Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 09 септември 2016 г., брой 4298
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(09.09.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.31295
USD   1.73144
CHF   1.79155
EUR/USD   1.1296*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Балканкар Заря АД - Павликени
ВС - Метал къмпани АД - Луковит
Екострой АД - Добрич
Еленица К АД - Котел
Общинска банка АД - София
Телекомплект АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Близо 4 млрд. лв. в последните 8 години достигат загубите за икономиката на България, бизнеса и обикновените хора от лошата среда за инвестиции, която владее страната. Основните причини за това са слаби и лобистки закони, корумпиран съд, липса на защита на частната собственост и погазване на договорите. Изводите са направени в изследване за стопанските и фискалните последици от средата за инвестиции в България. Пропуснатите частни инвестиции у нас са на стойност между 2.8 и 3.9 млрд. лв. Разгледани са 19 случая на "компрометирано управление на закона", наблюдавани в няколко сектора - банки, концесии, енергетика и собственост. Сред примерите са загуби от забавянето на либерализацията на електроенергийния пазар (плюс "Белене" и "Цанков камък"), капитализацията на КТБ, законопроектите "против търговските вериги", забраната за притежание на земеделска земя от чужденци, данък "вредни храни", фалитът на "Кремиковци" и мина "Черно море". Сред случаите е и забавеното разрешително за добив на полезни изкопаеми, за което "Дънди прешъс" чака 9 години като загубата за икономиката от това е около 900 млн. лв. От проекта АЕЦ "Белене" икономиката е загубила 1.5 млрд. лв.

Източник: Сега

Над 60% от световното производство на термосензори за коли е в България. Няколко големи световни компании вече оперират в България и произвеждат компоненти за автомобилния сектор с голяма добавена стойност. Сензорите се произвеждат в Ботевград. Така развойната дейност в сектора се измества в България, след като в продължение на години основни центрове са били САЩ, Белгия и Холандия. В България това производство отваря работни места за около 3 хил. души.

Източник: Дума

Приватизация

Новорегистрираната старозагорска фирма "Ексклузив уеб дизайн" ООД спечели на търг Дипломатическия клуб "Бояна" за 8.5 милиона лева без ДДС. До наддаване за имота в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол не се е стигнало, тъй като е нямало други кандидат-купувачи за резиденцията. Дипломатическият клуб "Бояна" е част от държавното "Агенция за дипломатически имоти в страната" (АДИС), което м.г. бе включено в забранителния списък за приватизация. То обаче е било "отделено" от АДИС като обособена част и така е пуснато за продажба. "Ексклузив уеб дизайн" ООД е регистрирана за три лева, а предложението за приватизация е дошло лично от изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. То е било одобрено от Надзорния съвет на агенцията, като за продажба са отишли и други имоти от АДИС - гараж и сгради в столичния квартал "Изток". Одобрение е било получено и от принципала на дружеството - външно министерство.

Източник: Сега

Регулирана информация

На 8.09.2016 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен финансов отчет към 30.06.2016 г. на Многопрофилна болница за активно лечение-Самоков ЕООД - Самоков

Дружества
Добив на метални руди
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД - Челопеч   317 541  
  2   Върба - Батанци АД - Мадан   36 328  
  3   Горубсо Мадан АД - Мадан   31 379  
  4   Лъки Инвест АД - Лъки   24 081  
  5   Горубсо Кърджали АД - Кърджали   18 269  
  6   Лъки Инвест Джурково ЕООД - Лъки   10 288  
  7   Горубсо Златоград АД - Златоград   9 929  
  8   Геопс-Болкан Дрилинг Сервисис ЕООД - Пловдив   9 830  
  9   Рудметал АД - Рудозем   8 209  
  10   Лъки Инвест Говедарника ЕООД - Лъки   5 555  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 08.09.2016
  Обща стойност (BGN): 151 138.08  
Брой търгувани компании: 33
Premium 22 303.92
Standard 111 321.23
АДСИЦ 17 080.48
Облигации 432.46
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив -9.65 %
Биовет АД - Пещера 5.63 %
BaSE - Акции: 238.61

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Царски конюшни в центъра на София са били продадени тихомълком на един от бившите директори в КТБ - Янко Иванов. Три имота с обща площ 7328 кв. м са договорени за 658 870.90 лв. без ДДС. Това прави по 89.91 лв. на квадрат в идеалния център на столицата - на метри от паметника на Васил Левски и Народното събрание. С всички такси и данъци сумата на сделката надхвърля 823 000 лв. Малко преди продажбата имотът е разделен на три части от Агенцията по кадастъра. Така се избягва задължението сделки за над 500 хил. лв. да минават през Министерския съвет. Терени под този праг могат да се продават от областните управители. Цената е определена от независим оценител - "Н.Д. Експерт" според нотариалните актове, и е около два пъти над данъчната оценка. По закон имоти не могат да се продават под данъчната оценка. Данъчната оценка е изработена от район "Оборище" на Столичната община. Продажбата обхваща три парцела. Първият е с площ от 4762 кв. м за 391 219.90 лв. без ДДС, или по 82 лв. на кв. м. Това е пазарната оценка на имота според независимия оценител. Данъчната оценка, изчислена от Столичната община в края на юни, е 201 316.90 лв. Вторият парцел е 1191 кв. м и е продаден за 132 218 лв. без ДДС, тоест по 111 лв. на кв. м. Данъчната оценка тук е 71 811 лв. И третият парцел, който областният управител продава за 135 433 лв., е с площ от 1375 кв. м, тоест тук се падат по 98.50 лв. Данъчната оценка и тук е по-ниска, както го изисква законът - 73 429 лв. Купувачът на над 7.3 дка е фирма "Евротрансбилд" EOOД, управлявана от бившия директор в КТБ (до началото на 2005 г.) Янко Иванов. Фирмата вече притежава останалите 16% (около 1400 кв. м) от имота като правоприемник на "Дивисима" ООД по силата на заменка от 2005 г.

Източник: Сега

Британската компания Ideagen, която доставя софтуер за управление на информацията в силно регулирани сектори, е придобила българския си партньор "Логен", който разпространява един от ключовите й продукти в региона. Цената на сделката е до 200 хил. паунда, като половината са платени при подписване на договора, а останалите ще бъдат преведени след една година, при положение че придобитото дружество постигне определени цели. С покупката на "Логен" британската компания цели да създаде своя оперативна база в Източна Европа, което ще й позволи да разшири обхвата на продажбите си. Купувачът Ideagen предлага решения за управление и оценка на риска в специфични сектори като публичния, финансовия, здравеопазването и др. Клиенти на групата са над 2200 организации, сред които гигантът в отбранителната индустрия BAE Systems, авиопревозвачът Emirates, петролната компания Shell, Европейската централна банка, 150 болници.

Източник: Капитал

След внезапната кончина на дългогодишния председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор Румен Янчев се сформира нов екип на управителния съвет на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”. След одобрение от страна на Комисията за финансов надзор и органите на компанията са предвидени следните промени в състава на управителния съвет: Недялко Чандъров поема функцията на главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на "Булстрад". Чандъров вече е член на управителния съвет и изпълнителен директор. Досегашният директор „Продажби” Пламен Шинов става нов член на управителния съвет и изпълнителен директор и ще продължи да отговаря за продажбите. Досегашният член на управителния съвет Иво Груев става и изпълнителен директор. В двете компании "Булстрад" и "Булстрад Живот" ще се стигне до взаимно преплитане чрез съответния председател на управителния съвет. Недялко Чандъров и Светла Несторова, главен изпълнителен директор на ЗЕАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп”, ще бъдат съответно членове на управителния съвет на другата компания.

Източник: Банкеръ

Десет от 500-те най-големи компании в региона на Централна и Източна Европа са български, показва класацията на международната консултантска компания Dеlоіttе, която тя публикува за юбилейна десета година подред. Българските компании са в секторите на горивата, енергетиката, транспорта, добивната промишленост и потребителските стоки. Най-напред в класацията е рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас”, която заема 51-о място. Година по-рано обаче тя беше на 36-о място, но заради сериозния спад на приходите от над 22% дружеството излезе извън топ 50. На второ място е медодобивният завод в Пирдоп, чийто собственик Аurubіs е 65-и в общата класация. На трето място отново е компания на „Лукойл” – „Лукойл България”, а на четвърто държавната НЕК. Пето и шесто място заемат съответно „Химимпорт” и „ЧЕЗ електро България”, седмо и осмо – „Булгаргаз” и ОМВ. Българските участници в класацията се допълват от „Експрес логистика и дистрибуция” и „Сакса”, които са съответно 464-и и 490-и в общото подреждане.

Източник: Money.bg

Два пенсионни фонда са увеличили дяловите си участия в Монбат АД. УПФ Доверие е закупило 955 500 акции, или 2.45% от капитала на дружеството, с което вече притежава 6.54 на сто от компанията. От своя страна, ЗУПФ Алианц България е придобил нови 490 959 акции, или 1.26% от Монбат, с което участието се увеличава до 5.29 на сто. Консолидираната печалба на Монбат АД, преди облагане с данъци, до 31 юли възлиза на 16.54 млн. лв. От началото на 2016 г. книжата на компанията отчитат спад от 7.51 на сто, до 7.12 лв. за брой.

Източник: Profit.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Германският икономически растеж ще достигне 1,9% през тази година заради силното вътрешно търсене. Очакванията са обаче най-голямата европейска икономика да забави растежа си почти два пъти в средата на 2017 г., според германския институт за икономически изследвания DIW. "Германският икономически двигател вероятно ще започне да се задъхва“, предупреждава институтът, аргументирайки се с вероятността излизането на Великобритания от ЕС да ограничи перспективите за растеж на Германия през следващите месеци. “Решението за Brexit вероятно ще сложи спирачка на германската външна търговия до средата на 2017 г.”, смятат експертите от DIW. Институтът ревизира нагоре своите прогнози за растежа на германската икономика през тази година – до 1,9% от предишните 1,7%, основно заради изненадващо доброто представяне през първите шест месеца от годината. В същото време DIW понижава прогнозата си за растежа през 2017 г. от 1,4% на 1% заради специфични фактори, като например повечето почивни дни догодина. През миналата година германска икономика нарасна с 1,7% - най-високото ниво за четири години, благодарение на покачващото се частно потребление и по-високите държавни разходи.

Източник: Ройтерс

Америка

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица до двумесечно дъно и остава близо до историческите дъна, което е сигнал, че бизнесът не желае да съкращава персонал при затягащ се трудов пазар въпреки по-слабия икономически растеж. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 3-ти септември се понижиха с 4000 до двумесечно дъно от 259 хил., показват данни на Департамента по труда, докато средните прогнози на финансовите пазари бяха за тяхно повишение до 265 хил. По този начин молбите за помощи при безработица остават под важното ниво от 300 хил. за 79-та поредна седмица, като това представлява най-продължителен период на ниски заявки за социални помощи от 1973 година насам, когато обаче населението в САЩ беше далеч по-малко по размер. Трябва да се има предвид, че през последните седем седмици молбите за помощи при безработица се движеха около 260 хил. - непосредствено над 43-годишно дъно, достигнато през юли.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Китайският внос на петрол нарасна през август до най-високо ниво за настоящата година, тъй като рафинериите в страната продължават енергичните си покупки на все още "евтин" петрол. Китай е внесъл през август 32,85 млн. тона суров петрол, което се равнява на около 7,8 млн. барела на ден, показват предварителни данни на митническата администрация в страната. Това е най-големият по размер внос на суров петрол от декември 2015-а година насам и представлява повишение на месечна база с 6% спрямо внос на 31,07 млн. тона през юли и повишение със 7% спрямо миналия август, когато бяха внесени 30,7 млн. тона. Вносът на петрол в Китай нараства трайно през настоящата година, подпомогнат в значителна степен от големи покупки от страна на независимите рафинерии, известни като "чайници". Солидните покупки от тези рафинериите вероятно са допринесли за повишението на вноса на петрол през август, посочи Питър Лий, който е анализатор на петролните и на пазарите на природен газ на BMI Research в Сингапур.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
08.09.2016
Dow Jones Industrial
18 479.91 (-46.23)
Nasdaq Composite
5 259.48 (-24.45)
Стокови борси
08.09.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)47.24
Heating oil ($US/gal.)1.4700
Natural gas ($US/mmbtu)2.8100
Unleaded gas ($US/gal.)1.4000
Gold ($US/Troy Oz.)1 343.00
Silver ($US/Troy Oz.)19.71
Platinum ($US/Troy Oz.)1 092.80
Hogs (cents/lb.)0.61
Live cattle (cents/lb.)1.01

       Опознай България

Смолянски езера

В сърцето на Родопите, на север от Смолян, в подножието на букова гора, се намират красивите Смолянски езера, разположени амфитеатрално по левия склон на Черна река. Над тях се извисяват Орфеевите скали, придаващи на долината мистичност и неповторимост. От някогашните двадесет бисерно-изумрудени очи на Родопите, сега са останали едва седем. Най-високо разположеното постоянно езеро се нарича Мътното езеро и дължи името си на гъстата иглолистна гора, чиято сянка придава на водите му тъмен, почти черен цвят. Най-голямото Смолянско езеро – Милушевски дол, е дълго 178 м, и е дълбоко 4 м. Голяма част от водната му повърхност е покрита с дебел торфен пласт, а през лятото буйна тревиста растителност покрива езерото. Великолепието на Смолянските езера изпъква ярко на фона на планинската панорама – живописно съчетание от потънали в зеленина гористи склонове и скали с причудливи форми изпъстрени с цветя и смърчови горички.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.09.2016
Българска версия: 28166, Английска версия: 3022

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999