Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 01 октомври 2009 г., брой 2544
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


  


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(01.10.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.15092
USD/BGN   1.33568
CHF/BGN   1.29714
EUR/USD   1.4643*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   1.46%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

22.10.2009
Как да успеем в търговията с Близкия изток?

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Онлайн резервация на хотел в България
Регистрирай хотел
в OK-Booking.com

Маркетинг на Вашия хотел на основните европейски езици
Нови клиенти и подобряване на заетостта
Пълен контрол върху свободни стаи и цени
Проследяване на постъпилите резервации
Безплатно включване
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  РБГ-Консулт инженеринг АД - София
Петър Караминчев АД - Русе
София Интернешънъл Секюритиз АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Официално беше открита новата сграда на Агенцията по вписванията на ул. Елисавета Багряна в столичния квартал Гео Милев. Имотът, върху който се простира агенцията, струва 24.4 млн. лв. (без ДДС) и е закупен от Министерството на правосъдието.  Площта на сградата е от 6600 кв. м. Дейността на Агенцията продължава да обект на обществено недоволство заради прилагането на спорната практика да извършва като бюджетна организация търговия с информация.  С приетата от Министерски съвет Тарифа за таксите, Агенцията на практика задължи българския бизнес да заплаща неоправдано високи такси за всичко (вкл. за вписването в регистъра на годишните отчети). В същото време с непрекъснати премени в интерфейса на електронния регистър се създават умишлено пречки за безплатното ползване на данните, с цел потребителите да  бъдат принудени да купуват от Агенцията структурирана публична информация.

Г-20 си гласува доверие да се справи с кризата, но резултатите са още далеч
Теодора Каменова

Последната среща на Г-20 беше съпътствана от вълна от прогнози, надежди и очаквания за резултатите от нея. За съжаление, още преди края на срещите в Питсбърг коментарите станаха по-умерени и се появиха съмнения, че нищо съществено няма да се промени след тях. Въпреки това, решението, че Г-20 ще заеме мястото на Г-8 в центъра на влияние върху световния икономически ред определено заслужава внимание. Новината е наистина невероятна, предвид предишни опити за постигане на това и вдъхна оптимизъм на много от критиците на ексклузивните форуми. Но до колко всъщност това ще промени нещо и кризата ли беше катализатор за тези промени?    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Концесии

Правителството откри процедура за търсене на нефт и газ в Блок 1-18 Тракия, който се намира на територията на област Хасково, съобщи правителствената информационна служба. Срокът на разрешението за търсене и проучване ще бъде пет години. Конкурсът ще бъде на 150-ия ден от датата на обнародване на решението в Официалния вестник на Европейския съюз. С друго решение на концесия за 25 години бе предоставено находището за строителни материали „Караново“. То е в землището на с. Караново, община Айтос.

Източник: Investor.bg

Дружества
Производство на мляко и млечни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Данон Сердика АД - София   94 203  
  2   Обединена Млечна Компания АД - Пловдив   50 237  
  3   Тирбул ЕАД - Сливен   44 288  
  4   Нестле айс крийм България АД - София   36 948  
  5   Фама ЕАД - Варна   28 544  
  6   Бовис АД - Трудовец   24 283  
  7   Карил и Таня ООД - Ямбол   21 649  
  8   Зоров 91 - Димитър Зоров ЕТ - Враца   17 540  
  9   Ел Би Булгарикум ЕАД - София   14 824  
  10   Филипополис - РК ООД - Пловдив   12 567  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 30.09.2009
  Обща стойност (BGN): 4 231 618.51  
Брой търгувани компании: 99
Официални пазари: 3 486 960.97
Свободен пазар: 366 278.55
Облигации: 41 651.42
Най-голяма промяна в цените
Спарки АД - Русе 122.72 %
Велина АД - Велинград -15.07 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Класацията Гепард за най-динамично развиващите се компании в областите от Централна Северна и Северозападна България, подготвена от в. Пари, за трета поредна година събра в Плевен бизнес елита на региона. Зам.-кметът на Плевен д-р Валентин Матеев връчи отличията Гепард за най-динамично развитие на класираните фирми от Централна Северна България. За област Плевен призове получиха Таня Дауд от Евелин Комерс ООД и Здравко Секов, изпълнителен директор на Агрикола България АД. В списъка на наградените бяха и Интерпроект ООД и Пътинженеринг АД. От Великотърновска област награди получиха инж. Огнян Костадинов, изпълнителен директор на Битова електроника АД, инж. Иван Стефанов, управител на Стефанов - Иван Стефанов 04 ЕООД, и Соня Стоянова, управител на Кармела 2000 ООД. Уолтопия ООД и Феникс инверс ООД бяха фирмите от Ловешка област, които получиха плакети Гепард. Отличените за Габровски регион са Лукс инвест ООД, Балканско Ехо ЕООД и Провими-Севлиево АД. Красимир Иванов, управител на Силпа ООД -Лом получи отличието за най-динамично развиваща се фирма в област Монтана. От Врачанския регион бяха наградени Опал 94 АД и Симекс ООД.

Източник: Пари

Точно копие на Панагюрското златно съкровище даряват на родния си град Панагюрище братята Иван и Лука Ангелови, собственици на фирма "Градус". То е от 6 кг чисто злато в мащаб 1:1 и само специалисти го различават от оригинала. Ремарката на съкровището ще бъде дарена на Панагюрище на 8 декември, когато стават 60 г. от деня, в който тримата братя Дейкови откриват златното съкровище в нива, където копаели глина.

Източник: 24 часа

Банковата система отчита 80,25% спад на печалбата за август на годишна база до 30 млн. лв., показват изчисления на база данни от БНБ.Това е най-големият спад в общия резултат на банките, отбелязван за месец на годишна база от началото на 2009 г. През февруари и юли 2009 г. понижението на годишна база бе 56%, а през март дори имаше ръст от 12% на годишна база, но той беше предизвикан от промяна в методологията за провизиране на лошите кредити, като за такива вече се признаваха кредити с просрочие над 180 дни вместо 90 дни преди март.

Източник: Монитор

Между 10 и 15 EUR ще е наемът за търговски площи в Pearl Park Mall. Цената е 3-4 пъти по-ниска от тази в останалите молове. Това съобщи мениджърът на проекта инж. Валентин Жеков. Според него в условията на криза при по-високи наемни нива новият мол няма да може да реализира площите си. В момента над 50% от търговските площи в мола са отдадени под наем, каза Жеков. Чака се единствено разрешение от общината за ползване. Официалното откриване ще бъде в началото на март 2010 г. Фирмите, които са наели площи в мола, искат да открият обектите си през пролетта, когато се очакват първите признаци на съживяване на икономиката. Pearl Park Mall е построен на Околовръстния път на София от страната на Ботаническата градина близо до светофара на бул. Черни връх. Общата квадратура на Pearl Park Mall е 9000 кв. м, като от тях 4011 кв. м са магазините, 1137 кв. м са за предоставяне на различни услуги, 215 кв. м са офисните площи, за заведенията са предвидени 766 кв. м, за други забавления - 539 кв. м. 300 са паркоместата към сградата.  

Източник: Пари

Комисията за финансов надзор (КФН) наложи окончателна забрана за търгово предложение от Радита ООД, Търговище, за закупуване чрез инвестиционен посредник ФК Евър АД, София, на акции на Поляница АД, Търговище, от останалите акционери на дружеството. Търговият предложител не е отстранил до голяма степен посочените несъответствия и непълноти в коригираното търгово предложение, мотивират се от КФН. Някои от мотивите за забраната са, че не е представена изисканата информация относно това, дали е направено уведомление от търговия предложител до всички акционери чрез публикация в два ежедневника най-малко три месеца преди регистриране на търговото предложение, както и не е посочен броя на притежаваните от основните акционери акции.

Източник: Insurance.bg       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Излезе септемврийският брой на месечния информационен бюлетин на БСК

СПЕШНО! БСК събира до 5 октомври т.г. данни от предприятията за включване в Националния план за разпределение на квоти за емисии на СО2

Разработва се нова Наредба за обучение и инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа. Очакваме вашите коментари и предложения до 15 октомври т.г.

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Предстоящи събития

1 октомври 2009 г.: „Ден на електротехниката” и кръгла маса-семинар на тема „Енергийна ефективност в съответствие с целите на Европейския съюз до 2020 г. – изпитване и сертифициране”.

На 15 октомври публикуват преработения план за квоти за парникови газове

15 октомври: Семинар по Проект „Създаване на нови работни места и условия за устойчива заетост в сферата на туризма ”

На 19 октомври стартира Финансова игра Улица на парите. БСК е партньор

14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 1 сем. - 28 септември, 7:30-9:30
CCNA – 1 сем. - 3 октомври, съботно-неделен
CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
Oктомври/ноември - 15:00-18:00 ч
MS Excel, начинаещи/напреднали
MS Word, начинаещи/напреднали
MS PowerPoint, начинаещи/напреднали
MS Access, начинаещи/напреднали

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Френският хранителен гигант Danone обяви, че прекратява дългогодишните си отношения с най-големия китайски производител на безалкохолни напитки Wahaha. Danone ще продаде 51%-ния си дял в съвместните им предприятия. “Приятелското споразумение” между двете компании, които управляваха заедно 39 компании, подлежи на одобрение от китайските регулатори. Приключването на сделката ще сложи край на всички правни въпроси между фирмите.

Източник: Associated Press

Америка

Спортният конгломерат Nike отбеляза леко покачване на печалбата си за тримесечието след като орязването на разходите компенсира по-ниските приходи. Нетната печалба на американската компания е 513 млн. долара за първото фискално тримесечие до 31 август, срещу 511 млн. година по-рано. Приходите намаляват с 12% до 4.8 млрд. долара срещу 5.4 млрд. за същия период на 2008 г. От компанията обявиха, че продажбите продължават да намаляват като поръчките до януари 2010 г. са с 6% по-ниски. 

Източник: BBC

Азия

Toyota Motor Corp. планира най-голямото си изтегляне на автомобили в САЩ заради проблем с постелките под краката на водача, които могат да блокират педала на газта в автомобили като Camry и някои модели Lexus. От транспортното министерство предупредиха, че не трябва да се подменят постелките с други. Проблемът е сериозен и обхваща 3.8 млн. автомобила Toyota и Lexus. Това може да натежи на компанията допълнително след спада от 29% на продажбите в щатите.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
30.09.2009
Dow Jones Industrial
9 712.28 (-29.92)
Nasdaq Composite
2 122.42 (-1.62)
?>
Стокови борси
30.09.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)70.61
Heating oil ($US/gal.)1.8300
Natural gas ($US/mmbtu)4.8400
Unleaded gas ($US/gal.)1.7300
Gold ($US/Troy Oz.)1 009.30
Silver ($US/Troy Oz.)16.66
Platinum ($US/Troy Oz.)1 302.90
Hogs (cents/lb.)49.50
Pork bellies (cents/lb.)81.70
Live cattle (cents/lb.)86.13


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Каменска бърчина - Странджа

Местността Каменска бърчина е най-високата точка на Странджа. Тук е открито тракийско скално светилище, посветено на бога на Слънцето – Хелиос. Според учените, то е изградено между 1000 и 1500 г.пр.н.е.Една от атракциите са издълбаните в скалите т.нар. “соларни кръгове”, свързани с култа към Слънцето и бог Аполон. В местността може да бъде видян и уникален скален комплекс от интересни образувания и редки за Странджа конгломератни скали. Една от тези скали има формата на гъба, затова е наречена “Каменна гъба”. В основата й има тесен процеп – “провивало”. Вярва се, че, ако човек успее да се промуши през него, ще бъде здрав през цялата година.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.10.2009
Българска версия: 24905, Английска версия: 3349

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999