Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 25 януари 2016 г., брой 4140
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(25.01.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.59191
USD/BGN   1.80961
CHF/BGN   1.78615
EUR/USD   1.0808*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.01%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Екип-98 Холдинг АД - София
Емвеко АД - София
Калба АД - София
Пластмасови изделия АД - Средец - Бс
ТЕЦ Свилоза АД - София
Фактори АД - София
Хил АД - Берковица
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е на 3-о място в ЕС по нисък дълг, показват данни на Евростат. Той е 26,9% от БВП към края на третото тримесечие на 2015 г. По-нисък дял към БВП имат само Естония - 9,8%, и Люксембург - 21,3 на сто. В челото на класацията по висок дълг пък са Гърция - 171% от БВП, Италия - 134,6%, и Португалия - 130,5 на сто. България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг спрямо второто тримесечие на 2015 г. Той е свит с 1,3% от БВП, като по-добър резултат имат само Ирландия и Италия.

Източник: 24 часа

Тенденцията за увеличаване на вноса на зеленчуци в България се запазва и през 2015 година. Общият внос на пресни зеленчуци през първите десет месеца на 2015 г. нараства с 18% спрямо същия период на предходната година, до 190,9 хил. тона, според предварителни данни на НСИ. Най-голям принос за увеличение на общия внос на пресни зеленчуци има при традиционни за производството ни зеленчуци като картофите и доматите – съответно с 29,8% и 33,6%, както и на сладките пиперки – с 28%. През разглеждания период по-чувствително намаление се отчита при вноса на лук – с близо 10%.

Източник: ДумаДружества
Производство на напитки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България АД - София   305 094  
  2   Загорка АД - Стара Загора   140 211  
  3   Каменица АД - Пловдив   139 325  
  4   Карлсберг България АД - София   93 304  
  5   Винпром Пещера АД - Пловдив   91 529  
  6   СИС Индустрийс ООД - София   74 589  
  7   Нова Трейд ЕООД - Съединение - Пд   52 760  
  8   Бутилираща компания-Горна Баня ООД - София   43 645  
  9   Вин.С.Индустрийс ООД - Церковски   27 028  
  10   Черноморско злато АД - Поморие   23 710  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 22.01.2016
  Обща стойност (BGN): 167 726.96  
Брой търгувани компании: 29
Premium 105 926.24
Standard 44 707.97
АДСИЦ 17 092.75
Най-голяма промяна в цените
Фонд имоти АДСИЦ - София -11.76 %
Синергон холдинг АД - София 7.96 %
BaSE - Акции: 14 671.77

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германската компания за автомобилни компоненти Kostal  изгради втора производствена база в Смолян. Заводът, който официално заработи на 17 декември 2015 г., се намира в сградата на бившия цех за бутилиране на бира в града, а имотът е поделен с логистичната фирма "Ариека". Вложените в оборудване 6 млн. лв. са част от по-голям инвестиционен план, който предвижда още 15 млн. лв. инвестиция през 2016 г. Инвестициите през тази година ще бъдат насочени към изграждането на нови производствени линии и технологично оборудване. До края на миналата година общите вложения на Kostal в България са 37 млн. лв. В момента служителите на "Костал България" са почти 700, а във фабриката се правят части за водещи производители в сектора като Volskwagen Group, Ford, FIAT, Bentley, Lamborghini, Porsche, а също и BMW и Daimler. Новият завод в Смолян вече е въведен в експлоатация и се очаква през 2016 г. там да бъдат разкрити около 100 работни места - основно технически специалисти и в администрацията. С втората си производствена база "Костал" ще увеличи малко производствения си капацитет, но основната цел е оптимизирането на логистичните и транспортните разходи на дружеството, които през 2014 г. според отчета на компанията са за близо 3.8 млн. лв. при негативен финансов резултат на "Костал" за същата година от 431 хил. лв.

Източник: Капитал

Делян Пеевски е собственик на новата сграда на Би Ти Ви. Чрез дружеството "Балканска медийна компания", в което е съсобственик с майка си Ирена Кръстева, депутатът е придобил от "БТВ медиа груп" новопостроената централа на телевизията в столичния квартал "Манастирски ливади". Срещу близо 25.5 млн. лв. или 13 млн. евро дружеството на Пеевски - Кръстева се сдобива със сградата, специално проектирана с телевизионни студиа, месеци след като получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие "Елит медиа България", което излъчва Канал 3.

Източник: Дневник

Момина крепост АД няма да се влива в Софарма АД. На 22 януари 2016 г. Софарма е внесла в Комисията за финансов надзор подписаното от двете компании споразумение за прекратяване на договора за преобразуване чрез вливане на великотърновското дружество. В началото на октомври фармацевтичната компания и производителят на медицински изделия за еднократна употреба скрепиха преобразуването чрез договор. Предвиждаше се цялото имущество на Момина крепост да премине към Софарма, като фармацевтичната компания трябваше да стане негов приемник. От своя страна се планираше след това великотърновското дружество да се прекрати без ликвидация.

Източник: Investor.bg

На Общо събрание на 19 януари 2016 г. акционерите на "Софийска вода" АД са избрали за членове на съвета на директорите Фредерик Фарош и Арно Валто де Мулиак като представители на френската "Веолия" на мястото на Бруно Рош и Гиорги Палко. По предложение на Столична община Стефан Пелтеков и Цветан Гергов са сменени от Милена Ценова и Бисер Дамяновски. Фредерик Фарош е назначен за председател на съвета на директорите, а Арно Валто де Мулиак - за изпълнителен директор.

Източник: Дневник

"Билла България" получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да придобие обект на веригата "Магазини Европа" в София. Според комисията сделката няма да се отрази на конкурентната среда, тъй като концентрацията засяга само един обект. Веригата "Магазини Европа" е на Христо Ковачки и от години има сериозни затруднения, намален асортимент и проблеми с плащанията. "Билла", от друга страна, откри през последните седмици пет магазина в София и страната. Повечето от тях са бивши обекти от веригата "Пени" (Penny), която се оттегли от България.

Източник: Капитал

"Елкабел" има готовност да започне изграждането на нов завод в Бургас. Инвестиция за него ще бъде над 35 млн. евро. Технологичният проект за обекта е готов, като до края на следващия месец се очаква да излезе неговият подробен устройствен план. Решенето дали ще стартира изграждането на обекта сега, или на по-късен етап, е на надзорния съвет", каза изпълнителният директор на дружеството инж. Димитър Паскалев. Очакванията са след построяването на новия завод, който ще работи паралелно с досегашния, да бъдат наети още 100 служители. Към този момент в предприятието работят около 300 души. Предприятието ще открие в началото на февруари нова търговска база в Пловдив на мястото на бившия мотокарен завод. В изграждането на търговския обект са вложени 3.5 млн. лв.

Източник: Бургас - днес и утре       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

ЕК набира проектни предложения за включване в информационния портал по плана “Юнкер“.


Предстоящи събития

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. февруари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 30 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 5 март 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Продажбите на дребно във Великобритания се понижават на месечна база през декември с най-бърз темп от септември 2014 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от Националната статистическа служба. Понижението в размер на 1% до голяма степен се дължи на топлото време и слабото търсене на дрехи, както и на по-ранните разпродажби, които доведоха до ръст през ноември от 1,3%. Прогнозите бяха за по-ограничен спад през последния месец на 2015 г. - около 0,3%. Продажбите на дрехи, обувки и текстилни изделия се свиват с 6,2% през декември. Данните показват, че е възможно британската икономика да губи инерция. Тази седмица управителят на Английската централна банка Марк Карни сигнализира, че заради глобалните рискове увеличаване на лихвените проценти едва ли ще има скоро. Ставките са на рекордно ниско ниво от 0,5% от 2009 г. „Това са слаби данни“, казва Роб Карнел, главен международен икономист в ING Bank в Лондон.

Източник: Блумберг

Америка

Акциите на компанията за издаване на кредитни карти American Express Co. (AmEx) се сринаха, след като прогнозата за приходите ѝ през настоящата година разочарова инвеститорите и пазарите. Ценните ѝ книги изгубиха 3,7% от стойността си до 60,35 долара за акция, след като от AmEx посочиха, че доходността за инвеститорите ще достигне между 5,40 и 5,70 долара за акция. Въпреки че тази сума е по-висока от медианната прогноза за приходите на компанията, в нея се включват очакваните приходите от 1 милиард долара от продажбата на Costco, което означава, че приходите „ще бъдат по-слаби от очакваното, а не по-високи“, обяснява анализаторът от Argus Research Стивън Бигар. Към момента главният изпълнителен директор на AmEx не е посочил стойността на сделката за Costco, припомня Reuters.Това ще е четвърти стратегически партньор, който AmEx губи, след като миналата година се раздели с Fidelity Investments, Costco Wholesale Corp. и JetBlue Airways Corp.

Източник: Ройтерс

Азия

Китай и Египет подписаха споразумения за 15 млрд. долара, преди президентът Си Дзинпин да отпътува за Иран, където приключва посещението си в Близкия изток, чиято цел е да заздрави дипломатическите отношения в един от най-волатилните региони. China Railway Group Ltd. е част от консорциум от компании, които спечелиха проект за изграждане на жп линия в Египет за 1.1 млрд. долара, докато China State Construction Engineering Corp. подписа договор на стойност 2.7 млрд. долара за строеж на конгресен център, офиси на правителството и парламента. 5-дневното пътуване на Си Дзинпин в Саудитска Арабия, Египет и Иран, което е първото му посещение в Близкия изток, след като дойде на власт през ноември 2012 г., маркира 60-годишната връзка между Пекин и Арабската лига. Сделките са част от стратегията на Китай „Един пояс, един път“, насочена към заздравяване на икономическите и транспортни връзки в Евразия, като същевременно целта е да се подчертае все повече профилът на Китай като глобална сила.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
22.01.2016
Dow Jones Industrial
16 093.51 (210.83)
Nasdaq Composite
4 591.18 (119.12)
Стокови борси
22.01.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)32.44
Heating oil ($US/gal.)1.0200
Natural gas ($US/mmbtu)2.1300
Unleaded gas ($US/gal.)1.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 102.00
Silver ($US/Troy Oz.)14.11
Platinum ($US/Troy Oz.)837.80
Hogs (cents/lb.)69.00
Live cattle (cents/lb.)133.85

       Опознай България

Българско Национално Радио

Днес Българското Национално Радио празнува своя рожден ден. През 1927 г. се създава първото радиотехническо сдружение в България. През 1930 г. инициативни българи, между които проф. Асен Златаров, Елин Пелин, инж. Георги М. Георгиев и др., създават движение за образуване на кооперация, която да поиска разрешение за концесия за радиоразпръскването в България. На 30 март същата година се свиква учредително събрание на кооперация “Родно радио”. Отпусната е сграда в София и през юни 1930 г. започват излъчванията на “Родно радио” в часовете 18.00-20.00 часа на вълна 329 м. На 25.01.1935 г. Министерският съвет в Царство България издава наредба, която е одобрена с указ на цар Борис ІІІ от 25.01.1935 г., с която радиоразпръскването в България става държавна собственост. Регионалните радиостанции в градовете София, Варна и Стара Загора оформят държавното радио на България. За началник на радиоразпръскването в България и за ръководител на Радио София е назначен Панайот Тодоров (Сирак Скитник). Постепенно започва да се оформя обликът на съвременно радио, разширяващо обхвата на програмите си. На 3 септември 1935 г. в програмата на радиото за първи път звучи изпълнение на “Оркестър на студиото на Радио София”, станал известен по-късно като салонен оркестър на Радио София. През есента на същата година се появява в ефир и “Джаз оркестър на Радио София”. От 1 май 1937 г. започват да се излъчват емисии за чужбина на италиански, немски, френски, английски и есперанто. От самото си създаване БНР е безспорен фактор в културния, политическия и обществен живот на България.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.01.2016
Българска версия: 27887, Английска версия: 3041

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999