Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 13 юли 2016 г., брой 4258
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(13.07.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.32077
USD/BGN   1.76328
CHF/BGN   1.79368
EUR/USD   1.1092*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  


Възможност за безвъзмездно финансиране
(до 200 хил.EUR) за подобряване моделите и организацията на производствените процеси в предприятията
Срок за кандидатстване:
15 август 2016 г.
За подготовка на проектни предложения и допълнителна информация:
e-mail: sfb@bia-bg.com
тел. 0888/ 914 452
sfb.bia-bg.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Бета индъстрис корп АД - София
Глоубъл Вижънс ЕАД - Черногорово - Хс
Дезинтегратор АД - Стара Загора
Здравец Инженеринг ЕООД - София
Иммо унион АД - Бургас
Индъстри дивелъпмънт холдинг АД - София
Компютрейд АД - София
Марина Валпараисо АД - Бургас
Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч
Месокомбинат Русе АД - Русе
Осъм комерс АД - Ловеч
РИС Ръбър България АД - Кула
Саранда Пропърти АД - София
Свинекомплекс Дунав АД - Ловеч
Стройкерамика АД - Мездра
Съни Ривърсайд Резиденшъл АД - София
Франком АД - София
Хоризонт Русе АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

На фона на дефлация през юни дизеловото гориво е поскъпнало с 5,5% спрямо май  2016 г., автомобилните бензини А95Н и А98Н - съответно с 3,9 и 4,1%, газът пропан-бутан за автомобили - с 0,9%. НСИ отчете дефлация от 0,1% за юни спрямо май 2016 г. За последните 12 месеца също има дефлация, стойността на показателя е 1,3%. На месечна основа индексът не е постигал положителна стойност от март 2015 г., като през предходните два месеца инфлацията беше нулева. На годишна основа дефлацията се проявява пети месец поред като пикът на обезценяването беше през април - с 2,2% годишно. Спрямо май храните и безалкохолните напитки са поевтинели с 1,1%, а облеклото и обувките - с 0,6%. Без промяна са цените в здравеопазването, съобщенията и образованието, а са поскъпнали алкохолът и цигарите - с 0,1%, жилищата и режийните разноски - с 0,1%, транспортът - с 1,7%, развлеченията и културните мероприятия - с 0,2%, и услугите в хотелите и ресторантите - с 0,8%.

Източник: Дума

България е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по „производителност на ресурсите" – икономически показател, който измерва как страните-членки използват и преработват суровини, в какъв обем и каква печалба им носи това. В България от 1 килограм материали (минерали, метали и пр.) икономиката създава 0,28 евро „добавена стойност" като брутен национален продукт, а в Холандия и Великобритания правят по 3,44 евро, показват данни на Евростат за 2015 година. Процесът отразява степента на преработка на суровините и останалите първични ресурси и е показател доколко икономическият растеж е съвместим с по-ефективно използване на природните ресурси от околната среда. Той се изчислява като Брутен вътрешен продукт (БВП), разделено на брутното материално потребление в страната. Най-висока производителност на ресурсите през 2015 г. в ЕС е регистрирана в Холандия и Обединеното кралство (3,44 евро за килограм).

Източник: ТрудДружества
Производство и леене на метали
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Аурубис България АД - Пирдоп   4 134 332  
  2   Стомана Индъстри АД - Перник   649 103  
  3   София Мед АД - София   623 299  
  4   КЦМ АД - Пловдив   589 029  
  5   Промет Стиил ЕАД - Дебелт   396 516  
  6   Етем България ЕАД - София   129 799  
  7   Ел Бат АД - Долна баня   54 446  
  8   Кабелкомерс (ограничен достъп) ООД - Бургас   50 382  
  9   Берг Монтана Фитинги ЕАД - Монтана   41 718  
  10   Стам Трейдинг АД - Караполци   31 437  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 12.07.2016
  Обща стойност (BGN): 4 201 351.04  
Брой търгувани компании: 41
Premium 212 381.51
Standard 3 366 681.39
АДСИЦ 616 330.59
Облигации 5 956.46
Права 1.09
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч 12.00 %
Трейс груп холд АД - София -4.60 %
BaSE - Акции: 4 287.40
BaSE - АДСИЦ: 33.02

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Селект Трейд ЕООД обявява подписването на договор с Оркид Мулти Комплекс - Варна EООД за отварянето на нов супермаркет под бранда „Пикадили“ в най-големия търговски център във Варна - Grand Mall. Супермаркетът ще бъде открит в началото на септември на обща площ от 4700 кв. м, с чиста търговска площ от 3300 кв. м на ниво -2 в търговския център. Той ще бъде разположен върху част от площта на предишния хипермаркет в мола. Обектът ще бъде най-големият до момента магазин на веригата, която фокусира дейността си в София и Варна и с него броят на магазините под бранда „Пикадили“ ще достигне 19, а в морския град - 8.

Източник: Фирмена информация

Енергийната група ЧЕЗ стартира международен инвестиционен арбитраж срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове- ICSID. Групата е решила да предприеме тази стъпка след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява. През ноември 2015 г. групата е изпратила до българското правителство т .нар. Notice of Dispute, предхождаща жалбата, като е поискала решение на спора по взаимно съгласие и запазвайки си правото за инвестиционен арбитраж. Българската страна не се е възползвала от тази възможност до този момент. Енергийната група стъпва на българския пазар в края на 2004г. и обхваща близо 3 млн потребители.

Източник: БНР

РИОСВ-Стара Загора издаде решение по ОВОСС за реализацията на инвестиционно намерение, свързано с разкриването на нова мина за добив на мед в землището на новозагорското село село Прохорово. Проектът е на регистрираната през 2013 година „Прохорово майнинг“ АД, като дружеството възнамерява да инвестира 150 млн лв. Проектът предвижда създаването на два открити рудника върху площ от 31,6 ха, като намеренията са годишният добив да достигне 4,5 млн. тона руда. Предварителните проучвания са установили, че съдържанието на мед в рудата е 0,25 процента, съизмеримо със съдържанието на рудниците „Асарел Медет“ и „Елаците“. Запасите в находище „Прохорово“ се очаква да стигнат за 70 години. Добитата руда ще се преработва на място в обогатителна фабрика, която заедно с депото за руда ще заема площ от 8.5 хектара. Сред съдружниците в „Прохорово майнинг“ е „Дар финанс“ с управител Атанас Тилев чрез новозагорското „Дару нова“ ЕООД, представлявано от екскмета на Нова Загора Вельо Кирилов.

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД вече е едноличен собственик на Карачи ЕАД. Варненската компания изкупи дела на Тиона ЕООД, равняващ се на 12 160 броя акции, или на близо 50,63% от капитала на дружеството. В едноименния курортен комплекс по северното Черноморие чрез Карачи холдингът изгражда балнеоложки център. В края на 2015 г. започна обновяването и модернизацията на съществуващия обществен термален басейн. Проектът е част от инвестиционната ни политика за подобряване на материалната база и за обогатяване на предлаганите балнеоуслуги. Термалният комплекс е разположен върху площ от над 10 хил кв.м. Предвижда се изграждането на открити и закрити басейни за деца и възрастни, зони за балнеология, релакс, плуване, водни игри и забавления. Съоръженията ще се захранват от минералните води в курорта. В близост до термалния комплекс е планирано и построяването на нов хотел. Сградата ще бъде с височина 5 етажа и разгърната застроена площ 19 459 кв.м. Хотелът ще отговаря на изискванията за категоризация „5 звезди” и ще работи целогодишно.

Източник: Investor.bg

Съдия изпълнител е обявил за публична продан хотела на Кирил Манов в Благоевград на цена малко над 865 000 лева. Обект на публична продан е и хотел "Разлог" в центъра на Разлог след няколко поредни опита на съдия изпълнител да го продаде и погаси дълговете на собствениците на "Балканстрой" Калоянови и Каназиреви. Сега цената на огромния и модерен хотел е малко под 1 5 млн. лв., но купувачи няма. Хотели се продават и в Банско, но до момента няма реализирани сделки.

Източник: Струма       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Провеждане на ежегодна среща на ръководството на МИ със служители в СТИВ


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Финансовите министри на Европейския съюз решиха да стартират процедура за санкциониране на Испания и Португалия заради нарушаването на фискалните правила на съюза. В резултат на решението Европейската комисия ще трябва да предложи какъв да е размерът на глобите през следващите 20 дни. Комисията заяви миналата седмица, че Мадрид и Лисабон не са положили достатъчно усилия, за да коригират излишния си бюджетен дефицит през 2014 и 2015 г., започвайки официална процедура със санкции, до които досега не се е стигало. На редовната си среща в Брюксел финансовите министри на ЕС подкрепиха оценката на Комисията, се казва в съвместно изявление, потвърждаващо широко очакваното решение. Двете страни сега рискуват да бъдат глобени с до 0,2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) и с частично спиране на европейските структурни фондове. Те обаче може да подадат искания за намаляване или отменяне на наказанията в срок до 10 дни.

Източник: Ройтерс

Америка

Венецуелското правителство пое контрола над завод за козметични продукти на американската компания "Кимбърли-Кларк", която го спря от експлоатация миналата седмица заради влошената икономическа ситуация в страната. Агенциите цитират министъра на труда Освалдо Вера, който обеща да възстанови производството на кърпички, тоалетна хартия и пелени град Маракай, в северния щат Арагуа. В петък базираната в Далас, Тексас, компания "Кимбърли-Кларк" обяви, че затваря завода, тъй като липсата на твърда валута и суровини прави функционирането му невъзможно. Венецуелският президент Николас Мадуро разпоредил фабриката да бъде иззета по молба на работещите в нея 1200 души. Правителството ще осигури необходимите за функционирането на завода суровини. Венецуела е обхваната от историческа икономическа криза, която причини сериозен недостиг на храни, лекарства и други продукти. През последните дни много венецуелци преминаха границата с Колумбия, за да си набавят необходими стоки.

Източник: Associated Press

Азия

Китай „не приема и не признава“ решението на Постоянния арбитражен съд в Хага по отношение на териториалния спор с Филипините в Южнокитайско море, заявиха от външното министерство на страната във вторник. Декларацията е направено в публикувано на уебсайта на ведомството съобщение, след като съдът отсъди, че Китай няма исторически права да претендира за островите. Пекин „не приема никакви опити на трета страна за уреждане на диспута или налагане на решение на Китай“. Китай многократно е отхвърлял компетентността на съда да се произнася по спора с Филипините относно стратегически важния регион, твърдейки че действията на съда са незаконни. Пекин отказа възможността да защитава своята позиция пред институцията. „Териториалният суверенитет и морските права и интереси на Китай при никакви обстоятелства не могат да бъдат засегнати от това отсъждане“, се казва още в съобщението, като добавя, че „Китай се противопоставя и никога няма да приеме никакви претенции или действия базирани на това решение“.

Източник: AFP

 
Индекси на фондови борси
12.07.2016
Dow Jones Industrial
18 347.67 (120.74)
Nasdaq Composite
5 022.82 (34.18)
Стокови борси
12.07.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)46.38
Heating oil ($US/gal.)1.4500
Natural gas ($US/mmbtu)2.7300
Unleaded gas ($US/gal.)1.4100
Gold ($US/Troy Oz.)1 338.10
Silver ($US/Troy Oz.)20.38
Platinum ($US/Troy Oz.)1 092.00
Hogs (cents/lb.)0.68
Live cattle (cents/lb.)1.09

       Опознай България

Тракийски култов комплекс — Хероон Жаба Могила

Стрелча е град в Южна България. Сред полегатите хълмове и вековни дървета в подножието на Същинска Средна гора, на територията на община Стрелча, са се запазили уникални природни забележителности и археологически паметници. Тракийската гробница Жаба Могила датира от V в. пр. Хр. — времето, когато бесите властвали в земите край Стрелча. Комплексът се състои от две съоръжения — гробница–мавзолей и светилище–храм. Гробницата е двукамерна и в нея са открити колесница, три конски скелета с амуниции и 9 обърнати с дъната нагоре глинени съда. На северозапад от гробницата е светилището. То е с три помещения, разположени във формата на буквата „Г” с обща площ от 25 кв.м.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.07.2016
Българска версия: 28165, Английска версия: 3027

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999