Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 04 октомври 2016 г., брой 4315
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(04.10.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23989
USD   1.74068
CHF   1.79138
EUR/USD   1.1236*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  ЗГММ АД - Перник
Феникс Юг АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Все повече професии ще изчезват, тъй като няма необходимост от тях, а разделението между служителите с висока и ниска квалификация ще се задълбочава. Това прогнозира изпълнителният председател на Българската стопанска комара (БСК) Божидар Данев на дискусия за бъдещето на европейските социални политики. Данев очерта три основни проблема, които стоят пред България - демографската криза, миграцията на 2 милиона българи в икономиките на други държави и бързото навлизане на новите технологии. Според проучване едва 2% от българите са обхванати от модела за учене през целия живот. Докато средно за ЕС 10.7 на сто от хората между 15 и 64 години непрекъснато учат. Той посочи, че в бъдеще разликата в заплатите на високо и нискоквалифицираните работници ще расте заради бума на новите технологии.

Източник: БСК

Производствените цени в България се понижават през август 2016 г. спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, съобщи Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 2,4% и в преработващата промишленост – с 0,4%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ е отчетено повишение с 0,1 на сто. На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява.

Източник: БНРДружества
Производство на изделия от каучук и пластмаси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Хамбергер България ЕООД - Севлиево   18 145  
  2   Кристиан Нейко 90 ЕООД - София   6 588  
  3   Готмар ЕООД - Съединение - Пд   4 234  
  4   Виас ЕООД - Шумен   4 014  
  5   Екстрапак ООД - Велико Търново   3 808  
  6   Техно Акташ АД - Куклен   3 735  
  7   Профилинк ООД - Пловдив   2 476  
  8   Стандард Профил България ЕАД - Стара Загора   2 233  
  9   Мегапорт ЕООД - Варна   2 154  
  10   Примекс ЕООД - Каспичан   2 131  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 03.10.2016
  Обща стойност (BGN): 302 270.61  
Брой търгувани компании: 38
Premium 125 928.53
Standard 84 578.55
АДСИЦ 36 067.27
Структурирани 55 696.26
Най-голяма промяна в цените
Тодоров АД - София -30.00 %
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 7.43 %
BaSE - Акции: 0.78
BaSE - АДСИЦ: 199 800.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Повече от 12 милиона лева ще бъдат вложени в реконструкцията и рехабилитацията на пътеки за рулиране на Летище "Бургас". Строителните дейности ще започнат на 31 октомври. От тази дата до 30 декември 2016 г.  летището ще бъде затворено. Ще бъде извършена пълна рехабилитация на 3500 кв. м участък от пътека за рулиране "H", пълна рехабилитация на пътека за рулиране "А", както и на зоната до предварителния старт на пистата. Ще бъде подменена системата за управление и контрол на светотехниката на Летище "Бургас" и оборудването на светлинните подходи. В изпълнението на проектите ще бъдат заети повече от 200 работници и служители.

Източник: Монитор

Германската Deutsche Bank и американската Goldman Sachs приключиха сделката по придобиване на базираното в Лондон дружество на гръцката National Bank of Greece (NBG) - NBGI Private Equity. То управлява 11 фонда с общо 40 компании чрез дялови инвестиции, вложения в рисков капитал и инвестиции в недвижими имоти. Цената на сделката е 288 млн. евро. Сделката засяга два актива в България - "Престиж 96" и софийския The Mall. През последните години гръцкият собственик на българската ОББ NBG разпродава активи, за да увеличи ликвидността си и да засили показателите си за платежоспособност и капиталова адекватност и продажбата на фондовете е част от тази стратегия. Новата мениджърска компания се нарича Stage Capital и ще управлява портфейла на NBGI Private Equity във Великобритания и Европа. Висшите мениджъри на NBGI Private Equity стават партньори в Stage Capital. Управляващ партньор в новото дружество е бившият банкер от Goldman Sachs Греъм Томас.

Източник: Капитал

Приключена е сладоледената сделка между "Нестле" и "Ар енд Ар" (R&R) в резултат на което се създава съвместното предприятие "Фронери" (Froneri) за производство на сладолед, замразени храни, охладено мляко и млечни продукти. Двете компании имат равни дялове в собствения капитал на съвместното предприятие. Активите на "Нестле" в България също ще бъдат повлияни от сделката. Общо в България за компанията ще работят близо 240 служители, разпределени в София, Варна и цялата страна. Централният офис на "Фронери България" ЕООД ще е в София. В световен мащаб новата компания, с продажби от 26 милиарда евро, ще оперира в 22 страни , в които ще работят около 15 хиляди души. Сделката бе обявена още през април 2016 г., но сега е получила всички регулаторни разрешителни. В ръководството на новата компания влизат представители и на двамата акционери. Бордът на директорите й е оглавен от Луис Кантарел, изпълнителен вицепрезидент на "Нестле" за региона на Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Изпълнителен директор на "Фронери" е Ибрахим Наджафи, бивш главен изпълнителен директор на "Ар енд Ар".

Източник: Медия Пул

Общо събрание ще проведе „Асарел Панагюрище Здраве“ АД на 12 октомври 2016 година, в което ще участва и кметът на община Панагюрище Никола Белишки. На редовното си заседание на 29 септември  Общинският съвет го упълномощи на присъства на събраниетона акционерите и да гласува от името на Община Панагюрище.На 12 октомври кметът на общината ще изрази съгласието на Общината да бъде увеличен капиталът на „Асарел Панагюрище Ззраве“ АД с 31 571 нови обикновени поименни акции с номинал от 95.00 лева всяка. Новоиздадените акции на Община Панагюрище са  4 260, съобщи Христо Шиндаров, като обяви и непаричните вноски от страна на „Асарел-Медет“ АД и „Интербизнес“ ЕООД. Председателят на ПК БИО припомни, че преди време Общината е превела на „Асарел Панагюрище Здраве“ АД три милиона парачни средства от апаратура.След 12 октомври с новото увеличение капиталът на дружеството ще надхвърли 15 милиона, като обикновените му поименни акциите вече ще са 166 220.

Източник: Profit.bg

Бизнесменът Стефан Шарлопов си върна Гранд хотел "Мургавец" в Пампорово. Преди два сезона той отдаде за управление четиризвездната сграда на турската верига "Алкочлар". Договорът е прекратен предсрочно. Причината е, че партньорите не били коректни с плащанията. Хотелът и не работеше в стандартите, които очаквах, обясни Шарлопов. Предстои да започне основен ремонт на хотела. За предстоящия сезон ще бъде основно обновен последният етаж, а за следващия и цялата сграда. Пампорово може да се превърне в целогодишна спа дестинация, ако се докара минерална вода от оставащия дебит на новия водопровод Беден-Девин.

Източник: Стандарт

Специално проектиран и строен за компаниите от областта на информационните технологии и аутсорсинг индустрията офис парк ще отвори врати в Пловдив в края на октомври 2016 г., съобщиха от "Галакси Инвестмънт Груп", която е инвеститорът в проекта. Ссградата е почти запълнена, а за останалите офис площи се водят финални преговори. Офис Парк Пловдив е разположен в съседство на Мол Пловдив и Гребния канал. Сградата е ориентирана към бул. Свобода и зелените площи на район Запад и Младежки хълм. В града вече имат офиси утвърдени международни компании като Telus International, Aii Data Pro, Scale Focus, Unify, 60К, Questers Group, Sibiz, Programista, Sofica Group, SBTech, Reward Gateway, Speedflow и др.

Източник: Медия Пул       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Търговия с химически вещества - БСК София, 11.10.2016 г.

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Microsoft е похарчила повече от 3 млрд. долара за изграждането на облачната си инфраструктура в Европа, включително 1 млрд. долара, които е инвестирала миналата година. Това се случва в момент, в който главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела се фокусира върху спечелването на повече клиенти от конкуренти като Amazon.com и Google. През следващата година Microsoft ще отвори центрове за данни във Франция, като част от новата си вълна от инвестиции, обяви Надела в интервю в неделя. Компанията вече е удвоила капацитета на инфраструктурата си, за да предоставя базирани в интернет услуги в региона, в това число мрежа от центрове в редица европейски страни. С този ход тя се съобразява със законите и необходимостта да пази данните на пазарите, от които са самите потребители. Под ръководството на Надела Microsoft се опитва да се сдобие с нови клиенти на своите облачни услуги и да настигне своя по-голям конкурент Amazon, който има три пъти по-голям пазарен дял от Microsoft за второто тримесечие, както в Европа, така и по целия свят, сочат данни на Synergy Research Group.

Източник: Блумберг

Америка

Volkswagen се споразумя да плати 1.21 млрд. долара на доставчиците си в САЩ. Всеки от 652-те дилъри ще получи по 1.85 млн. долара в период от 18 месеца като част от договорката в резултат на дизеловия скандал. Досега всички разходи на компанията в резултат на проблемите след разкритите измами в САЩ с вредните емисии достигат 16.5 млрд. долара. Очаква се те да продължат да се увеличават в близките месеци, след като Министерството на правосъдието в САЩ, Федералната търговска комисия и отделни адвокати на пострадали собственици на автомобили са поискали от федералния съд да одобри последните оферти за изкупуване на колите. Изслушването ще бъде на 18 октомври. Споразумението с доставчиците все още не е одобрено от федерален съд, но се очаква това да се случи скоро. Според клаузите в него Volkswagen ще продължи да изплаща допълнителни суми на дилърите и да изкупува колите, които не могат да бъдат продадени. Германската компания няма право да продава в страната дизеловите си модели още от края на 2015 г., като, изглежда, продажбите ще бъдат спрени още няколко години.

Източник: Ройтерс

Азия

Китайският юан придоби нов, по-висок статут в международната валутно-финансова система. На 1 октомври валутата на КНР се присъедини към специалните права на тираж на Международния валутен фонд. Специалните права на тираж (СПТ) са създадени през 1969 г., когато правителствата по света се нуждаеха от активи за своите международни валутни резерви, а нямаше достатъчно злато и долари. Включването на юана е първата промяна в кошницата на СПТ от 1999 г., когато еврото замени германската марка и френския франк. От 1 октомври съотношенията ще са следните: щатски долар – 41.73%, евро – 30.93%, китайски юан – 10.92%, японска йена – 8.33%, британски паунд – 8.09%. СПТ не са големи като стойност. Към месец март тази година имаше 204 млрд. специални права на тираж (285 млрд. долара), разпределени между членките на МВФ. За сравнение глобалните международни валутни резерви възлизат на около 11 трилиона долара. Включването на юана в кошницата е признание за важността на Китай в глобалната икономика и за предприетите мерки за по-свободно търгуване на валутата. От поне 7 години властите в Пекин правят усилия за включване на юана в кошницата на СПТ.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
03.10.2016
Dow Jones Industrial
18 253.85 (-54.30)
Nasdaq Composite
5 300.87 (-11.13)
Стокови борси
03.10.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.60
Heating oil ($US/gal.)1.5500
Natural gas ($US/mmbtu)2.9100
Unleaded gas ($US/gal.)1.4800
Gold ($US/Troy Oz.)1 312.60
Silver ($US/Troy Oz.)18.86
Platinum ($US/Troy Oz.)1 008.30
Hogs (cents/lb.)0.44
Live cattle (cents/lb.)1.00

       Опознай България

4 октомври 1918 г. - Борис III става цар на българите

Цар Борис III е роден на 30.01.1894 г. Качва се на престола на 4.10.1918 г., след като баща му абдикира при поражението на България в Първата световна война. Страната ни е принудена, по силата на Ньойския мирен договор, да отстъпи част от територията си на съседните страни, както и да плати огромни репарации, което заплашва нейната политическа и икономическа стабилност. В страната се зараждат две движения – БЗНС и комунистическата партия, които отправят призиви за сваляне на монархията. В такава обстановка Борис заема българския престол. Управлението му се характеризира с постепенно укрепване и засилване на монархическата власт, въпреки популярността на земеделското движение сред народните маси. През втората световна война присъединява България към Тристранния пакт. Прави всичко възможно, за да не бъдат изпратени български войски на Източния фронт. Има най-големи заслуги за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.10.2016
Българска версия: 28165, Английска версия: 3024

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999