Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 15 октомври 2009 г., брой 2554
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(15.10.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.10248
USD/BGN   1.31431
CHF/BGN   1.28961
EUR/USD   1.4881*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   1.46%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

22.10.2009
Как да успеем в търговията с Близкия изток?

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
СПА почивка в България
»Хотели във Велинград »Хотели в Сандански »Хотели в Девин »Хотели в Банско »Хотели в Поморие »Хотели в Пампорово
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Геопродукт - Асеновград АД - Асеновград
Брезите АД - Кърджали
Брезите-99 АД - Кърджали
Жакард-Добрич АД - Добрич
МБАЛ-Благоевград АД - Благоевград
МБАЛ-Русе АД - Русе
Комекс АД - Каспичан
Кремонини АД - София
Енергетика и Телекомуникации - ТСБ Холдинг - Ентел - ТСБ холдинг АД - София
КД Пеликан АД - София
Ентел - ТТТ АД - София
Елпром - Елхово АД - Елхово
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През второто тримесечие на 2009 г. предприятията в Дървообработващата промишленост са реализирали с 35% по-малък обем продажби спрямо същия период година по-рано, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора в България. Реализираните продажби от предприятията в сектора са по-малки по всички наблюдавани продукти. Вносът на дървен материал и изделия от дърво пада на половина - през второто тримесечие 2.3 пъти, а през полугодието – 2.1 пъти. Спадът на износа продължава, но с по-бавен темп спрямо първите три месеца на 2009 г.  В резултат на това, търговското салдо на сектора е положително с над 12 млн. EUR, при отрицателно салдо през миналата година.
За допълнителна информация и поръчки вж. http://sfb.bia-bg.com

Преките чуждестранни инвестиции в България са паднали двойно през първите осем месеца на 2009 г. в сравнение със същия период на м. г. Вложенията от януари до август 2008 г. са били в размер на 4.61 млрд. евро, докато тази година те са паднали до 1.95 млрд. евро, съобщи Българската народна банка. Преките инвестиции покриват 89% от дефицита по текущата сметка за периода при 91% покритие за януари - август 2008 г., сочат още данните. За първите осем месеца минусът по текущата сметка възлиза на 2.2 млрд. евро, което е 6.6% от БВП, докато през същия период на м. г. дисбалансът беше много по-голям - 5.1 млрд. евро дефицит, което представляваше близо 15% от БВП.

Източник: Сега

Готова ли е България за Лисабонският договор?
Теодора Каменова

Ирландското „да” пробуди отново европейската еуфория свързана с Лисабонския договор. Към момента, единствено подписът на чешкия президент Вацлав Клаус дели Европейския съюз (ЕС) от сериозните промени, до които ще доведе документа. Самия текст е поправка на предишните европейски договори и втори опит за въвеждане на по-радикални промени след неуспешния опит с Конституцията през 2005. Ефектът от влизането му в сила не е само символичен, той ще се отрази реално както на международно ниво, така и във всяка страна членка. Именно затова бяха и трудностите при ратифицирането на документа: редица държави се опитаха да договорят изгодни за тях допълнителни клаузи и условия съобразени с новия текст. В България договора беше ратифициран без подобни претенции и с малко обществена гласност. Липсата на информация е учудваща имайки предвид, значимостта на Лисабонския договор. Страната като членка на ЕС съвсем скоро ще бъде в центъра на исторически за Съюза промени и тя трябва да участва активно в тези процеси, ако иска да се възползва напълно от тях и да ги превърне в предимство. Каква ще е нейната роля оттук нататък и какво да очаква България след влизането в сила на документа?    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Концесии

Министерският съвет разреши на Болкан минерал енд майнинг ЕАД да проучи възможностите за добив на метали от площ Кесебир, община Крумовград. Нейният размер е 198 кв. км. Срокът на разрешението е 36 месеца. В геолого-проучвателните дейности дружеството ще инвестира 553 хил. долара. От тях 20 хил. ще бъдат за възстановяване и рекултивация на изследваните терени.

Източник: Министерски съвет

Дружества
Производство на рафинирани нефтопродукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Лукойл Нефтохим Бургас АД - Бургас   6 921 481  
  2   Приста Ойл Холдинг ЕАД - София   174 422  
  3   Полисан АД - Русе   47 402  
  4   Българска петролна рафинерия ЕООД - София   29 152  
  5   Нефтена търговска компания ЕООД - София   15 681  
  6   Лубрика ООД - Русе   11 835  
  7   Лубрико ЕООД - Русе   8 413  
  8   Верила Лубрикантс АД - София   3 698  
  9   Рафинерия Плама АД - Кърджали   3 179  
  10   Бимас 1954 ООД - Русе   1 405  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 14.10.2009
  Обща стойност (BGN): 804 136.02  
Брой търгувани компании: 82
Официални пазари: 315 791.72
Свободен пазар: 433 471.77
Облигации: 9 792.18
Най-голяма промяна в цените
Вратица АД - Враца 8 490.00 %
Явор АД - Варна -30.56 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Иск срещу Международен панаир Пловдив е завело Министерството на икономиката и енергетиката. Претенцията е за дивидента от дружеството, който не е плащан от 3 години, обяви финансовият министър Симеон Дянков. Направен е анализ на дружествата с над 50% държавно участие, от които държавата в последните години не е изисквала дивидентите, и сега ще го направи. Държавата има 49% от Панаира, а останалите държи чрез различни свои фирми Георги Гергов.

Източник: Стандарт

Варненската фирма Елдоминвест официално открива новия си завод за производство на електрически тръбни нагревателни елементи. Той е оборудван с универсална линия от последно поколение, която обхваща целия процес на производство на нагреватели от мед и неръждаема стомана с различна мощност, работно напрежение, предназначение, форма и дължина. Линията се обслужва само от седем души, защото е съставена основно от роботи и автомати. Елдоминвест има 22-годишен опит в производството на електрически нагревателни уреди. Компанията има над 60% пазарен дял в страната и успешно изнася в Европа, САЩ, Русия и Близкия изток. В дружеството работят 430 специалисти.

Източник: Пари

През пролетта на 2010 г. в Шабла започва изграждането на първия за България вятърен проект на Електрауиндс България с обща мощност 8 MW. Местоположението на крайморския град позволява добиването на огромно количество екоенергия. Две са зоните край Шабла, където се изграждат ветропаркове. В така наречената Стара зона има общо 150 генератора на различни фирми, уточни кметът Красимир Кръстев. Всеки от тях е в различна степен на изпълнение. В момента има засилен инвеститорски интерес за изграждане на ветропаркове край Шабла, каза още кметът Красимир Кръстев. Българо-австрийският консорциум Уинд енерджи ще изгражда Ветроенергиен парк - община Шабла северозапад между селата Граничар и Стаевци, върху терени, собственост на консорциума. 

Източник: Монитор

Далавера за 750 000 лева разследва разградският губернатор. Парите са били отпуснати от кабинета "Станишев" за ремонт на 10 джамии и църкви в региона. Според протоколите на междуведомствената комисия за борба с бедствията и авариите, за която отговаряла Емел Етем, харчовете се налагали заради разразила се буря в Лудогорието на 19 март 2009 година. Справка в архивите на метеорологичната служба обаче показва, че времето в този ден е било тихо и вятърът в региона не е надвишавал 5 м/сек, съобщи областният управител Валентин Василев. Съмнителен е и списъкът на разрушените сгради, одобрен от комисията на Етем, който включва само религиозни храмове. 

Източник: Стандарт

Близо 64 млн. лв. ще постъпят допълнително в бюджета от шест търговски дружества с държавно участие. Министерският съвет прие постановление, с което се създава нов източник на допълнителни средства за държавния бюджет за 2009 година. Решението е част от мерките за компенсиране на неизпълнението на приходите и за постигане на балансиран бюджет. Дружествата Летище София ЕАД, Кинтекс ЕАД, Български енергиен холдинг ЕАД, Български пощи ЕАД, Булгартабак холдинг АД и Информационно обслужване АД ще разпределят допълнителен дивидент за акционерите, който е 50 на сто от печалбата им за 2008 година. Очакваните постъпления са 63,683 млн. лв. От тях 15,106 млн. лв. ще бъдат от Летище София ЕАД, 564 хил. лв. – от Кинтекс ЕАД, 23,516 млн. лв. – от Български енергиен холдинг ЕАД, 1,520 млн. лв. – от Български пощи ЕАД, 21,159 млн. лв. – от Булгартабак холдинг АД и 1,8181 млн. лв. – от Информационно обслужване АД. Финансовото състояние на 6-те дружества е стабилно, въпреки неблагоприятното отражение на световната икономическа криза, сочи направеният анализ. Към 30 юни т. г. те разполагат с достатъчно средства и решението на МС няма да наруши нормалната им работа.

Източник: Министерски съвет

БДЖ и Национална компания Железопътна инфраструктура са доведени до фалит заради дългогодишно недалновидно управление, заяви транспортният министър Александър Цветков. Задълженията на железниците са над 280 млн. лв., като същите са и дълговете на НКЖИ. За да не се стигне до приватизация, в двете компании ще бъдат направени структурни промени - ще бъдат обединени 4-те дружества в БДЖ в едно и ще бъдат закрити 34 дирекции. За да могат стачкуващите в страната железничари да получат августовските си заплати, правителството отпусна допълнителна субсидия в размер на 7 млн. лв. Служителите на ДБЖ и НКЖИ заплашиха с национална стачка, ако не получат месечните си възнаграждения.

Източник: Новинар       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Разработва се нова Наредба за обучение и инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа. Очакваме вашите коментари и предложения до 15 октомври т.г.

На пресконференция BUSINESSEUROPE представи брошура „Иновации”

СТАНОВИЩЕ НА БСК ПО ПРЕДЛАГАНИТЕ ПРОМЕНИ В ДАНЪЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

БСК провежда обучение и тестване на европейски продукт за сертифициране по ЗБУТ

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Предстоящи събития

Бранимир Ханджиев – главен директор в БСК, ще участва в заседанието на Изпълнителния комитет на BUSINESSEUROPE на 15 октомври т.г. в Брюксел, на което ще бъдат обсъдени и одобрени приоритетите за дейността на бизнес организацията през 2010 г.

15 октомври: Българо-китайски бизнес форум. Срок за заявки - 9 октомври! Срок за заявки за участие – 9 октомври

На 15 октомври публикуват преработения план за квоти за парникови газове

15 октомври: Семинар по Проект „Създаване на нови работни места и условия за устойчива заетост в сферата на туризма ”

Предложения на БСК за оптимизиране на дейността по професионална квалификация на възрастни

На 19 октомври стартира Финансова игра Улица на парите. БСК е партньор

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNP – 7 сем. - 24 октомври,
съботно-неделен
CCNA – 4 сем. - ноември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS PowerPoint - 19.10-23.10.2009, 15:00-18:00
MS Access - 26.10-30.10.2009, 15:00-18:00
MS Windows- 02.11-06.11.2009, 12:30-15:00

Напреднали
MS PowerPoint - 02.11-06.11.2009, 15:00-18:00
MS Access - 09.11-13.11.2009, 15:00-18:00
MS Word - 16.11-20.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Големите икономически институции в Германия ще повишат своята прогноза за ръста на немската икономика през 2010 г. до 1.3% от предишната прогноза за 0.5%. Повишените очаквания се базират на същественото подобряване на ситуацията в Германия през второто тримесечие на 2009 г., когато страната се измъкна от техническата рецесия. Правителството също обмисля да повиши очакванията си за да отрази свиване на БВП с между 4.5% и 5% тази година и лек ръст от 0.75% през следващата.

Източник: FT

Америка

Intel обяви по-добра от очакваното печалба за третото тримесечие, както и оптимистични прогнози за следващите три месеца. Нетните приходи са 1.9 млрд. долара, малко под миналогодишните 2 млрд. Постъпленията също паднаха с 8% до 9.4 млрд. долара. Миналия месец шефът на Intel заяви, че селторът излиза от рецесията. Фирмата очаква приходите за текущото тримесечие да достигнат 10,1 млрд. долара в следствие на възстановяването в търсенето на персонални компютри.

Източник: BBC

Азия

Износът на Китай през септември спадна с най-бавния си темп тази година, а отпускането на нови кредити отбеляза по-голям от очаквания ръст, сигнал че страната води световната икономика извън най-дълбоката си рецесия от Великата депресия насам. Износът спадна с 15.2% в сравнение с година по-рано. Вносът на страната отбеляза най-малкият спад от 11 месеца насам. Новите отшуснати кредити в юани достигнаха 516.7 млрд. юана (75.7 млрд. долара) спрямо 410.4 млрд. юана през август. Износът към САЩ и Европейския съюз достигна до най-високата си стойност от ноември 2008 г.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
14.10.2009
Dow Jones Industrial
10 015.86 (144.80)
Nasdaq Composite
2 172.23 (32.34)
?>
Стокови борси
14.10.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)75.18
Heating oil ($US/gal.)1.9700
Natural gas ($US/mmbtu)4.4400
Unleaded gas ($US/gal.)1.8600
Gold ($US/Troy Oz.)1 064.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.91
Platinum ($US/Troy Oz.)1 366.60
Hogs (cents/lb.)54.25
Pork bellies (cents/lb.)83.35
Live cattle (cents/lb.)85.58


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Град-музей Копривщица

Копривщица е едно от най-очарователните градчета в България, успяло да съхрани традиционната възрожденска атмосфера. Сгушена в планинските хребети на около 111 км източно от София, Копривщица предлага уникална комбинация от легендарна история и очарователно настояще. Никой друг български град-музей не може да се похвали с толкова много къщи и паметници – общо 383, повечето от които са автентични и напълно реставрирани. В града е изложена и уникална колекция от ценни етнографски експонати, старинни оръжия, произведения на изкуството от епохата на националното Възраждане, фини резби, ръчно-тъкани платове и бродерии, народни костюми и традиционни български накити. Именно в Копривщица гръмва първата пушка на Априлското въстание срещу турците през 1876 г. Според специалистите, всяка къща в града е произведение на изкуството, като сред най-известните са Ослековата, Каблешковата и Лютовата.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.10.2009
Българска версия: 23943, Английска версия: 3325

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999