Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 07 октомври 2009 г., брой 2548
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(07.10.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.11201
USD/BGN   1.32851
CHF/BGN   1.29371
EUR/USD   1.4722*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   1.46%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

22.10.2009
Как да успеем в търговията с Близкия изток?

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
СПА почивка в България
»Хотели във Велинград »Хотели в Сандански »Хотели в Девин »Хотели в Банско »Хотели в Поморие »Хотели в Пампорово
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Капитал Директ - 1 АДСИЦ - София
София венчърс АД - София
Мрамор-Беркстон АД - Берковица
Лито Балкан АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Бюджетът с “дупка” от 7,5 млрд. лв. до края на годината, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Очаква се приходите да бъдат с 25% по-малко от заложеното в бюджета. Най-голямо неизпълнение има на приходите от ДДС. Според министерството заложеният БВП от 73,5 млрд. лв. няма да бъде изпълнен и в края на годината той ще бъде само 63,5 млрд. лв. Експертите на вицепремиера Симеон Дянков залагат в проекта на бюджет за 2010 г. БВП в размер на 63,4 млрд. лв. До края на годината бюджетните организации разчитат на около 23% по-малко държавни средства от заложеното в закона.

Източник: Стандарт

Националната агенция за приходи (НАП) предлага промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които данъчните да имат право да претърсват офиси и камиони, при което да изземат доказателства за нарушения.  Възможността да се претърсват офиси и складове ще се използва за разкриване на схеми за източване на ДДС.  Фирмите, които издават електронни счетоводни документи и фактури, да пазят електронни копия от тях 5 години, гласят промените в ДОПК. Това ще даде възможност на НАП да прави "електронни ревизии" - автоматичен преглед и анализ на електронна счетоводна документация. Предвижда се данъчна и осигурителна информация да се предоставя и на прокурор, водещ разследването, както и на наблюдаващ прокурор, без да е необходимо искането да минава през съда.

Източник: Стандарт

Приватизация

Дело срещу БТК започна държавата в Арбитражния съд в Париж. Претенцията е за 80 млн. евро, които компанията дължи на хазната според договора за приватизация. Претенцията на държавата е по т. нар. "клоу-бек" клауза в договора. Тя предвиждаше при препродажба на телекома хазната да получи 10% от горницата над 300 млн. евро. БТК беше продадена за жълти стотинки на Вива Венчърс през 2004 г. Тогава учреденото в Австрия дружество за покупката на телекома плати 230 млн. евро за 65% от капитала. Три години по-късно Тор Бьорголфсон придоби опция за покупката на Вива и препродаде БТК на AIG за 1,1 млрд. евро. Така за горницата над 300 млн., което са 800 млн. евро, държавата има право да получи 80 млн. евро.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на метални изделия за строителството
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Новотехпром ООД - Стара Загора   29 961  
  2   Интергама ЕООД - София   28 640  
  3   Прециз-Ал ЕООД - Русе   15 083  
  4   Алу пласт АД - София   11 338  
  5   Ювента-3 ООД - София   8 624  
  6   Балканкар Заря АД - Павликени   8 359  
  7   Галко АД - Радомир   6 946  
  8   Дифоат ООД - Сливен   3 631  
  9   Алпо ООД - Сливен   3 367  
  10   Надежда 94 ООД - Кърджали   1 663  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 06.10.2009
  Обща стойност (BGN): 1 413 783.12  
Брой търгувани компании: 87
Официални пазари: 303 734.46
Свободен пазар: 684 386.76
Облигации: 412 112.78
Най-голяма промяна в цените
Уеб Медия Груп АД - София -39.53 %
Холдинг КООП-ЮГ АД - София 31.05 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

На 7 октомври (сряда) "Банксервиз" АД отбелязва 20 години от създаването си. "Банксервиз" е създаден през 1989 г. като акционерна фирма на БНБ и 10 банки с основна дейност поддържане и развитие на процеси, системи, продукти и услуги според новите потребности на банковата система. През 1992 г. дружеството внедрява системата за брутен сетълмент за разплащания между банките - БИСЕРА. По това време само Федералният резерв на САЩ и Швейцарската национална банка оперират системи, работещи на този принцип. От последващите разработки с най-висока значимост се отличава проектът по въвеждане на международния стандарт за номер на банкова сметка - IBAN. Въвеждането на функционираща система от международни номера на банковите сметки е успешен етап от процеса по присъединяване на България към Единната зона за плащания в евро (SEPA). От 2003 г. насам "Банксервиз" е водещият доставчик в страната на сертификати за електронен подпис под търговската марка B-Trust®. В началото на 2007 г. стратира системата за представяне и плащане на електронни фактури през Интернет -eFaktura.bg. 

Източник: Банкеръ

"Приста ойл холдинг" получи изключителни права за производство, дистрибуция и доставка на морски смазочни продукти в рамките на Sealub Alliance. Периметърът на русенското дружество е акваторията на България, Грузия, Румъния и Турция, а също и в повече от 700 пристанища в над 50 страни по света, съобщиха от "Приста ойл". Като част от ангажимента си по този контракт българското дружество ще произвежда продукти с марката Sealub. Договорът е с Gulf Oil Marine, основател на Sealub Alliance. 

Източник: Дневник

Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ гласува и одобри осъществяването на инвестиционното предложение Mодернизация и разширение на Цинковия завод чрез нов Пържилен цех, нова система за сярна киселина и нов Електролитен цех, съобщава чрез сайта на Българска фондова борса Оловно цинков комплек. Решението е взето на 05.10.2009 г. Висшия Експертен Екологичен съвет на министерството. С решението си новото ръководство на МОСВ отблокира инвестицията, която беше спряна от министър Чакъров. Мажоритарния собственик Интертръст холдинг АД предприема действия за ускорено изпълнение на строителната част на проекта и монтаж на оборудването, което вече е доставено и се намира в складови бази на Холдинга. Проектът гарантира постигането на всички изисквания за работна и околна среда, повишаване капацитета за производство на цинк с 40%, както и постигането на най-високата марка цинк 99.995, се казва още в съобщението.

Източник: Дарик радио

Транспортният министър Александър Цветков уволни борда на Български държавни железници. Освободен е и изпълнителният директор на компанията Христо Монов. От съвета на директорите си отиват Константин Илиев и Янчо Трончев. В новия борд Цветков е назначил Пенчо Попов, досегашен шеф на дъщерното дружество БДЖ-Товарни превози, Мария Калева от правната дирекция на министерството и Владимир Владимиров. Владимиров е главен финансов директор във Фудярд холдинг, казаха от министерството. Днес новият борд ще избере изпълнителен директор на БДЖ. Най-вероятно това ще бъде Пенчо Попов. Кариерата му е свързана с железниците и с товарните превози. 

Източник: 24 часа

1000 работници от металургичния комбинат Кремиковци и от Пристанище-Лом ще учат нова професия. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Завършилите с успех обучението си ще стажуват 6 месеца. За 230 души пък ще бъдат осигурени средства за започване на собствен бизнес, а на 270 съкратени ще се плаща транспортът до новото работно място. Финансирането на мерките за хората, засегнати от масови уволнения, е от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, както и от държавния бюджет. Социалните партньори обсъдиха и въпроса за използването на ваучери при обучението на безработни. Парите за курсове са от европрограмата "Човешки ресурси". Тя ще обхване над 100 хил. безработни. Предложението за вдигане на законните лихви по просрочени задължения обаче беше отхвърлено. Причината е, че мярката не е подходяща по време на криза.

Източник: Стандарт

Пазарджишката строителна фирма Еко Хидро-90 отново спечели конкурса за снегопочистването. Еко Хидро-90 ООД беше единствен участник. Миналата година община Пазарджик е похарчила за почистването на снега 178 хиляди лева. Зимното поддържане на територията на община Пазарджик включва поддържане на общинската пътна мрежа, която е с дължина 141 км, на републиканските пътища в границите на града и на уличната мрежа и пешеходната зона. Републиканските пътища в града са с дължина 13.5 км и за тяхното поддържане общината ще получи според споразумение с Пътно управление близо 22 хиляди лева. Пешеходната зона е на площ от 25 дка. Според подписания договор на фирмата ще се плаща за извършена дейност. За еднократно почистване на километър общински път общината ще дължи 20.14 лв., а за републиканската пътна мрежа цената е 39.18 лв.

Източник: Дневник

Анастас Петров е новият изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване, който ще замени досегашния изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Румяна Сотирова. Успоредно с това Анастас Петров ще остане член на Съвета на директорите и ще продължи да ръководи отдел "Управление на инвестициите" в компанията, който оглавява от април 2003 г.  

Източник: Капитал       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Съюзът на пивоварите в България благодари на БСК за оказана подкрепа на европейско ниво

Разработва се нова Наредба за обучение и инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа. Очакваме вашите коментари и предложения до 15 октомври т.г.

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Предстоящи събития

15 октомври: Българо-китайски бизнес форум. Срок за заявки - 9 октомври! Срок за заявки за участие – 9 октомври

На 15 октомври публикуват преработения план за квоти за парникови газове

15 октомври: Семинар по Проект „Създаване на нови работни места и условия за устойчива заетост в сферата на туризма ”

На 19 октомври стартира Финансова игра Улица на парите. БСК е партньор

14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 1 сем. - 28 септември, 7:30-9:30
CCNA – 1 сем. - 3 октомври, съботно-неделен
CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
Oктомври/ноември - 15:00-18:00 ч
MS Excel, начинаещи/напреднали
MS Word, начинаещи/напреднали
MS PowerPoint, начинаещи/напреднали
MS Access, начинаещи/напреднали

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Цените в потребителската кошница на Швейцария паднаха за пореден месец през септември, след като евтиният петрол и горива понижиха разходите за живот. Данните на Федералния статистически офис в Швейцария показаха още, че в сравнение със същия месец на 2008 г. потребителските цени са намалели средно с 0.9%.  Това е седмо понижение на годишна база поред. Швейцарската национална банка е предприела драстични мерки за да се справи с риска от дефлация.

Източник: Associated Press

Америка

Царят на плащанията в администрацията на Обама планира да намали заплатите на висшите служители на седем компании, които получиха сериозна държавна помощ. Кенет Файнбърг смята да ореже и дори над 50% от заплатите на някои служители, като парите ще бъдат обърнати в акции, които ще останат блокирани за няколко години. Намаленията ще засегнат само заплатите, но не и бонуси и премии. Компаниите, на които царят на плащанията е обърнал внимание, са American International Group, Bank of America, Citigroup, General Motors, GMAC, Chrysler LLC и Chrysler Financial.

Източник: Ройтерс

Азия

China Minsheng Banking Corp. разглежда възможността да увеличи дела си в калифорнийската UCBH Holdings Inc., която функционира под принудителните заповеди на банковите регулатори, за да повиши капитала си. Minsheng, първата частна банка в Китай, ще поиска одобрението на американските регулатори за да увеличи дела си до поне 50% от сегашните 9.6%. В момента Minsheng има опция за увеличаване на дела си до 20%.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
06.10.2009
Dow Jones Industrial
9 731.25 (131.50)
Nasdaq Composite
2 103.57 (35.42)
?>
Стокови борси
06.10.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)70.88
Heating oil ($US/gal.)1.8100
Natural gas ($US/mmbtu)4.8800
Unleaded gas ($US/gal.)1.7700
Gold ($US/Troy Oz.)1 039.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.30
Platinum ($US/Troy Oz.)1 325.30
Hogs (cents/lb.)49.13
Pork bellies (cents/lb.)80.40
Live cattle (cents/lb.)83.55


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Крепост Красен Кале

Крепостта Красен Кале се намира на около 3 км от с. Бъта, Пазарджишко и на около 10 км южно от гр. Панагюрище. Смята се, че е изградена през X в. Понастоящем, могат да бъдат видени много добре запазени части от крепости, включително сгради, крепостни стени и щерни. Има и останки от вътрешни и външни стени.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.10.2009
Българска версия: 24578, Английска версия: 3397

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999