Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 23 март 2009 г., брой 2407
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(23.03.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.08178
USD/BGN   1.44352
CHF/BGN   1.27907
EUR/USD   1.3549*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   3.49%  

Български Институт за Външна Търговия

26.03.2009
Пазари и търговия на България с Румъния и Македония

22.04.2009
Продажба на собствен бизнес на максимална стойност

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bgОнлайн резервация на хотел в България
хотел Атлантис - Бургас
хотел Атлантис - Бургас
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


София, 10 април 2009
Специализирана конференция за SEO, SEM, социални мрежи, интернет маркетинг и реклама
Да спечелим
по време на криза?

Специални отстъпки при годишен абонамент
Отраслови анализи
Развитие на производството и търговията в България
по браншове

Петролни продукти, Текстилни изделия, Вино, Трикотажни изделия, Месни продукти, Консервна промишленост, Парфюмерия и козметика, Шивашки изделия, Мебелна промишленост, Дървообработваща промишленост
ПОРЪЧАЙ СЕГАПубликация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Меском-98 АД - Пловдив
Автотрафик АД - Бургас
Първи май АД - Полски Тръмбеш
Недвижими имоти София АДСИЦ - София
Зорница-приват АД - Кесарево
Бул-Инвест-Груп-2009 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Строителни обекти за 3 млрд. лв. в столицата вече са замразени заради кризата, а тя тепърва ще се развихря през лятото, алармира Иван Бойков, шеф на Камарата на строителите в България. В София временно бе спряно строителството на офис сгради, молове и дори на жилищни сгради. Има и много обекти с разрешително за строеж и с осигурено финансиране, но инвеститорите им не смеят да ги стартират, добави той. 

Източник: Сега

Moody's потвърди инвестиционният рейтинг от Baa3 на дълга на България, деноминиран в местна и чужда валута. От рейтинговата агенция посочват, че са запазили оценката заради бюджетния излишък на страната ни и наличието на значителни фискални резерви.

Източник: Ipo.bg

Приватизация

Машиностроителни заводи са сред фирмите, поискали отсрочка за изплащането на начислените им неустойки. Едното предприятиятие е край Пловдив и е собственост на германската Киттнер.  Регистърът на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) показва, че има начислени неустойки заради програмата за трудова заетост. Заради санкции за поддържаната численост подобен проблем има и машиностроителен завод във Велинград, приватизиран през май 1998 г. От разсрочване на съдебно признати вземания ще могат да се възползват около 150 малки и средни фирми, каза шефът на АСК Атанаска Бозова. Подобен шанс няма да има за 400 дружества в ликвидация или несъстоятелност като Кремиковци, Химко и София филм.

Източник: 24 часа

Дружества
Област Пловдив
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2007 г.
(хил. лв.)
  1   Комбинат за цветни метали АД - Пловдив   645 635  
  2   ЕВН България Електроснабдяване АД - Пловдив   512 049  
  3   ЕВН България Електроразпределение АД - Пловдив   321 996  
  4   Спийдстар ЕООД - Пловдив   222 480  
  5   Либхер - Хаусгерете Марица ЕООД - Радиново   220 983  
  6   Хъс ООД - Пловдив   199 424  
  7   Белла-България АД - Пловдив   171 648  
  8   Филкаб АД - Пловдив   119 136  
  9   Монди Стамболийски ЕАД - Стамболийски   101 863  
  10   Каменица АД - Пловдив   101 005  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.03.2009
  Обща стойност (BGN): 400 369.84  
Брой търгувани компании: 70
Официални пазари: 175 769.10
Свободен пазар: 105 268.81
Най-голяма промяна в цените
Унимаш Корпорация АД - Пловдив 65.88 %
Слънчев бряг Холдинг АД - Несебър -52.94 %

Регулирана информация
3JW (STOM) Стомана АД - Перник
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

ПС Тур ЕООД се преобразува в ПС Тур ООД чрез приемане на СФБ Капиталов пазар АД за съдружник. ПС Тур ООД е компания с многогодишен опит в туризма и туроператорската дейност. СФБ Капиталов пазар АД разработва и развива динамични Интернет базирани приложни системи, вкл. за достъп до бизнес-информация и продажба на туристически продукти. Двете компании обедниха усилията си за създаването и развитието на онлайн системата за резервации на туристически услуги с незабавно потвърждение OK-Booking.com. OK-Booking.com е разработен от екип на ПС тур ООД и позволява на потребителите удобно и бързо да направят избор сред десетки български хотели и да получат потвърждение на своята резервация в реално време. За собствениците и мениджърите на хотели OK-Booking.com е възможност да увеличат продажбите си, да подобрят заетостта си, да провеждат гъвкава ценова и промоционална политика, да популяризират хотела и предлаганите услуги.

16 великотърновски фирми подадоха заявките си, че заради кризата минават на непълен работен ден. Свитите пазари и намаленото производство принудиха шест свищовски, пет великотърновски, три горнооряховски и две павликенски фирми от химическата и машиностроителната индустрия, шивачки, тухлари и книгоразпространители да намалят работния си ден, за да не правят масови съкращения. Сред подалите заявления са: Свилоцел - Свищов, Балканкар Заря - Павликени, Крис ер и Tоп шоп стил в Горна Оряховица, Юни газ - ВТ, Бронз - Долна Оряховица, Памукоимпекс - с. Морава, тухларната Бъдеще - Бутово и др. 

Източник: Econ.bg

Тютюневата компания Булгартабак закри представителството си в Москва, съобщиха от дружеството. Към момента холдингът не извършва никаква дейност в руската столица и звеното вече е излишно, обясниха от фирмата. Това е отдавна планирана мярка, добавиха от Булгартабак. Производството на български цигари в Москва беше прекратено преди около 4 години. След като Русия наложи мита върху вносните цигари, българските тютюневи изделия станаха непродаваеми, тъй като цените им се изравниха с тези на Марлборо, Ротманс и Кемъл.

Източник: Новинар

Газоразпределителните дружества на Овергаз инк в Западна България ще бъдат обединени в нова компания, съобщиха от газовото дружество. Предстои да бъдат създадени обединения за Южна България с център Асеновград, за Северна с център Русе и Овергаз изток с център Бургас. До момента доставчикът има лицензи за разпределение за над 20 дружества. Новата структура ще се нарича и в нея ще влязат Велбъждгаз, която има лиценз за разпределение на територията на Кюстендил, Кожухгаз с център Петрич и Газоснабдяване Враца, обслужващо Враца и Мездра. 

Източник: Дневник

Биоиасис АД ще раздава безплатни акции, стана ясно от публикуваната покана за свикване на общо събрание на акционерите. Инвеститорите в компанията трябва да одобрят увеличение на капитала от 200 хил. лв. на 400 хил. лв. За целта ще бъдат издадени 200 хил. нови акции с номинал 1 лв. Компанията ще увеличи капитала си със собствени средства, като използва част от печалбата за миналата година.

Източник: Пари

Фирма Автомагистрали Черно море не е получавала разрешение за ремонта на третокласния път в община Каолиново от пътната агенция, такова е издал неправомерно служител на Областно пътно управление – Шумен, който е бил уволнен заради това. От фирмата настояват да им бъдат изплатени 13 милиона лева за строителните дейности, извършени по отсечката, която трябваше да бъде финансирана по ОП Регионално развитие. Финансиране по нея обаче бе отказано.

Източник: Дарик радио

Хаосът със софийския боклук донесе нов бизнес на най-голямата компания в сметоизвозването - Титан АС. Но това може да се окаже незначителен успех на фона на предстоящия им пробив в арабския свят. Към момента собствениците на българската компания са в процес на регистрация на смесено дружество с кувейтската Al-Babtain Group, развиваща дейност в страните от Персийския залив. Фирмата ще се занимава със сметоизване и преработка на отпадъци в редица страни от залива. 

Източник: Капитал       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Зам.-председателят на БСК Георги Шиваров се срещна със зам.-председателя на MEDEF

ВАЖНО! НСИ удължава срока за подаване на годишните отчети на предприятията в електронен вид до 20 април


Предстоящи събития

23 март:„Взаимодействие между законодателната, изпълнителната и съдебната власти е темата на четвъртата дискусия в рамките на инициативата "Дебати 2009г. Срок за заявки - 20.03.09г., 17.00 ч.

24 март 2009г. - Семинар "Укрепване на капацитета на представителните организации на бизнеса в Румъния, България, Хърватска и Турция в медицинската индустрия

26 март: Семинар “Управление на комуникациите” Срок за заявки – 24.03.09 г.

26-27 март 2009 - БСК ще участва в Европейски бизнес форум в Брюксел

26 - 27.03.2009г. - Международни дни за бизнес срещи в сферата на възобновяемите източници на енергия и енергийната ефективност в Неапол, Италия. Срок за регистрация - 15 март 2009 г.

30 март: Конференция на тема „Публично-частно партньорство”

На 01.04. 2009г. в Раднево и на 02.04.2009г. в Стара Загора ще се проведе семинар на тема Енергетика и Околна среда

6 април 2009г. - Семинар „VIES деклариране и ДДС при търговия със стоки в ЕС”. Краен срок за регистрация – 01.04.2009г.

6 април: "Дебати 2009- „Българският „петрол” – неоползотворени възможности на българската икономика”. Срок за заявки - 03.04.09г., 17.00 ч.

27 април 2009г. - Годишен конкурс на БСК за наградата „ИН-5” – за принос в развитието на българската икономика. Заявления за участие в конкурса ще се приемат до 6 април 2009 г.

07.04.2009г. - БСК и Агенция Митници организират семинар на тема Последващ контрол Краен срок за регистрация – 02.04.2009г.

10 април: Дебат между бизнеса и българските евродепутати в рамките на инициатива "Дебати 2009"

13 април: „Българската икономика през следващите 4 години. Срок за заявки - 10.04.09г., 17.00 ч.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Регионална Cisco академия
CCNA – сем. 1 - 28 март, съботно-неделен
CCNP – сем. 8 - 21 март, съботно-неделен
CCNA – сем. 3 - 23 март, вечерен

MS Power Point – 16.03-20.03 - 15:30-18:00 ч
MS Windows – 16.03-20.03 - 13:00-15:30 ч
MS Word, начинаещи – 23.03-27.03 - 13:00-15:30 ч
MS Excel, начинаещи – 30.03-03.04 - 13:00-15:30 ч
MS Excel, експерт – 23.03-27.03 - 15:30-18/19:00 ч
MS Access, начинаещи – 30.03-03.04 - 15:30-18/19 ч
MS Excel. напреднали - 06-10.04, 15:30-18/19:00 ч
MS Access. напреднали 13-17.04 - 15:30-18/19:00 ч

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка на работодател;
Разработване на проекти по различни програми по заявка от работодател;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд; Франчайзинг и проектен мениджмънт.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Френският производител на автомобили Renault е на път да върне част от производството си отново във Франция след обещанието за държавна помощ. Компанията ще премести своя фабрика от Словения край Париж и ще създаде 400 работни места. Миналия месец правителството отпусна на Renault и другите френски автомобилни компании по 3 млрд. евро заем в замяна на запазването на работните места и заводите им във Франция. За същия период компанията отчете рязък спад на печалбите и се отказа от плановете си за 2009 г. поради икономическата криза. Продажбите на Renault в Европа спаднаха с повече от 7%.

Източник: BBC

Америка

Xerox Corp обяви, че приходите за първото тримесечие на годината ще бъдат доста по-ниски от първоначалните очаквания. От компанията изчисляват, че поради намалените продажби на техническо оборудване, приходите през януари и февруари ще бъдат с 18% по-ниски от същия период на миналата година. Другата причина за сегашното състояние са слабите финансови резултати на съвместната компания с Fuji. Предвид слабата икономика Xerox ще се опита да съкрати разходите си с още 300 млн. долара, над планираните вече 250 млн. долара.

Източник: Ройтерс

Азия

Hitachi Ltd. и Mitsubishi Electric Corp. се съгласиха да изкупят акции за 54 млрд. йени от съвместната им компания за производство на чипове Renesas Technology Corp. Hitachi ще похарчи 29.7 млрд. йени, а Mitsubishi Electric 24.3 млрд. йени, според източници на двете компании. Изкупуването на акциите е планирано да приключи до края на този месец. Прогнозите на Renesas, вторият по големина производител на чипове в Япония, са за рекордна загуба от 206 млрд. йени за тази година, след като световната рецесия стопи търсенето на чипове.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
20.03.2009
Dow Jones Industrial
7 278.38 (-122.42)
Nasdaq Composite
1 457.27 (-26.21)
?>
Стокови борси
20.03.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.06
Heating oil ($US/gal.)1.4100
Natural gas ($US/mmbtu)4.3100
Unleaded gas ($US/gal.)1.4600
Gold ($US/Troy Oz.)956.20
Silver ($US/Troy Oz.)13.84
Platinum ($US/Troy Oz.)1 107.00
Hogs (cents/lb.)73.78
Pork bellies (cents/lb.)91.50
Live cattle (cents/lb.)82.85

       Опознай България

Село Лопян

Село Лопян се намира в подножието на северните склонове на Средна Стара планина, на 15 км от Етрополе. То е едно от най-старите в региона. Неговата история започва по времето на траките, когато територията е населявана от племето Лупоси. Името на селото най-вероятно идва от името на племето. Само на 3 км от Лопян могат да се видят останките на тракийската крепост Чертиград. Тя е изградена през IV-III в. пр.н.е., като най-вероятно е действала до VI в. На старобългарски името на крепостта означава дяволски град. Сред останките й са запазени части от крепостната стена с дължина 120 м, дебелина 2.80 м и височина 4-5 м. Днес района около Чертиград е част от екологичната мрежа Натура 2000. Друга от забележителностите на селото е църквата Св. Петър и Павел, строена между 1858 и 1864 г. Тя е изградена над скалите. Св. Петър и Павел е малка и полувкопана в земята сграда. В околностите на селото се намира природната забележителност Орлов камък - Червената стена. Защитената местност има площ от 45.1 хектара. Създадена е с цел опазване на редки видове грабливи птици. В горите на Лопянския балкан и околните баири се срещат сърни, елени, диви свине, зайци, лисици, язовци, невестулки и др.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.03.2009
Българска версия: 22147, Английска версия: 3416

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999