Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 17 март 2016 г., брой 4178
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(17.03.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.48422
USD/BGN   1.76774
CHF/BGN   1.78452
EUR/USD   1.1064*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Булфудс АД - София
Варна Про АД - Варна
Кепитъл Консепт Лимитед АД - София
Краностроене инженеринг 97 АД - София
Металик АД - Ябланица
Ромбус България АД - Пловдив
Хилез АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За 10 години учениците от професионалните гимназии са намалели с близо 25%, заяви по време на дискусия за развитие на дуалното обучение в България Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара. Томов посочи, че най-големият проблем пред професионалното образование е липсата на интерес към него от страна на учениците. "В последните години се закриват професионални гимназии заедно с техните бази, закриват се паралелки. В същото време се създават паралелки с рекламна цел - да привлекат ученици, които обаче не съответстват на нуждите на местната икономика", каза Томов. Според проучване на Българската стопанска камара (БСК) едва около 18,5% от работодателите имат информация за въведеното наскоро в нормативната уредба дуално обучение.

Източник: Дума

България отчита 12-процентен ръст на продажбите на нови коли през февруари 2016 г. на годишна база. Продадени са 1661 нови автомобила, а през 2015 година техният брой е бил 1481. Общо за първите два месеца са били продадени 3 169 нови коли, което представлява ръст от 9,3 на сто спрямо продадените година по-рано по същото време 2 900 броя, показва статистиката на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA). В някои страни от ЕС отчитат значително по-голям растеж. Продажбите в Общността скачат през февруари средно с 14,3 на сто до малко над 1 млн. коли и браншът отчита 30-ти пореден месец на възход. За първите два месеца на годината нарастването бе от 10,1 на сто.

Източник: Investor.bgКонцесии

Над 100 000 лв. ще бъдат инвестирани в проучването на подземни богатства в три общини. Правителството одобри издаването на две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства. „Моллов – 07“ ООД, ще проучва скалнооблицовъчни материали в площта „Дари”, разположена в землището на село Кобилино, община Ивайловград. Срокът на разрешението е за една година. В проучвателните дейности дружеството ще вложи минимум 31 480 лева. Предвидени са и мероприятия по опазване на околната среда на стойност 3100 лева. Също за срок от една година „Пътинженеринг-М“ АД ще проучва строителни материали в площта „Косталево-2“, разположена в землището на село Косталево, община Враца, и село Върбешница, община Мездра, област Враца. Очакваният размер на инвестициите е минимум 72 765 лева, а на средствата за опазване на околната среда – 7277 лева.

Източник: Econ.bg

Дружества
Производство на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Свилоцел ЕАД - Свищов   78 967  
  2   Ди Ес Смит България АД - Пазарджик   76 079  
  3   Монди Стамболийски ЕАД - Стамболийски   61 777  
  4   Костенец-ХХИ АД - Костенец   60 389  
  5   Дунапак Родина АД - Пловдив   30 688  
  6   Завод за хартия Белово АД - Белово   26 704  
  7   Дунав прес АД - Русе   15 686  
  8   Унипак АД - Павликени   14 395  
  9   Форт ООД - Пловдив   11 668  
  10   Витавел АД - Луковит   9 780  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 16.03.2016
  Обща стойност (BGN): 214 330.25  
Брой търгувани компании: 31
Premium 33 709.45
Standard 138 262.55
АДСИЦ 35 246.10
Облигации 7 112.15
Най-голяма промяна в цените
Фонд имоти АДСИЦ - София 21.43 %
Булгартабак холдинг АД - София -18.46 %
BaSE - Акции: 3 133.81

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Най-големият работодател в аутсорсинг индустрията в България TELUS International Europe планира да отвори още 500 работни места в България до края на годината. По-голямата част от тях ще бъдат в Пловдив, където компанията се мести в нов офис. Резултатите на TELUS International Europe за 2015 г. са повече от добри - приходите бележат ръст от 73% на годишна база, достигайки 39.7 млн. евро, като в момента  компанията разполага с 19 000 кв. м. работна площ в 5 града в Европа. Компанията  планира мащабно разрастване в България и Румъния през 2016 г. В България работят над 39 000 души в аутсорсинг сектора, като 90% от заетите в бранша са на възраст под 35 години.

Източник: Money.bg

След поредицата инциденти през последните години в държавни и частни заводи от военнопромишления комплекс (ВПК) правителството реши да ги вкара в списъка със стратегически обекти за националната сигурност. За целта МС създаде отделен раздел "Икономика" в постановлението за определяне на стратегическите обекти. В списъка попадат ВМЗ-Сопот, "Арсенал" - Казанлък, "Дунарит" - Русе, "Емко" - София, "Оптикс" - София, "Оптикоелектрон груп" - Панагюрище, "Авионамс" - Пловдив, "Аркус" - Лясковец, "Самел-90" - Самоков, "Експал България" - Габрово, и "Черно море" - Варна.Направена е и промяна в постановлението, според която ръководителите на стратегически обекти отговарят за изпълнението на мерките за защитата им. Това изцяло ще промени начина на охрана на заводите от ВПК, тъй като те ще бъдат проверявани и от ДАНС, и от МВР. Голяма част от съществуващите в момента стратегически обекти се пазят от служители на вътрешното министерство.

Източник: Сега

Дружеството "Параходство Български морски флот", което е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, се оказа собственик на два етажа от сградата на Министерството на транспорта на ул."Гурко" 5, които сега държавата ще изкупи. Министерството на транспорта ще заплати около един милион евро на частното дружество, за да откупи тази част от имота, който в момента ведомството обитава. През 1999 г. е взето решението за приватизация на държавното дружество "Параходство Български морски флот". При подготовка на документите са извадени петият и седмият етаж от административната сграда на Министерството на транспорта от капитала на БМФ. Сделката обаче не е довършена, защото нямало вписване в Търговския регистър. През 2011 г. частното вече дружество открива този пропуск и завежда дело срещу държавата с искане да му предостави достъп до двата етажа или да заплати имотите. Решението на Върховния касационен съд е, че имотите са собственост на фирмата на Домусчиеви.

Източник: Дума

Заводската централа ТЕЦ Свилоза, в която акционер е търговецът на електроенергия "Енерджи маркет, ще разшири мощностите си за производство на електроенергия с нови 58 мегавата. Централата се издържа основно от продажбата на комбинирана електроенергия (производство на топло- и електроенергия от едни и същи мощности) на Националната електрическа компания (НЕК). Инвестицията в новата кондензационна турбина, която е производство на Siemens, е на стойност 36 млн. лв. Съоръжението е с 10% по-ефективно от останалите и ще доведе до спестяването на емисии. То обаче ще произвежда само електроенергия, която ще се използва за собствени нужди и продажба на свободния пазар. Самата централа има и лиценз за търговия с електроенергия от 2013 г. С новото съоръжение електрическа мощност на централата ще достигне общо 178 мегавата, а топлинната ще се запази на 280 мегавата.

Източник: Капитал

Срокът за подаване на писма за интерес към придобиването на 100% от капитала на Търговска банка "Виктория" ЕАД е 18 април 2016 г., съобщават синдиците на Корпоративна търговска банка. Консултант по продажбата е "АФА" ООД. Процедурата по нея ще се извърши на три етапа: подаване на писма за интерес; подаване на необвързващи оферти, изготвени на база информационен меморандум и накрая подаване на обвързващи оферти и сключване на сделка.

Източник: Монитор       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Как се прави бизнес с Китай? Практически съвети и възможности за ефективно сътрудничество.

Семинар “Как се прави бизнес с Филипини, Виетнам и Индонезия?”

Иновационен форум - 6 април 2016 г., Интер Експо Център, София

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми

B2FAIR - Двустранни бизнес срещи за създаване на партньорства в рамките на HANNOVER MESSE 2016

Двустранни срещи за създаване на партньорства по проекти и технологичен трансфер по време на HANNOVER MESSE 2016


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. април
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 05 април 2016 г., вечерен
CCNP Route - м. април 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Британското правителство понижи прогнозите си за икономическия ръст и за инфлацията в страната. Икономиката в Обединеното кралство се очаква да бъде по-слаба през идните три години, тъй като глобалната несигурност продължава да тежи на перспективите за ръста на БВП и на потребителските цени. Това заяви министърът на финансите Джордж Озбърн при представянето на бюджета в сряда. Прогнозният годишен ръст на БВП през 2016 г. е понижен с 0,4 процентни пункта до 2%. Очакванията за 2017 г. са понижени от 2,5 до 2,2% ръст. Ревизирана надолу е и прогнозата за 2018 г., когато вместо с 2,4% икономиката ще нарасне с 2,1 на сто. Такъв ще бъде и темпът на икономическа експанзия през 2019 и 2020 г., смята Министерството на финансите. Озбърн предупреди, че по-слабата глобална икономика, колебанията на финансовите пазари и посредственият ръст на производителността в развитите държави ще тежат на глобалното търсене.

Източник: WBP Online

Америка

На фона на цялостното стопляне на отношенията между Вашингтон и Хавана администрацията на президента на САЩ Барак Обама обяви промени на дългогодишните санкции, наложени върху Куба. Те ще легализират за първи път от десетилетия насам възможността американски граждани да си купят и да изпушат кубинска пура, докато са в чужбина. Съобщението на Министерството на търговията на САЩ, което идва след наскоро обявеното облекчаване на ограниченията за пътуване между САЩ и Куба, ще узакони американците, които пътуват до трета страна – като Франция или Великобритания например, да си купят кубинска пура, докато се намират в чужбина. Досегашните търговски рестрикции позволяваха на американски граждани, които пътуват легално до Куба, да се връщат с кубински пури на стойност до 100 долара, което не е много. Според списанието Cigar Aficionado една типична кутия с кубински пури съдържа 25 броя и се продава на цени над 100 долара.

Източник: Associated Press

Азия

Moody’s Investors Service промени възгледите си спрямо кредитните рейтинги на банките в Саудитска Арабия от „стабилни“ на „негативни“ на фона на очакванията, че лошите кредити ще нараснат в следващите от 12 до 18 месеца заради ниските цени на петрола и правителствени разходи. Делът на лошите кредити ще се покачи до около 2,5% за периода от „твърде ниските средни 1,4% към септември 2015 г.“, коментира вицепрезидентът в рейтинговата агенция Оливие Пани. Освен това банките ще останат изложени на риск от неплащане на кредити, дължащ се на техните „постоянно високи експозиции към един контрагент“. Икономическият растеж на Саудитска Арабия ще се забави до 1,5% през 2016 г. и 2% през 2017 г. от очаквания за 2015 г. ръст от 3,4 на сто заради влиянието на ниските цени на нефта, смятат от Moody’s. Растежът на банковите кредити ще се забави до между 3 и 5% през 2016 г. от 8% през 2015 г. и 12% през предходната година.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
16.08.2016
Dow Jones Industrial
17 325.76 (74.23)
Nasdaq Composite
4 763.97 ()
Стокови борси
16.08.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)39.01
Heating oil ($US/gal.)1.2400
Natural gas ($US/mmbtu)1.8900
Unleaded gas ($US/gal.)1.4200
Gold ($US/Troy Oz.)1 258.80
Silver ($US/Troy Oz.)15.61
Platinum ($US/Troy Oz.)979.40
Hogs (cents/lb.)0.84
Live cattle (cents/lb.)1.31

       Опознай България

Св. Алекси – Божи човек

На 17 март Християнската дърква почита паметта на Св. преподобни Алексий, човек Божи. Той е роден в древен Рим по времето на управлението на Теодосий Велики. Родителите му решили да го оженят рано, въпреки неговото намерение да се отдаде на Бога. Преди сватбата си Алекси получил видение – явил му се Св. Павел, като му казал: “Този, който обича баща и майка повече от мен не е достоен за мен.” Пред самия олтар Алекси погледнал кръста с угризения, след което безмълвно напуснал църквата като изоставил всичките си близки. Осемнадесет години той живял в манастир в Сирия. Там той станал много уважаван свети човек, чието тържествено и безмълвно посвещение често било тема на много дискусии не само между монасите, но и в обществото, на което служел. Всичките години светеца в името на неговото обещание изкарал в мълчание и укривал своята самоличност. Наказанията и лишенията, на които сам се подложил, заради колебанието си били прекалено жестоки и забулени в мълчание. Званието “Божи човек” той получил след смъртта си поради неговото себеотрицание и пълно отдаване в служба на Бога.
Днес имен ден имат Алекси, Алекса, Алеко, Алексей.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.03.2016
Българска версия: 27891, Английска версия: 3035

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999