Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 19 юли 2016 г., брой 4262
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(19.07.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.34591
USD/BGN   1.76950
CHF/BGN   1.79946
EUR/USD   1.1053*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  


Възможност за безвъзмездно финансиране
(до 200 хил.EUR) за подобряване моделите и организацията на производствените процеси в предприятията
Срок за кандидатстване:
15 август 2016 г.
За подготовка на проектни предложения и допълнителна информация:
e-mail: sfb@bia-bg.com
тел. 0888/ 914 452
sfb.bia-bg.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Булфрахт София АД - София
Екоел-омега АД - Плевен
Застрахователно акционерно дружество Армеец АД - София
Прогрес АД - Етрополе
Родопи-автотранспорт АД - Девин
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През май преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България възлизат на 88,5 млн. евро, което е почти 14 пъти повече в сравнение със същия период на 2015 г., когато са били за 6,4 млн. евро. В петия месец на годината отчитаме и повишение на ПЧИ и на месечна база, като за сравнение през април те са били в размер на 61,2 млн. евро. През първите пет месеца от годината инвестициите от чужбина възлизат на 517,3 млн. евро, като намаляват с 34,4% на годишна база. За същия период на миналата година те са били 788,7 млн. евро. Най-големите преки инвестиции в страната за януари-май 2016 г. традиционно са от Холандия (108,4 млн. евро). На второ място е Германия с 98,2 млн. евро, следвана от Белгия с 65,8 млн. евро и Австрия с 50,4 млн. евро. По предварителни данни преките инвестиции на български предприятия в чужбина за януари-май 2016 г. нарастват с 37,2 млн. евро при намаление от 13,5 млн. евро за януари-май 2015 г. През май 2016 г. те нарастват с 13,1 млн. евро при увеличение от 2,7 млн. евро за май 2015 г.

Източник: Investor.bg

Болничните и майчинските вече трябва да се изплащат по-бързо от Националния осигурителен институт. Срокът от началото на този месец е до 10 дни, тоест се намалява с пет работни дни. Дните започват да се броят от предоставянето на болничните листове от осигурителя и от постъпването на данните от лекарите. Когато паричните обезщетения са по-дългосрочни, десетдневният срок важи само при първото изплащане, а след това НОИ трябва да плаща до пет работни дни за останалите месеци.  Скъсяването на срока за получаване на обезщетенията от НОИ стана възможно след въвеждането на електронните болнични от началото на годината. Според оценките на осигурителния институт електронното подаване трябва да спести разходи от над 71 млн. лв. на бизнеса. За фирмите, които подават до два болнични листа, и сега има възможност да го правят на хартия. За всички с над десет - подаването е само онлайн чрез електронен подпис. Между 130 и 140 хил. работодатели подават данни средно годишно за около 700 хил. служители по данни на НОИ.

Източник: СегаКвалификационeн REFA-курс
Модул 1: 07.09.2016 – 17.09.2016 г.
Модул 2: 26.09.2016 – 07.10.2016 г.

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Производствени данни/процеси
 • Значение на производствените данни
 • Установяване на данни – основни положения
 • Структуриране на задачи, разпределение на функции, приоритетен анализ (АВС анализ)

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Дружества
  Производство на бои, лакове и подобни продукти, печатарско мастило и китове
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2014 г.
  (хил. лв.)
    1   Оргахим АД - Русе   54 982  
    2   Сейнт Гобен Вебер България ЕООД - Костинброд   22 125  
    3   Русе Кемикълс АД - Русе   11 423  
    4   Лакпром АД - Световрачене   6 772  
    5   Уником ЕООД - Пловдив   6 642  
    6   Купро 94 ООД - Горна Оряховица   4 746  
    7   Нинахим ЕООД - Русе   4 378  
    8   Боди колор ООД - София   2 723  
    9   Дренски ЕООД - Троян   2 488  
    10   Технокорект ЕООД - Бургас   1 703  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска фондова борса - София - 18.07.2016
    Обща стойност (BGN): 452 014.07  
  Брой търгувани компании: 28
  Premium 18 626.59
  Standard 271 205.86
  АДСИЦ 11 838.93
  Облигации 150 342.69
  Най-голяма промяна в цените
  Зърнени Храни България АД - София 8.28 %
  Емка АД - Севлиево -3.95 %
  BaSE - Акции: 1 779.24
  BaSE - АДСИЦ: 360 076.65

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  В края на лятото се очаква да заработи втората платформата на енергийната ни борса. Чрез нея ще се търгува еленергия чрез двустранни дългосрочни договори. Предстои да бъдат публикуват правилата и типовите договори, след което в продължение на 2 седмици ще се приемат коментари по тях. Еленергията ще се търгува през новата платформа на принципа, на който в момента върви търговията с петролните фючърси. Чрез новата платформа ще се предоставят стандартни продукти с период на доставка седмица, месец, тримесечие, полугодина, година. Търговията ще се извършва по два начина – чрез търгове и чрез екран за непрекъсната търговия.

  Източник: Монитор

  Търговски спор за 14 обекта на веригата Техномаркет изправи един срещу друг настоящ и предишен собственик. Глориент Инвестмънт БГ, която до неотдавна е била мажоритарна собственост на екстрадирания в Италия за укриване на данъци Николай Китов, претендира за неплатени 1.7 млн. евро от Техномаркет БългарияКомпанията беше придобита в началото на годината от НСН Инвестмънт. В официално изявление на Глориент Инвестмънт БГ до медиите се съобщава, че Техномаркет оспорва в съда сключени през 2006 г. сделки по покупката на магазините. Според Търговския регистър фирмата е регистрирана на 18 юли 2006 г. и днес навършва 10 години на българския пазар. Дружеството няма дейност в чужбина. Към момента няма официална позиция по търговския спор от НСН Инвестмънт.  "Новите собственици на Техномаркет правят опит да присвоят собствеността ни, като са завели седем дела в различни съдилища в страната – в София (2 дела), Благоевград, Русе, Бургас, Сандански и Хасково", се казва в съобщение на Глориент Инвестмънт БГ.

  Източник: Медия Пул

  Пълна промяна ще претърпи Западната Индустриална зона на Велико Търново с 2 млн. лв. по проект на Европейската оперативна програма „Региони в растеж”. Всички инфраструктурни подобрения ще се случват в рамките на 30 месеца след подписване на договора, а целта на проекта е чрез възстановяване на Западната промишлена зона да се подобри инвестиционната активност в областния град. За целта ще се подобри и реконструира съществуващата техническа инфраструктурна мрежа, свързана с бизнеса, ще се обособят терени за инвестиции „на зелено”, където ще се насочват и организират специфични дейности и производства. Проектът предвижда обновяване, почистване и възстановяване на територията и реконструкция и рехабилитация на участъци от общинската пътна мрежа, които осигуряват достъп до района.

  Източник: Борба - Велико Търново

  50 000 квадратни метра за наука, бизнес и образование - това е територията на първия научно-технологичен парк в България - "София Тех Парк". Стратегически за държавата и ЕС проект, който вече започва да дава реални резултати, само година след откриването му. В инкубатора работят около 200 души от различни стартиращи компании, които паркът подкрепя. А до 2 месеца броят им ще се увеличи двойно. В него са събрани млади предприемачи, ментори, акселератори и инвестиционни фондове. През октомври в парка ще заработи и центъра на "Уолтопия" за научноизследователски дейности. Българската компания е световен лидер в производството на изкуствени стени за катерене. Освен съвременна инфраструктура и лабораторно оборудване, паркът ще предоставя и професионални услуги на компаниите в областта на високите технологии в процес на инкубация. "София Тех Парк" е с фокус върху три области - информационни и комуникационни технологии, науки за живота и зелена енергия. Сърцето на научно-технологичния парк обаче безспорно е Лабораторният комплекс. В него има 11 лаборатории за научно-изследователска дейност.

  Източник: 24 часа

  Първата стъпка към смяната на оператора на спортния център в Чепеларе е направена, след като Пампорово АД, което управлява съседния курорт, придоби дълга на собственика към Българска банка за развитие (ББР). Чрез договор за цесия компанията е поела задължения на Чепеларе курорт в размер на 3.1 млн. лв. за сумата 2.5 млн. лв. Пампорово наскоро съобщи, че е в процес на изкупуване на дълговете и придобиване на активите на закъсалото дружество. Сделката с ББР е първото поемане на задължения, вписано в Търговския регистър. Други големи кредитори са Интерлийз и Националната агенция за приходите (НАП). Междувременно Смолянският окръжен съд обяви Чепеларе курорт в несъстоятелност. Производството беше открито по молба на основните кредитори миналата есен след няколко неуспешни опита за продажба на имущество през частен съдебен изпълнител, а в началото на тази година дружеството беше обявено в неплатежоспособност.

  Източник: Капитал         Българска стопанска камара


  "Изнесен търговски офис"
  В помощ на външнотърговската дейност


  Външноикономическо сътрудничество  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  Предстоящи събития

  Провеждане на ежегодна среща на ръководството на МИ със служители в СТИВ


  Безплатен абонамент за информационни бюлетини
  БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


  Предстоящи курсове:

  Обучение за MS Office:

  м. юни
  Обучение по мрежи в Сиско академията:

  CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 2 -
  17 септември 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
  CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

  NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
  Регистрирайте се онлайн сега!

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
  Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
  Обучения за начална и допълнителна квалификация;
  Обучения по ключови компетенции;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
  Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
  Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
  Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Европейските институции са одобрили пакета от мерки на гръцката централна банка за по-нататъшно облекчаване на капиталовите ограничения в страната, съобщават гръцките медии. През миналата седмица управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас поиска от Европейската централна банка (ЕЦБ) да разреши значително облекчаване на капиталовия контрол в страната. Предложението на Атина предвижда да се даде възможност за теглене на 840 евро на две седмици. Досега тази сума беше 420 евро на седмица. Гърция предлага и неограничено теглене на пари в брой от нови влогове, захранвани с пари от чужбина, както и за вдигане на забраната за погасяване на заеми от блокирани влогове. Янис Стурнарас обяви междувременно, че след края на юли гръцки облигации в размер на 3,7 млрд. евро ще могат да участват в програмата за количествени облекчения на ЕЦБ. Още от края на миналата година властите в Гърция говорят за облекчаване на ограниченията за теглене на средства от банките. Те бяха въведени заради политическата криза в страната и преди подписването на споразумението за трета спасителна програма.

  Източник: БТА

  Америка

  Министерството на правосъдието на САЩ разследва автомобилния производител Fiat Chrysler за измама. Наказателното разследване е на ранен етап. Според дилър от района на Чикаго компанията вероятно изкуствено е повишавала продажбите си в САЩ, като е плащала на дилъри да докладват за повече продадени автомобили отколкото в действителност. И от Fiat Chrysler, и от правосъдното министерство не са реагирали на молбите за коментар. Отказ за коментар е имало и от Комисията по ценни книжа. Потенциално наказателно разследване би било удар по компанията, която обяви рекордни продажби, след като Fiat пое пълен контрол над Chrysler през 2014 г. благодарение на правителствен спасителен план, посочва Bloomberg. През декември Fiat Chrysler обяви, че това е бил най-успешният месец в 90-годишната история на компанията с 217 527 продадени автомобила, както и 69-ият поред пореден месец с ръст на годишна база. Това твърдение беше оспорено в частен иск, подаден през януари от страна на търговски къщи в щата Илинойс и Флорида, според които на някои дилъри се е плащало за да изпращат фалшиви доклади за продажбите.

  Източник: Блумберг

  Азия

  Цените на жилищата в Китай забавят ръста си през юни, след като и някои от второстепенните градове въведоха ограничения пред сделките с имоти, за да предотвратят балон на пазара, според данни на китайското национално статистически бюро. От наблюдаваните за целите на статистиката 70 града ръстове на цените са отчетени в 55 от тях. През май повишения бяха регистрирани в 60 града, посочва информационната агенция. От тези 55 в 33 се отчита забавяне на ръстовете. Спад на цените през юни е отчетен в 10 града спрямо 4 месец по-рано, показват още данните. Средното увеличение на цените на жилищата достига 0,7% спрямо 0,84% месец по-рано. Лидер отново е Шънджън с месечен ръст от 2,6%, следван от Шанхай с 2,4%. Забавяне на ръста на цените на жилищата се наблюдава и от данните на собственика на най-големия портал за имоти в Китай - SouFun Holdings Ltd. От 100 наблюдавани града през миналия месец ръст на цените е отчетен в 73 спрямо 74 през май. Увеличението се забавя до 1,3% на месечна база спрямо 1,7% за предходния месец. Темповете на ръст на цените показват признаци на забавяне, след като няколко важни регионални центъра в Китай последваха примера на Шънджън и Шанхай и въведоха рестрикции за покупка на имоти заради силен ръст на цените на местно ниво след стимулите на централното правителство.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  18.07.2016
  Dow Jones Industrial
  18 533.05 (18.56)
  Nasdaq Composite
  5 055.78 (5.23)
  Стокови борси
  18.07.2016
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)45.03
  Heating oil ($US/gal.)1.3800
  Natural gas ($US/mmbtu)2.7200
  Unleaded gas ($US/gal.)1.4200
  Gold ($US/Troy Oz.)1 330.10
  Silver ($US/Troy Oz.)19.97
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 095.70
  Hogs (cents/lb.)0.65
  Live cattle (cents/lb.)1.11

         Опознай България

  Резерватът Камчия

  През 1951 вековната гора Лонгоз около река Камчия е обявена за резерват, за да се запази естественият вид на последният масив от тази ценна горска екосистема. Камчийската гора прилича на широколостна джунгла – уникална гъста, влажна и труднопроходима растителност, преплетена от увивни растения, достигащи до 50m. Резерватът обхваща 842,1 ха заливни гори при устието на р. Камчия, покрити с водолюбива растителност. В резервата “Камчия” се наблюдава най-богатата растителност в Европа. В тази уникална природа се срещат около 40 дървесни вида, като много от дърветата са на възраст над 150 години и достигат 30-35 м височина. Изключително богат е и животинският свят. Най-характерната особеност на лонгозната гора са периодичните заливания, свързани с измененията на нивото на р. Камчия. Пролетните разливи в периферията на гората и пясъчните дюни в благтоприятни за развитието редки видове за България, включен в Червена книга на страната. Едни от най-интересните кътове в резервата са двата азмака – Лесинският и Мазният. Те са с най-запазена, почти девствена дива природа.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.07.2016
  Българска версия: 28161, Английска версия: 3029

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031

  Февруари 2021
   ПВСЧПСН
  51234567
  6891011121314
  715161718192021
  822232425262728

  Март 2021
   ПВСЧПСН
  91234567
  10891011121314
  1115161718192021
  1222232425262728
  13293031    


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999