Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 11 ноември 2009 г., брой 2573
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(11.11.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.17653
USD/BGN   1.30685
CHF/BGN   1.29397
EUR/USD   1.4966*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.61%  

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Онлайн резервация на хотел в България
Хотел-ресторант Виктория - Панагюрище
Хотел-ресторант Виктория - Панагюрище
Специални оферти за 8-ми декември
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!Общи събрания днес
  Кракралес-2000 АД - Перник
Кайлъка ресурс АД - Плевен
Пазарджик-БТ АД - Пазарджик
Сънимед АД - Несебър
Униспорт АД - София
Генерал лизинг-България АД - София
Мрамор Гранит АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Правителството ще обсъди предложението на Министерството на правосъдието за промени в закона за нотариусите, с които се предлага от 1 януари 2010 г. всички разплащания по имотни сделки да се правят само по банков път. Продавачът и купувачът ще превеждат дължимите суми по сметка на нотариуса или в избрана от тях банка.

Източник: Дневник

Промишленото производство в България се е повишило с 2,7 на сто през септември спрямо август отчитат от Националния статистически институт (НСИ). За сравнение месечният спад през август спрямо юли беше в размер 7,8%.  На годишна база обаче спадът на индустрията продължава. 

Източник: Монитор

Приватизация

До 10-15% от капитала на някои енергийни дружества ще бъдат продадени през фондовата борса. Според икономическия и енергиен министър Трайчо Трайков сред тях може да са БЕХ, НЕК, Булгаргаз,Булгартрансгаз, Булгартел и други. За целта първо трябва да бъдат изпълнени изискванията на Третия либерализационен пакет на ЕС за енергийния пазар за независимост на операторите. За целта ЕСО и Булгартрансгаз ще бъдат извадени съответно от НЕК и от енергийния холдинг.  Не е сигурно, че листването на дяловете може да стане до края на първото тримесечие на 2010 г. , обясни министър Трайков. Според заместника му Мая Христова по-вероятно е това да се случи до средата на следващата година.  Във връзка с идеите за раздържавяване на остатъчния дял от 33% в електроразпределителните компании ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОN Трайков каза, че към момента не е работено по същество по този въпрос.  

Източник: Монитор

Приватизацията на Булгартабак ще бъде забавена поне с три месеца заради избор на консултант по процедурата, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков. Според него холдингът ще бъде продаден най-рано през първото тримесечие на 2010 година, а не до края на тази година както беше предвидено. Консултантът трябва да бъде нает на принципа „такса за успех” без друго заплащане. Наемането му се налага заради смяна на процедурата по приватизация. Вероятно тя ще бъде някакъв вид конкурс, но това ще се уточни окончателно, след като се чуе и позицията на бъдещия консултант. От икономическото министерство допълниха, че сега е моментът за преразглеждане на процедурата по приватизация, защото вече се знае какви ще бъдат акцизите върху тютюневите изделия догодина.

Източник: Дарик радио

Концесии

Министерството на околната среда и водите обмисля вариант около 30-40% от находищата на минерална вода, които са държавна собственост, да се дават на концесия от общините. Това съобщи директорът на дирекция "Ползване на водата" към екоминистерството Асен Личев, който участва в конференция на европейската СПА асоциация в Сандански. В момента в България има 102 находища на минерална вода, които са изключителна държавна собственост и се отдават на концесия от екоминистерството.

Източник: Дневник

Дружества
Дейности на туроператори и туристически агенции; спомагателни туристически дейности, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Астрал Холидейз АД - Пловдив   25 590  
  2   Алма Тур БГ АД - София   25 266  
  3   Он Травел ЕООД - Пловдив   21 226  
  4   Туи България ООД - Варна   16 142  
  5   Емералд Хоспитали ООД - София   8 676  
  6   Самоков Боровец-21 АД - Боровец   5 086  
  7   Виктория Груп Корпорейшън АД - Пловдив   3 659  
  8   Аспихолидейс ООД - Пловдив   2 191  
  9   Оазис-Тур АД - Бургас   1 701  
  10   Елиттур Сървис АД - София   648  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 10.11.2009
  Обща стойност (BGN): 2 972 081.74  
Брой търгувани компании: 72
Официални пазари: 557 604.10
Свободен пазар: 2 315 487.83
Най-голяма промяна в цените
Слънце Стара Загора-Табак АД - Стара Загора 59.57 %
Асенова крепост Холдинг АД - Асеновград -16.00 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Хотелът емблема на Златни пясъци - Астория палас, беше продаден на публичен търг за рекордните над 5,6 млн. лева. Комплексът легенда, собственост на софийската фирма Капси турс на братя Джанкови, беше изтъргуван от частния съдия-изпълнител Станимира Данова заради неизплатени задължения към Първа инвестиционна банка. Началната обявена цена беше 3 091 350 лева, а ипотеката към трезора е за 2,45 млн. евро - главница и лихви. В търга участваха седем кандидати с тайни оферти. След отварянето им те продължиха с явно наддаване със задатъка от 301 925 лева. Новият купувач трябва да брои сумата в едноседмичен срок. Продадохме комплекса на суперцена, коментира след търга съдия-изпълнителят Станимира Данова. Тя припомни, че през лятото хотелът доброволно е бил изваден за продан за 2,8 млн. лева, почти същата цена, но тогава никой не е проявил интерес. Победителят в наддаването отказа да се представи.

Източник: Стандарт

Инвестиционният фонд Equest Balkan Properties plc обяви, че е продал контролен дял в проекта на мястото на бившето кино "Сердика" в София. Купувач е компанията Agriway Holdings Limited. От фонда не уточняват дела, който е обект на сделката. В съобщение до Лондонската борса се казва единствено, че проектът е оценен на общо 9,175 млн. евро, от които на фонда ще бъдат платени 7,34 млн. евро. Приходите ще бъдат използвани за погасяването на кредит от 5,4 млн. евро към друг фонд, част от групата. Equest придоби сградата на комплекса "Сердика" в началото на 2006 г. за 10 млн. евро.

Източник: Стандарт

Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) е завело дело в Софийския градски съд (СГС) срещу ЦСКА заради натрупаните дългове за над 1.8 млн. лева за наем на базите и такса смет. "До момента не сме получили никакви суми от ЦСКА за погасване на дълга, затова подадохме искова молба до СГС, заведена под номер 06006 от ноември", каза министърът на спорта Свилен Нейков. Той добави, че е информирал БФС за проблема с ЦСКА. Въпреки, че дългът на ЦСКА възлиза на 1.8 млн. лв, исковата молба до СГС е за само 348 000 лв. Това са парите, които клубът дължи само за наема на базата на "Червено знаме". Причината МФВС да не си потърси пълния размер е че няма възможност да депозира 4% от сумата като съдебна такса, коментираха от министерството. 

Източник: Дневник

През декември Топлофикация-София ще стане отново собственост на Столична община, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков. По думите му прехвърлянето на дружеството вече е в заключителен етап. В началото на тази година кметството прехвърли дела си от 58 процента на икономическото министерство. След като дружеството стане отново общинско, най-вероятно ще бъде приватизирано.

Източник: Новинар       Българска Стопанска Камара
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември БСК се обръща към браншовите организации и фирмите за информация във връзка с таксата за битови отпадъци
11 декември Проект за промяна на БДС 12 "Българско кисело мляко"
31 декември Проект на европейска директива относно емисиите от промишлеността
31 декември Предложения за промени в социално-осигурителното законодателство

Очакваме вашите позиции, мнения и предложения!


Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община


Предстоящи събития

Център за професионално обучение на Българска стопанска камара и Център по маркетинг и мениджмънт към Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт на Техническия университет – София организират специализирано обучение на тема: “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора на 19 и 20 ноември 2009 г. Краен срок за заявки – 13.11.2009 г.

Осма кръгла маса с правителството на Р България, организирана от сп. The Economist. Срок за регистрация - 17 ноември

26 ноември : Обучение РАЗВИТИЕ НА ISO 9001 КЪМ ВЕРСИЯ 2008. Срок за заявки – 24 ноември

Семинар “Директива за услугите. Българският Закон за предоставяне на услуги. Задължения на търговците” ще се проведе в БСК на 26 ноември 2009г. Краен срок – 24 ноември 2009г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 4 сем. - 07 ноември 2009 г.,
съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - декември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS Word - 09.11-13.11.2009, 13:30-15:00
MS Excel- 16.11-20.11.2009, 13:30-15:00

Напреднали
MS Excel ниво експерт - 16.11-17.11.2009, 09:00-18:00
MS Excel ниво напреднали - 23.11-27.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми - “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора” на 19 и 20 ноември 2009 г.;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Австрийската петролна и газова компания OMV AG обяви, че печалбата й за третото тримесечие е паднала с 37%. Нетните приходи на базираната в Австрия и действаща из цяла централна Европа компания паднаха до 283 млн. евро за трите месеца до 30 септември, в сравнение с 453 млн. евро положителен резултат за същия период година по-рано. Според OMV основните фактори в сектора, цената на суровия петрол, марджина от преработка и курса на еврото спрямо долара, ще останат нестабилни до края на годината. Отслабената световна икономика оказва ефект върху пазарите на компанията.

Източник: Associated Press

Америка

Американската компания за производство на видеоигри Electronic Arts (EA) обяви, че ще освободи още 1500 служители. От началото на годината съкращенията в Electronic Arts вече са 1100, но това не помага за стабилизиране на ситуацията. EA отчете загуба от 391 млн. долара за третото тримесечие на годината. Това е с над 26% по-лош резултат спрямо същия период на миналата година. Очаква се съкращенията да спестят около 100 млн. долара на година. Слабите резултати на компанията идват на фона на ръст на сегмента на дигиталните технологии и разработването на игри за социални мрежи както Facebook и MySpace, както и за мобилни телефони.

Източник: BBC

Азия

Най-големият онлайн магазин в Китай Alibaba.com обяви 20% спад на печалбата си за третото тримесечие. Нетната печалба намаля до 236 млн. юана ($ 35 милиона евро) през трите месеца до 30 септември срещу 296.6 млн. юана година по-рано, заявиха от компанията. Alibaba, които се използват от компании като Wal-Mart Stores Inc. и Procter & Gamble Co. за закупуване на стоки, понижи листинг таксите си и повиши разходите си за маркетинг с цел да добави клиенти и да се противопостави на намаляващото търсене на китайски стоки.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
10.11.2009
Dow Jones Industrial
10 246.97 (20.03)
Nasdaq Composite
2 151.08 (-2.98)
?>
Стокови борси
10.11.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)78.30
Heating oil ($US/gal.)2.0600
Natural gas ($US/mmbtu)4.4700
Unleaded gas ($US/gal.)1.9800
Gold ($US/Troy Oz.)1 102.50
Silver ($US/Troy Oz.)17.23
Platinum ($US/Troy Oz.)1 351.20
Hogs (cents/lb.)55.63
Pork bellies (cents/lb.)84.38
Live cattle (cents/lb.)84.60


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Национален природонаучен музей

Създаден през 1889 г. като Естествено-исторически музей на Княз Фердинанд Националният природонаучен музей (НПМ) при БАН е първият и най-богатият природонаучен музей на Балканския полуостров. През 1947 г музеят става част на Зоологическия институт. През 1974 г. Националният природонаучен музей е обособен като самостоятелен институт в системата на БАН. Музеят разполага с 16 зали, в които са представени различни тематични колекции и експозиции – минералогия, птици, земноводни и влечуги, риби, палеонтология, бозайници, насекоми, ненасекоми безгръбначни и растения. В една от залите Птици е представена част от екзотичната на редки птици от Азия, Африка, Австралия, Северна и Южна Америка. В голямата зала Бозайници са представени животни от различни групи (примати, хищници, чифтокопитни, нечифтокопитни и др.) и от различни континенти. Растенията са представени от лечебни растения, ранно-пролетни растения, високопланински растения, дървесни видове от България. Характерни за експозицията са изсушените видове, представени в естествената им среда на живот. Музеят е разположен в центъра на София, като всеки ден експлозиите са отворени за посещение и гостите могат да разгледат над един милион екземпляра животни, растения и минерали.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.11.2009
Българска версия: 23693, Английска версия: 3336

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999