния отчет. Причината е в по-малките приходи от продажби на продукция. Подобни са и разликите в неконсолидирания отчет, тъй като през 2015 г. компанията не консолидира съществени дъщерни дружества. Това се промени в началото на 2016 г., когато Топливо АД придоби длъжника си Синергон петролеум ЕООД от мажоритарния си собственик Синергон холдинг АД за 1,468 млн. лв. Затова през настоящата година консолидираният и неконсолидираният отчет на Топливо АД ще се различават.

  Източник: Investor.bg

  Компанията за изнесени услуги „Съдърланд глобъл сървисиз България“ планира да разкрие свой офис във Велико Търново с потенциал да отвори близо нови 200 работни места в сферата на аутсорсинга. За целта представители на фирмата търсят потенциални кандидати за работа в академичната област. Фирмата разкрива първия си български офис през 2008 г. и оттогава се занимава с изнесени услуги, или аутсорсинг. През 2013 г. компанията открива два нови центъра в София и Бургас, а в момента служителите й в цялата страна са над 1400 души. Основната й дейност е да предоставя услуги, свързани с поддръжка и управление на различни продукти и бизнес процеси, като се извършва поддръжка на 16 езика. През 2014 г. дружеството е добавило пет нови клиента, които се обслужват от трите български центъра на фирмата, както и три нови аутсорсинг дейности – социални медии, управление на пътувания, дистанционно управление на IT инфраструктура.

  Източник: Борба - Велико Търново

  Трети кандидат се включи в конкурса за продажба на Търговска банка "Виктория" - британската консултантска компания Hanson Asset Management, която е в консорциум с инвестиционния посредник "Евро - финанс", част от групата на "Еврохолд България". Двата консорциума с участници "Лев инс" и Инвестбанк, които заявиха участие още при първата процедура, са препотвърдили желанието си да купят банката, но най-вероятно ще има трето набиране на оферти, тъй като резултатът продължава да е разочароващ за продавачите - синдиците на КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете.

  Източник: Капитал         Българска стопанска камара


  "Изнесен търговски офис"
  В помощ на външнотърговската дейност


  Външноикономическо сътрудничество  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Българо-Полски бизнес форум (двустранни срещи)


  Предстоящи събития

  B2FAIR - Двустранни бизнес срещи за създаване на партньорства в рамките на HANNOVER MESSE 2016

  Двустранни срещи за създаване на партньорства по проекти и технологичен трансфер по време на HANNOVER MESSE 2016


  Безплатен абонамент за информационни бюлетини
  БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


  Предстоящи курсове:

  Обучение за MS Office:

  м. април
  Обучение по мрежи в Сиско академията:

  CCNA 1 - м. април 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 2 -
  03 април 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 4 - 03 април 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 4 - 05 април 2016 г., вечерен
  CCNP Route - м. април 2016 г., съботно-неделен
  NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
  Регистрирайте се онлайн сега!

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
  Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
  Обучения за начална и допълнителна квалификация;
  Обучения по ключови компетенции;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
  Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
  Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
  Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Над 50 млрд. евро ще бъдат инвестирани в създаването на европейски единен цифров пазар в сферата на промишлеността. Вложенията ще бъдат насочени в създаването на стандарти в пет основни области – комуникационни мрежи от пето поколение, компютърни услуги в облак, интернет, технологии за данни и киберсигурност, електронни обществени услуги, законодателство в тази сфера. Това се казва в съобщение на Европейската комисия, която представи мерките за подкрепа и свързване на националните инициативи за цифровизиране на всички промишлени сектори и свързаните с тях услуги и за увеличаване на инвестициите чрез стратегически партньорства и мрежи. Целта на плана е в максимална степен да се помогне на европейската промишленост, малките и средните предприятия, изследователи и публични органи да използват новите технологии. Очакваният ефект от цифровизирането на продуктите и услугите за европейската индустрия е ръст на приходите от 110 млрд. евро годишно през всяка от следващите пет години.

  Източник: Ройтерс

  Америка

  Аграрното министерство на САЩ повиши прогнозата си за запасите от пшеница в страната до най-високото им ниво от 1987 г. насам заради отслабващото търсене на зърнената култура за фуражни цели. Очаква се крайните запаси през сезон 2015-2016 г., приключващ на 30 юни, да достигнат 26,5 млн. тона. Това е с 10 млн. тона над предвиждането на ведомството от преди месец. Експертите на министерството понижиха очакванията си за използването на зърнената култура за фуражни цели в САЩ. Оценката за световните крайни запаси от пшеница пък бе повишена до 239,26 млн. тона заради очакваните по-силни реколти в Европейския съюз и Аржентина. От ведомството повишиха и прогнозата си за крайните запаси от царевица с 25 млн. бушела спрямо мартенското предвиждане, тъй като очакванията за по-силно търсене на зърнената култура от страна на производителите на етанол не се оказаха достатъчни да компенсират свиването на употребата на зърнената култура за храна, фураж, семена и в промишлеността.

  Източник: Ройтерс

  Азия

  China’s central bank draws a big contrast from most of its developed world counterparts, with increasing power to generate new lending through expanding the supply of money. The latest evidence, from March credit data, shows that for all the People’s Bank of China’s challenges in adopting a new monetary policy structure, it’s proving effective in the basic mission of spurring new lending to support growth. The so-called money multiplier, a gauge of the extra credit that’s created by additional base money from the central bank, has climbed to the highest since 2006. Japan saw this ratio tumble in the 1990s, when banks became less interested in making new loans as they agonized over a surge in bad debt following asset-bubble implosions. March data show that’s not yet an issue for China, which has been expanding liquidity through money-market tools such as seven-day repurchase agreements. The rise of new yuan loans and M2 suggests central bank cash injections are helping stimulate credit expansion, lessening the need for a reserve ratio cut, said Shen Jianguang, chief economist at Mizuho Securities Asia Ltd. in Hong Kong.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  19.04.2016
  Dow Jones Industrial
  18 053.60 (49.44)
  Nasdaq Composite
  4 940.33 (-19.69)
  Стокови борси
  19.04.2016
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)40.07
  Heating oil ($US/gal.)1.2500
  Natural gas ($US/mmbtu)2.0900
  Unleaded gas ($US/gal.)1.4700
  Gold ($US/Troy Oz.)1 252.30
  Silver ($US/Troy Oz.)17.14
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 016.50
  Hogs (cents/lb.)0.79
  Live cattle (cents/lb.)1.18

         Опознай България

  20 април 1876 г. - избухва Априлското въстание

  20 април 1876 г. - избухва Априлскoтo въстание, най-мащабната въоръжена изява на Българското националноосвободително движение. През ноември 1875 г. в Гюргево, Румъния, се събират млади български революционери и съставят т.н. Гюргевски революционен комитет. Той решава да се пристъпи незабавно към организирането на голямо въстание в България през пролетта на 1876 г. Най-важното било да се подготви единен план за въстанието. Страната била разделена на четири окръга, начело на които стояли за апостоли изтъкнати революционери - Ст. Стамболов, Ил. Драгостинов, Ст. Заимов, Панайот Волов и др. В края на декември апостолите и техните помощници заминават за България. На 14 април 1876 г. в местността Оборище, Панагюрско, е свикано събрание, на което е решено въстанието да започне на 1 май. Предателство довежда до неговото предсрочно избухване на 20 април 1876 г. Априлското въстание е потушено с огън и меч. Но то показва на света, че българският народ е решен да извоюва своята независимост въпреки цената, която трябва да заплати. Неговото потушаване е пряката причина за мащабна международна намеса, кулминирала в обявяването на освободителната Руско-Турска война от 1877-1878 г.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.04.2016
  Българска версия: 28017, Английска версия: 3034

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031

  Февруари 2021
   ПВСЧПСН
  51234567
  6891011121314
  715161718192021
  822232425262728

  Март 2021
   ПВСЧПСН
  91234567
  10891011121314
  1115161718192021
  1222232425262728
  13293031    


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999