Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 04 септември 2009 г., брой 2526
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(04.09.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.23600
USD/BGN   1.36437
CHF/BGN   1.29157
EUR/USD   1.4335*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   1.57%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

16.09.2009
Продажба на собствен бизнес на максимална стойност

17.09.2009
Пазари и успешна търговия с Румъния

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
Изгодни цени за почивка през септември
 »Хотели в Слънчев бряг  »Хотели в Несебър  »Хотели в Созопол  »Хотели в Приморско »Хотели в Златни пясъци »Хотели в Балчик
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Победа АД - Бургас  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Плоският данък няма да се отменя, а ДДС ще остане 20 процента поне до 2010 г., заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в Брюксел. Той участва в заседание на Съвета на финансовите министри на ЕС. В рамките на заседанието той проведе двустранни срещи с финансовите министри на седем страни членки както и с комисаря по финансови и валутни въпроси Хоакин Алмуня.  По време на криза не трябва да се играе с данъчната политика, тъй като често се получават неочаквани изменения, каза той. Допускането за по-високо облагане на големи доходи съществува в средносрочната фискална рамка.  Дянков обясни, че евентуално през 2011 г. може да се говори за намаляване на ДДС, ако дотогава кризата е приключила.

Източник: ДневникКвалификационeн REFA-курс
12.10-20.11.2009 - София

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на данни и време
 • Хронометриране на разпръснатото време
 • Системи за задаване на планови времена
 • Нормиране на времето
 • Мултимоментно заснемане
 • Време за възстановяване и почивка

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Приватизация

  Неустойка от 107 000 лева е платила фирма „Кастел Ойл" ООД на община Белослав след като общинския съвет е взел решение за разваляне на приватизационния договор с фирмата, съобщи кметът на Белослав Емил Дичев и уточни, че това е първата в страната развалена от община приватизационна сделка. През 2002 година общината е продала на „Кастел Ойл" имот от над 6 дка, който се намира до стадиона в Белослав. Фирмата се е ангажирала да изгради плувен басейн, да направи инвестиции от 100 000 лева за три години, както и да открие 8 нови работни места. След проверка от Комисията по следприватизационен контрол се оказало, че новият собственик е инвестирал само 10 хиляди лева и не е назначил нови работници. С решение на общинския съвет договорът е развален. „Кастел Ойл" е обжалвала това решение, но общината е спечелила делата на три инстанции. Парите от неустойката ще бъдат използвани за инфраструктурни обекти, уточни Емил Дичев.

  Агенцията за приватизация (АП) се надява четири големи мултинационални тютюневи компании да проявят интерес към предстоящата приватизация на Булгартабак холдинг. Tъй като това не е сигурно, заложените критерии ще дават възможност за участие в процедурата на широк кръг инвеститори. Това заяви изпълнителният директор на АП Тодор Николов. АП и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) скоро ще имат решение по какъв метод ще се продава холдинга - чрез конкурс или през борсата. Николов не се ангажира със срок, в който може да се обяви приватизацията на дружеството и то да намери нов собственик. Неговото мнение е, че търгът е по-прозрачната процедура, тъй като при борсовата продажба собственикът става ясен чак след дижорсването на акциите през Централния депозитар. Крайното решение ще бъде взето от принципала МИЕТ. Още при встъпването си в длъжност през юли министър Трайчо Трайков заяви намерението си продажбата на Булгартабак да е факт до края на годината.

  Източник: Econ.bg

  Дружества
  Производство на готови храни за животни
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2007 г.
  (хил. лв.)
    1   Фураж - Росица ЕАД - Разград   34 303  
    2   Провими-Зара АД - Стара Загора   15 196  
    3   Бонмикс ЕООД - Ловеч   13 662  
    4   Провими-Ситово ЕАД - Ситово - Сс   10 674  
    5   Провими - Вианд АД - Алеко Константиново   4 890  
    6   Агро мел - импорт ЕООД - Радиново   3 756  
    7   Фуражи - 2000 ООД - Кърджали   2 985  
    8   Българска спиртоварна компания АД - София   2 566  
    9   Клокотница І АД - Кърджали   1 593  
    10   Яйца и птици АД - Дончево   879  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 03.09.2009
    Обща стойност (BGN): 1 081 722.97  
  Брой търгувани компании: 76
  Официални пазари: 595 052.86
  Свободен пазар: 445 667.81
  Най-голяма промяна в цените
  Булгериън инвестмънт груп АДСИЦ - София -46.00 %
  Слънчев ден АД - Варна 31.58 %

  Регулирана информация
  4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
  4KP (KMM) КММ АД - Шумен

    БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  837 244 000 лева е пазарната стойност на дълготрайните активи на металургичния комбинат Kремиковци. На 662 708 000 лева пък е оценена ликвидационната стойност на активите. Ефективната дата на оценката е от 1 септември. Тя е извършена от Консултантска къща Амрита ООД, предаде Дарик. След като кредиторите се запознаят с оценката на активите, те могат да заявят окончателно дали искат да капитализират вземанията си. Подобно намерение заявиха всички големи кредитори, включително и държавните дружества – НЕК, Булгаргаз, БДЖ и други. Капитализирането на вземанията на кредиторите е в основата на оздравителния план на комбината, представен от синдика Цветан Банков. Другата възможност е ликвидация.

  Източник: Insurance.bg

  Българската компания Брикел, собственик на сръбската Траял, има срок до края на септември да изпълни задълженията си по договора за покупка и едва след изтичането на този срок ще се знае каква е бъдещата съдба на фабриката за гуми в Крушевац, пише белградският вестник "Вечерне новости".  Критиките към новия собственик на производствения комплекс в Крушевац се отнасят най-много за нивото на инвестициите в Траял. От синдикатите твърдят, че вместо 17 млн. евро са били вложени едва 2 млн.  Преди три години Брикел, която е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, се задължи през първите пет години да вложи 25 млн. евро в Траял, в която работят 2400 работници, пише сръбското издание. 

  Източник: Монитор

  Алфа Финанс холдинг е продало 1 118 778 акции, или 4% от капитала на Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ. След сделката на БФБ Алфа Финанс притежава 4% от капитала на фонда за имоти. Покупко-продажбата на книжата на ФЗЗ Мел инвест е станала на 19 август 2009 г. на единична цена от 1.419 лв. Биоенергетика ЕООД придоби през юни 22.88% от капитала на Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ. За полугодието на тази година ФЗЗ Мел инвест отчете 1.9 млн. лв. приходи от продажби на неконсолидирана база. За сравнение преди година те бяха едва 5 хил. лв. Загубата на фонда за имоти към 30 юни 2009 г. е в размер на 594 хил. лв. За същия период на миналата година дружеството отчете отрицателен финансов резултат от 600 хил. лв. Разходите по икономическите елементи са набъбнали близо 8 пъти до 2.6 млн. лв.

  Източник: Пари

  На 17 септември 2009 г. в Кемпински хотел Зографски София, IDC България организира международна конференция за системи за бизнес анализ “IDC Business Intelligence Roadshow 2009”. Събитието е част от верига конференции, които IDC провежда в още 14 страни в Централна и Източна Европа, започвайки на 17 септември в София и завършвайки във Варшава на 19 ноември. Конференцията има за цел да помогне на ръководители от различни сектори на икономиката да разберат как теxнологиите за анализ (Business Intelligence - BI) подпомагат реализирането на съвременни управленски методи. През 2008 г. пазарът на аналитични решения достигна $7.8 милиарда долара в световен мащаб, като отбеляза годишен ръст от 10.6%. Повече детайли за събитието

  Комисията за финансов надзор е издала разрешение за прекратяване на дейността на "Алфа Пропърти 1" АДСИЦ, София, въз основа на взето от компанията решение.  Отнема се лицензът на "Алфа Пропърти 1" от 19 септември 2006 г. за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти. Одобрява Христо Москов и Джени Георгиева за ликвидатори на дружеството.

  Източник: Банкеръ         Българска Стопанска Камара

  Външноикономическо сътрудничество


  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

   
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Предстоят промени в Закона за ДДС. Очакваме Вашите мнения и предложения

  Стартира договарянето на минималните осигурителни прагове за 2010 г. Очакваме Вашите мнения и предложения.

  Център за продажба и дистрибуция на български хранителни и селскостопански стоки ще бъде открит в Шанхай


  Предстоящи събития

  24.09.2009г.:  Семинар „Започване на бизнес в Сърбия”

  14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

  19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към БСК
  e вече Майкрософт ИТ академия.

  Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


  Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
  Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
  Регионална Cisco академия
  CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
  CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
  CCNA – 1 сем. - октомври
  MS Excel, начинаещи 07-11.09 - 15:30-18:00 ч
  MS PowerPoint, начинаещи 12-16.10 - 15:30-18:00 ч
  MS Excel, напреднали 14-18.09 - 15:00-18:00 ч
  MS Word, напреднали 28.09-2.10 - 15:00-18:00 ч
  MS Excel, експертно ниво 5-9.10 - 15:00-18:00 ч
  MS PowerPoint, напреднали 19-23.10 - 15:00-18:00

  За повече информация:
  http://educentre.bia-bg.com/
  teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
  или на тел. 981 03 26

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Семинари по актуални теми;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Европейският съюз започва разследване върху сделката за 7.4 млрд. долара за поглъщане на Sun Microsystems от Oracle. ЕС се притеснява, че ако бъде сключена сделката може да наруши правилата за конкуренцията. Миналия месец правосъдния департамент на САЩ одобри придобиването, за което двете страни са се споразумяли още през април. Този ход е важен за Oracle, защото би предоставил контрол върху Java, ключов програмен език, използван в милиарди устройства по света.

  Източник: BBC

  Америка

  Най-големият производител на лекарства в света Pfizer Inc. ще понесе рекордната глоба от 2.3 млрд. долара. Наказанието е наложено заради незаконна промоция на лекарствени средства като от правосъдното министерството коментират, че тази глоба трябва да бъде „за урок на другите фармацевтични компании". Като част от „незаконния маркетинг" от Pfizer са канили лекари в скъпи курорти, поемали са всичките им разходи, сред които игра на голф и масаж, уточняват от прокуратурата.

  Източник: Associated Press

  Азия

  Индонезийската централна банка се въздържа от намаление на основния лихвен процент за първи път от 10 месеца насам. Банката прецени, че бързата инфлация е по-голям риск от намаляващия ръст. Bank Indonesia запази ОЛП на 6.5%, решение което беше предсказано от 28 от 31 икономисти запитани от Bloomberg News. Спадащите разходи по заеми спомогнаха на икономиката на Индонезия, която отчете ръст от 4% през второто тримесечие. 

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  03.09.2009
  Dow Jones Industrial
  9 344.61 (63.94)
  Nasdaq Composite
  1 983.20 (16.13)
  ?>
  Стокови борси
  03.09.2009
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)67.96
  Heating oil ($US/gal.)1.7400
  Natural gas ($US/mmbtu)2.5100
  Unleaded gas ($US/gal.)1.7900
  Gold ($US/Troy Oz.)997.70
  Silver ($US/Troy Oz.)16.29
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 265.40
  Hogs (cents/lb.)49.78
  Pork bellies (cents/lb.)80.88
  Live cattle (cents/lb.)86.73


  SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

         Опознай България

  Златица

  Златица (Западна България) е древно селище, разположено в Златишко-Пирдопската котловина. Времето на основаването на града не е точно установено. Според археологическите разкопки околността е била обитавана още в праисторическо време. Има следи и от римската култура. Името на града е във връзка със златото, промивано някога в Златишката река, която води началото си под връх Свищи плаз, където старите римляни са добивали злато. Благодарение на удобното си стратегическо разположение, на немалкото укрепени калета по Средна гора и Стара планина, и най-вече на упоритата съпротива и героичната борба на местното население, Златишкото поле е паднало под властта на османците 30-35 години след падането на Търново. На стопанския и историческия разцвет на града през втората половина на ХVІІІ в. се дължи направата на градската часовникова кула през 1777 г. и българската християнска църква през1859 г. С възприетото през 1880 г. ново административно деление Софийската губерния става Софийско окръжие, а Златишкото окръжие - Златишка околия. През есента на 1888г., след буен митинг в Златица срещу Стамболовия режим, околийското управление е преместено в Пирдоп, заедно с всички околийски служби. В Златица има множество архитектурни и мемориални паметници. Емблематична за гр. Златица е една от най-старите в страната часовникова кула, снабдена с часовников механизъм през 1922 г.  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.09.2009
  Българска версия: 25420, Английска версия: 3587

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031

  Юни 2020
   ПВСЧПСН
  231234567
  24891011121314
  2515161718192021
  2622232425262728
  272930     


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999