Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 07 ноември 2016 г., брой 4339
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(07.11.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20231
USD   1.76312
CHF   1.81532
EUR/USD   1.1093*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Дружба АД - Разград
Ес Джи Инженеринг ЕООД - Чирпан
Пайп Систем АД - София
Скейл фокус АД - София
Хелитранс АД - София
ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

25.93% от избирателите са гласували за издигнатите от инициативен комитет генерал Румен Радев и Илияна Йотова. Това сочат резултатите при обработени 45% от протоколите. За кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев са дали гласа си 21.56% от българите. Трети се нареждат Красимир Каракачанов и Явор Нотев с 15.91%. Четвъртото място се заема от Веселин Марешки и Петър Петров, спечелили 10.13% от гласовете, а пети се нареждат Трайчо Трайков и Съби Събев - 6.14%. Квадратчето "Не подкрепям никого" са отбелязали 5.86%.

Източник: profit.bg

България е на 57-мо място в международна класация за просперитет, която обхваща 149 държави. Страната подобрява класирането си със само три позиции за последните 10 години, като е на последно място от държавите от Европейския съюз (ЕС). В Legatum Prosperity Index държавите се оценяват по 7 критерия – качество на икономиката, управление, достъп до образование, здравеопазване, лична свобода, социален капитал и околна среда. Най-лоша оценка България получава в сферата на социалния капитал – страната ни заема 111-та позиция само по този критерий. Подиндексът измерва силата на личните взаимоотношения в обществото, социалната подкрепа, социалните норми и гражданското участие в обществото. Втората най-лоша оценка е за здравеопазването. По този критерий България е на 91-во място. Най-добра оценка България получава по критерия достъп до образование – 39-та позиция, и по околна среда – 41-ва позиция. Най-голямо подобрение през последните години страната ни постига по критериите бизнес среда, социален капитал и околна среда.

Източник: investor.bgКонцесии

Концесионерът на рудник "Бабино" - "Въгледобив Бобов дол", трябва да се издължи на държавата до 18 ноември 2016 г. В противен случай концесията ще бъде прекратена. Дружеството дължи концесионна такса в размер на 541 хил. лева (с ДДС и лихви). Министерството на енергетиката е изпратило покана до компанията да погаси задълженията си. В срок от 30 дни на "Въгледобив Бобов дол" трябва да плати концесионната такса за правото да експлоатира рудника. Преди около месец в рудника за пореден път започна стачка на миньорите заради неизплатени заплати. Работниците получиха парите си след намеса на премиера и на омбудсмана. В дните преди изборите беше създадена и анкетна парламентарна комисия, която да проверява обстоятелствата около концесията на рудника. Концесионерът първо подаде уведомление до енергийното министерство за спиране на работата, тоест за ликвидация на производството, но след протестите и разразилия се скандал го оттегли.

Източник: Сега

Дружества
Производство на опаковки от пластмаси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Пластхим Т АД - Тервел   207 210  
  2   Готмар ЕООД - Съединение - Пд   113 826  
  3   Екстрапак ООД - Велико Търново   61 526  
  4   Мегапорт ЕООД - Варна   51 395  
  5   Ретал Балкан ЕООД - Сливен   44 544  
  6   ИТД ЕООД - Съединение - Пд   36 002  
  7   Ате Пласт ООД - Стара Загора   35 756  
  8   Гуала Клоужърс България АД - Казанлък   15 532  
  9   Рапак ЕАД - Шумен   15 007  
  10   Данев АдваПак ООД - Бургас   13 314  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 04.11.2016
  Обща стойност (BGN): 786 915.63  
Брой търгувани компании: 37
Premium 125 957.46
Standard 604 859.29
АДСИЦ 34 862.46
Структурирани 17 479.80
Облигации 1 523.62
Права 2 233.00
Най-голяма промяна в цените
Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - София -14.81 %
Чез Електро България АД - София 8.33 %
BaSE - Акции: 1 042.67

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Американската Freeport-McMoRan, която е сред най-големите компании за добив на мед в света, купува 51% в "Асарел-експлорейшън" от едноличния й собственик "Асарел-Медет". Комисията за защита на конкуренцията реши (КЗК), че сделката не подлежи на контрол от нейна страна. Българското дружество е сравнително ново и засега с ограничена дейност, но държи правата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта "Боримечково". Това е най-вероятната причина за интереса на американската компания. Покупката ще стане чрез регистрираното в Холандия Freeport McMoRan Bulgaria B.V., което е собственост на американското дружество. Делът, който компанията придобива, ще й даде възможност да взима самостоятелни решения, но "Асарел-Медет" ще запази останалите 49% от капитала. Продавачът е сред най-големите добивни дружества в страната. Компанията оперира открита мина за медни руди край Панагюрище, а през последните години придоби и няколко нови проекта на различен етап на развитие. "Асарел-експлорейшън" е регистрирана в началото на 2013 г. с предмет на дейност геоложка и миннопреработвателна дейност, търсене, проучване, добив и търговия с полезни изкопаеми и 178.4 хил. лв. капитал.

Източник: Капитал

На 4 ноември 2016 г. изтече крайният срок за подаване на индикативни оферти за покупката на ТБ "Виктория", която е 100% собственост на обявената в несъстоятелност Корпоративна банка. Двамата инвеститори - Българо-американска кредитна банка и "Търговска банка Д" - са направили своите предложения. Те са както за цената, която са готови да платят за капитала на ТБ "Виктория", така и за начина, по който предлагат да уредят задълженията й към нейния собственик - Корпоративна банка (която е дала депозит на обявената за продажба банка). Офертите се подават до "АФА" ООД, която е консултант на синдиците на Корпоративна банка по въпросната процедура. Следва кандидатите да бъдат допуснати да направят пълна правна и финансова оценка на ТБ "Виктория", на базата на която да подадат своите актуализирани оферти. Целият този процес ще продължи най-вероятно до края на годината. Намерение за покупката на ТБ "Виктория" заявиха осем кандидати. Освен БАКБ и "Търговска банка Д" това бяха ИНВЕСТБАНК, БТК, консорциумът между "Лев Инс" и австрийския "Кеблер холдинг", консорциумът между Hanson Asset Management и инвестиционния посредник "Еврофинанс" (част от "Еврохолд"), а също египетският строителен холдинг Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group, и "Транзакт Юръп Холдинг".

Източник: Банкеръ

Държавните производители на електроeнергия AEЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", както и добивното "Мини Марица-изток" продължават да влошават резултатите си за деветмесечието на 2016 г. в сравнение с 2015 година. АЕЦ "Козлодуй" остава на печалба, която е значително по-висока от тази през второто тримесечие, но въглищната централа и доставчикът на суровината продължават да влошават резултатите си. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и Българският енергиен холдинг (БЕХ) отчитат повишение на печалбите си. Една от основните причини АЕЦ "Козлодуй" да отчете печалба от 39 млн. лв. за деветмесечието, която е с 87 млн. лв. по-малка в сравнение със същия период на миналата година, са увеличените разходи на централата. Те са нараснали с 15%, докато приходите намаляват с 1%. По-високите разходи се дължат на новото, руско ядрено гориво, което е по-скъпо, както и на дейностите за удължаване живота на 5 и 6 блок. Въпреки по-ниската цена на електроенергията в региона централата отчита минимално намаление на приходите от продажби с 5 млн. лв. Това се дължи на увеличението на производството с 6.3% в сравнение с деветмесечието на 2015 г.

Източник: Капитал

Съветът на директорите на “Софарма” АД взе решение за изкупуването на до 100% от капитала на “Вета Фарма” АД на цена не по-висока от 2.12 лева за една акция. Капиталът на компанията е 4.54 млн. лв. Реализирания обем продажби за 2015 година е над 3 милиона опаковки на Българския фармацевтичен пазар. Във “Вета Фарма” АД работят 50 души. От Софарма обявиха, че за десетте месеца на 2016 година, приходите от продажби на продукция намаляват с 6% спрямо същия период на 2015 година в т.ч. 1% ръст на продажбите за вътрешен пазар и 11% спад на продажбите за износ. От началото на 2016 г. книжата на Софарма АД са добавили 9.82% до цена от 2.93 лв. за брой.

Източник: profit.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София

Втора национална кръгла маса „Производство и маркетинг на български биопродукти“

Java2Days, CodeMonsters, BusinessBooster и Technology4Business 2016 с подкрепата на Българска стопанска камара

Подготовка на проекти по Фаза 1 на Инструмента за МСП, Хоризонт 2020

Иновации от природата „Отговор на социалните предизвикателства чрез иновации в природния и културен туризъм“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти 16-20 ноември, 5-дневен, 35 часа
  • Основи на управление на проекти- PM Foundations with PMI Standards 2-дневен, 16 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 19 ноември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
26 ноември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 1 - м. ноември 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз приветства официалното влизане в сила на Парижкото споразумение за климата. Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз, посочи, че бездействие по отношение на климатичните промени не е вариант. Готови сме да използваме този импулс, за да ускорим работата по прехода към чиста енергия както в съюза, така и на световно ниво, подчерта той. Готови сме да работим на всички нива, включително на местно равнище, за да пренесем ползите от този преход до гражданите ни, обясни още Шефчовиф. Това е страхотен ден за Европа и планетата, обяви от своя страна еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. Парижкото споразумение можеше да влезе в сила 30 дни, след като бъде ратифицирано от 55 държави, на които се пада дял от 55 процента от световните емисии на парникови газове. Това условие беше изпълнено, след като договорът беше ратифициран от Европейския съюз.

Източник: Associated Press

Америка

Работодателите в САЩ, с изключение на тези в земеделския сектор, са добавили 161 000 работни места през октомври. Това сочат данни на американското Министерство на труда. Очакванията на икономистите бяха, че новите работни места ще наброяват 175 000. Нивото на безработица се връща на 4,9%, след като през септември се повиши до 5%. По-широк измерител за безработицата включва американците, спрели да търсят работа и които работят на намалено работно време, но не защото искат, а защото фирмите не могат да ги назначат на пълен ден. Този показател се понижава до 9,5% което е най-ниското ниво от април 2008 г. Ръстът на заплатите се ускорява от 0,3% през септември до 0,4% на месечна база през октомври. Това е най-резкият ръст от юли тази година. На годишна база също има ускорение от 2,6% до 2,8%, което пък е най-резкият скок от юни 2009 г. Очакванията бяха стойността да остане без промяна. Динамиката при заплатите се следи внимателно от Федералния резерв на САЩ, а ускорението може да говори за инфлационен натиск.

Източник: CNBC

Азия

Русия и Япония обсъждат възможността за извозване и преработка на отработилото ядрено гориво от три реактора на АЕЦ „Фукушима“ на руска територия. Обсъждането, което ще продължи и в бъдеще ще се провежда в рамките на три работни групи – за въглеводороди, енергоснабдяване и възобновяеми източници на енергия. По-рано NUKEM, немска дъщерна компания на „Росатом“ сключи договор с изпълнителя на дейностите на АЕЦ „Фукушима“ Mitshubishi Heavy Industries за подготовка на технико-икономическата обосновка на проекта за ликвидиране на последствията на атомната централа. Подготовката на технико-икономическата обосновка е един от етапите на националния научно изследователски проект на японското правителство с цел разработване на технология за демонтаж на повредените реактори на АЕЦ. Към настоящия момент се водят и преговори с Япония за начало на дейностите по проектиране на комплексни инсталации за очистка на радиоактивната вода, съобщава energybase.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
04.11.2016
Dow Jones Industrial
17 888.28 (-42.39)
Nasdaq Composite
5 046.37 (-12.04)
Стокови борси
04.11.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)44.73
Heating oil ($US/gal.)1.4500
Natural gas ($US/mmbtu)2.8400
Unleaded gas ($US/gal.)1.3800
Gold ($US/Troy Oz.)1 291.10
Silver ($US/Troy Oz.)18.16
Platinum ($US/Troy Oz.)996.30
Hogs (cents/lb.)0.46
Live cattle (cents/lb.)1.03

       Опознай България

07.11.1959 г. – първо предаване на БНТ

На 7 ноември 1959 г. Българската национална телевизия осъществява първото си професионално предаване, излъчвайки манифестацията по случай Великата октомврийска революция. Официалното откриване на националната телевизия става по-късно през годината - на 26 декември. Първият директор на медията е Борислав Петров, който я оглавявал до 31 декември 1960г. От 1974 г. започва своята дейност Втора телевизионна програма. БНТ е национален обществен телевизионен и далекосъобщителен оператор. Тя излъчва една 24-часова програма с национален обхват – „БНТ 1“, програма за българите в чужбина – „БНТ Свят“, обединяващ всички регионални центрове канал – БНТ 2 и канал с висока резолюция (HDTV) – БНТ HD. БНТ е член на „Интервизия“ и партньор на „Евровизия“, както и е член на EBU, EGTA, IMZ, CIRCOM Regional, FIAT и BBLF.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.11.2016
Българска версия: 28395, Английска версия: 3024

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999