Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 05 ноември 2009 г., брой 2569
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(05.11.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.18871
USD/BGN   1.32500
CHF/BGN   1.29414
EUR/USD   1.4761*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.61%  

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Онлайн резервация на хотел в България
Вилно селище Имението при дъба - Дебели лаг
Специални оферти за 8 декември, Коледните и Новогодишните празници
Вилно селище Имението при дъба - Дебели лаг
OK-Booking. com участва в конкурсa БГ сайт 2009
Гласуване на публиката
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!Общи събрания днес
  Мура-Боровец АД - Боровец
Феромагнит АД - Перник
Курило-метал АД - Нови Искър
ВИ - 2 АД - София
Вита Ми Холдингс АД - София
Вилни селища-Боровец АД - Боровец
Корект-98 АД - Хитрино
Костенец-ХХИ АД - Костенец
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Индексът на цените на производител през септември спрямо август се понижава с 0,4 на сто в еврозоната и с 0,7 в Европейския съюз като цяло, показват данните на Евростат. През август на месечна база цените на производител се повишиха с 0,5 на сто и в еврозоната и в ЕС. През септември спрямо август сред страните, за които има налични данни, най-голямо повишение на цените на производител на съответния вътрешен пазар е регистрирано в България (1,2 процента), следвана от Естония (0,4 на сто), Кипър и Словения (0,3 процента и в двете държави).

Източник: Дарик радио

Банковата система у нас регистрира печалба от 621 млн. лв. от началото на годината до края на септември, показват данни на БНБ. Спрямо година по-рано, когато общата печалба на трезорите у нас е 1,11 млрд. лв., това е спад от 44 на сто. От 29-те банки, включени в данните, единствено Емпорикибанк и Алфабанк регистрират загуба от съответно 4,96 млн. лв. и 46,79 млн. лв. Всички останали трезори у нас завършват деветмесечието с положителен резултат, но при повечето от тях има спад на печалбата спрямо 2008 г., като при някои намалението е над 50 на сто.

Източник: Монитор

Европейската перспектива пред Сърбия - възможности за икономическо сътрудничество и добросъседство
Теодора Каменова

Отношенията между Сърбия и България, особено в последното десетилетие, съвсем не сa типични за развитието на едно добро регионално сътрудничество. Въпреки, че двете страни имат установени дипломатически отношения от 130 години, те не се характеризират с пълноценен диалог и сътрудничество поради редица исторически и геополитически причини. Кои са въпросите от първостепенна важност, които двете правителства трябва да вземат под внимание в своите бъдещи разговори? Какви стъпки може да предприеме България с цел оптимизирането на отношенията с Република Сърбия?    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Концесии

Правителството даде четири разрешителни за проучване на залежи на подземни богатства. За една година Канит ООД ще проучва възможностите за добив на индустриални минерали от площ Ринга на територията на гр. Шивачево. Дружеството ще вложи в геологопроучвателни дейности 85 хил. лв. АС-Стоунс ООД получава 6-месечно разрешение за проучване на строителни материали в площ Голаша в землището на общините Николаево и Стара Загора. Инвестиционният план възлиза на 62 хил. лв. Успех АД ще може да проучи за една година наличието на строителни материали в площта Лита край Луковит. Очакваният размер на инвестициите там е 88 407 лв. Минерал ООД ще проучва наличието на строителни материали в площта Голия рид в област Сливен, за което ще вложи 27 900 лв.

Източник: Пари

Дружества
Производство на кокс, рафинирани нефтопродукти и ядрено гориво
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Лукойл Нефтохим Бургас АД - Бургас   6 921 481  
  2   Приста Ойл Холдинг ЕАД - София   174 422  
  3   Полисан АД - Русе   47 402  
  4   Българска петролна рафинерия ЕООД - София   29 152  
  5   Нефтена търговска компания ЕООД - София   15 681  
  6   Лубрика ООД - Русе   11 835  
  7   Лубрико ЕООД - Русе   8 413  
  8   Верила Лубрикантс АД - София   3 698  
  9   Рафинерия Плама АД - Кърджали   3 179  
  10   Бимас 1954 ООД - Русе   1 405  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 04.11.2009
  Обща стойност (BGN): 533 480.93  
Брой търгувани компании: 78
Официални пазари: 340 067.75
Свободен пазар: 130 121.85
Облигации: 15 479.15
Най-голяма промяна в цените
Завод за хартия - Белово АД - Белово -78.00 %
Наш дом - България холдинг АД - София 28.57 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Близо 15% от компаниите, търгуващи се на Българска фондова борса (БФБ), не са подали финансов отчет за третото тримесечие на 2009 г. Това съобщава борсовият оператор, като допълва, че вече е уведомил Комисията за финансов надзор за липсващата информация. По закон публичните компании, търгуващи се на регулиран пазар, трябва да представят неконсолидирани финансови резултати за всяко тримесечие в рамките на 30 дни след изтичането на периода. Крайният срок за това за третото тримесечие изтече на 31 октомври. Консолидираните данни пък се подават в срок от 60 дни от края на съответния период.

Източник: Дневник

Каолин отделя енергийния си бизнес в ново дружество, съобщиха от компанията. То ще се казва Соларпро холдинг и ще стане част от Алфа финанс холдинг. Новата компания ще обединява бизнеса с производство на компоненти, изграждането и оперирането на соларни електроцентрали и други възобновяеми енергийни източници на Каолин. На акционерите на добивното дружество ще бъде предоставена възможност за замяна на акциите им с акции от Соларпро холдинг, съобщават още от Каолин. Програмата за замяна на акциите ще бъде изпълнена при условия и срок, които ще бъдат определени допълнително. Акциите на Соларпро холдинг ще бъдат регистрирани за търговия на Българската фондова борса до няколко месеца след създаването на компанията. 

Източник: Пари

Българските държавни железници може да обявят фалит, ако не договорят с кредиторите на превозвача разсрочване на натрупаните дългове за около 140 млн. лв. Това коментира зам. транспортният министър Камен Кичев. Според него БДЖ трябва да погаси до края на 2009 г. 37 млн. лв. към различни банки. Още 101 млн. лв. задължения по банкови заеми тежат на превозвача и те трябва да бъдат изплатени през следващата година. Ако тези средства не бъдат погасени в срок, железниците ще фалират, уточни Кичев. Според него затова през следващата седмица транспортното министерство ще покани всички кредитори на БДЖ и ще се опита да договори с тях максимално разсрочване на дълговете. Разчитаме на разбиране и съдействие от страна на кредиторите, в противен случай няма да може да се изпълни антикризисният план, обявен от новия екип на транспортното министерство, коментира Кичев.

Източник: Пари

Топлофикациите в Шумен и Враца са останали без природен газ заради дългове към Булгаргаз, потвърди изпълнителният директор на компанията-доставчик Димитър Гогов. Ръководствата на двете топлофикации алармираха, че битови абонати, детски градини и болници стоят на студено, тъй като Булгаргаз не е предупредила, че ще спира синьото гориво. От своя страна Димитър Гогов обясни, че природния газ в двата града изобщо не е пускан от края на миналия отоплителен сезон и че дружествата са предупредени за това още през септември.

Източник: Дарик радио

Части от имуществото на комбинат Свилоза са заложени за обезпечаване на кредит от Световната банка за възстановяване и развитие, а други се режат за скрап, за да бъдат осигурени пари за заплати. Това заявиха от РЗС, които са получили сигнали от работещите в свищовското предприятие. Без заплати от февруари стоят част от тях, а на практика в момента там работи само ТЕЦ-ът. Заводът спря да произвежда в края на януари, а работниците стоят на 4-часов работен ден или са на борсата. 

Източник: Борба - Велико Търново

Австрийската компания “Real4YOU Immobilien” GmbH, инвеститор в изграждащия се в столичния квартал Люлин Мега Мол подписа договор за наем на търговска площ с веригата магазини за домакинска електроника и електротехника Техномаркет. Райфайзен Имоти е консултант по отдаване на площите в изграждащия се от австрийски инвеститори мол. До момента над 55% от площите в търговския център са с договорени наемни условия с конкретни наематели, а над 30% вече са и с подписани официално договори.

Източник: Фирмена информация       Българска Стопанска Камара
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 октомври Предстои промяна на Кодекса на труда относно агенциите за временна заетост
30 октомври Проект на ЗИД на Закона за опазване на околната среда, внесен от МС
30 октомври Разработва се нова Наредба за обучение и инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа
30 ноември БСК се обръща към браншовите организации и фирмите за информация във връзка с таксата за битови отпадъци
11 декември Проект за промяна на БДС 12 "Българско кисело мляко"
31 декември Проект на европейска директива относно емисиите от промишлеността
31 декември Предложения за промени в социално-осигурителното законодателство

Очакваме вашите позиции, мнения и предложения!


Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК призова за ускорено изграждане на електронно правителство

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община


Предстоящи събития

Българска стопанска камара и Агенция „Митници” организират семинар „Електронно деклариране на износа” на 09.11.2009 г. Краен срок за заявки – 05.11.2009 г.

Център за професионално обучение на Българска стопанска камара и Център по маркетинг и мениджмънт към Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт на Техническия университет – София организират специализирано обучение на тема: “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора на 19 и 20 ноември 2009 г. Краен срок за заявки – 13.11.2009 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 4 сем. - 07 ноември 2009 г.,
съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - декември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS Word - 09.11-13.11.2009, 13:30-15:00
MS Excel- 16.11-20.11.2009, 13:30-15:00

Напреднали
MS Excel ниво експерт - 16.11-17.11.2009, 09:00-18:00
MS Excel ниво напреднали - 23.11-27.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми - “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора” на 19 и 20 ноември 2009 г.;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Немските и руски синдикални лидери кипнаха от “абсолютно неприемливото" решение на General Motors да задържи европейското си подразделение Opel след месеци на интензивни преговори. Немският синдикалист Клаус Франц анулира споразумението за стотици милиони евро, на което се съгласиха доброволно работниците с цел намаляване на разходите при положение, че се подпише с Magna. “Отношението на GM  към работниците е напълно неприемливо”, заяви и немският министър на икономиката Райнер Брюдерле. “Отношението на GM  към Германия е напълно неприемливо”

Източник: Ройтерс

Америка

Ford обяви печалба от близо 1 млрд. долара между юли и септември, благодарение на по-високия си пазарен дял и успешна програма за намаляване на разходите. Печалбата преди данъци за тримесечието стигна 997 млн. долара, в сравнение със загуба от 161 млн. долара година по-рано. Приходи са 30.9 млрд. долара, с 800 млн. долара по-малко от преди година. От автомобилната компания заявиха, че правят "огромен напредък, въпреки кризата в глобалната икономика". Фирмата също така заяви, че очаква да бъде на "солидна печалба" през 2011 г.

Източник: BBC

Азия

Nissan Motor Co. намали прогнозната си загуба за цялата година и повиши очакваните продажби в Китай с 25%, след като икономическият ъст и данъчните облекчения засилиха търсенето в най-големия авто пазар в света. Третата по големина автомобилна компания в Япония очаква 40 млрд. йени загуба през годината до март срещу предишната прогноза за 170 млрд. йени загуба. Базираната в Йокохама компания повиши очакванията си за продажбите до 7 трлн. йени от предишните 6.95 трлн. йени.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
04.11.2009
Dow Jones Industrial
9 802.14 (30.23)
Nasdaq Composite
2 055.52 (-1.80)
?>
Стокови борси
04.11.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)80.40
Heating oil ($US/gal.)2.0900
Natural gas ($US/mmbtu)4.7300
Unleaded gas ($US/gal.)2.0100
Gold ($US/Troy Oz.)1 087.00
Silver ($US/Troy Oz.)17.40
Platinum ($US/Troy Oz.)1 369.30
Hogs (cents/lb.)57.80
Pork bellies (cents/lb.)87.80
Live cattle (cents/lb.)86.25


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Богородична стъпка

В близост до Старозагорски бани се намира една местност, известна с името Богородична стъпка. Богородична стъпка е голяма скала с вдлъбнатина в нея, с формата на стъпка от човешки крак. В съседство има нещо като каменен саркофаг. Местността е с високо биоенергийно излъчване и местните хора вярват, че помага за лечение на редица заболявания. С нея са свързани и няколко легенди. Една от тях разказва, че Света Богородица е минала през тази местност. Според друга - на това място са пренощували монасите, които са пренасяли мощите на св. Иван Рилски. През 2003 г. там е открит параклис, който се казва Рождество Богородично. Когато през 2002 местният жител Нейчо Петков започва да строи храма, само една малка пътечка водела светото място с лечебна вода в "стъпката", която никога не пресъхва. Днес до църквата води широк път, а наоколо са засадени 250 иглолистни дръвчета. Наблизо има беседка, пейки и масички. Всяка година, на големия християнски празник Рождество Богородично, тук се събират много хора, които изминават няколко километра пеша, за да запалят свещ в параклиса.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.11.2009
Българска версия: 23670, Английска версия: 3332

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999