Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 10 март 2016 г., брой 4172
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(10.03.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.53559
USD/BGN   1.78240
CHF/BGN   1.78159
EUR/USD   1.0973*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Агро инвест корпорация АД - София
Арчър Айдиас АД - София
БСТ-България АД - Стара Загора
Икар В 04 АД - София
Камчия АД - Варна
Кармако холдинг АД - София
Оранжерии-Джулюница АД - Джулюница
Пазарджик Български търговски мениджмънт АД - Пазарджик
Сирма Приста АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

По данни на Електроенергийния системен оператор само за първите три месеца на 2016 година спадът в износа на електроенергия е над 48%. От януари до март 2015 година са изнесени 1 921 218 МВтч, през първите три месеца на тази година те са едва 995 025 МВтч. Основните компании на пазара на електроенергия в България са НЕК и ТЕЦ „Марица Изток” 2.

Източник: Труд

10 тренировъчни предприятия към училища ще подпомагат обучението по предприемачество, предвижда планът за 2016 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот (2014-2020), изготвен от просветното министерство и пуснат за обществено обсъждане.  Целта на изграждането им е да се повиши привлекателността и качеството на професионалното образование у нас, като се разшири обучението по предприемачество. 4 от школата трябва да са по изкуствата, а едно от тях - да е спортно.

Източник: СегаПриватизация

Министерският съвет даде съгласието си да бъдат продадени на търг недвижими имоти, собственост на „Земинвест” ЕАД. Дружеството е със 100% държавно участие в капитала и правата в него се упражняват от министъра на земеделието и храните. Паричните средства от продажбата на терените и сградите в Поморие, Карнобат, Шабла, София и с. Септемврийци (стопански дворове, конюшни, ветеринарни лечебници) ще останат в търговското дружество, като с тях се предвижда възстановяване на техническото състояние на стопанисваните водоеми, въвеждането им в редовна експлоатация и подобряване на сигурността. „Земинвест” ЕАД ще пристъпи към продажбата с начална цена не по-ниска от пазарната стойност, определена от независим оценител, сертифициран от Камарата на независимите оценители в България.

Източник: Profit.bg

Концесии

Офицерският плаж, плажът на квартал "Аспарухово" и плаж "Кабакум юг" във Варна могат да останат без концесионери, защото са икономически неизгодни. След прекратяването на концесията на тези три плажа единствената реална възможност за поддържането им е областният управител на Варна да намери наематели на пясъчните ивици преди началото на сезона. Другият вариант е те да бъдат обявени за неохраняеми.

Източник: Дума

Дружества
Производство на прясно или замразено месо, без месо от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч   129 329  
  2   Месокомбинат Русе АД - Русе   72 814  
  3   Ники Мес 2013 ЕООД - Лясковец   43 870  
  4   Агрокомерс 98 ЕООД - Търговище   21 491  
  5   Унитемп ЕООД - Войводиново   19 496  
  6   Братя Къртеви ООД - Радиново   16 784  
  7   Месокомбинат Свищов ООД - Свищов   16 098  
  8   Надежда М ООД - Бяла-Рс   15 570  
  9   Интермес ООД - София   12 031  
  10   Месо и месни продукти Жар ЕООД - Варна   11 714  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 09.03.2016
  Обща стойност (BGN): 306 031.43  
Брой търгувани компании: 34
Premium 20 684.11
Standard 66 383.89
АДСИЦ 5 825.29
Облигации 204 798.33
Права 8 339.80
Най-голяма промяна в цените
Фонд имоти АДСИЦ - София 13.33 %
Параходство Българско речно плаване АД - Русе -13.14 %
BaSE - Акции: 988.66

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Сертификат за инвестиция клас „А“ получи „Интегрейтид Микро-електроникс България” ЕООД. Сертифицираният инвестиционен проект предвижда разширение и оптимизиране на технологичните и логистични мощности на компанията в Ботевград, а размерът на инвестицията възлиза на над 7,6 млн. лв. Очаква се след реализацията на проекта да бъдат разкрити над 400 нови работни места в сферата на автомобилостроенето в района на Ботевград. Фирмата се занимава с производство на електронни платки, като 92% от продукцията е за целите на автомобилната промишленост, а останалата част - за потребителския сектор. „Интегрейтид Микро-електроникс България” ЕООД в Ботевград е поддоставчик и производител на електронни компоненти и услуги за производителите на оригинални електронни и електрически части и устройства за автомобилния, индустриален и битов сектор.

Източник: Investor.bg

Консорциум, воден от J.P. Morgan Securities, е избран да предостави 650 млн. евро заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Преди подписването на договор с кредитора ще има преговори за подобряване на офертата, още повече че държавното дружество си е запазило правото да работи и с класирания на второ място конкурент - консорциум около Citibank, който не за пръв път показва готовност да финансира държавната енергетика. Това е вторият опит на БЕХ да осигури средствата, необходими за погасяване на дълговете, които Националната електрическа компания (НЕК) е натрупала към "Ей И Ес ЗС Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", оттам и държавните "Мини Марица-изток".

Източник: Капитал

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова спря поръчка на ТЕЦ „Марица-изток“2 на стойност 29 280 900 лв. без ДДС, възложена на "Водстрой 98" с предмет "Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на Главната командно-контролна система за сигурност по част от периметъра на северната дъга и прилежащите й обекти". Предметът на договора включва - външна физическа ограда, главен команден и контролен център, преустройство на административни офиси и други.

Източник: Труд

В cвищoвcкoтo ceлo Бългapcкo Сливoвo ce пoдгoтвя изгpaждaнeтo нa пъpвaтa бългapcкa фepмa зa oтглeждaнe нa cкapиди. Инвecтитop e мecтнaтa фиpмa “Билянa” ООД, кoятo e c пpeдмeт нa дeйнocт cвинeкoмплeкcи. Плaнoвeтe ca тя дa e пилoтeн мoдeл и гoдишнo дa пpoизвeждa пo 20 тoнa cкapиди, кoитo дa се пpoдaвaт нa вътpeшния пaзap. Кoмиcиятa зa зeмeдeлcки зeми към Миниcтepcтвoтo нa зeмeдeлиeтo и хpaнитe е yтвъpдила плoщaдкaтa зa пpoeктиpaнe нa cкapидeнaтa фepмa в Бългapcкo Сливoвo. Tя щe e въpхy 28 406 квaдpaтни мeтpa oбщинcкa зeмя в мecтнocттa Кpивyлкa. Плaниpaнaтa пъpвoнaчaлнa инвecтиция в cкapидeнaтa фepмa кpaй Свищoв e дo 1 милиoн лeвa.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дестилерия за преработка на лавандулов цвят ще бъде изградена в Добричка община. Депозирано е инвестиционно предложение на частно дружество. В производствената база в село Попгригорово се очаква да бъдат добивани около 2730 литра лавандулово масло от 210 декара собствени насаждения и 1170 литра от изкупени суровини през сезона. Инвеститорът ще преработва за около 20 дни реколтата от лавандула. Лавандуловото масло намира широко приложение в парфюмерийно-козметичната индустрия и в медицината, се посочва в инвестиционното предложение. След преработка на лавандуловия цвят получената суха маса ще се използва за торене. Новата база ще бъде изградена върху терен от 8 декара в землището на селото и ще разполага с производствена сграда, склад за подготовка на продукцията и навес.

Източник: БТА

И третият опит за продажбата на фалиралият мол "Странд" в Бургас се провали. Нито един кандидат – купувач не е проявил интерес в регламентирания срок, който изтече на 8 март 2016 г. Първият опит за продажба беше през октомври 2015 година с начална цена от 33.3 млн. лв. Последва втори опит за продажба при цена 26.6 млн. лв, също неуспешен. "Странд" е първият мол от открит тип в България. Парцелът, върху който е изграден се намира в местността "За Баните" (бивша "Лъджа йолу") и е с площ 29114 кв. м."Странд" е първият и до момента единствен проект на ZBS в България. Търговският център е с РЗП 60 000 кв. м, от които 30 000 кв. м. отдаваема площ. Разполага и със 760 паркоместа. Предстои да бъде насрочен нов търг за продажбата на "Странд".

Източник: Строителство Градът       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Как се прави бизнес с Китай? Практически съвети и възможности за ефективно сътрудничество.


Предстоящи събития

Обучение: Актуализирани ръководства по прилагане на Наредба №7 - 11 март 2016 г.

Международни брокерски срещи в областта на ИКТ - FUTUREMATCH 2016 @ CEBIT, Хановер, 14-18 март 2016 г.

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми

B2FAIR - Двустранни бизнес срещи за създаване на партньорства в рамките на HANNOVER MESSE 2016

Двустранни срещи за създаване на партньорства по проекти и технологичен трансфер по време на HANNOVER MESSE 2016


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. февруари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 30 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 5 март 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Всички алтернативи на членството на Великобритания в Европейския съюз рискуват да навредят на конкурентоспособността на финансовата индустрия в Лондонското сити, въпреки че евентуален сценарий Brexit няма да бъде пагубен за икономиката на страната, обяви британското финансово лоби TheCityUK. Коментирайки възможните последствията от Brexit, TheCityUK каза, че е възможно да бъде постигнато споразумение за финансови услуги между Великобритания и ЕС, но съдържанието му би било доста несигурно. Преговорите ще отнемат много време и блокът може да престане да третира Великобритания като по-слабо регулиран "офшорен" център, отбеляза организацията TheCityUK, чиито основни задачи са да лобира за британския сектор на финансовите услуги. Ние няма да видим нищо, което би дало на Великобритания същото ниво на влияние, както при оставането ѝ като член на ЕС, посочи пред Ройтерс шефът на организацията Крис Къмингс.

Източник: Ройтерс

Америка

Канадският щат Онтарио възнамерява да пусне пилотен проект за безусловен базов доход (ББД). Както става ясно от проектобюджета за 2016 г., в рамките на проекта някои граждани на щата трябва да получават ББД. С експеримента трябва да се установи дали „безусловен базов доход може да надгради успехите, които са били постигнати чрез политиката на минимална работна заплата и по-високите обезщетения за деца, и да предложи по-голяма стабилност и предвидима подкрепа за днешния динамичен пазар на труда". Пилотната програма е част от по-широкообхватен пакет от мерки, с които следва да се създадат по-хуманни условия в канадската провинция. Дали ББД означава благосъстояние за всички? Не е задължително. Критици на проекта се съмняват във възможността за финансиране на тази радикална реформа за социални помощи. За да се поемат разходите, са нужни огромни повишения на данъците и съкращения на други социални програми.

Източник: Associated Press

Азия

Японският индустриален конгломерат Toshiba е дал на Canon ексклузивни права за преговори за придобиване на подразделението му за медицинско оборудване, съобщава Reuters. Решението идва след много оспорвано наддаване за тези активи, като според информацията на агенцията офертата на Canon в крайна сметка е надминала 700 млрд. йени (6.2 млрд. щатски долара). Подразделението Toshiba Medical Systems бе обявено за продажба, за да се осигури финансиране за преструктурирането на групата. Toshiba трябваше да предприеме реформи в структурата си след избухването на скандала за счетоводни нарушения на стойност 1.3 млрд. долара. Компанията е получила голямо количество оферти, най-вече от японски фирми, произвеждащи камери, копирни машини и устройства за диагностика, като Fujifilm Holdings и Konica Minolta. Toshiba Medical Systems е вторият най-голям производител на машини за компютърна томография, освен това има силни позиции на пазара на системи за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и рентгенови снимки.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
09.03.2016
Dow Jones Industrial
17 000.36 (36.26)
Nasdaq Composite
4 674.38 (25.55)
Стокови борси
09.03.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)38.29
Heating oil ($US/gal.)1.2300
Natural gas ($US/mmbtu)1.7700
Unleaded gas ($US/gal.)1.4700
Gold ($US/Troy Oz.)1 251.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.32
Platinum ($US/Troy Oz.)982.00
Hogs (cents/lb.)0.72
Live cattle (cents/lb.)1.37

       Опознай България

Ден на Холокоста в България

10 март е обявен за "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството" с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени. През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните-членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава според нейната национална история. В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.03.2016
Българска версия: 27891, Английска версия: 3036

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999