Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 08 юли 2016 г., брой 4255
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(08.07.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.29868
USD/BGN   1.76519
CHF/BGN   1.80761
EUR/USD   1.1080*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  


Възможност за безвъзмездно финансиране
(до 200 хил.EUR) за подобряване моделите и организацията на производствените процеси в предприятията
Срок за кандидатстване:
15 август 2016 г.
За подготовка на проектни предложения и допълнителна информация:
e-mail: sfb@bia-bg.com
тел. 0888/ 914 452
sfb.bia-bg.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Автомобилни превози-Балчик АД - Балчик
Алфаком АД - Хасково
БКС Бъдинстрой АД - Видин
Бул Мак АД - Гоце Делчев
Вагонен завод-Интерком АД - Дряново
Варна-Меритайм Инвест АД - Варна
Винпром Монтана АД - Монтана
Водоканалпроект АД - Пловдив
Димас АД - Габрово
Др. Спийд АД - София
Елма М Груп АД - Бургас
ЕнерСис АД - Търговище
Капман грийн енерджи фонд АД - София
Кичера 2007 ЕАД - Вълчек
Клийн Енерджи Инвестмънтс АД - Варна
КРЗ Варна АД - Варна
Многопрофилна болница за активно лечение - Пирдоп АД - Пирдоп
Мобилни иновации АД - София
Нординвест АД - Варна
Опортюнити България Инвестмънт АД - София
Пасат АД - София
Про Лу АД - Мездра
ПФК Белите орли АД - Плевен
СТС -Слаботокови съединители АД - Девин
Тексим Трейдинг АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За първите три месеца на 2016 г. ръстът на икономиката е 3% на годишна база, а основните фактори са вътрешното търсене и нетният износ, според анализ на финансовото министерство за икономиката през май 2016 г. Дефлацията продължава - минус 2,5% за първите пет месеца на годината. Международните валутни резерви към края на май се повишават до 21,7 млрд. евро. Брутният външен дълг е 34,8 млрд. евро, заради дълговата емисия от март. Държавният дълг е спаднал с 0,1% до 13,34 млрд. евро. Салдото по консолидираната фискална програма е положително - с 2,35 млрд. лв. Във фисикалния резерв има 12,3 млрд. лв. Кредитите за частния сектор са забавили спада си с 1,65%. Цените на ипотечните заеми се понижават, а средните лихвени проценти по депозитите се вдигат леко през април. Най-чувствително е повишението при депозитите в долари в сравнение с тези в лева и в евро.

Източник: 24 часа

България не се възползва ефективно от милиардите евро за наука в ЕС и успява да усвои от тях нищожни суми. Съюзът разполага с рекорден бюджет за наука и иновации до 2020 г. - над 80 млрд. евро по програма "Хоризонт 2020", от които до края на 2015 г. са усвоени 9.6 млрд. евро. На този фон български учени са успели да класират 91 проекта за скромните 13 898 848 евро, или 0.15% от всички финансирани проекти. "Принос" за това България да е на опашката имат куп министерства и съвети, които се справят плачевно с координацията и подпомагането на учените за участие в програмата. Такива са констатациите в извършен одит от Сметната палата на приноса на програма "Хоризонт 2020" (в периода 01.01.2013-31.12.2015) към стратегическите цели пред България в областта на науката и иновациите. 

Източник: СегаКонцесии

„Титан БКС" ООД Шумен ще изтегли всичката си налична техника и съдове за събиране на смет 23 юли 2016 г. На тази дата изтича концесионния догоовр на фирмата с Община Шумен за сметосъбиране и сметоизвозване. Фирмата разполага с 1 500 кофи, тип „бобър", които са разположени в града и ще бъдат премахнати от улиците още в първия ден след изтичане на договорните взаимоотношение с администрацията. Техниката и съдовете ще бъдат пренасочени към други градове, където „Титан" работи.

Източник: Дарик радио

Регулирана информация

На 7.07.2016 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи покана за извънредно общо събрание на акционерите на КММ АД - Шумен /4KP/ на 26.08.2016 г.

Дружества
Производство на вълнообразен картон и опаковки от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Ди Ес Смит България АД - Пазарджик   76 079  
  2   Дунапак Родина АД - Пловдив   30 688  
  3   Форт ООД - Пловдив   11 668  
  4   Витавел АД - Луковит   9 780  
  5   Графобал България АД - Своге   9 566  
  6   Темподем ЕООД - Труд   8 559  
  7   Чайка АД - Варна   6 957  
  8   Велпа 91 АД - Стражица   5 335  
  9   Стови 1 ЕООД - Труд   5 096  
  10   Фабрика за хартиени опаковки Клондайк ООД - Труд   4 984  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 07.07.2016
  Обща стойност (BGN): 2 277 327.44  
Брой търгувани компании: 28
Premium 4 279.28
Standard 2 261 139.08
АДСИЦ 5 961.14
Облигации 5 921.35
Права 26.59
Най-голяма промяна в цените
Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД - Варна 26.37 %
БГ Агро АД - Варна -5.26 %
BaSE - Акции: 1 178.28
BaSE - АДСИЦ: 19 651.08

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германо-български консорциум, в състав от немската „Нюкем Текнолъджи” (Nukem Technologies”) и четири български компании, ще изгражда първия етап от Националното хранилище за радиоактивни отпадъци (НХРАО) след подписването на договор между Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и представители от консорциума. Сумата за строителството на първия етап от хранилището е в размер на близо 72 млн. евро. Проектът се финансира безвъзмездно от Международен фонд „Козлодуй”, а средствата по грантовото споразумение се администрират от Европейската банка за възстановяване и развитие, която, съвместно с представители на ЕК, извършва перманентен мониторинг за усвояването им и управлението на проекта. Очаква се хранилището да влезе в експлоатация през 2021 г.

Източник: Монитор

Обявиха търга за строителството на още 4 станции от третия лъч на метрото - от “Овча купел” до околовръстния път при “Горна баня”. Трасето е с дължина около 4 км и прогнозната стойност на четирите подземни станции е 160 млн. лв., съобщиха от “Метрополитен”. Срокът за подаване на оферти е до началото на септември. Участъкът е разделен на две позиции с по 2 станции. Първата е на бул. “Линкълн”, втората - на бул. “Монтевидео”, третата - в “Овча купел 2”. Четвъртата е на околовръстния път, а един от изходите на метростанцията е откъм кв. “Горна баня”. При изграждането ѝ ще бъде построена и малка жп гара, на която ще спират влаковете по линията София - Перник, а при метростанция “Искърско шосе” ще има връзка с влаковете София - Пловдив. Целта е идващите от Перник да могат директно от влака да се качат на метрото.

Източник: 24 часа

Домакинствата могат да кандидатстват за безвъзмездна субсидия за подмяна на отоплителните си уреди и замяната им с уреди, които използват природен газ. Помощта е в размер на 20% от инвестицията за газифициране, но не повече от левовата равностойност на 1000 евро за инсталации с котли с висок коефициент на действие и до 1200 евро за инсталации, ползващи кондензни котли. Средствата идват от международния фонд "Козлодуй". Министерството на енергетиката сключи договори с 12 газоразпределителни дружества в страната за финансиране с 20 млн. евро на битовата газификация. За осигуряване на собствения ресурс от 80% домакинствата могат да се възползват от преференциалните кредитни продукти на Сосиете женерал експресбанк и на Първа инвестиционна банка, които се разработват специално за този проект.

Източник: Сега

Националният авиопревозвач "България ер" дължи 47.2 млн. лв. на "Летище София", а погасителният план предвижда те да бъдат изплатени до края на 2021 г., съобщи изпълнителният директор на столичната аерогара Христо Щерионов. Има споразумение за погасителен план, като наказателната лихва по него е предвидената законна лихва по просрочени задължения, т.е. ОЛП плюс 10%. Дълговете на авиопревозвача трябва да бъдат изплатени до края на 2021 г., като парите няма да постъпят при концесионера, а в държавното дружество "Летище София" ЕАД.

Източник: Капитал

Циклотронът на Александровска болница е получил лиценз за въвеждане в експлоатация. Миналата седмица стана ясно, че откритият през октомври циклотрон все още не работи. Причината е, че Агенцията за ядрено регулиране не беше издала разрешително. От агенцията са изискани допълнителни тестове, тъй като в една от точките на изследване е открита завишена радиация. След получаването на лиценза Александровка болница вече няма да внася от чужбина нужните за изследване с ПЕТ скенер изотопи. Тя ще си ги произвежда сама. Очакванията са по този начин разходите за косумативите да намалеят драстично.

Източник: News.bg       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Провеждане на ежегодна среща на ръководството на МИ със служители в СТИВ


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската централна банка (ЕЦБ) заплаши да даде Словения на съд, след като полицията иззе документи от централната банка на страната - необичаен конфликт между властите и една от най-уважаваните институции в еврозоната, предаде Ройтерс. Президентът на ЕЦБ Марио Драги изрази съжаление за конфискацията, която по думите му нарушава правните привилегии и имунитети в ЕЦБ, и призова председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да се намеси. В сряда словенската полиция претърси търговски помещения на четири места в Любляна, включително централната банка, събирайки доказателства по предварително разследване във връзка с предполагаеми нередности при банковата реформа през 2013 година. "Иззетото оборудване съдържа информация на ЕЦБ и такава информация е защитена от пряко приложимото първично право на ЕС", посочва Драги в писмо до държавния прокурор на Словения. "ЕЦБ също така ще проучи възможността за подходящи съдебни мерки според словенското законодателство", допълва президентът на ЕЦБ.

Източник: Блумберг

Америка

САЩ са експортирали през май рекордно за почти сто години количество суров петрол, според данни на службата Census Bureau. Изнесените средно 662 хиляди барела на денонощие или общо 2,8 милиона тона петрол през месеца са най-голямото количество на такъв експорт най-малко от 1920 година насам, отбелязва агенцията. Най-значителният вносител на американски суров петрол е била Канада - 308 хиляди барела на ден, следвана от - 110 000 барела и островната държава Кюрасао – 67 000 барела на ден. Други по-големи дестинации са били Великобритания с 36 000 барела на ден, Япония - 29 000 барела на ден и Италия, импортирала 23 000 барела на ден. Това голямо увеличение на експорта е свързано с отмяната на повече от 40-годишното ембарго за износ на американски суров петрол. Припомняме, на 18 декември м.г. президентът на САЩ Барак Обама подписа проекта на бюджета за текущата финансова година, който предполага отмяна на ембаргото.

Източник: Ройтерс

Азия

Китайската компания Huawei Technologies подаде патентен иск към китайското поделение на корейската технологичен гигант Samsung. Това е потвърдено от китайски съд, без да се споменават подробности за основанията и претендираната сума за обезщетение. През май Huawei внесе в съда аналогичен иск към Samsung, заради нарушени патенти, свързани с мобилни устройства и технологии за мрежови връзки. Тогава съответни искове бяха додадени в съда на Калифорния и в китайския град Шенчжен, в южната провинция Гуандун. „Samsung и притежавани от него компании, са заработили милиарди долари, продавайки устройства, в които са използвани технологии на Huawei” бе посочено в исковете. По специално става дума за това, че Samsung използва протокол за мрежова връзка, който осигурява безпроблемна работа на смартфоните в мрежи 4G LТЕ, твърдят от Huawei. Samsung използва тази технология в своите флагмански продукти, започвайки със смартфона Gаlаху S ІІ, отбелязват от китайската компания.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
07.07.2016
Dow Jones Industrial
17 895.88 (-22.74)
Nasdaq Composite
4 876.81 (17.65)
Стокови борси
07.07.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.55
Heating oil ($US/gal.)1.4200
Natural gas ($US/mmbtu)2.7600
Unleaded gas ($US/gal.)1.3700
Gold ($US/Troy Oz.)1 360.30
Silver ($US/Troy Oz.)19.80
Platinum ($US/Troy Oz.)1 089.50
Hogs (cents/lb.)0.80
Live cattle (cents/lb.)1.12

       Опознай България

Водопад “Райското пръскало”

Водопадът “Райското пръскало” се намира в резервата Джендема (от турската дума “джендем” – ад, макар, че за планинските обитатели – вълци, мечки, елени, диви кози, царски и скални орли и много други, той е рай), обхващащ целия водосбор на Бяла река, заключен между старопланинските върхове Ботев и Равнец, както и горното течение на река Тунджа и ждрелото на река Тъжа. Той е един от най-труднодостъпните резервати в България. “Райското пръскало” е най-високият водопад в България, а и на Балканския полуостров (125 м) и до него може да се стигне само пеша, за около 4 часа от местността Паниците край Калофер. Извира почти от самият връх Ботев.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.07.2016
Българска версия: 28167, Английска версия: 3027

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999