Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 21 януари 2016 г., брой 4138
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(21.01.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.54004
USD/BGN   1.79319
CHF/BGN   1.78909
EUR/USD   1.0907*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.01%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  ЗГММ АД - Перник
Пазарджик Български търговски мениджмънт АД - Пазарджик
Пауър Енджиниъринг Дизайн АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Двойният стандарт за контрол над митническите и данъчните складове е в основата на щетата за бюджета 1 милиард годишно гони контрабандата на горива, твърдят експерти в бранша. От Министерството на финансите са изчислили, че 30 процента от търговията с нефтени продукти са в сивия сектор. Това означава, че загубите за бюджета са 700-800 млн. лв. годишно. По данни на НСИ вносът на горива е с 40% пазарен дял в потреблението, а производителите в България осигуряват 60%. Съответно приходите от данъци, събрани от вносители, е 380 млн. лв., а от производителите - над 1,2 млрд. лв.

Източник: 24 часа

76,3 млн. лв. са очакваните приходи от хазарт в държавната хазна през тази година. За 2017 г. приходите от хазарт се очаква да нараснат до 81,5 млн. лв., според прогнозата за бюджета на Министерството на финансите за следващите две години. Организаторите на хазартни игри вместо корпоративен данък плащат такси, които влизат в бюджета на Държавната комисия по хазарт, който е към Министерството на финансите. За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри - лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго и залагания върху резултати от спортни състезания, се събира държавна такса в размер на 15% върху стойността на направените залози. А за издаване и поддържане на лиценз за онлайн залагания се събира двукомпонентна такса - еднократно 100 хил. лв. и 20% върху разликата между получените залози и изплатените печалби. Държавната комисия по хазарт има само 49 щатни бройки, като през тази година се планира служителите й да направят 450 проверки на хазартни обекти и игри със залагания. Като общо предвидените разходи за "Контрол върху организацията и провеждането на хазартни игри" са само 1,744 млн. лв., от които 1,452 млн. лв. са за персонал, а 277 хил. са за издръжка.

Източник: СтандартПриватизация

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация в София смени досегашния си изпълнителен директор Марин Христов, е подал оставка по лични причини съобщи шефът на надзорния съвет Николай Стойнев. Агенцията вече ще има двама изпълнителни директори - това са Христиан Петров, бивш съветник на премиера Бойко Борисов в първия му кабинет и кандидат за общински съветник от ГЕРБ, и екс кметът на район "Красно село" Пламен Църноречки. През 2015 г. общинската агенция беше преструктурирана и освен с приватизация вече ще се занимава и с привличане на инвеститори. Затова структурата ще има двама директори, а не един, както беше досега. Предстои назначението на новите директори да бъде утвърдено от Столичния общински съвет.

Концесии

Консорциум „Гражданско летище Горна Оряховица” получи 35 годишна концесия за летището в едноименния град. Концесионерът има гратисен период от влизането в сила на концесионния договор до изтичане на 48 месеца, през който не дължи концесионно плащане. След това, той ще плаща всяка година по-високата сума по една от двете възможности - 10 % от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия и дължимия ДДС върху сумата, или 70 000 лева без ДДС, коригирана с приложимия за съответния период инфлационен индекс, съгласно концесионния договор. Инвестициите, които концесионерът ще извърши за срока на концесията, са в размер на 32 млн. лева, в това число 22,4 млн. лева за първите 4 години от срока на концесията.

Източник: Монитор

Да се прекратят откритите процедури за предоставяне на концесия за услуга на 15 морски плажа, реши окончателно Министерският съвет. Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се предвижда промяна, свързана с прехвърляне на дейностите по предоставяне на концесии и отдаване под наем на морските плажове от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма и промяна на органа по предоставяне на концесии и отдаване под наем на морските плажове.

Източник: 24 часа

Правителството одобри издаването на разрешение за проучване на възможностите за добив на строителни материали от площта „Милкова мера”, разположена в землището на с. Садово в община Аврен. Титуляр на разрешението, което се издава за една година, е „Техком” ООД. Минималният очакван размер на инвестициите за този срок е 57 000 лева, а за мероприятията по опазване на околната среда са предвидени 5 000 лева.

Източник: Profit.bg

Дружества
Производство на мляко и млечни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Данон Сердика АД - София   79 358  
  2   Обединена млечна компания АД - Пловдив   69 140  
  3   Тирбул ЕАД - Сливен   62 816  
  4   Шрайбер Фуудс България ЕООД - София   61 981  
  5   Меггле България ЕООД - Шумен   45 383  
  6   Мах-2003 ЕООД - София   26 223  
  7   Мандра Рилци ЕООД - София   25 477  
  8   Чех 99 ООД - София   20 627  
  9   Ем Джей Дериз ЕООД - София   19 670  
  10   Би.Си.Си.Хандел ООД - Велико Търново   19 476  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 20.01.2016
  Обща стойност (BGN): 1 716 250.80  
Брой търгувани компании: 43
Premium 449 755.34
Standard 161 482.16
АДСИЦ 98 243.05
Облигации 1 006 770.26
Най-голяма промяна в цените
Фонд имоти АДСИЦ - София 17.24 %
Петрол АД - Ловеч -11.67 %
BaSE - Акции: 1 212.14
BaSE - АДСИЦ: 240.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

След няколко неуспешни опита за продажба, за потъналият в разруха и обявен в несъстоятелност бивш завод за торове "Химко" във Враца, се намери купувач -"НСН Инвестмънт", в което мажоритарен съдружник е депутатът Делян Пеевски. Според синдика на "Химко" Росица Томова "НСН Инвестмънт" е единственият кандидат, подал оферта до приключването на търга. Купувачът "НСН Инвестмънт" има сериозно намерение да възстанови част от производството на "Химко", с което да се открият нови работни места в региона на град Враца, който е в тежко икономическо състояние и с висока безработицата. Предстои процедурата по продажбата на "Химко" да бъде приключена в рамките на следващите два месеца и съобразно изискванията на закона.

Източник: Стандарт

Производителят на детайли за бяла техника "Мекалит България" започва ново производство в завода си край Пловдив. Преди три години германската Mecalit стъпи в България, за да е по-близко до основните си западноевропейски клиенти, изнасящи производството си на изток, а основната цел беше оттук да се снабдяват предприятията на Liebherr, Bosch-Siemens Hausgeraete и Miele. Пловдивският завод навлиза в нова област – производство на пластмасови елементи за автомобилната индустрия. В допълнителната линия са инвестирани близо 3 млн. евро, а сред клиентите са компании като Renault - Nissan, Volswagen и Mercedes. Запитвания има и от други автомобилни производители. Новото оборудване вече е монтирано и производството практически започна, каза единият от управителите на дружеството – Красен Кръстев. Линията ще произвежда кутии от пластмаса, в които се влагат електронни части за автомобили. Инвестицията е между 2.5 и 3 млн. евро. Произведените компоненти ще се изнасят за страни от Европейския съюз.

Източник: Капитал

Приключи изграждането на пристанището "Свети Никола" в Черноморец по проект "Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр.Черноморец" на община Созопол, финансиран по ОП "Развитие на сектор рибарство". Стойността на проекта е 5 222 хил. евро без ДДС, като инженерингът му бе възложен на Консорциум "Черноморец инженеринг" ДЗЗД – Варна, обединяващ фирмите "Космос Шипинг" АД, "Инфлот-Данубис Ейджънси" ЧП, Украйна, и "Планекс" ООД. Договорът за изпълнението на проекта бе сключен през юли 2013 г., като същинското строителство на рибарското пристанище започна в края на 2014 г., а срокът за приключването му бе август 2015 г. Обновеното рибарско пристанище "Св. Никола" е с нов вълнолом, плаващи понтони, пирс за рибарски кораби, пристани за лодки и сграда за рибна борса.

Източник: Строителство Градът

Турският милиардер Суди Озкан, наричан още Краля на хазарта, започва изграждането на ново казино в Свиленград. Игралният дом ще се помещава в сградата на бившия „Пени маркет“, която Озкан закупил на търг след наддаване при съдия-изпълнител. Бизнесменът вече работи по друг свой обект в града - на мястото на библиотеката. В момента в митничарския град работят 5 казина, като най-новото – „Сарай“ – отвори врати миналата седмица.

"Булгартабак холдинг" приключва 2015 г. като компанията с най-голяма пазарна капитализация на фондовата борса, след като година по-рано беше на трето място (с привилегированите си акции на тази позиция тогава излиза "Химимпорт"). Втори е предишният лидер "Софарма", показва статистиката за последното тримесечие на БФБ.  "Булгартабак" е едно от най-слаболиквидните големи дружества на борсата - свободно търгуваният обем акции е под 1%. Останалите са в основния акционер BT Invest с близо 80%, 5% в компанията на Пеевски "Табако инвестмънт", 7.22% са на Едуардо Миролио, 6% в КТБ, а другите са в институционални инвеститори като взаимни, пенсионни фондове, Bank of Nеw York Mellon и малко дребни акционери, показва протоколът от последното общо събрание от лятото на 2015 г. Това е и причината сделки с акциите на "Булгартабак" да се случват рядко, а дори няколко ценни книжа може да вдигат или да свалят рязко капитализацията на холдинга. Статистиката на БФБ за последното тримесечие е показателна - "Булгартабак" е едва на 22 място по сделки със 163, докато "Софарма" е на трето място с 698.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

ЕК набира проектни предложения за включване в информационния портал по плана “Юнкер“.


Предстоящи събития

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. февруари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 30 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 5 март 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Безработицата във Великобритания неочаквано се понижи до най-ниското си ниво от октомври 2005 г. - 5,1%. Стойността е усреднена за трите месеца до ноември, като предишната – за периода до октомври – беше 5,2%. Възнагражденията с изключение на бонусите нарастват с 1,9% през съответния период спрямо година по-рано. През трите месеца до октомври средното повишение беше 2%, посочва Националната статистическа служба, а икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха стойност от 1,8%. Ръстът на заплатите, заедно с бонусите, е 2%. Броят на безработните британци се понижава с 99 000 души до 1,68 милиона души, а заетите се увеличават с 267 000 души до рекордните 31,4 милиона. Подадените молби за помощи при безработица се понижават с 4 300 през декември. Безработицата само през ноември е 4,9%, което е най-ниската едномесечна стойност от септември 2005 г. Безработните британци, които и не търсят работа, се понижават до 21,9%, което е 25-годишно дъно.

Източник: Блумберг

Америка

Бюджетният дефицит на Съединените щати през настоящата фискална година ще нарасне над темпът на покачване на икономиката за пръв път от годините на Голямата рецесия. Данни на Бюджетния офис към Конгреса на страната показват, че дефицитът през 2016 г. ще нарасне с повече от 105 милиарда долара над нивото си от миналата фискална година, като общият му размер ще достигне 544 милиарда долара. Така дупката в правителствените финанси ще бъде равна на 2,9% от брутния вътрешен продукт на САЩ при 2,5% през фискалната 2015 г. През периода от 2016 до 2025 г. кумулативният бюджетен дефицит ще достигне 1,5 трилиона. Покачването на бюджетния дефицит на САЩ се случва след няколко години на свиване на дупката във финансите на правителството, през които БВП на страната регистрира растеж.

Източник: FT

Азия

Китай остава най-големият държател на американски държавни облигации (US Treasuries) и през ноември 2015 година. Пекин е увеличил инвестициите си в такива ценни книжа с около $10 млрд. в сравнение с октомври - до 1,264 трилиона долара. Това показва регулярното изследване на Федералния резерв и Министерството на финансите на САЩ. Япония, държавата с втора по големина позиция в притежаваните US Treasuries, обратното е съкратила вложенията си в американски държавни облигации с $4,3 млрд, до 1,145 трилиона долара. На трето място по този показател, с голяма разлика от първите две страни, е т.нар. група „Карибски банкови страни” " ($337,8 млрд., с ръст от $15,6 млрд.). Следват групата на „Страните износителки на петрол” ($289 млрд., съкращаване с $2,4 млрд.) и Бразилия ($255 млрд., без изменения). В Топ 10 на държателите на US Treasuries влизат също така Ирландия, Швейцария, Великобритания, Хонконг и Люксембург. Русия е увеличила инвестициите си в US Treasuries с $6 млрд. през ноември.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
20.01.2016
Dow Jones Industrial
15 766.74 (-249.28)
Nasdaq Composite
4 471.69 (-5.26)
Стокови борси
20.01.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)27.00
Heating oil ($US/gal.)0.8700
Natural gas ($US/mmbtu)2.1600
Unleaded gas ($US/gal.)1.0100
Gold ($US/Troy Oz.)1 102.40
Silver ($US/Troy Oz.)14.18
Platinum ($US/Troy Oz.)821.80
Hogs (cents/lb.)67.35
Live cattle (cents/lb.)128.52

       Опознай България

Паметникът "Майка България"

Паметникът "Майка България" се намира в центъра на Велико Търново и е открит на 6 май 1935 г. Посветен е на загиналите в Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./, Сръбско-българската война / 1885 г./, Балканските войни /1912-1913 г. /и Първата световна война /1915-1918 г/ със средства, дарени от населението на Велико Търново. Той е дело на скулптура Светослав Йоцов и е изграден от мрамор и бронз на три нива. В основата му има костница с четири входа, към които водят стълби. Над входовете са изписани годините на войните, водени за освобождението и обединението на България. Между тях стоят четири бронзови релефа, които изобразяват важни моменти от войните. На второто ниво са поставени четири бронзови фигури на войници и офицери с типичните за времето военни униформи и въоръжение. На върха на паметника стои бронзовата фигура на коленичеща жена, олицетворяваща "Майка България", с корона на главата и знаме в дясната ръка. По време на събитията след 9 септември 1944 година короната от главата на Майка България е била свалена и изчезва. Но след 1989 година, се оказва, че е запазена и отново е положена на мястото ѝ. Паметникът е обграден със солидна, релефно изработена мраморна ограда, която е пресечена от четирите страни от мраморни стълби.(Снимка: /bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.01.2016
Българска версия: 27891, Английска версия: 3041

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999