Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 15 декември 2016 г., брой 4367
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(15.12.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.32940
USD   1.83750
CHF   1.81988
EUR/USD   1.0644*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Водстрой Пловдив АД - Пловдив
Домостроене Инженеринг АД - Варна
Дупница-Табак АД - Дупница
Елаците Мед АД - Мирково
ЗТВ АД - Каблешково - Бс
Многопрофилна болница за активно лечение-д-р Стамен Илиев АД - Монтана
Пайп Систем АД - София
Рока България АД - Каспичан
Унитранс 97 АД - Радомир
Финанс Директ АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Правителството в оставка "завъртя" пореден милиард лева за безплатното саниране на жилищата. Министрите приеха предложението на регионалния министър Лиляна Павлова за увеличаване на финансовия ресурс на програмата до 2 млрд. лева. Кабинетът ще поиска за това одобрение и от парламента, така че програмата да продължи и след 2017 г. Мотивите на Павлова са, че финансовият ангажимент излиза извън мандата на едно правителство, но пък добрият социално-икономически ефект бил безспорен. Осигуреният милиард лева досега вече е покрил санирането на 2000 сгради и за да продължи обновяването на следващи панелни блокове, са нужни още средства. "Затова кабинетът ще предложи на депутатите увеличение на бюджета на програмата на 2 милиарда лева. Само преди 2 седмици, на 1 декември, кабинетът отпусна 1 милиард лева от бюджетния излишък за покриване на досегашните разходи по програмата. Тя се финансира по сложна схема, като се дава държавна гаранция на Българската банка за развитие (ББР), която тегли заеми на вътрешния и на външния пазар за разплащане на вече извършените дейности. Парите за санирането и в тазгодишния, и бюджета за идната година са записани под черта и неслучайно експерти многократно подчертаваха, че програмата и разходите за нея са напълно непрозрачни. Според данните на регионалното министерство са регистрирани 4927 сдружения на собствениците с цел саниране, подадени са 3997 и са одобрени 3441 заявления за интерес и финансова помощ. Сключените договори между сдруженията и общините са 3397, а подадените искания за финансиране пред ББР - 3357. Сключените тристранни договори за целево финансиране са 2019. На 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг и строително-монтажни дейности. По данните на ББР прогнозната стойност на сключените анекси към 31 декември 2016 г. е над 953 млн. лв. До тогава ще се разплатят над 390 млн. лв.

Източник: Сега

В края на септември 2016 г. средствата, управлявани от компаниите, извършващи общо застраховане, застраховки "Живот" и презастраховане, са били 6.508 млрд. лева. Това е лек спад спрямо постигнатия в предишните три месеца рекорд – с 95.6 млн. лева от 6.604 млрд. лв. в края на юни. По време на прегледите на капиталовата им адекватност животозастрахователните компании са отчели 14.6% годишен ръст на активите, които достигали 1.595 млрд. лева. При общозастрахователните компании увеличението на активите през деветмесечието е от порядъка на 9% и достига 4.679 млрд. лева. Отчетени са и активите на единствената презастрахователна компания в общото застраховане, оперираща у нас "Чертасиг Клон България" (КЧТ). В края на септември управляваните от нея средства са възлизали на 2.198 млрд. лева. Към края на септември делът на активите на общозастрахователните компании възлиза на 71.9% от всички активи на застрахователите. За дружествата, извършващи животозастраховане, този процент е 28.1.

Източник: БанкеръДружества
Отглеждане на свине
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Аякс 1 ЕООД - Димитровград   22 137  
  2   Свинекомплекс Брестак АД - Брестак   21 980  
  3   Тетрахиб АД - Никола Козлево   12 704  
  4   Свинекомплекс-Голямо Враново-Инвест АД - Голямо Враново   10 545  
  5   Свинекомплекс Бръшлен АД - Бръшлен   8 093  
  6   Свинекомплекс Зимен АД - Зимен   6 820  
  7   Репродуктор по свиневъдство АД - Калчево   5 659  
  8   Свинекомплекс Николово АД - Николово   4 615  
  9   Аякс-95 ООД - Димитровград   4 321  
  10   Свинекомплекс Юделник ООД - Юделник   3 393  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 14.12.2016
  Обща стойност (BGN): 802 526.62  
Брой търгувани компании: 58
Premium 145 076.54
Standard 560 089.87
АДСИЦ 50 299.51
Структурирани 38 375.05
Облигации 8 685.65
Най-голяма промяна в цените
Момина крепост АД - Велико Търново 25.00 %
Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - София -13.58 %
BaSE - Акции: 79 516.31
BaSE - АДСИЦ: 36 562.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Има кандидат за закупуване на „Битова електроника“ Велико Търново. Собственик на предприятие за преработка на алуминий и производство на профили и заготовки е оглеждал пустеещите халета на радиозавода. Намеренията му са да премести основното си производство от Елхово във Велико Търново, тъй като градът е с по-добра локация и в близост до важни транспортни коридори. Развитието на летището в Горна Оряховица също е допринесло за избора на мястото. „Битова електроника“ е в несъстоятелност от две години и се разпродава от синдик. Остава единствено да бъде постигнато споразумение за цената, която е около 1 млн.лв. Именно за толкова бе купен радиозаводът от РМД. Синдик на „Битова електроника“ в момента е Ганка Кольовска. От paзпopeдитeлни cдeлки c aктиви нa фaлиpaлaтa кoмпaния в нaчaлoтo нa тaзи гoдинa oкoнчaтeлнo бeшe yдoвлeтвopeнo взeмaнeтo нa eдин oт нaй-гoлeмитe кpeдитopи нa „Битoвa eлeктpoникa“ – „Инвecтбaнк” като e плaтeнo взeмaнeтo oт 427 944 лв. Община Велико Търново също е сред кредиторите и има претенции за почти 200 хил. от данък сгради и такса смет заедно с лихвите за просрочие. Над 150 хил. лв. има да взема и руската фирма „Topгoвий дoм Яpмaкa“. Ако двете страни се споразумеят и се стигне до сделка, закъсалото предприятие отново ще заработи, макар и с друг предмет на дейност, а всички кредитори ще бъдат удовлетворени.

Източник: Борба - Велико Търново

Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ „Белене“. Условията на българското правителство за изграждане на АЕЦ „Белене“ са реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия". Представителите на индустриалната търговска банка на Китай са потвърдили готовността си за финансиране на проекта при тези условия. НЕК изплати на „Атомстройекспорт“ 601 617 133 евро, присъдени по арбитражното дело между двете компании за поръчано и произведено оборудване. В последните два месеца трима бивши министри на енергетиката и няколко бивши ръководители в НЕК получиха обвинения заради АЕЦ "Белене".

Източник: Клуб Z

Пет от отхвърлените на ранен етап десет кандидата за проектиране и изграждане на пречиствателна станция в Добрич са обжалвали процедурата в Комисията за защита на конкуреницята (КЗК). Поръчката за 27 млн. лв. е спечелена от обединението "ГИС аква БГ", в което участва свързаната с "Хидрострой" "Инфра експерт". Това беше и единственият кандидат, който според оценителната комисия е подал коректни документи и техническо предложение и затова само той стигна до отваряне на ценовата оферта. Подобен спорен търг се разигра и във Варна, където поръчката за пречиствателната станция на Златни пясъци беше спечелена от "Хидрострой". Там само още една компания - "Главболгарстрой", стигна до финалната права, но загуби от победителя. Морската поръчка също беше оспорена, но КЗК отхвърли жалбите. Резултатът в Добрич е обжалван от пет от десетте отхвърлени кандидата. Към КЗК са се обърнали обединенията "Добрич 2016", "Интер аква ПСОВ 99", "ПСОВ Добрич" и "ПСОВ Добротица", както и словашката компания "Водохосподарски Ставби Братослава".

Източник: Капитал

Летище София отчете рекорден ръст на пътниците през ноември. За изминалия месец столичното летище е обслужило общо 431 642 пристигащи и заминаващи пътници. Спрямо същия месец година по-рано се отчита ръст от 49%. От началото на годината до края на ноември през летище София са преминали малко над 4,5 млн. пътници. На Терминал 1 пътникопотокът е нараснал 2,5 пъти спрямо 2015 г., докато при Терминал 2 има спад с 5 на сто от предходната година. С 51% е нараснал броят на пътуващите по редовни международни линии през ноември. По вътрешни полети пътниците са с 6% повече спрямо същия месец през 2015 г. Общо 4338 кацащи и излитащи самолети са били обслужени на летище София през ноември тази година. Това е с 30% повече от предходната година. От тях 91% са полети с пътнически самолети и 3% - с товарни.

Източник: Дума

Печалбата на металургичното предприятие "Аурубис България" за 12-те месеца до края на септември 2016 г. е намаляла с 32%, показва отчетът на германската компания майка Aurubis за финансовата 2015-2016 г. Спадът беше очакван още преди година както заради по-неблагоприятните пазарни прогнози, така и заради планираното затваряне на завода в Пирдоп за ремонт за близо два месеца през пролетта. Всичко това се е отразило и на германската група, която отчита по-ниски, но според очакванията приходи и печалба след рекордните резултати за миналата година. Към края на септември "Аурубис България" отчита 61.166 млн. евро (119.6 млн. лв.) годишна печалба по международните счетоводни стандарти. Понижението е с близо една трета от предходната финансова година, но резултатът е сравним с този за 2013-2014 г., когато нетната печалба беше 61.253 млн. евро. Отчетът на германския собственик не включва подробни данни за отделните дъщерни дружества, но бизнес звеното "Първична преработка на мед", в което влизат заводите в Пирдоп и Хамбург, намалява приходите си с 10% до 5.3 млрд. евро (5.9 млрд. евро за предходната година). Общо инвестициите в българския завод са се увеличили почти два пъти и са достигнали 57.640 млн. евро.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Специализиран тренинг за малки и средни предприятия "Иновации чрез дизайн" - 18-19 януари 2016 г., БСК

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти - 01-05 март 2017 г., 5-дневен, 35 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 21 януари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 04 февруари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
30 януари 2017 г., вечерен
CCNA 1 - м. януари 2017 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Френският фармацевтичен гигант Sanofi е започнал преговори за закупуването на Actelion Pharmaceuticals. Actelion, която е базирана в Швейцария, беше спрягана за бъдеща придобивка на Johnson&Johnson, които обаче са се отказали от сделката. Досега швейцарската компания отказваше да бъде продадена и в крайна сметка може да се окаже, че тя ще продължи да работи самостоятелно. Възможна е и сделка, която не предвижда цялостното изкупуване на Actelion. Sanofi също може да се откаже от сделката, ако цената за Actelion се окаже прекалено висока, особено след като френската компания няма конкуренция. В момента портфолиото на Sanofi е поостаряло, а основните продукти може да загубят патентите си. Швейцарската Actelion е най-голямата европейска биотехнологична компания. Създадена е от главния изпълнителен директор Жан-Пол Клозен и жена му Мартина заедно с група учени, отцепили се от Roche Holding. За миналата година тя е имала приходи от 2.1 млрд. долара и печалба от 552 млн. Пазарната капитализация на компанията се вдигна с над 30% през последните два месеца заради високия интерес към нея. В момента тя се оценява на близо 22 млрд. долара.

Източник: Wall Street Journal

Америка

Генералният директор на директор на технологичния гигант ІВМ Джини Ромети обяви намеренията на компанията да наеме в САЩ 25 хиляди нови служители и да инвестира в страната 1 милиард долара през следващите 4 години. По думите на Ромети, динамиката на световния трудов пазар се променя, а в САЩ има много незапълнени работни места в технологичната сфера. Проблемът е в недостатъка на специалисти с необходимите умения и навици, отбелязва тя. Според нея, тези намерения не са свързани с насрочената за днес, 14 декември, среща на шефовете на големи американски технологични компании с новоизбрания президент Доналд Тръмп. Както припомня агенция Вlооmbеrg, през последните няколко години ІВМ бе критикувана заради закриването на хиляди работни места в САЩ и преместването им в други страни като Индия, например. През 2013 г. персоналът на компанията в страната за първи път от десетилетие се намали, а през 2014 г. се съкрати с още 12 процента. През март ІВМ съобщи за над 25 хиляди свободни работни позиции по целия свят в областта на облачните и други нови технологии. Същевременно компанията обяви съкращаване на определени работни места в САЩ в рамките на балансиране на структурата на персонала във връзка с нови изисквания към уменията на сътрудниците.

Източник: CNBC

Азия

Азиатската банка за развитие (АБР) понижи леко прогнозата си за икономическия растеж на развиващите се азиатски страни през 2016 година до 5,6 на сто спрямо очакваните по-рано 5,7 на сто, предадоха Асошиейтед прес. Причината за преразглеждането към понижение е слабо забавяне на растежа в Индия, една от най-големите развиващи се страни в Азия. Очакванията за растежа на целия регион за догодина остават без промяна на равнище 5,7 на сто. В доклад на банката е посочено, че изненадващото изтегляне на банкнотите с най-голям номинал в Индия най-вероятно ще потисне растежа тази година до 7 на сто вместо прогнозираните по-рано 7,4 процента. Южна Азия обаче е най-динамичната част от региона, а растежът й се очаква да бъде 6,6 на сто през тази година вместо очакваните 6,9 на сто. Прогнозата за Южна Азия през 2017 година е за растеж от 7,3 на сто. Докладът изтъква още, че регионалният гигант Китай ще отчете растеж от 6,6 на сто тази година и 6,4 на сто догодина. Икономическият растеж в Източна Азия като цяло се очаква да бъде 5,8 процента през тази година и 5,6 на сто през 2017 година, каквито бяха и предишните прогнози.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
14.12.2016
Dow Jones Industrial
19 792.53 (-118.68)
Nasdaq Composite
5 436.67 (-27.16)
Стокови борси
14.12.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.97
Heating oil ($US/gal.)1.6500
Natural gas ($US/mmbtu)3.5800
Unleaded gas ($US/gal.)1.5400
Gold ($US/Troy Oz.)1 143.60
Silver ($US/Troy Oz.)16.82
Platinum ($US/Troy Oz.)931.50
Hogs (cents/lb.)61.65
Live cattle (cents/lb.)1.14

       Опознай България

Хелис

Тракийският град Хелис се намира в археологичния резерват Сборяново при с.Свещари, край Исперих, Разградско. Градът е известен и като „крепостта в района на водната централа”. Укрепеният с мощни каменни стени град е основан в последните десетилетия на ІV в. пр. Х. и заема площ от 90 000 кв. м. Бил е мощен търговски и производствен център през ІV и първата половина на ІІІ в. пр. Хр. и запада във втората половина на ІІІ в. пр. Хр. Тук тракийският цар Дромихет държал в плен македонския владетел Лизимах (управител на Тракия след смъртта на Александър Велики Македонски). Античният летописец Диодор отделя Хелис от останалите укрепени гетски пунктове, които определя като „крепости”, докато само за Хелис запазва наименованието „град”. Напълно вероятно е Хелис да е бил основната резиденция на Дромихет, политическият център на ръководеното от него мощно гетско племенно обединение. В него е открита най- голямата колекция от амфорни печати от елинистическата епоха в Тракия – свидетелство за активни търговски контакти с елинистическия свят, за значението му като важен политическа и икономически център. Имало е работилници за обработка на желязо, производство на керамика и на костени предмети, ювелирни инструменти, слитъци от сребро и злато. В жилищата с каменни основи са намерени глинени олтари – есхари. Посветителен надпис на богинята Фосфорос на гръцки език е открит при южната порта на града. (Снимка: wikimapia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.12.2016
Българска версия: 29217, Английска версия: 3020

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999