Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 20 октомври 2009 г., брой 2557
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(20.10.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.13916
USD/BGN   1.31105
CHF/BGN   1.29200
EUR/USD   1.4918*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   1.46%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

22.10.2009
Как да успеем в търговията с Близкия изток?

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
СПА почивка в България
»Хотели във Велинград »Хотели в Сандански »Хотели в Девин »Хотели в Банско »Хотели в Поморие »Хотели в Пампорово
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

WEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Лорънс Мартин-Зидарово АД - Бургас
ЗГММ АД - Перник
Медицински диагностично-консултативен център Биочек АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Министерският съвет одобри предложения за изменения и допълнения на Закона за местните данъци и такси. Промените предвиждат да се увеличат горните граници за определяне размера на данъка върху недвижимите имоти от 2 на хиляда на 2,5 на хиляда, а на данъка при придобиване на имущество – от 2,6 на сто на 3 на сто. 

Източник: Пари

През второто тримесечие на 2009 г. производството на бели вина се свива с 31.1%, на червени трапезни вина с 40.5%, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора в България. Външната търговия с вина продължава да върви надолу. Спадът на вноса през второто тримесечие е 26.4%, а износът се свива с 45.2%. Целият стокообмен с вина отчита понижение с 36.1% през периода април-юни. Реализираните продажби на вино намаляват и през това тримесечие. Наблюдава се тенденция на повишени продажби на качествени вина от определени райони и понижение при трапезните. За допълнителна информация и поръчки вж. http://sfb.bia-bg.com

Парите по предприсъединителната програма ФАР остават замразени, защото - Европейската комисия очаква от България да оцени системните слабости в усвояването на евросредствата по тази програма и да предложи финансови корекции. Става дума за блокираните 82,5 млн. евро по ФАР. Те са част от общо 343-те млн. евро, 260 млн. от които бяха загубени окончателно заради изтичането на програмата. Замразени остават още 7,6 млн. евро по програма за облекчаване на прехода. Това отбелязва ЕК в доклада си за управлението на еврофондовете у нас и в Румъния, изготвен по искане на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент.

Източник: Труд

Европейският съюз ще отпусне допълнително 280 млн. ЕUR субсидии за млекопроизводството през 2010 г. от бюджета на общността, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който участва в заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС в Люксембург.

Източник: Пари

Дружества
Търговия на едро със селскостопански суровини и живи животни
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Зърнени Храни България АД - София   183 548  
  2   Зърнени храни-Силистра АД - Силистра   82 385  
  3   Зърнени храни България- Фарин АД - Добрич   55 210  
  4   Първи май АД - Силистра   30 359  
  5   Бревис ООД - Дулово   16 402  
  6   И - Комерс - М ЕООД - Шумен   14 503  
  7   Теди ООД - София   10 490  
  8   Атаком ЕООД - Плевен   8 094  
  9   БГ-Агро растителна защита ООД - Варна   7 401  
  10   Агроконсулт ЕООД - Провадия   3 236  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 19.10.2009
  Обща стойност (BGN): 1 581 706.48  
Брой търгувани компании: 74
Официални пазари: 903 165.52
Свободен пазар: 663 060.09
Облигации: 3 889.99
Най-голяма промяна в цените
Плевен-Булгартабак АД - Ясен - Пл 135.29 %
Спарки АД - Русе -22.20 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Претенции за получаване на допълнителни суми за ползвания софтуер от държавната администрация у нас е предявил гигантът Майкрософт. От компанията твърдят, че броят на раздадените лицензи по договора с администрацията надхвърля платеното с близо 25%. "20 млн. лв. трябва да плати правителството по договор с Майкрософт, тези пари отново не са предвидени в бюджета", заяви Борисов. Главният секретар на МС Росен Желязков уточни, че претенциите са по сключения през 2008 г. договор с ЦАПК Прогрес за 60 000 Windows лиценза за настолни компютри и 2000 сървърни лиценза. 

Източник: Сега

22-годишният студент Румен Гунински беше отвлечен на 19 октомври около 20.00 часа. Похищението е станало в района на Зимния дворец в „Студентски град". По първоначални данни похитителите са били трима или четирима, пътували са с бял микробус. Част от тях са били маскирани като полицаи.  Нападението е станало докато младежът, заедно със свой приятел, разхождал кучето си. Близки на отвлечения твърдят, че той учи спортен мениджмънт. Студентът в специалност „Баскетбол” в НСА Румен Гунински е син на бизнесмена - Румен Гунински, показа проверка на Агенция “Фокус” . Гунински-старши е бивш общински съветник от БСП в Правец. Румен Гунински е бил вербуван през 1982 година от служителя Цвятко Катеринкин. Агентурният му псевдоним е бил Гочев. Справката показва, че бизнесмен с име Румен Гунински е собственик в няколко фирми: "Булит", "Фламинго", "Рум ойл", "Фламинго 2000", "Голд тайм", "Гунински" ООД и "Рум Гунински". Освен това участва в управлението на "Университетски невдижими имоти-Правец", Футболен клуб "Правец-99", Обединен спортен клуб "Правец" и др.

Източник: Агенция Фокус

До края на тази година 35 000 души, заети в строителстовто, ще бъдат освободени. Това стана ясно на среща на строителния бранш с ресорния министър Росен Плевнелиев. Председателят на Камарата на строителите в България Симеон Пешов обяви, че ситуацията в отрасъла е тежка. На нас ни е ясно, че други пари освен по оперативните програми, няма да има, уточни Пешов. По думите ме през месеците февруари и март ще бъде най-тежко за строителния бранш. Целта на регионалното министерство е да има подписани договори по оперативните програми до март и строителството да започне най-късно през април-май, посочи от своя страна Плевнелиев. До края на годината – в строителния сектор ще бъдат усвоени 12.5 млрд. лева. За сравнение – Пешов посочи, че през миналата година за строителни дейности са били разплатени 16 млрд. лева.

Източник: Дарик радио

Борислав Димитров беше назначен за управляващ директор на Сиско (Cisco) в България. Той ще отговаря за цялостното развитие на бизнеса в страната, съобщиха от компанията за мрежови технологии за Интернет.

Източник: Econ.bg

Съвсем прясно учредената с гръцки капитали компания за възобновяеми енергийни източници Енергони, регистрирана като публична компания в България и качена на българската борса пред лятото, готви драстично увеличение на акционерния си капитал - от 250 хил. лв. на умопомрачителните за българските стандарти 1 млрд. лв. Това стана ясно от съобщение на компанията до борсата по повод предстоящо общо събрание на дружеството. Увеличението трябва да стане на два етапа. Първият предвижда да се направи апорт на капитала на две други предприятия, а девет месеца след отразяването на вливането в търговския регистър се планира да се направи още едно увеличение, което да вдигне капитала до 1 млрд. лв. акционерен капитал. Фрапиращото е, че и двете компании, които ще бъдат обединени с Енергони - Роял ресортс АД и подразделението му Роял инвестмънт ЕАД, са без почти никаква дейност. 

Източник: Дневник

Етап-Адресс АД е реализирало с 13.04% по-малко продажби през първото деветмесечие на 2009 г., показва отчетът на превозвача, предаден на БФБ. Продажбите на компанията в края на септември 2009 г. се свиват до 7.9 млн. лв., а година по-рано бяха 9.1 млн. лв. Постъпленията от продажби формират 100% от общите приходи на Етап-Адресс АД. Понижението на оборота на годишна база е 13.08%, тъй като за деветмесечието на миналата година компанията имаше и 4 хил. лв. финансови постъпления.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проект на ЗИД на Закона за опазване на околната среда, внесен от МС. Очакваме становища до 23 октомври

СТАНОВИЩЕ НА БСК ПО ПРЕДЛАГАНИТЕ ПРОМЕНИ В ДАНЪЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

БСК провежда обучение и тестване на европейски продукт за сертифициране по ЗБУТ

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Предстоящи събития

20.10.2009г.: Председателят на БСК ще се срещне с австрийския търговски представител у нас и с вицепрезидента на Австрийката стопанска камара

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNP – 7 сем. - 24 октомври,
съботно-неделен
CCNA – 4 сем. - ноември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS PowerPoint - 19.10-23.10.2009, 15:00-18:00
MS Access - 26.10-30.10.2009, 15:00-18:00
MS Windows- 02.11-06.11.2009, 12:30-15:00

Напреднали
MS PowerPoint - 02.11-06.11.2009, 15:00-18:00
MS Access - 09.11-13.11.2009, 15:00-18:00
MS Word - 16.11-20.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Исландия постигна нова договорка с Великобритания и Холандия за изплащане на oколо 4 млрд. евро загубени при срива на финансовата система в страната. Обезщетенията са свързани със загубени депозити от британски и холандски граждани, вложили средства във фалиралите Icesave и Landsbanki. Новото споразумение, обаче, трябва да бъде одобрено от исландския парламент. Парламентът даде съгласието си за изпълняване на предишното споразумение, но добави серия от поправки сред които забавяне на общото годишно количество на обезщетенията и крайна дата за изплащане, което може да доведе до непълно обезщетение.

Източник: EUObserver.com

Америка

Американският автомобилен гигант General Motors може да се откаже от решението си да продаде Opel на Magna International Inc. Засега GM не е отхвърлил окончателно препоръката на борда на директорите да продаде Opel на Magna и OAO Sberbank и компанията може да продължи по план. Но американците не отхвърлят възможността и да размислят. Европейският комисар по въпросите на конкуренцията Нели Крус заяви, че Германия трябва да остави GM да обмисли и другите оферти за Opel, а не само тази на Magna и Сбербанк.

Източник: Блумберг

Азия

Китайските производители на стомана и цветни метали трябва да изграждат заводи в чужбина, заяви високопоставен представител на правителството от Националната комисия за планиране и развитие. Китай отдавна агитира за политика на "излизане в чужбина", главно чрез придобиване на активи от богатите държавни фирми. Но вътрешният индустриален растеж е много по-голям, превръщайки Китай в най-големия производител на стомана в света и водещ производител на много други метали.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
19.10.2009
Dow Jones Industrial
10 092.19 (96.28)
Nasdaq Composite
2 176.32 (19.52)
?>
Стокови борси
19.10.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)79.61
Heating oil ($US/gal.)2.0800
Natural gas ($US/mmbtu)5.7600
Unleaded gas ($US/gal.)1.9900
Gold ($US/Troy Oz.)1 058.10
Silver ($US/Troy Oz.)17.63
Platinum ($US/Troy Oz.)1 364.20
Hogs (cents/lb.)54.05
Pork bellies (cents/lb.)81.95
Live cattle (cents/lb.)86.45


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

20 октомври - Празник на Сандански

Град Сандански е разположен в югозападната част на България, в полите на Пирин, на около 173 км от София и на 22 км от гранично-пропускателния пункт Кулата. Градът е известен като водещ международен спа и лечебен център, поради уникалния си климат и топлите си минерални извори. В градския парк Свети Врач, който е една от основните забележителности тук, могат да бъдат видени над 200 вида средиземноморски растения, които не се срещат никъде другаде. В миналото, на мястото на днешен Сандански е имало древнотракийско селище, което се оформило в близост до топлите минерални извори. Историята на града е белязана и от присъствието на римляни и византийци. Според една легенда, старото име на Сандански – Свети Врач, е свързано с двама народни лечители, живели в града. В наши дни, Сандански е един от най-значимите центрове за лечение на белодробни и дихателни заболявания в Европа.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.10.2009
Българска версия: 24003, Английска версия: 3325

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999