Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 13 февруари 2009 г., брой 2381
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Специални отстъпки при годишен абонамент
Отраслови анализи
Развитие на производството и търговията в България
по браншове

Петролни продукти, Текстилни изделия, Вино, Трикотажни изделия, Месни продукти, Консервна промишленост, Парфюмерия и козметика, Шивашки изделия, Мебелна промишленост, Дървообработваща промишленост
ПОРЪЧАЙ СЕГА

Валутни курсове
(13.02.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.16592
USD/BGN   1.52406
CHF/BGN   1.31396
EUR/USD   1.2833*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   3.92%  

ПРОДАВА
Компресор "KAESER"

SX6 SIGMA 2004 г. , 3-5 Kw; дебит 590 л./ч.; налягане 8 bar.
Експлоатиран 5000/7000 часа.
Изпарител "KAESER"- ТА 8 ; налягане 16bar. ; +5Сº ÷ +43Сº
Цена 4500 лв. с ДДС

"Топ принт - София", 02/817 18 11
office@topprint-sofia.com

Онлайн резервация на хотел в България
бутиков хотел Язовир Кърджали - Кърджали
Бутиков хотел Язовир Кърджали - Кърджали
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881Български Институт за Външна Търговия

26.02.2009
Пазари и търговия на България с Украйна и Молдова

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Теспо - 9 АД - Габрово  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българският Институт за Външна Търговия (БИВТ), създаден с участието на БСК, проведе семинар “Пазари и търговия на България с Румъния и Македония”, в който взеха участие мениджъри на малки и средни предприятия. Участниците получиха богата и полезна информация по практически въпроси за двустранните търговски отношения от лекторите-консултанти г-н Емилиян Енев - изпълнителен директор на Българо-Румънската Търговско Промишлена Палата, г-н Сашо Лазаровски - изпълнителен директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции в република Македония. Семинарното занятие приключи с обсъждане на индивидуалните пазарни казуси поставени от курсистите и набелязването на мерки и дейности съобразени с техния бизнес. Следващият пазарно насочен курс на БИВТ, ще се проведе на 26 февруари 2009 г. на тема "Пазари и търговия на България с Украйна и Молдова". За допълнителна информация, заявки и записвания:http://www.bift.bg, E-Mail: office@bift.bg.

Стандарт енд Пуърс понижи рисковия рейтинг на трезорите ни от Група 6 на Група 7, съобщиха от агенцията. Понижението отразява нарасналите рискове за икономиката на страната. Основните притеснения са свързани с дефицита по текущата сметка, който в условията на затегнати кредитни пазари може да доведе до рязък спад на външното финансиране.

Източник: Стандарт

Пенсионните фондове в България са на загуба от 5.7 млн. лв. за 2008 г., показват предварителните резултати на КФН от дейността по допълнително пенсионно осигуряване. Акумулираните нетни активи в системата на допълнителното пенсионно осигуряване намаляват с 24.5 млн. лв., или с 1.05%. 

Източник: Пари

Концесии

Правителството удължи сроковете на разрешенията за търсене и проучване на нефт и природен газ на Проучване и добив на нефт и газ АД, София, и на Дайрект Петролеум България ЕООД, София, в блоковете Шабла и А - Ловеч съответно с 2 и 1 г. Площта на блок Шабла ще се редуцира на 2636 кв. км и се очаква да бъдат вложени 1,6 млн. лева. За блок А - Ловеч това е трето удължаване на срока. Инвестициите за търсещо-проучвателни дейности ще възлизат на над 1 млн. щатски долара.

Източник: Монитор

Бившият концесионер по чистотата на Пловдив – фирма Еко Глобал, е осъден да плати близо 1,043 млн. лева на община Пловдив. Неустойките са за неизпълнение на договора за район Южен, съобщи юристката на администрацията Соня Ташева. Те обаче няма да се плащат от новия собственик на комуналното дружество Васил Божков. Общината, както и други кредитори, ще се удовлетворят от средствата, запорирани при прекратяването на договора за Южен, ако Върховният касационен съд потвърди решението на Апелативния в Пловдив.

Източник: Дарик радио

Дружества
Търговия с автомобили
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2007 г.
(хил. лв.)
  1   Мото-пфое ЕООД - София   131 991  
  2   Балкан Стар Аутомотив ЕООД - София   79 589  
  3   Автомотор корпорация АД - София   71 202  
  4   Лизингова къща София лизинг ЕАД - София   52 367  
  5   Автотрейд ООД - Варна   38 676  
  6   София Франс Ауто АД - София   35 130  
  7   Миркат ООД - София   33 274  
  8   Авто Юнион АД - София   29 420  
  9   Индустриал комерс ЕООД - София   28 905  
  10   Скания Файнанс България ЕООД - София   24 036  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 12.02.2009
  Обща стойност (BGN): 1 010 936.57  
Брой търгувани компании: 74
Официални пазари: 531 999.71
Свободен пазар: 471 339.25
Облигации: 2 034.12
Най-голяма промяна в цените
ФИА България АД - София 109.79 %
Випом АД - Видин -40.72 %

Регулирана информация
3JW (STOM) Стомана АД - Перник
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Комисията за защита на конкуренцията, ръководена от Петко Николов, разреши концентрация на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на контрол от Импала Инвест Б.В., Холандия, върху Белла България АД, Олитрейд ООД, Лакис франчайзинг АД и Карина 2000 ООД, чрез изкупуване на мажоритарни дялове от капитала им. Белла България произвежда, преработва и търгува със стоки от хранително-вкусовата и леката промишленост, от растителен и животински произход. Олитрейд произвежда, внася и изнася рафинирано и нерафинирано олио. Лакис франчайзинг АД търгува на едро и дребно с хранителни стоки, доставя полуготови, замразени на тесто пекарски изделия, а Карина 2000 ООД към момента на концентрацията развива заведения за бързо хранене.

Източник: Монитор

С 60 на сто са намалели поръчките на великотърновското предприятие Eлмот спрямо средномесечния обем за миналата година. фирмата е първата в региона, която предприема по-драстични съкращения. За тях всеки момент ще бъдат уведомени Бюрото по труда и Инспекцията по труда, където съгласно Кодекса на труда ще се открие процедура за масови уволнения, съобщи прокуристът на компанията Павлин Лазаров. В началото на годината от предприятието са освободени първите 35 човека. Това са предимно хора в пенсионна възраст и с по-ниска квалификация, уточни той.

Източник: Борба - Велико Търново

По настояване на бизнесмена Георги Гергов печалбата на пловдивския панаир за миналата година остава на разположение на фирмата, въпреки волята на държавата. Министерството на икономиката, което държи дела на държавата от 49%, поиска парите да се разпределят между акционерите, но Гергов, който отскоро контролира мажоритарния дял, е гласувал против на общото събрание на акционерите. Мотивът на Гергов е, че парите трябват, за да не спре инвестиционната програма на пловдивския панаир, за която преди повече от година твърдеше, че е за близо 100 млн. лв. 

Източник: Сега

Регистрирано в Лихтенщайн дружество ще изкупи акциите на Балкантурист Елит АД, съобщават от комисията за финансов надзор. Решението за одобрение на процедурата е взето на редовното заседание на регулатора, който парафира и цена от 1.93 лв. на акция, предложена от Пи Еф Ейч Си Естаблишмент, гр. Вадуц. Посредникът, който ще осъществи изкупуването, е Първа Финансова Брокерска Къща ООД.

Източник: Дарик радио

Слънчев бряг остана без улично осветление. Енергото дръпна шалтера на курорта, след като собствениците на дружеството, което го стопанисва, спряха да плащат сметките си на ЕVН. Скандалът гръмна по време на годишното отчетно събрание на собствениците. На него стана ясно, че хотелиерите са преустановили да плащат от три месеца на Слънчев бряг АД такси за инфраструктурна поддръжка. Споразумението за събирането на сумите между АД-то и частниците е изтекло през ноември м.г., а ново такова не е подписано. Собствениците отказват да парафират нов договор и нямат намерение да плащат дължимите такси към АД-то с обяснението, че вече плащат такива суми на община Несебър. 

Източник: Стандарт       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Информация за вещества по Приложение № 14 на регламент REACH, чиято употреба подлежи на разрешаване.

СПЕШНО! БСК събира информация за фирми, установили или възнамеряващи да установят намалено работно време във връзка с икономическата криза. Срок: 16 февруари 2009 г., понеделник!

БСК изпрати до М. Плугчиева своя позиция относно промени в ПМС 121 от 2007 г. за определяне на реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС, и по Програма ФАР на ЕС


Предстоящи събития

София, 13 февруари: Обучение за подготовка на стратегии за намаляване на емисиите на СО2

Подготовка на стратегии за намаляване на емисиите на СО2. Обученията ще се проведат Русе 29.01.2009г., в Стара Загора на 06.02.2009г. и София на 13.02.2009г.

20.02.2009 - Семинар Изисквания на ЗООС. Наредби за КПКЗ и ОВОС. Нормативни изисквания и практиката по прилагане на комплексното предотвратяване и контрол на замърсяването. Краен срок – 18.02.09 г.

26 февруари 2009 - Семинар Управление на комуникаци. Краен срок – 24.02.09 г.

БСК съобщава за две обяви за търг по CORDIS (информационна служба на Общността за научноизследователска и развойна дейност) Крайния срок за получаване на документи за участие  в първия търг е 09.03.2008. Крайния срок за подаването им - 16.03.2009. Крайния срок за получаване на документи за участие във втория търг е 30.01.2009г. Крайния срок за подаването им - 16.03.2009.

26 - 27.03.2009г. - Международни дни за бизнес срещи в сферата на възобновяемите източници на енергия и енергийната ефективност в Неапол, Италия. Срок за регистрация - 15 март 2009 г.

27 април 2009г. - Годишен конкурс на БСК за наградата „ИН-5” – за принос в развитието на българската икономика. Заявления за участие в конкурса ще се приемат до 6 април 2009 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Регионална Cisco академия
CCNA – сем. 2 - 02 февруари, вечерен
CCNA – сем. 2 - 07 февруари, съботно-неделен
CCNP – сем. 6 - 07 февруари, съботно-неделен
CCNP – сем. 8 -  21 март, съботно-неделен
CCNA – сем. 1 -  21 март, съботно-неделен

MS Word –
09
-13.02.2009 - 13:30-15:30 ч
MS Excel за напреднали- 16-20.02.2009, 13:30-15:30
MS Power Point – 23-27.02.2009 - 15:30-18:00 ч

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка на работодател;
Разработване на проекти по различни програми по заявка от работодател;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд; Франчайзинг и проектен мениджмънт.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Ирландското правителство обяви, че ще инжектира 7 млрд. евро поравно в двете си най-големи банки Allied Irish bank и централната банка - Bank of Ireland, вместо предвидените през декември 4 млрд. евро. Парите ще бъдат разпределени по равно между AIB и BofI под формата на чист капитал. Финансовият министър Браян Ленихан заяви, че правителството няма да поеме контрола върху банките, но ще очаква повишаване на отпусканите средства, както и намаление на възнаграждението на ръководствата.

Източник: BBC

Америка

General Motors Corp. е привлякла интерес към марката си Hummer от страна на китайска компания и на копания за дялово инвестиране. Ходът на преговорите се е ускорил в последните няколко седмици, като тази седмица се очакват още срещи, според същите източници. Продажбата на подразделението за SUV-та ще приближи GM, която планира продажбата на активи, за да задържи 13.4-те млрд. долара заеми отпуснати от правителството на САЩ, по-близо до целта да покаже до 17 февруари на Министерството на финансите, че компанията може да просъществува и занапред.

Източник: Блумберг

Азия

Китайската държавна компания Chinalco обяви, че възнамерява да инвестира 19,5 милиарда долара в англо-австралийския гигант Rio Tinto. Това е най-голямата китайска инвестиция в чужда компания, с осъществяването на която Чиналко ще увеличи притежавания в Рио Тинто дял до 18 на сто от настоящите 9%. От Рио коментираха, че с тази инвестиция се полага началото на едно стратегическо партньорство. Сделката ще позволи на англо-австралийската корпорация да редуцира дълговете си, които в момента възлизат на 39 милиарда долара. 

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
12.02.2009
Dow Jones Industrial
7 932.76 (-6.77)
Nasdaq Composite
1 541.71 (11.21)
?>
Стокови борси
12.02.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)33.98
Heating oil ($US/gal.)1.3200
Natural gas ($US/mmbtu)4.5100
Unleaded gas ($US/gal.)1.2600
Gold ($US/Troy Oz.)949.20
Silver ($US/Troy Oz.)13.51
Platinum ($US/Troy Oz.)1 072.00
Hogs (cents/lb.)63.80
Pork bellies (cents/lb.)82.10
Live cattle (cents/lb.)87.50

       Опознай България

Паметник в реката

В Габрово освен всички други чудеса, има и паметник в реката. Габровци са поставили статуята на Рачо Ковача върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника. Според една от легендите по тези места край р.Янтра се заселва млад ковач на име Рачо. Той подковавал конете на керваните, които отивали или се връщали от планината. Постепенно край неговия дом се заселили и други хора, които умеели да шият дрехи, да приготвят вкусни ястия, да поправят каруци и да обработват кожи. И понеже край огнището на ковача се извисявал огромен габър, нарекли селището Габрово. Така Рачо Ковача слага началото на селището, а габърът дава името му. Паметникът на Рачо Ковача представлява внушителна бронзова фигура. Местните хора възприемат този паметник като символ на творческия и неуморим габровски дух, съхранен във всички поколения.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.02.2009
Българска версия: 21981, Английска версия: 3384

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999