Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 08 октомври 2009 г., брой 2549
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(08.10.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.11464
USD/BGN   1.33104
CHF/BGN   1.29098
EUR/USD   1.4694*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   1.46%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

22.10.2009
Как да успеем в търговията с Близкия изток?

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
СПА почивка в България
»Хотели във Велинград »Хотели в Сандански »Хотели в Девин »Хотели в Банско »Хотели в Поморие »Хотели в Пампорово
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Рила-98 Кърджали АД - Кърджали
Вини АД - Сливен
Провими Несебър АД - Несебър
Провими - Вианд АД - Алеко Константиново
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Информационната система за българските предприятия BEIS (http://beis.bia-bg.com) е представена за първи път на 8 октомври 1997 г. като неразделна част от мащабната програма на Българска Стопанска Камара за подпомагане и популяризиране дейността на българския бизнес. За 12 години BEIS се утвърди като един независим, надежден и ефективен източник на структурирана информация за водещите повече от 35 000 български фирми – основна дейност, произвеждани продукти и услуги, финансови показатели, управление и свързаност с други фирми, избрана информация за дейността им от национални и регионални периодични издания. Информацията се поддържа на български и английски език и се актуализира ежедневно. Проектът е разработка на екип от специалисти на БИК Капиталов пазар ЕООД - дъщерно дружество на Българска Стопанска Камара. В последните години усилията на екипа са насочени в разработка на услуги за по-добро и атрактивно представяне на фирмите и подпомагане на техните усилия за привличане на нови български и чуждестранни партньори. Фирмите вече могат да разширят своето представяне с информация за дейността си, да представят подробно произвежданите от тях продукти, да включат всички свои офиси и магазини в страната, да добавят конкретни промоционални оферти. Екипът на Информационната система за българските предприятия (BEIS) се грижи тази информация да стане лесно и бързо откриваема както в самата система и пред аудиторията на ежедневното електронно издание на Българска Стопанска Камара, така и чрез най-популярните търсещи машини в Интернет.
Вярваме, че BEIS ще продължи да бъде ценен помощник на българските фирми в търсенето и осъществяването на бизнес партньорства без граници.

Европа в обсега на Шахаб-3 - Техеран дава смесени сигнали на света
Теодора Каменова

Преди седмица, в рамките на поредица военни учения, Иран тества ракетите „Шахаб-3” и „Метеор”, чийто радиус на действие според Техеран е около 2000 км. Някои анализатори предупредиха, че те могат да достигнат както Израел и Турция, така и части от Гърция и югоизточна Европа, включително България. Според други пък, реалният им обхват е около 1300 км, което би трябвало да означава, че Европа няма от какво да се притеснява. Поне засега. Ракетните изпитания, в допълнение с разкритието за втори завод за обогатяване на уран, бяха поредното предизвикателство отправено от Иран към света. Докато ООН вижда надежда в бъдещите преговори с Иран, то международните реакции бяха изключително противоречиви, поради различните разбирания за това какво трябва да последва след действията на Техеран. Какво да очаква Европа и света и взривоопасни ли са сигналите идващи от Близкия изток?    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Приватизация

Кабинетът остави надзорните съвети на агенциите за приватизация и за следприватизационен контрол, макар и свити до трима членове. Това стана с решение на кабинета, който прие промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол . Първоначалният проект на икономическото ведомство предвиждаше тези съвети да отпаднат напълно и контролът по сделките над 10 млн. лв. да се поеме директно от Министерския съвет. Сега се предвижда двете агенции занапред да имат 3-членни надзорни съвети. В момента Агенцията за приватизация се управлява от 7-членен, а Агенцията за следприватизационен контрол от 5-членен надзорен съвет. Целта на промяната е повишаване на ефективността при разходване на средствата от държавния бюджет, пише в мотивите на министър Трайчо Трайков. Намалението на разходите щяло да бъде с около 240 хил. лв. годишно.

Източник: Сега

Дружества
Производство на подемно-транспортни машини, вкл. асансьори
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Палфингер Продукционстехник България ЕООД - Червен бряг   125 380  
  2   Изамет 1991 ООД - София   41 819  
  3   Подемкран АД - Габрово   22 643  
  4   Складова техника АД - Горна Оряховица   21 225  
  5   Балканкар-Рекорд АД - Пловдив   13 527  
  6   Бъдещност АД - Чирпан   11 907  
  7   Алекс ЕА ЕООД - София   10 901  
  8   Лифтком ООД - Шумен   8 191  
  9   Балкан АД - Ловеч   7 212  
  10   Изамет 01 ЕООД - София   6 780  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 07.10.2009
  Обща стойност (BGN): 870 610.50  
Брой търгувани компании: 84
Официални пазари: 471 503.27
Свободен пазар: 248 010.64
Облигации: 91 044.29
Най-голяма промяна в цените
Фонд за инвестиции в недвижими имоти АДСИЦ - София -90.00 %
Наш дом - България холдинг АД - София 15.38 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Германската верига за търговия с бързооборотни стоки тип дискаунтър Penny Маркет откри първия си логистичен център до село Столник, на 25 км източно от София. С това се дава и началото на откриването на магазините Penny у нас, много от които вече са изградени, но очакваха първо да заработи логистичният център. База Логистичната база - най-голямата подобна в България, създадена да зарежда до 100 магазина в страната, е разположена върху 78 дка, а складовата му площ с офис помещенията достига 28 хил. кв. м. Наети са 250 души за работа в логистичния център, като така Penny Маркет е водещ работодател в района. Инвестицията в логистичния център е 30 млн. лв. Той е изцяло съобразен с най-новите технологии в строителството. Разполага с биологично пречиствателна станция и фотоволтаична система.

Източник: Пари

Инвестиционно намерение на немска фирма за изграждане на фотоволтаични и ветрови инсталации на територията община Своге предстои да се внесе в Общинския съвет, съобщиха от общината. Става дума за съоръжения, които при благоприятно развитие ще бъдат разположени в зелището на село Осеновлаг. Немската фирма от 20 г. се занимава с вятърна и соларна енергетика и има силно присъствие както у нас, така и в Германия, Централна Америка, Гърция, Египет, ЮАР. Вече са водени няколко пъти преговори с представители на фирмата за България. На поредната среща с общинското ръководство е направена презентация на инвестиционното намерение, което представлява проект за съвместна дейност в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Обектите, които при постигане на договорност, ще се изграждат в общината са два. Единият е на площ 230 дка и с мощност около 11,5 мегавата. Размерът на инвестицията е за 44 млн. евро, от които за общината годишните приходи ще възлизат на около 158 хил. евро в продължение на 25 години. 

Източник: Econ.bg

Скандалната сделка между БДЖ и швейцарската фирма Арвекс за закупуването на 30 рециклирани спални вагона за 16,5 млн. евро вече е под прекия надзор на Върховната касационна прокуратура. “До момента БДЖ е изплатила 90% от парите по сделката, независимо че в България са били доставени едва 12 от въпросните вагони”, заяви прокурор Пламен Панайотов, който наблюдава разследването. - “Имам сериозни съмнения, че след разплитането на случая в страната ни ще бъдат доставени останалите 18 вагона.” Разследването на магистратите е установило, че от “Арвекс” са изготвили фалшиви паспорти на 12-те вагона, които пъплят по родните релси. В документацията за конкурса швейцарската компания е написала, че вагоните са били произведени от германската фирма “Orenstein and Koppel AG” през 1990 г. Проверката на магистратите обаче показала, че компанията е спряла да ремонтира вагони още през 1980 година.

Източник: Труд       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Съюзът на пивоварите в България благодари на БСК за оказана подкрепа на европейско ниво

Разработва се нова Наредба за обучение и инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа. Очакваме вашите коментари и предложения до 15 октомври т.г.

БСК провежда обучение и тестване на европейски продукт за сертифициране по ЗБУТ

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Предстоящи събития

15 октомври: Българо-китайски бизнес форум. Срок за заявки - 9 октомври! Срок за заявки за участие – 9 октомври

На 15 октомври публикуват преработения план за квоти за парникови газове

15 октомври: Семинар по Проект „Създаване на нови работни места и условия за устойчива заетост в сферата на туризма ”

На 19 октомври стартира Финансова игра Улица на парите. БСК е партньор

14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 1 сем. - 28 септември, 7:30-9:30
CCNA – 1 сем. - 3 октомври, съботно-неделен
CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
Oктомври/ноември - 15:00-18:00 ч
MS Excel, начинаещи/напреднали
MS Word, начинаещи/напреднали
MS PowerPoint, начинаещи/напреднали
MS Access, начинаещи/напреднали

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Банковата индустрия дължи на света извинение, заяви председателят на HSBC. Стивън Грийн заяви, че е необходима културна промяна за да се промени публичното възприятие за банките. Според него Лондон ще се запази като голям финансов център, но ще губи пазарни позиции с развитието на Азия. Миналия месец от HSBC обявиха, че главният изпълнителен директор Майкъл Джоган ще бъде прехвърлен в Хонконг, но според Грийн това не означава че компанията обръща гръб на британската столица.

Източник: BBC

Америка

Най-висшестоящия в администрацията на Обама отговарящ за заплатите, Кенет Файнбърг, одобри годишното възнаграждение на главният изпълнителен директор на AIG Робърт Бенмош от 10.5 млн. долара. В писмо до финансовото министерство на САЩ, Файнбърг заяввява, че възнаграждението, от което 4 млн. долара е в опции, е съизмеримо с това на други изпълнителни директори. Бенмош, които пое поста в изпадналия в затруднение застрахователен гигант през август, ще получава по 3 млн. долара в брой на година.

Източник: CNN

Азия

Монголия има потенциала да се превърне в голям износител на мед, след като подписа споразумение с международни рудодобивни компании за разработването на огромен меден залеж близо до китайската граница. Монголската икономика и социалните особености, много монголци са полу-номади, би трябвало да се променят от този проект, които би осигурявал около една трета от БВП на страната ако функционираше днес. Залежът на мед и злато Oyu Tolgoi в пустинята Гоби се очаква да осигурява по 450 хил. тона мед на година, след като бъде разработен за 9 години срещу 4 млрд. долара.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
07.10.2009
Dow Jones Industrial
9 725.58 (-5.67)
Nasdaq Composite
2 110.33 (6.76)
?>
Стокови борси
07.10.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)69.57
Heating oil ($US/gal.)1.7800
Natural gas ($US/mmbtu)4.9000
Unleaded gas ($US/gal.)1.7200
Gold ($US/Troy Oz.)1 044.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.50
Platinum ($US/Troy Oz.)1 327.70
Hogs (cents/lb.)51.75
Pork bellies (cents/lb.)82.40
Live cattle (cents/lb.)84.08


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Никополис ад Нестум

Никополис ад Нестум е античен укрепен град, разположен североизточно от Гоце Делчев. Обявен е за паметник на културата с национално и международно значение. Селището Никополис ад Нестум е основано от римския император Траян I след средата на IV в. и е разрушено в края на VI-VII в. от славяните. Градът е основан покрай река Нестос – дн. Места, и е обитаван повече от 14 века. Днес проучената територия е около 13 хектара. Открити са фрагменти от релеф на Тракийския конник, статуя на Хермес, старохристиянска надгробна плоча, над 95 златни и около 22 други монети, стъклени, бронзови и керамични съдове, златен пръстен и други. В близост до укрепения град са открити 2 раннохристиянски базилики от IV в. с мозаечен под и геометрични, растителни и животински мотиви, които вероятно са част от целия комплекс. Олтарната маса, намерена във фрагментарно състояние, е изработена от бял мрамор с добре полирана горна повърхност.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.10.2009
Българска версия: 24506, Английска версия: 3395

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    

Август 2019
 ПВСЧПСН
31   1234
32567891011
3312131415161718
3419202122232425
35262728293031 

Септември 2019
 ПВСЧПСН
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030      

Октомври 2019
 ПВСЧПСН
40 123456
4178910111213
4214151617181920
4321222324252627
4428293031   

Ноември 2019
 ПВСЧПСН
44    123
4545678910
4611121314151617
4718192021222324
48252627282930 


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999