Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 25 март 2016 г., брой 4184
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(25.03.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.47768
USD/BGN   1.75348
CHF/BGN   1.79846
EUR/USD   1.1154*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Биоиновейтив АД - Варна
Българо-английска консултантска къща - Агейн АД - София
Главпроект 2001 АД - София
Голд Телеком България АД - София
Кристофф Лоджистик АД - София
Мелко Интернешънъл АД - София
Метал инжинеринг АД - Пловдив
Огняново К АД - София
Пенсионно осигурителна компания ДСК - Родина АД - София
СБХ Кариера АД - София
Строител Интест АД - София
Съгласие 04 КООП АД - Свиленград
Текон Т АД - Велико Търново
Топлофикация Бургас ЕАД - Бургас
Хилез АД - Пловдив
Юръпиън Пропъртис АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне заем в размер на 300 млн. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщиха от финансовото министерство. Предстои гаранционното споразумение да бъде ратифицирано от Народното събрание. Заемът се предоставя за срок от 9 години при 6-годишен гратисен период. Средствата могат да се използват за поддържане на ликвидността на фонда или за погасяване на задължения на фонда към държавата. Целта му е да попълни резервите на ФГВБ и ще подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране. От началото на дейността си Европейската банка за възстановяване и развитие е предоставила инвестиции общо в размер на 3,3 млрд. евро за финансиране на над 220 проекта в страната. В края на 2014 г. правителството отпусна на ФГВБ заем в размер на до 2 млрд. лв., с които финансовата институция да изплати гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка.

Източник: Econ.bg

Природният газ поевтинява и от 1 април 2016 г. домакинствата ще плащат 8.6 стотинки на киловатчас, съобщиха от "Овергаз". С това значително понижение - над 23%, цената на синьото гориво ще се доближи до нивата от 2007 година, когато киловатчас е струвал средно 8 стотинки. През последните четири години се наблюдава сериозно намаление на тарифите. Най-висока е била цената през 2012 г., когато битовите потребители са плащали по 13.2 стотинки за киловатчас енергия, произведена с природен газ. Поредното поевтиняване на синьото гориво ще намали и сметките на фирмите. Индустриалните консуматори, които ползват синьо гориво за своите производства, ще плащат 7 стотинки за киловатчас енергия от 1 април. За промишлеността електричеството струва 25.5 стотинки.

Източник: СегаКонцесии

Ивайловградското дружество „Тива“ ООД ще e новият концесионер на находище „Корумахле“ в землището на Железино. Настоящият концесионер „Геотул“ ЕООД в София прехвърля изцяло правата и задълженията си по предоставената концесия за добив на скалнооблицовъчни материали – гнайси. Фирмата ги добиваше от находището в Железино, община Ивайловград. Концесионният договор е сключен през 2007  година за срок от 25 години.

Дружества
Търговия на едро с тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Табако Трейд ООД - Пловдив   438 835  
  2   Ват 94 ООД - София   241 506  
  3   Макслогистик ЕООД - Пловдив   240 186  
  4   Табако Венчърс ООД - Пловдив   193 568  
  5   Импириъл табако дистрибуция ЕООД - София   153 597  
  6   Дюти Фрии ЕООД - София   144 888  
  7   Болкан Едвъртайзинг Енд Дистрибюшън ООД - София   121 863  
  8   Тобако Импорт ООД - София   95 467  
  9   Емдием Табако ЕООД - София   88 752  
  10   Песто ЕООД - Варна   68 189  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 24.03.2016
  Обща стойност (BGN): 451 507.95  
Брой търгувани компании: 36
Premium 160 117.38
Standard 272 700.30
АДСИЦ 18 690.27
Най-голяма промяна в цените
Булгартабак холдинг АД - София -14.00 %
Индустриален капитал - холдинг АД - София 4.32 %
BaSE - Акции: 105 877.54

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Турската Ekol Logistics ще открие своя база в България като част от експанзията на логистичния оператор в цяла Европа. Това е дванадесетата страна, където транспортната и логистична компания вече предлага услуги. Новата база в България, разположена в близост до софийското летище, ще започне да функционира в рамките на следващия месец или два. Офисът и крос-докинг складът ще бъдат на площ от 1000 кв.м. Българското дружество ще предоставя международни и вътрешни превози както за цели, така и за групажни товари. Ще бъде предлагана и складова дейност за митнически и немитнически товари. Очакванията са оборотът на българското подразделение за следващите две години да достигне 4.5 млн. евро.

Източник: Капитал

Частни съдебни изпълнители разпродават три фабрики в Пловдив и една в с. Зелениково заради борчове към банки и данъчни. Под тепетата публичните търгове са за имоти на обувната фирма „Корона” ООД, на металургичния гигант „Хелиос металург” и на шивашкия завод „Тенев спорт” ООД. И трите дружества ще се търгуват за втори път. В Зелениково също е обявен повторен търг за розоварната. Тя се води на името на Галина Матова - дъщеря на Нонка Матова. Наддаването за дестилерията, която е обявена за паметник на културата, тръгва от 389 137 лв. При предната продан през 2013 г. първоначалната цена за разпродажбата бе 171 892 лв. На „Корона” ООД, собственост на Катя и Мартин Стоянови са описани два имота. Те са в съседство с фалиралата „Флавиа” АД. Наддаването за първия имот тръгва от 103 418 лв., а за втория от 248 520 лв. Шивашкият цех на „Тенев спорт”, на ул. „Нестор Абаджиев” 45, е на Георги и Добринка Теневи. Те дължат на НАП сумата от 80 449 лв. Търгът за фабриката стартира от 540 780 лв. Двата гиганта на „Хелиос Металург” ЕООД са на бул. „Цариградско шосе” 53 и са преоценени. Техен едноличен собственик е Васил Василев. Първоначалната цена за единия комплекс тръгва от 1 033 298 лв., а за другия - от 1 224 484 лв.

Източник: Марица

Египетската компания Pharmaplast, която произвежда санитарни и хигиенни материали с основен фокус върху европейския пазар, започва производство край Сандански. Очаква се строителните дейности и оборудването да приключат до есента, а самото производство да започне до края на годината. Това ще бъде третата производствена база на компанията в световен мащаб. Инвестицията ще бъде в размер на 8 млн. евро. Очаква се в началото в предприятието да бъдат назначени около 150 души. Когато цехът заработи на пълни обороти, в него ще има общо 500 работни места. Бъдещото производство на "Фармапласт" ще се намира в имот с площ 33 хил. кв.м, като самият завод е 7 хил. кв.м. Регистрираното в края на декември акционерно дружество "Фармапласт България" е дъщерно на египетския производител на санитарни материали Pharmaplast. Новият завод ще бъде изграден на мястото на бивша производствена база на фармацевтичното предприятие "Медика".

Източник: Капитал

Интермодалният терминал в Пловдив ще заработи през август 2016 г., съобщиха от НК "Железопътна инфраструктура". Изграден е седми коловоз. Изцяло е завършена площадката за паркинга, нивелирана е, все още не е поставен асфалт. Готова е административната сграда. Започва ремонтът на пътя, който свърза Пещерско шосе с Интермодалния терминал в Пловдив. Интермодалният терминал в Пловдив е сред обектите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, предвидени за концесия. Принципалът избра в края на миналата година "Алкор" ООД, София, за изпълнител на концесионните анализи за предоставяне на концесия върху Интермодалния терминал в Южен централен район на планиране в България – Пловдив.

Източник: Строителство Градът

М+С Хидравлик АД отчита ръст на брутната печалба с 4,5% на годишна база до 2,52 млн. лв. за януари и февруари 2016 г. При Елхим-Искра АД има повишение на печалбата с 45,1% до 206 хил. лв., а при Хидравлични елементи и системи АД има спад с 8,4% до 1,15 млн. лв. брутна печалба за януари и февруари.  При Българска роза АД Карлово загубата за януари и февруари е 48 хил. лв., като само през февруари е отчетена брутна печалба от 16 хил. лв. Консолидираните продажби на Стара планина холд АД нарастват с 1,71% на годишна база до 31,2 млн. лв. за януари-февруари 2016 г.

Източник: Investor.bg       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Семинар “Как се прави бизнес с Филипини, Виетнам и Индонезия?”

Иновационен форум - 6 април 2016 г., Интер Експо Център, София

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми

B2FAIR - Двустранни бизнес срещи за създаване на партньорства в рамките на HANNOVER MESSE 2016

Двустранни срещи за създаване на партньорства по проекти и технологичен трансфер по време на HANNOVER MESSE 2016


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. април
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 05 април 2016 г., вечерен
CCNP Route - м. април 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Турската централна банка понижи един от основните си лихвени проценти в четвъртък за пръв път от над година насам. Регулаторът аргументира решението си с нестабилността на глобалните финансови пазари и направи заявка дори за още по-облекчена парична политика въпреки високата инфлация в страната. Централната банка, оглавявана от управителя Ердем Башчъ понижи лихвата по овърнайт кредитите от 10,75% до 10,5% и остави едноседмичната си репо лихва на ниво от 7,5%. Лихвата по овърнайт депозитите също остава без промяна на стойност от 7,25%. Мярката бележи стесняване на т.нар. лихвен коридор и е по-скоро изненадваща, макар че шестима от общо 15-те икономисти в анкетата на Wall Street Journal прогнозираха понижението. „В последно време волатилността на финансовите пазари се успокои до известна степен“, пише в изявлението на централната банка. „Необходимостта от по-широк лихвен коридор е понижена. В този смисъл комисията реши да вземе премерена стъпка в посока опростяване на паричната политика“, се казва още в текста.

Източник: Wall Street Journal

Америка

Най-голямото придобиване в историята на Китай се оказва под атака от САЩ. Миналия месец държавната ChemChina обяви придобиването на огромната швейцарска компания за семена и пестициди Syngenta за 43 млрд. долара. Планираната сделка обаче задейства сигнал за тревога в САЩ, където Syngenta доставя продукти на земеделския сектор и управлява съоръжения за научна и развойна дейност и производство. Чък Грасли, сенатор от ключовия земеделски щат Айова, сподели в сряда, че има опасения как сливането „може да се отрази на хранителната сигурност и дистрибуция на САЩ, тъй като хранителният и земеделският сектор са част от критичната инфраструктура на страната“. Републиканецът заяви пред местна радиостанция, че сделката може да създаде конфликт на интереси, тъй като китайското правителство не само че ще регулира биотехнологични продукти, но и ще притежава компания, която ги произвежда. Продуктите на Syngenta, които целят да помагат на земеделците да получават повече продукция от земята си, включват генетично модифицирани семена за култури, като царевица, соя и захарно цвекло.

Източник: CNN

Азия

Тайван понижи основния си лихвен процент трето поредно тримесечие, след като свитият износ не показва сигнали за възстановяване и започна да оказва негативно влияние на трудовия пазар. Централната банка понижи дисконтовата лихва с поредни 12,5 базисни пункта до 1,5%, пише в изявлението на регулатора. 25 от общо 26 икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха подобна мярка, като 22 от тях очакваха процентът да достигне 1,5 на сто. Икономиката в Тайван се насочва към свиване трето поредно тримесечие, след като износът се понижаваше през последните 13 месеца на фона на забавянето в Китай. В Азия Тайван привлича най-много инвестиции в акции и това оскъпява местния долар, което пък от своя страна поставя износителите в неизгодно положения спрямо конкурентите им в Южна Корея. Слабата търговия натежава на трудовия пазар, увеличавайки риска потреблението да отслабне. Тази година тайванската валута поскъпна с 1%, повече от основния си конкурент – южнокорейския вон. Средната лихва по новите кредити от петте най-големи банки се понижи до четиригодишно дъно през февруари (1,593%).

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
24.03.2016
Dow Jones Industrial
17 515.73 (13.14)
Nasdaq Composite
4 773.51 (4.64)
Стокови борси
24.03.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)39.59
Heating oil ($US/gal.)1.2100
Natural gas ($US/mmbtu)1.8100
Unleaded gas ($US/gal.)1.5000
Gold ($US/Troy Oz.)1 216.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.20
Platinum ($US/Troy Oz.)949.00
Hogs (cents/lb.)0.81
Live cattle (cents/lb.)1.25

       Опознай България

25 март - Благовещение

На 25 март християнската църква отбелязва деня, в който Архангел Гавраил се явява на Дева Мария, за да й съобщи, че ще стане майка на Божия син – Иисус Христос. Тази блага вест дава и наименованието на празника - Благовещение. В българската народна традиция, този ден е известен и като Благовец или “половин Великден”. Свързва се с идващата пролет. Народът вярва, че именно на 25 март долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. На този ден всяка рана зараства много бързо, и най-силната отрова губи своята сила. За пръв път трябва да се хапне нещо зелено (коприва, киселец или лапад), за да потече нова кръв в човешкото тяло.
Днес имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.03.2016
Българска версия: 28023, Английска версия: 3035

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999