Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 08 януари 2009 г., брой 2354
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД  

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Специални отстъпки при годишен абонамент
Отраслови анализи
Развитие на производството и търговията в България
по браншове

Петролни продукти, Текстилни изделия, Вино, Трикотажни изделия, Месни продукти, Консервна промишленост, Парфюмерия и козметика, Шивашки изделия, Мебелна промишленост, Дървообработваща промишленост
ПОРЪЧАЙ СЕГА

Валутни курсове
(08.01.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.16281
USD/BGN   1.43864
CHF/BGN   1.30337
EUR/USD   1.3595*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   5.17%  

хотел Атлантик - София
Резервирай сега онлайн
0700 11881


Български Институт за Външна Търговия

20.01.2008
Успешен Бизнес с Германия и Австрия


22.01.2008
Пазари и търговия на България с Румъния и Македония

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Трейс груп холд АД - София
Транс Тур Китен АД - Китен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Подаването на природен газ към потребителите не е спряно, Овергаз изпълнява разпорежданията за спиране на доставките към всички индустриални абонати, които могат да преминат на алтернативно гориво, което не засяга здравните и детските заведения, битовите и индустрията с непрекъснато производство. Обемите са намалени и са под 1/5 от необходимото за захранване на всички клиенти, каза  първият заместник-директор на компанията Светлозар Иванов.

Източник: Дарик радио

Приватизация

В Агенцията за приватизация беше подписан договора за приватизационна продажба на 100% от капитала на Център за нови стоки и мода ЕООД, гр. София (ЦНСМ) между агенцията и Йовка Томова. Припомняме Ви, че на 25 ноември 2008 година Томова спечели търга с явно наддаване с предложена цена от 1 200 000 лева. Цената по договора ще се заплаща чрез банков превод по сметка на АП по следния начин: 50% в лева - в деня на подписване на договора, а останалата част – в срок до 20 календарни дни, като за нея се допуска плащане с всички допустими от закона непарични платежни средства.

Източник: Insurance.bg

Регулирана информация

На 7.01.2009 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи решение за прекратяване на производството по несъстоятелност и заличаване на Стомана АД в несъстоятелност - Перник /3JW/ от Търговския регистър

Дружества
Производство на спиртни напитки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2007 г.
(хил. лв.)
  1   Винпром - Пещера АД - Пловдив   56 366  
  2   Черноморско злато АД - Поморие   52 249  
  3   Вин.С.Индустрийс ООД - Церковски   24 709  
  4   Владимир дистилърс къмпани ЕООД - София   4 210  
  5   Синхрон-инвест ООД - София   3 941  
  6   Спирт Индъстриз ЕООД - Пловдив   3 514  
  7   Селект-Дистилъри АД - София   2 329  
  8   Инвестмънт СП клуб АД - Бургас   1 889  
  9   Докторс ООД - София   915  
  10   Винпром-Троян АД - Троян   727  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 07.01.2009
  Обща стойност (BGN): 980 013.57  
Брой търгувани компании: 77
Официални пазари: 429 873.58
Свободен пазар: 440 730.83
Облигации: 36 936.43
Регистрационни: 168 305.05
Най-голяма промяна в цените
Велбъжд АД - Кюстендил 162.50 %
София-Булгартабак АД - София -20.00 %

Регулирана информация
3JW (STOM) Стомана АД - Перник
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

С 60% ще се вдигнат разходите за енергия при замяна на природния газ с нафта в съоръженията, които осигуряват технологичната пара в Пиринтекс АД, заяви собственикът Бертрам Ролман. Това е най-голямата шивашка фабрика в България, в която работят 2200 души. Те няма да останат на студено, тъй като отоплителната инсталация е с комбинирани горелки и може да работят с газ и с нафта. Надявам се на бързо решение на проблема и да не се налага смяна на горивото, защото имаме газ само за 4-5 дни в нашето хранилище, каза Бертрам Ролман. Фабриката Пиринтекс работи с природен газ от юни 2008 г., а основен доставчик са дружествата Енемона и Ютилитис, които ще правят газификацията на град Гоце Делчев.

Източник: Пари

Заради кризата, довела до съкращаване на мощности в химичната индустрия и металургията, плевенският завод Каменина ще търси начини за коренна промяна на досегашната си дейност, съобщиха от предприятието. Специализираната в производството на киселиноустойчиви тръби и изделия за тежката промишленост фирма трябва да се пренасочи към по-рентабилни дейности, за да бъде на пазара. Всяко от изделията ни - тръби, фасонни части, разклонители, пръстени и плочки за външна настилка, вече имат алтернативни производства, които ги изместват от пазара, казаха от ръководството.

Източник: Дневник

Редица предприятия преустановиха дейността си заради кризисната ситуация с газа. Пернишкото Колхида метал разпусна всичките си 300 работници в принудителен отпуск. Във Враца спряха работа 10 предприятия. Сред тях са и петте промишлени фабрики на града, които работят на газ. В Мездра разпуснатите работници са около 6000. Кризата спря производството в бирената фабрика Леденика, предприятието за обработка на цветни метали Хемус М, текстилния комбинат Нютекс, както и машиностроителния завод Борнед. В Русе спря и заводът за автомобилни детайли Монтюпе.

Източник: Стандарт

250 работници в пивоварна Болярка ВТ АД принудително ще излязат в отпуск поне за седмица заради спрения газ към България. Газопреносното дружество Дунавгаз, което осигурява синьото гориво в региона, спря преноса на газ към промишлените предприятия. Пивопроизводството е прекаретено. С газьол продължаваме да поддържаме само инсталациите. Производството ще бъде възобновено, когато технологично се пренастроим за работа с мазут, каза изпълнителния директор на дружеството Антон Ненов.

Източник: Дарик радио

Оргахим АД продължава производството и след спрените доставки на природен газ, но това не може да продължи дълго, заяви изпълнителният директор на химическата компания Бойко Шойлеков. Най-големи проблеми от липсата на газ има в складовете за готова продукция, където количествата бои и лакове трябва да се държат при определен температурен режим. Изход временно е намерен чрез пренасочване на енергия от цеховете за сезонна работа, в които чрез европейски проект са монтирани т. нар. термопомпи, обясни директорът.

Източник: RuseInfo.net

Вследствие на енергийната криза стъкларският завод Рубин АД в Плевен понася милиони загуби в евро. Изпълнителният директор Панчо Панчев посочи, че огромните загуби са резултат от неустойки по сключени договори с клиенти. В момента предприятието работи на критичния минимум. Автоматите са спрени, за да се пести максимално разходът на газ. Поддържат се само пещите. Потреблението на газа е намалено с 1000 куб. м на час, което е около 2800-2900 куб. м газ. За сравнение - при един нормален работен процес се изразходват по 3600-3900 куб. м на час, уточни Панчов.

Източник: News.bg

Български държавни железници ЕАД започват приоритетно да превозват цистерни с мазут за нуждите на ТЕЦ-овете в София в съответствие с подадените заявки от Лукойл. Железопътният превозвач е разработил схема за ускорено директно транспортиране на цистерните от гара Дружба до съответните получаващи гари в столицата. Подробно е планирана и схемата за осигуряване на локомотиви и локомотивни бригади, за да се гарантира максимално бързото придвижване на необходимите количества мазут.

Източник: Insurance.bg

Държавният резерв от мазут, който се е съхранявал в шуменския ТЕЦ, е изчезнал. Това заяви на кметът на общината Красимир Костов. Оказа се, че той е продаден, каза Костов. Той обясни, че става дума за 2,2 млн. тона. Този мазут, който ще купим от Лукойл, ще е по-евтин и по-качествен. В подготовка сме да свикаме Общинския съвет, за да помогнем на Топлофикация, каза кметът. Според него като крайна мярка било възможно местният парламент да вземе решение Общината да стане гарант на ТЕЦ-а по кредит, с който да се плати на Лукойл.

Източник: Econ.bg       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Оферти от български и чуждестранни фирмиВъншнотърговски консултации


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Позиция на БСК относно спрените доставки на природен газ

Подготовка на стратегии за намаляване на емисиите на СО2. Обучение и техническа помощ за подготовка на фирмени стратегии за намаляване на емисиите на парникови газове, гр. Русе 30.01.2009 г., гр. Стара Загора 06.02.2009 г.

БСК предлага съдействие на български фирми за намиране на потенциални партньори от Тайван и региона


Предстоящи събития

БСК подписа първия договор с подизпълнител по проект, осъществяван по ОПАК

БСК организира бизнес делегация в Барселона, Испания, в периода 19-21 януари т.г. Срок за заявки - 10 януари 2009 г.

Пети национален конкурс за иновативно предприятие на годината 2008. Срок за заявки - 20 януари 2009 г.

28 януари 2009 г.: Обучение на тема “Управление на комуникациите”. Срок за заявки - 23 януари 2009 г.

Русе (30 януари) и Ст.Загора (6 февруари): Обучения за подготовка на стратегии за намаляване на емисиите на СО2

Подготовка на стратегии за намаляване на емисиите на СО2. Обученията ще се проведат Русе 29.01.2009г., в Стара Загора на 06.02.2009г. и София на 13.02.2009г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Регионална Cisco академия
CCNP – сем. 6 - съботно-неделен - 19.10.2008
CCNA – сем. 1 - вечерен - 10.11.2008
CCNA – сем. 1 - съботно-неделен - 15.11.2008
Excel напреднали – 03-07.11.2008 - 15:00-17:30 ч
Power Point – 10-17.11.2008 - 15:00-18:00 ч

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Marks and Spencer планира да затвори 25 от малките магазини от веригата си Simply Food и два от нормалните си магазини. Това ще доведе до съкращаването на 780 души. Компанията обмисля, също така, да съкрати 250 служители от централния си офис. За 13-те седмици до 27 декември, съпоставимите продажби във Великобритания намаляха със 7.1%. M&S предупреди, че тази година маржините може да са по-малки заради отстъпките, особенно при храните. 

Източник: BBC

Америка

Компанията за алуминий Alcoa Inc. обяви, че ще съкрати служителите си по целия свят с 13%, което означава 13 500 работни места, до края на годината. Това е опит на компанията да остане конкурентоспособна по време на кризата чрез запазване на средства и намаляване на разходите. Като допълнение компанията ще прекрати 1 700 позиции по договори и ще наложи глобално замразяване на заплащането и наемането на работници.

Източник: CNN

Азия

Mitsubishi Materials Corp. обмисля да понижи производството си със средно около 10% заради намаляващото световно търсене. Третата по големина компания за мед в Япония, която има предприятия в Япония и Индонезия, обмисля да понижи добивите си от началото на февруари, заяви управителният директор Ташинори Като. Производителите в Япония и Китай понижиха производствата си, след като складовите запаси в света достигнаха най-високите си нива от 5 години.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
07.01.2009
Dow Jones Industrial
8 769.70 (-245.40)
Nasdaq Composite
1 599.06 (-53.32)
?>
Стокови борси
07.01.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)42.63
Heating oil ($US/gal.)1.5400
Natural gas ($US/mmbtu)5.8700
Unleaded gas ($US/gal.)1.0800
Gold ($US/Troy Oz.)841.70
Silver (cents/Troy Oz.)11.11
Platinum ($US/Troy Oz.)990.10
Hogs (cents/lb.)63.55
Pork bellies (cents/lb.)85.90
Live cattle (cents/lb.)85.78

       Опознай България

Манастир Св.Никола

Манастирът се намира на около 2 км от село Калугерово, на брега на река Тополница. В манастирския двор се пази римска пътна колона с латински надпис от император Юлиан Отстъпник (360-363). Тук са намерени още мраморен римски саркофаг и римски монети. През лятото на 1871 г. в манастира идва Васил Левски и основава революционен комитет. Манастирът е бил средище на Априлското въстание. Все още се пази паметен надпис, напомнящ за тайното събрание на Георги Бенковски и Панайот Волов на 12 февруари 1876. След потушаването на въстанието, старата черква на манастира заедно с иконостаса и старинните му икони са изгорени. Новата църква е посветена на светеца Николай Мирликийски – Чудотворец. Тя е висока, еднокорабна базилика с кула-камбанария над западния вход. В околностите на манастира има много красиви места и заливчета по река Тополница, подходящи за излети и разходки.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.01.2009
Българска версия: 21570, Английска версия: 3319

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    

Август 2019
 ПВСЧПСН
31   1234
32567891011
3312131415161718
3419202122232425
35262728293031 

Септември 2019
 ПВСЧПСН
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030      

Октомври 2019
 ПВСЧПСН
40 123456
4178910111213
4214151617181920
4321222324252627
4428293031   

Ноември 2019
 ПВСЧПСН
44    123
4545678910
4611121314151617
4718192021222324
48252627282930 


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999