Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 05 януари 2016 г., брой 4126
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 
 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(05.01.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.64982
USD/BGN   1.79467
CHF/BGN   1.79582
EUR/USD   1.0898*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.01%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Самарт 58 АД - София
Солвекс-Мира-Фрукт АД - Нови Пазар
Юнайтед пропъртис АДСИЦ - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

От 2016 г. Националната агенция за приходите (НАП) ще може да отписва служебно всички задължения на граждани и фирми с изтекла абсолютна давност. Отписването на изтекли по давност публични дългове досега бе възможно само след изрично заявление. Това е една от ключовите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), която влeзе в сила от тази година. Абсолютната давност изтича след 10-годишен срок (считано от годината, следваща тази, в която е била дължима сумата), независимо от това дали държавата е предприела мерки по принудително изпълнение. Изключение от 10-годишния срок за давността има само за задължения, които са отсрочени или разсрочени. От 2016 г. на принципа покриване на най-старото по дата задължение ще се събират и задълженията за местни данъци и такси. Сред новите ограничения в работата на данъчните е и въвеждането на максимален срок за провеждане на данъчни проверки. Те трябва да приключват в 6-месечен срок, като той може да се продължава максимум с нови 6 месеца.

Източник: Сега

Близо 100 млн. лв. европейски средства ще получат предприятията в България за внедряване на иновации. Процедурата по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) беше открита точно преди празниците, а документи ще се приемат през следващите четири месеца. За финансиране могат да кандидатстват от микрофирми до големи компании, като условието е те да имат поне три приключени финансови години. Това е първата процедурата по приоритетна ос "Технологично развитие и иновации". В близките месеци се очаква да бъдат отпуснати още почти 20 млн. лв., но за новосъздадени предприятия. Фокус на финансирането са четирите тематични области, определени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). 

Източник: КапиталДружества
Производство на метални изделия, без машини и оборудване
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Металик АД - Стара Загора   59 964  
  2   Метизи АД - Роман   40 225  
  3   Булметал АД - Гурково   33 047  
  4   Радомир Метал Индъстрийз АД - Радомир   28 430  
  5   Херти АД - Шумен   20 172  
  6   Юпитер 05 ООД - Пловдив   15 717  
  7   Пневматика Серта АД - Кърджали   14 211  
  8   Омега ООД - София   13 307  
  9   Самел 90 АД - Самоков   12 979  
  10   Котлостроене АД - София   12 084  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 04.01.2016
  Обща стойност (BGN): 115 762.72  
Брой търгувани компании: 41
Premium 58 803.19
Standard 51 016.71
АДСИЦ 5 942.82
Най-голяма промяна в цените
Момина крепост АД - Велико Търново -24.35 %
Ломско пиво АД - София 19.78 %
BaSE - Акции: 2 211.71
BaSE - АДСИЦ: 65.70

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българска фирма Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) ремонтира една от най-големите топлоелектрически централи в съседна Турция - ТЕЦ "Сома".  Българската компания е трябвало да извърши балансиране на ротор на турбогенератор с мощност от 165 мегавата. Машината е приведена преди 40 години от чешката компания "Шкода". Това е нейното първо балансиране в собствени лагери. За целта в турския град Сома e изпратен екип от експерти на ЦЕРБ. От компанията обясняват, че този тип балансиране спестява много пари и време, тъй като се прави, без да се демонтира самата машина. Вибрациите се мерят със сензори, които се поставят под самата машина. След анализ се преценява къде да се поставят тежести, за да може роторът да се балансира. Проектът е част от цялостно реновиране на турската ТЕЦ, което се извършва от английска компания. Самата централа бе приватизирана през януари 2015 г. и сега е собственост на турската фирма Konya Seker, като мощността на централата е над 1000 мегавата.

Източник: Новинар

Компанията "НСН Инвестмънт" ООД на Делян Пеевски е уведомила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че възнамерява да осъществи концентрация посредством придобиване на контрол (до 50% акционерно участие) в "Техномаркет България" АД. Съдружници в "НСН Инвестмънт" са Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Тя управлява компанията заедно с Александър Кирилов Георгиев. Като предмет на дейност на купувача са вписани търговско представителство и посредничество, консултантски услуги, сделки с интелектуални собственост, комисионни сделки, продажби, внос и износ на стоки и др. Пред КЗК "НСН Инвестмънт" е декларирала като дейност участие в други дружества. "Техномаркет България" АД е оператор на търговска верига магазини "Техномаркет" за продажба на електронна и битова техника. През 2013 г. регистрираната в Лихтенщайн компания "Домтех Холдинг" АГ придоби веригата от холандското дружество "Техномаркет Домо". В края на 2014 г. медиите съобщиха, че в компанията влиза Едуардо Миролио. През лятото на 2015 г. синдиците на обявената в несъстоятелност КТБ опитаха да продадат част от капитала на "Техномаркет България", които бяха заложени в КТБ от "Домтех Холдинг". През юли един от директорите в "Техномаркет" - Николай Китов, беше задържан с европейска заповед за арест по обвинение в данъчни престъпления в Италия.

Източник: Дума

Близо 15 млн. лв. ще вложи "Мелексис България" в разширяване на производството и развойната дейност. Компанията е част от белгийската Melexis и произвежда чипове за автомобили в базата си в София. По-голямата част от новата инвестиция ще бъде насочена към модернизиране и изграждане на допълнителни производствени мощности, каза финансовият мениджър Георги Янакиев. Целта на проекта е да увеличи капацитета за тестване на микрочипове, както и да се разработят две нови продуктови гами. Освен това компанията ще наеме над 70 нови служители – инженери в областта на микроелектрониката, което е услуга с изключително висока добавена стойност.

Източник: Капитал

Българската фирма Bulpros придоби дялово участие в германската innotec Marketing GmbH. Общата им цел е да предложат съвместни решения в областта на облачните услуги, където innotec Marketing GmbH, с експертизата си в телесейлс, телемаркетинг, продажба на облачни продукти и услуги и Bulpros, със своите технологични компетенции, могат да предоставят завършен цикъл, в който не само се проектират, имплементират и продават, но и се поддържат облачни услуги и решения за корпоративни клиенти. По-рано тази година, в рамките на своето партньорство, фирмите спечелиха голям проект за продажба на облачни услуги и решения във Варшава, Полша. Bulpros и innotec Marketing GmbH съвместно доставят тези услуги за една от най-големите технологични фирми в световен мащаб - от офиса на Bulpros във Варшава. През октомври 2015 година фондът BlackPeak Capital и неназован частен немски инвеститор придобиха миноритарен дял в Bulpros. Фирмата е създадена в България и в момента разполага с офиси и в Германия, Полша и САЩ.

Източник: ComputerWorld e-Daily

Първият петзвезден хотел започва да се строи във Велико Търново тази година. Процедурите за издаването на строителни разрешителни вече са в ход, а инвеститор е един от създателите на компанията „Престиж“ Антон Танев, потвърдиха от Община Велико Търново. От няколко месеца той е фактическият собственик на мотел „Света гора“, който според документи е закупен за 782 хил. лв. от предишния собственик „Далкомерс“. Така целият терен с площ от около 20 дка, заедно с басейните и барбекюто, ще даде място на първия хотел в града от най-високата категория. Предвижда се луксозен спа комплекс със зимни и открити басейни, казина и барове. Антон Танев вече има регистрирана фирма „Света гора – Велико Търново“ ООД с основен предмет на дейност изграждане на балнеологичен център – лечебен и възстановителен. Преди време бизнесменът пък купи училището, земи и къщи в Ялово, за да направи винарна

Източник: Борба - Велико Търново

Пернишкият окръжен съд е обявил неплатежоспособност на "Тролейбусен транспорт" ЕООД и е открил производство по несъстоятелност на дружеството. Това съобщиха от съда. Производството е по иск на "Столичен електротранспорт" ЕАД заради неизпълнени ангажименти на пернишкото транспортно дружество. Между двете страни е бил сключен договор, по силата на който ищецът се е задължил да извърши строително-монтажни работи на обект на дружеството. Страните са се споразумели "Тролейбусен траспорт" ЕООД да заплати на "Столичен електротранспорт." ЕАД сума на обща стойност 42 902,49 лв., на 21 вноски съобразно погасителния план. Налице е неизпълнение от страна на ответника, констатира съдът.

Източник: БТА       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

АНКЕТА "Затруднения при износ на български стоки и услуги"

ЕК набира проектни предложения за включване в информационния портал по плана “Юнкер“.


Предстоящи събития

Специализиран тренинг “Водене на търговски преговори и участие в международни брокерски срещи”- 20 януари 2016, БСК, София

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. януари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 16 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 13 февруари 2015 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - в платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Броят на свободните работни места, регистрирани в германското министерство на труда, е достигнал рекордно равнище през декември, засилвайки опасенията от недостиг на работна ръка в най-голямата европейска икономика. Индексът на министерството за свободните работни места BA-X нараства стабилно през 2015 година от 181 пункта през януари до 206 пункта през декември, което е най-високата му стойност от неговото въвеждане през 2004 година. Като цяло благоприятните икономически условия са причина за увеличаване на броя на работните места. Освен това министерството посочва, че голямото търсене на социални работници и административен персонал се свързва с безпрецедентния приток на бежанци в Германия през 2015 година. В резултат на едно от най-ниските равнища на раждаемост - 1,38 раждания на жена - Германия е изправена пред недостиг на работна ръка, който може да застраши растежа на икономиката, подкрепяна от износа.

Източник: Associated Press

Америка

Американските власти заведоха иск срещу автомобилния концерн Volkswagen заради умишленото заобикаляне на екологичните изисквания, програмирано при 600 000 автомобила на марката. Скандалното разкритие от миналия септември доведе до оставките на някои от мениджърите на Volkswagen, много критики и разследвания срещу компанията в различни страни по света. Делото, заведено от щатската Агенцията за опазване на околната среда, включва колективен граждански иск за обезщетения, чиято стойност може да достигне 20 милиарда долара. Софтуерът занижава стойностите на излъчваните вредни емисии на 1 милион дизелови коли Volkswagen по света по време на екотестове. След разкритията в САЩ последваха разследвания в Европа и Азия.

Източник: BBC

Азия

Търговията на китайския фондов пазар беше спряна извънредно след срив на борсовите индекси в понеделник. Заедно с това за първи път се задейства новата система, въведена от властите в страната за ограничаване на нестабилността на борсите. Индексът Shanghai Composte изгуби 6,9% от стойността си. В същото време CSI 300, който отразява акциите на най-големите китайски компании, се сви със 7%. Най-зле представилият се индекс беше Shenzhen Composte, който включва лидери в технологичния сектор в Китай. Той се срина с 8 на сто по време на търговията днес. Общо фондовият пазар на втората по големина икономика в света изгуби 5 на сто, като тогава се задейства и новата система, въведена малко преди края на 2015 г. Тя спря търговията за 15 минути след срива. Целта е това да се прави при всеки по-голям скок или спад на борсата. Въпреки предприетите мерки, акциите продължиха да падат надолу и това принуди фондовия пазар да затвори по-рано от обикновено.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
04.01.2016
Dow Jones Industrial
17 148.94 (-276.09)
Nasdaq Composite
4 903.09 (-104.32)
Стокови борси
04.01.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)36.88
Heating oil ($US/gal.)1.1400
Natural gas ($US/mmbtu)2.2900
Unleaded gas ($US/gal.)1.3000
Gold ($US/Troy Oz.)1 077.30
Silver ($US/Troy Oz.)13.96
Platinum ($US/Troy Oz.)891.80
Hogs (cents/lb.)59.90
Live cattle (cents/lb.)136.85

       Опознай България

Зимен Кръстовден

На 5 януари българската православна църква отбелязва Зимния Кръстовден, наричан още Водокръст, Неядка, Попова Коледа. Вярва се, че на този ден се пропъждат т.нар. “мръсни дни”, които започват на 25 декември и завършват на Кръстовден. Свещеникът “кръщава водата”, като пуска в нея кръст. След това с котле от тази осветена вода и босилкова китка той обикаля домовете и ръси. Домакините хвърлят монети в котлето и го даряват с вълна, брашно, боб и др. Църковният обред е свързан с вярването, че с кръщаването на водата и с ръсенето се пропъждат нечистите дни, а заедно с тях и злите сили. Затова всеки трябва да пийне от кръстената вода, за да прогони от себе си злото. Празникът е неделим от новогодишния празничен комплекс и е своеобразна връзка между Нова година и Йордановден. На този дени имен ден празнуват всички, носещи имената Кръстьо и Кръстана.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.01.2016
Българска версия: 27822, Английска версия: 3042

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999