Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 23 март 2016 г., брой 4182
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(23.03.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.48233
USD/BGN   1.74441
CHF/BGN   1.79648
EUR/USD   1.1212*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  БМ Трейдинг 2010 АД - София
ГБС Пловдив АД - Пловдив
Инжстрой Инвест АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българската стопанска камара (БСК) се обяви категорично против идеите на БСП за връщане на прогресивно подоходно облагане за физическите лица. Повод за изпратеното до медиите становище е внесеният от лидера на социалистите Михаил Миков законопроект за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Според работодателите високото равнище на бедност и социално неравенство у нас е следствие на структурните проблеми в икономиката и обществото. Това са негативните демографски и миграционни процеси, сривът в образованието и квалификацията, маргинализацията на широки социални групи, дефицитите в пенсионната система и социалното подпомагане, ниската производителност на труда и ниската добавена стойност на продукцията, правната несигурност, високото равнище на корупция и сива икономика.

Източник: Investor.bg

Сделките по сливания и придобивания в България през 2015 г. са на стойност 1 млрд. долара, показват данните от годишния барометър на одиторската компания Earnst&Yang. Спрямо предходната 2014 г., сумата е с 21.26% по-ниска, като тогава тя е била 1.27 млрд. долара. Сделките по тези сливания и придобивания са 50, като на годишна база спадът им е със 17%. През последните години в България се наблюдават стабилни развиващи се бизнеси, за които има интерес от международни инвеститори. От своя страна се засилва и интереса на българските компании относно възможността за експанзия на нови пазари. подобно на тенденцията от 2014 г., и през 2015 г. повечето от сделките са с местен характер. Това е особено валидно за България където това е 67 на сто от случаите.

Източник: БанкеръДружества
Производство на мебели; производство, некласифицирано другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Амер Спортс България ЕООД - Чепеларе   68 148  
  2   Алмагест АД - София   57 173  
  3   Паралел ЕАД - Севлиево   55 914  
  4   Скаме България ЕООД - София   54 206  
  5   Тед Бед ЕАД - Пловдив   36 733  
  6   Виденов Груп ООД - Ямбол   33 502  
  7   Никром Тръбна мебел АД - Ловеч   28 415  
  8   Балкан АД АД - София   14 475  
  9   Никром Мебел АД - София   3 855  
  10   Бряст Д АД - Добрич   2 065  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 22.03.2016
  Обща стойност (BGN): 225 826.45  
Брой търгувани компании: 38
Premium 54 124.74
Standard 107 264.49
АДСИЦ 11 876.43
Облигации 52 560.79
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - Ловеч -17.30 %
София комерс - заложни къщи АД - София 9.66 %
BaSE - Акции: 3 609.53

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Очаква се в средата на април 2016 г. да е налична платформата за сондаж и до месец да се извърши първият сондаж в блока "Хан Аспарух", съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. През 2012 г. е подписан договорът за проучването на блока и досега там са направени най-мащабните 2Д и 3Д сеизмични проучвания в акваторията на цялото Черно море. Предстоят два проучвателни сондажа, единият - в следващия месец, който ще отнеме около три месеца.

Източник: Монитор

За увеличение на капитала на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Привлеченият капитал ще бъде използван за закупуването на платформа за търговия с дългосрочни договори, която ще заработи от месец юли 2016 година. От началото на 2017-та година ще функционира и платформа за търговия в рамките на деня. Задължителното условие в процеса по либерализация на енергийния пазар бе създаването на Българската независима енергийна борса. От началото на годината тя е факт и работи с реални сделки. Броят на регистрираните участници на борсовия пазар е вече 32-ма, като 95% от тях, са ежедневно активни. Лицата със сертификат, имащи право да оперират с електронната система за борсова търговия, надхвърли 100. Към момента на ден се търгуват средно около 7500 MWh, а цените не се различават от тези на регионалните борси.

Източник: Банкеръ

Голям логистичен комплекс, който ще има собствен железопътен възел, ще правят в източната промишлена зона на Горна Оряховица. В момента тече процедура за обединение на 14 отделни терена. Комплексът обхваща територия от почти 100 дка и в него ще има близо 200 работни места. Той ще е разположен в бивша база на „Химснаб“. Създадена е и специална компания „Търговско-логистичен комплекс Г.О.“, която е основният инвеститор. Неин представител е Светослав Петров. В логистичния комплекс е предвидено да се изгради цялостна инфраструктура, включително места за паркиране, подходи към няколко паркови зони. Центърът ще оперира основно с препарати за растителна защита и други химически, битови и промишлени стоки. Само през последната година в града своя логистична база отвори руският производител на гуми „Кордиант“, шивашко предприятие изгради и фирмата „Аполон“. Подготвя се изграждането и на месопреработвателно предприятие.

Източник: Борба - Велико Търново

Нови 88 хил. лв. да бъдат налети в българската компания за реализацията на спрения преди четири години проект за строеж та петролопровода "Бургас-Александруполис", предвижда предложение на финансовия министър Владислав Горанов до Министерския съвет. Средствата са нужни за вдигане на капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД, която е акционер в международната проектна компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В.", регистрирана в Амстердам, в която 51 процента държат руски компании, а останалите 24.5 на сто – гръцки. Парите са предвидени за "поемане на евентуални разходи при възможна данъчна ревизия на четирите закрити юрисдикции на компанията в Холандия, Русия, България и Гърция.

Източник: Медия Пул

Втори опит за продажба на бившия завод за автомобилни радиатори "Маяк" в Добрич ще бъде направен през април 2016 г., след като предишната процедура се провали заради липса на кандидати. Цената е 5.6 млн. лв. в сравнение с малко над 7 млн. лв. при открития в края на 2015 година търг. Разпродажбата се организира по искане на Българска банка за развитие (ББР) заради дълг на собственика на предприятието – софийската фирма "Дани специал". Той произтича от ипотечен кредит за 3.3 млн. лв., подписан през 2008 г. Върху дяловете на "Дани специал" има наложен запор по искане на "Ер ликид" заради дълг от 35.5 хил. лв. Серия от възбрани има от община Добрич, Националната агенция за приходите и фирми кредиторки. Съдебният изпълнител предлага за продажба около 30 дка земя заедно с производствени и административни сгради в промишлена зона "Север" в Добрич.

Източник: Капитал

През 2015 г. Загорка" АД отчита ръст на обемите (1.6%), на приходите (14.6%) и на печалбата (27.6%) спрямо година по-рано. След две години на спад през 2015 г. българският бирен пазар обръща тренда и отчита ръст от 1.2% на продаденото количество бира, сочат данните на Съюза на пивоварите. "Загорка" е лидер на българския пазар с 33.6% дял. Основна причина за добрите резултати на компанията през 2015 година се дължат най-вече на бранда "Загорка Ретро". Брандът е успял да заеме 4% дял по обем и 6% по стойност от целия бирен пазар в България. Инвестициите в иновацията достигат над 50% от общите инвестиции на компанията, които възлизат на над 5.339 млн. евро. Иновацията обаче се е отплатила, като само от нея са генерирани приходи за около 25 млн. лева.

Източник: Медия Пул       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Подготовка на проекти за участие по програмата „Мария Склодовска-Кюри“, Рамкова програма „Хоризонт 2020“

Семинар “Как се прави бизнес с Филипини, Виетнам и Индонезия?”

Иновационен форум - 6 април 2016 г., Интер Експо Център, София

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми

B2FAIR - Двустранни бизнес срещи за създаване на партньорства в рамките на HANNOVER MESSE 2016

Двустранни срещи за създаване на партньорства по проекти и технологичен трансфер по време на HANNOVER MESSE 2016


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. април
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 05 април 2016 г., вечерен
CCNP Route - м. април 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Инфлацията във Великобритания остава без промяна през февруари на ниво от 0,3 на сто на годишна база, според данни от Националната статистическа служба. Прогнозите на икономистите бяха за ръст на потребителските цени от 0,4%. Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на горивата и хранителните продукти, също остава без промяна на ниво от 1,2%, като оправдава очакванията. Резултатите са далеч под целевото ниво от 2% на Английската централна банка, до голяма степен заради срива на петролния пазар през последната повече от година. На последното си заседание миналата седмица централните банкери оставиха лихвените проценти без промяна и подчертаха, че именно ниската инфлация е едно от основните им притеснения и не позволява да последват САЩ и да затегнат паричната политика. Консултантите от Pacific Investment Management посочват, че основният им сценарий не включва повишение на лихвените проценти тази година във Великобритания, освен това нараства рискът от понижение на основните ставки.

Източник: Блумберг

Америка

Бразилският петролен гигант Petrobras отчете рекордните 34.8 млрд. реала загуби за 2015 година (равни на 9.6 млрд. щатски долара). Главната причина за този резултат е продължаващият спад на цените на суровия петрол. Според комюнике, разпространено от компанията, понижението на цените е довело до обезценяване на активите и до намаляване на инвестициите с 12% или 76.3 млрд. реала (21.1 млрд. долара). Годината бе "изключително трудна за петролната индустрия като цяло", обясни на пресконференция Алдемир Бендин, президентът на държавната компания, обхваната от най-големия корупционен скандал в историята на Бразилия. Загубите на Petrobras са нараснали в сравнение с 2014 г., когато бяха 21 млрд. реала (7.2 млрд. долара). Около една четвърт от тази сума бе призната от компанията като причинена от корупция.

Източник: BBC

Азия

Индия се превръща във все по-голям конкурент на Китай за сделките на руския пазар. Страната е на път да сложи ръка и върху част от сибирските находища на нефт, от където идват доставките на петрол за втората по-големина икономика в света. Руският енергиен гигант „Роснефт” е сключил сделка с индийски държавни компании в индустрията, според която те са получили по-голям дял и влияние върху газопровода Източен Сибир – Тихия океан. Споразумението вероятно ще има директен ефект върху Китай, който е най-големият купувач на руски петрол. Скоро обаче Индия може да се превърне в по-голям консуматор на черно злато на фона на бързорастящата си икономика, която изпревари китайската. Самият министър председател Марендра Моди обяви като свой приоритет гарантирането на енергийна сигурност на ръководената от него държава, която внася 80% от потребявания от нея петрол. Според споразумението консорциумът от трите държавни компании от Индия, включващ Indian Oil Corp., Oil India Ltd. и Bharat PetroResources Ltd., е увеличил комбинирания си дял в дъщерната фирма на „Роснефт” – „Таас-Юрах Нефтогаздобив” до 29,9% от пакета акции.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
22.03.2016
Dow Jones Industrial
17 582.57 (-41.30)
Nasdaq Composite
4 821.66 (12.79)
Стокови борси
22.03.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)40.96
Heating oil ($US/gal.)1.2400
Natural gas ($US/mmbtu)1.8500
Unleaded gas ($US/gal.)1.5300
Gold ($US/Troy Oz.)1 236.40
Silver ($US/Troy Oz.)15.78
Platinum ($US/Troy Oz.)986.80
Hogs (cents/lb.)0.83
Live cattle (cents/lb.)1.26

       Опознай България

Църквата Св. Стефан в Несебър

Църквата Св. Стефан, т.нар. Нова митрополия, се намира в старата част на Несебър. Строена е в края на ХІ в. от дялани камъни и тухли. Църквата е трикорабна базилика с размери 12 х 9,50 метра. Отделните помещения са разделени с по две двойки мраморни колони и с правоъгълни пилони, свързани с арки. Църквата е богато стенописана. Сцените по стените са 258, а образите – над 1000, като повечето са свързани тематично с Богородица. В началото е била посветена именно на нея и доста по-късно е преименувана на Св. Стефан. Иконостасът на църквата е изработен през ХVІ в., от дърво и е окрасен с плитка резба. Владишкият трон и амвонът от ХVІІІ в. също предизвикват интерес с плитката си резба на едри растителни мотиви и позлата.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.03.2016
Българска версия: 27937, Английска версия: 3033

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999